Bıçak Sanatı - Forum

metal üzerine desen aktarma ?

serdarhavsut

• 391
  • Meslek: Geri dönüşüm
  • Yer: İzmir
metal üzerine desen aktarma ?
« : 26 Kasım 2011, 18:44:47 »
Merhaba arkadaşlar merak ettiğim bir konu var, gravür yaparken oymaya başlamadan önce motifler işlenecek metal üzerine nasıl aktarılıyor ? bunun kolay bir yöntemi varmıdır ? yoksa metal üzerine direk olarak ellemi çiziliyor ? yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Çalışmadan , yorulmadan , öğrenmeden , rahat yaşama yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler , evvela haysiyetlerini , sonra hürriyetlerini ve daha sonra istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar...

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

cmblc

• 518
  • Cem Balcı / 1968 / B(Rh)+
  • Meslek: Grafik Tasarımcı
  • Yer: Ankara
Ynt: metal üzerine desen aktarma ?
« Yanıtla #1 : 27 Kasım 2011, 02:06:22 »
Kopya kağıdı... :)

Sevgiler,
Get Serious...

En kötü gün bugünse, bugünde FENERBAHÇE!!! Hep destek, tam destek...

serdarhavsut

• 391
« Yanıtla #2 : 27 Kasım 2011, 12:58:09 »
abi denedim olmuyor, karbon kağıdı işe yaramadı  :(
Çalışmadan , yorulmadan , öğrenmeden , rahat yaşama yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler , evvela haysiyetlerini , sonra hürriyetlerini ve daha sonra istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar...

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

whitefoxss

« Yanıtla #3 : 27 Kasım 2011, 13:38:53 »
İpek baskı tekniği ile olabilir.Bir incele istersen.
http://bookplates.tripod.com/serigr.html

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #4 : 27 Kasım 2011, 14:24:50 »
gözlemlediğim metalin üzerine ince bir katman beyaz boya sürülüyor ve daha sonra kopya kağıdı kullanılıyor. bu boya parlamayı da engellediğinden birden çok yararı var.

beyaz renkli boardmaker kalem bulabilirsen bu iş için iyi olabilir di! ;) ama kırmızı da iş görebilir, hatta çok zorlarsan siyahta bile kuşun kalem izinin belli olduğunu çok iyi biliyorum.

« Yanıtla #5 : 27 Kasım 2011, 15:12:22 »
Yüzeyi yağdan vs temizleyip üzerine pamukla bakır sülfat sür. Yüzey tamamen bakır rengi olacaktır ( çok ince bir bakır kaplama) ardından bunun üzerine neyle istersen onunla çizebilirsin. Sprey boyada kullanabilirsin, iş bitiminde tinerle çıkarmak mümkün.

vedatgizlenci

• 309
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Bursa Mudanya
« Yanıtla #6 : 27 Kasım 2011, 18:40:33 »
Aslında konuyla nekadar alakalı bilmiyorum ama tekstilcilerin ipek kumaşla kullandığı bir baskı tekniği var. İpeği metal bir kalıba gerip desenin filmini çıkarıp pozlama makinasında ipeğin üzerine pozluyorlar. Acaba biraz araştırılsa bunu çeliğe adapte edebilirmiyiz. Böylece ben gibi desen çizme özürlülere  ??? yardımcı olur. Hemde istediğimiz şekli çelik üzerine çıkarıp belki anodik dağlamasını bile yapabiliriz. >:D

whitefoxss

« Yanıtla #7 : 27 Kasım 2011, 19:02:46 »
İpek baskı metalede yapılıyor zaten ama maliyet biraz sıkıntı yaratabilir.Keza her desen veya logo için bir şablon hazırlanması yani sıfırdan maliyet demek.Ama adet çok fazla ise o zaman tek şablon kullanılacağından maliyet düşecektir.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #8 : 27 Kasım 2011, 19:24:14 »
Permanent kalem metale yazı yazmakta bir numara. İnce işler için kalemin ucu kalın geldiğinden yüzeyi tamamen permanent kalem ile boyayıp iğne ile desen çiziyorum. Kırmızı permanent  boyanın üzerine karbon kağıdı koyarak istediğin deseni aktarabilirsin ayrıca.
« Son Düzenleme: 27 Kasım 2011, 19:25:50 Gönderen: XauPau »

serdarhavsut

• 391
« Yanıtla #9 : 27 Kasım 2011, 20:41:52 »
arkadaşlar yardımlarınız için çok teşekkür ederim. İpek baskı biraz meşakkatli gibi geldi :) benim asıl yapmak istediğim kağıtta çizili olan bir motifi metal üzerine kopyalamak. Çizimimi bu işe başlayana kadar iyi zannederdim ama malesef başaramıyorum. o yüzden karbonla kopyalamak gibi bir yöntem lazım. prinç üzerine karbon kağıdı ile kopyalama yapayım dedim ama olmuyor.

Sefa hocam bahsettiğiniz metod elle çizmek içinmi ? karbon kağıdı ilede aktarma yapılabilirmi?

