Bıçak Sanatı - Forum

damast..

tarpoon

• 4739
damast..
« : 07 Kasım 2011, 22:00:04 »
bugün propan ocağıma  yenı bır brülör ekledim  .ıstedığım zaman tek veya çift olarak çalıştırabılıyorum :)  hızımı almısken bırde damast denemesı yapalım dedım 4mm 5 parça kullandım

akabınde kaynak ıslemlerı yapıldı sıra ocakta tavlamaya geldı gayet ıyı oldu malzeme sulandı boraxladım tekrar tavlayıp dövdüm ufak sıpıral ıle kaynak bölgelerını temızledım sonrası malzemeyı spıral ıle ortadan kestım yarım olarak.  yapıstıracağım bölgelerın temızlığını spıral ıle yaptım. tekrar borxladım ısının yeterlı geldığıne kanaat getırınce  çekıcledım .

ancak yapıştı olarak gözüken malzeme soguyunca tam ortadan ı kendını koyverdı bır yerlerde yanlışlık yapıyorum ama nerede..? 
bır ıhtımal sıcaklık yetmemıs olabılır veya ben dövemedım malzemeyı :(

ustalarımdan yardım talep edıyorum :)

bu arada sıcaklığı tarıf edeyım tavandakı fuloresanlar plastık olan kısımlar erıyıp aktı..  fan çalışmadığı taktırde atölyede  nefes almak imkansız "abartmıyorum  :-\"

yok yapıcam damast  taktım kafaya  ;D ;)
« Son Düzenleme: 07 Kasım 2011, 22:04:32 Gönderen: Taner Salar »
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
Ynt: damast..
« Yanıtla #1 : 07 Kasım 2011, 22:03:46 »
usta senden çok güzel haberler bekliyoruz
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #2 : 07 Kasım 2011, 22:07:25 »
valla Yusuf bende güzel gitmesini diliyorum herseyınde olmuyo işte acemilik zor iş ;)   ustalar yardımcı olurlarsa kalkarız sanırım bu işin altından..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #3 : 08 Kasım 2011, 00:59:50 »
Başarısız denemeler gayet normal, hemen olmasını beklememelisin, her olmayan iş sonuçta neden olmadığı konusunda bir adım daha atmanı sağlar. Yani kafaya takacak bir şey değil. Yüzeyler sulanmaya başladıktan sonra çekiçlemeye başladığını anladım, çekiç darbelerini ortadan başlayıp kenarlara doğru vurmalısın. İlk darbeler çok kuvvetli olmamalı, darbeler sık ama çok hafif olmalı. Senin başaramama olasılığın yok. Çelik kombinasyonu nedir?

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #4 : 08 Kasım 2011, 01:04:29 »
ılk çekıç darbelerı gayet hafıf  ama aerdıbdan gayet sert darbeler ıle çalıştım.  ortadan başlayıp yavaş olarak kenarlara doğru yaydım..makas ve testere çeliği Sefa usta  :)

« Yanıtla #5 : 08 Kasım 2011, 01:12:09 »
O zaman akla yüzeylerin tam sulanmama olasılığı geliyor. Bir başka ayrıntıda, birinci çekiçleme işlemi ardından tekrar aynı sıcaklığa kadar çıkıp bir kaç dövme daha yapmakta yarar var. Kombinasyon iyiymiş aslında.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #6 : 08 Kasım 2011, 01:17:22 »
katladığım yuzeylrı boraxladım  benımde aklıma gelen bu oldu dış yuzey ısıyı tam gösterırken  iç kısım istediğim sıcaklığa cıkamadı sanırım.. :-\

yusuf biçer

• *
  • 1415
« Yanıtla #7 : 08 Kasım 2011, 01:20:15 »
Ali niye yok?
bu fırsat kaçırılır mı?
ben olsam atölyede yatarım aç dururum
kapıdan kovsan bacadan girerim
genede damascus yapımında bulunurdum
Yusuf BİÇER / Adana 1974

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #8 : 08 Kasım 2011, 01:21:36 »
nasıpse bayramın son gunu gelecek ;)

yusuf biçer

• *
  • 1415
« Yanıtla #9 : 08 Kasım 2011, 01:28:01 »
neyse yanında periler var  ;) tozlarını serperler sağa sola
Yusuf BİÇER / Adana 1974

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #10 : 08 Kasım 2011, 09:03:32 »
ilk denemelerde kibrit kutusu gibi kare kütükler hazırlamak yerine biraz daha yanlardan ince uzun dikdörtgenler şeklinde kütükler hazırlamanı tavsiye ederim.
bu geniş malzemelerde ısı orta kısımlarda az kalabilir ve kaynak kalitesini düşürebilir.

bu bir deneme ve öğrenme çalışmasıysa 2- 2,5 cm genişliğinde 3-4-5 cm yüksekliğinde ( uzunluk sana kalmış ;) ) bir kütük azami sorun çıkartacaktır.
ayrıca ocak içinde sıcaklığın en yoğun olduğu noktayı tespit edip parçayı oraya yönlendir ve istediğin sıcaklığa ulaştıktan sonra bir süre daha o sıcaklıkta tut.

bu arada propan ocakta ocak kaynağı yaptığım günlerden aklımda kalan venturi burner'a ilave bir fan eklemek alev verimini arttıracaktır.

kolay gelsin taner.. ;)

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #11 : 08 Kasım 2011, 10:25:35 »
Makas çeliği dediğiniz silisyum manganlı çelik (92xx serisi), diğeri testere çeliği dediniz hava çeliği dediğiniz olabilir.