Gökhan bey , Hayri çok saolun tavsiyeleriniz işime yarayacak gibi, özellikle kırmızı permanent üzerine karbon kopyalama tam benlik :)

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

« Yanıtla #10 : 27 Kasım 2011, 21:27:53 »
Karbon kağıdıyla aktarma yapılabiliyor evet. Ama Hayrinin önerisi yani permanent kalem daha kolay ve basit bence kırmızı permanent düşüncesi daha iyi  :2up

serdarhavsut

• 391
« Yanıtla #11 : 28 Kasım 2011, 00:10:45 »
Evet banada kolay gibi göründü, yardımlarınız için çok teşekkür ederim hocam  ^-^

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #12 : 28 Kasım 2011, 02:58:55 »
Permanent kalem metale yazı yazmakta bir numara. İnce işler için kalemin ucu kalın geldiğinden yüzeyi tamamen permanent kalem ile boyayıp iğne ile desen çiziyorum. Kırmızı permanent  boyanın üzerine karbon kağıdı koyarak istediğin deseni aktarabilirsin ayrıca.

Buna paralel olarak kalıp marka boyası kullanmayı önerebilirim. Bu boya sanki bu sabit kalemlerinin boyasının şişelenmiş hali gibi.

...
Çelik üzerine işaret için zaman zaman yaptıklarım şunlar:

-- CD kalemi ile yazmak
-- Çelik bir uç ile metali çizmek
-- Kalıp marka boyası ile boyamak, gerektiğinde bu boyayı kazımak.

-- Maskeleme bandı kullanmak.
-- Kağıt şablonu çeliğe yapıştırmak
...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Can

• *
  • 5
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #13 : 12 Ocak 2012, 14:01:06 »
Arkadaşlar merhabalar,
Aslında bende uzun zamandır bu konuya kafa patlatıyorum,
Eğer direk sonuç almak istediğiniz bir yöntem istiyorsanız elektroliz kullanılabilir,
sadece tuzlu su, krokodil uçlu kablo, kulak pamuğu ve 9v pil gerekiyor. linkte detaylı olarak anlatılmış isteyen olursa türkçe anlatımını da yapabilirim.

http://www.sword-buyers-guide.com/sword-engraving.html 

daha denemeye fırsatım olmadı ama eğer bu yakında yapabilirsem resimleri koyucağım:)

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #14 : 12 Ocak 2012, 14:20:27 »
Bahsettiğiniz zaten forumumuzda uygulanan bir  yöntem. Ama ince çizimlerde uygulaması neredeyse imkansız. Tek şans balmumu ve iğneye kalır ki kalemle çizmenin yanında çok zahmetli olur.

Markalama metodum... - https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=545.0
« Son Düzenleme: 28 Mart 2017, 11:20:13 Gönderen: Eylem Cengiz »

avergraver

• **
  • 77
    • Havalı metal işleme kalemleri Engraving tools
  • Meslek: Havalı Metal İşleme Gravür Kalemleri İmalat ve Satışı
  • Yer: Antalya / TURKEY
« Yanıtla #15 : 18 Ekim 2012, 00:12:34 »
Selamun aleykum arkadarşlar... Belki konu eski olabilir ama ben yinede bir açıklama yapayım. İlk olarak hangi deseni metale geçirmek istiyorsanız, o deseni normal bildiğimiz (A 4) fotokopi kağıdına "LAZER" yazıcı olmak kaydı ile bir fotokopi çektirin. Lazer yazıcı olmaz ise deseni asla aktaramazsınız! Daha sonra resmi aktaracağınız metali "ASETON" ile silin. Kağıdı, resim metale gelecek şekilde çevirin ve üzerine koyun. Bir parça peçeteyi çok ıslanmayacak şekilde yine aseton ile ıslatın ve kağıdın üstüne 5- 10 saniye kadar basıp daha sonra çekin. 30-40 saniye sonrada diğer kağıdı metal üzerinden kaldırın. resim net bir şekilde aktarılmış olur. Yazı ve rakam aktarmak isterseniz,bilgisayarınızdan çıktı almadan önce harfleri yada rakamları programla ters  yazınız. Kendi çalışmam olan bir link atıcam. Videonun en başında aktarma işlemini izleyebilirsiniz. Saygılarımla...Ramazan
www.avergraver.com
http://www.dailymotion.com/video/xsxc01_avergraver-ca-35-paslanmaz-celik-uygulamasy_creation
Cahillerin kalpleri dudaklarında, Alimlerin dudakları ise kalbindedir. ( Hazreti ali keramullahu veche)

serdarhavsut

• 391
« Yanıtla #16 : 18 Ekim 2012, 00:30:28 »
Ramazan bey teşekkür ederim , kısa bir süre önce saolsun Muammer ustam bu yöntemi bana öğretmişti, hatta sizin makinanızla birkaç ufak tefek deneme şansıda buldum :) işlerin yoğunluğundan foruma fazla giremiyorum bıçak işlerini biraz askıya aldım :) başlığı bile unutmuştum :) bu yöntem gerçekten çok işe yarayan pratik bir yöntem , detaylar tamamen işlenecek malzemeye aktarılabiliyor.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

avergraver

• **
  • 77
« Yanıtla #17 : 18 Ekim 2012, 00:39:29 »
En azında bilmeyenler istifade ederler.  :)  Muammer abiyede selamlar sunarım. Hayırlı geceler...:)
Cahillerin kalpleri dudaklarında, Alimlerin dudakları ise kalbindedir. ( Hazreti ali keramullahu veche)

« Yanıtla #18 : 18 Ekim 2012, 00:43:47 »
Çok önemli bir bilgi, çok teşekkürler.

avergraver

• **
  • 77
« Yanıtla #19 : 18 Ekim 2012, 01:11:46 »
Sefa bey görevimiz... Ben teşekkür ederim. Herzaman paylaşma taraftarıyım. :) 
Ramazan