Ocak kaynağı biraz daha zor olur.

Sanırım kaynama sıcaklığı bulunamamış.

Küçük bir ayrıntı Ocak kaynağı için ocağa konulan parçaların kaynama sıcaklığına geldiğini anlamak için, alevle birlikte çıkan kıvılcımların düz değilde yukarıda ikiye veya üçe ayrılması, yeterli sıcaklığa geldiğinin belirtisidir.

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #12 : 08 Kasım 2011, 20:05:44 »
Kolay gelsin Taner. Başaracağına inancım tam. Damastın şimdiden hayırlı olsun.
You lie, we die.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #13 : 08 Kasım 2011, 20:44:37 »
ilk denemelerde kibrit kutusu gibi kare kütükler hazırlamak yerine biraz daha yanlardan ince uzun dikdörtgenler şeklinde kütükler hazırlamanı tavsiye ederim.
bu geniş malzemelerde ısı orta kısımlarda az kalabilir ve kaynak kalitesini düşürebilir.

bu bir deneme ve öğrenme çalışmasıysa 2- 2,5 cm genişliğinde 3-4-5 cm yüksekliğinde ( uzunluk sana kalmış ;) ) bir kütük azami sorun çıkartacaktır.
ayrıca ocak içinde sıcaklığın en yoğun olduğu noktayı tespit edip parçayı oraya yönlendir ve istediğin sıcaklığa ulaştıktan sonra bir süre daha o sıcaklıkta tut.

bu arada propan ocakta ocak kaynağı yaptığım günlerden aklımda kalan venturi burner'a ilave bir fan eklemek alev verimini arttıracaktır.

kolay gelsin taner.. ;)

Gökhan usta  parçayı yakından çektiğim için gözüne buyuk gelmış olabılır.  kıbrıt kutusundan bıraz buyuk ;)  elımde resıztansı bozuk bır fön makınesı var  onu yarın nasıpse denıyeceğim. süreci iyice düşündüm ve ılk katlamadan sonra yeterlı ısıya çıkamadığıma kanaat getırdım.  yarın ocakta kok kömürü ile denıyeceğim..  teşekkür ederim  :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #14 : 08 Kasım 2011, 20:49:33 »
Murat bey  kıvılcımlar cıktı cıkmasına ancak   ben acele ettim :-\ yarın nasipse canına okurum ben onun ;D  testere çelığının hava çelığı olup olmadığını bılemıyorum. bu malzemeden bıçak yaptım. ısıl işlem yağında sertleştırılen parça  67 rockwell sertlıklere kadar çıktı..

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #15 : 08 Kasım 2011, 20:50:45 »
teşekkür ederim  Ahmet bey  umarım bu işin altından kalkabılırım  :)

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #16 : 08 Kasım 2011, 22:13:43 »
yarın ocakta kok kömürü ile denıyeceğim..  teşekkür ederim  :)

kok kömürü + bol hava, güzel damascuslara giden en kesin yoldur  ;)

muratkucuk

• 483
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Kütahya
« Yanıtla #17 : 08 Kasım 2011, 22:23:45 »
Yarın ki deneme için başarılar dilerim. Sonuçları merakla bekliyorum.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #18 : 09 Kasım 2011, 23:50:45 »
bugun ocağı yaktım heveslı heveslı  malzemeyı tavladım üzerinden kıvılcımlar çıkmaya başlayınca yıne dövdüm  kıbrıt kutusu buyukluğundekı makzemeyı onıkı cm boya kadar uzattım. ancak arka kısımın  bır veya bırbuçuk cm kadar yerı yıne yapışmadı . katlama bır kat oldu  .  açıkçası bır daha katlamayı göze alamadım :-\   kaynattığım demır kırıldı sıcak malzeme kabloların uzerıne dusunce anı bır reflex ıle elımle vurup ıttım parmaklar yandı fena halde acıyor 8)

malzemeyı soğuttum ve temızledım bellı belırsız desen var spıral ıle ınce ınce çizidım bıraz daha desen yakalayabılırsem ne ala  . bu şekılde sanırım taşlama yapıulınca sanmai görunumunde olacak.

ve yıne arka kısımda dıkıne doğru bır cmlik çatlak var   aslında bır daha katlasam belkıde kurtulacak..   foto yok, son uzatma işlemlerını yaptıktan sonra resımleyeceğim. :)
« Son Düzenleme: 09 Kasım 2011, 23:54:12 Gönderen: Taner Salar »

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #19 : 10 Kasım 2011, 09:33:03 »
abi telefonun şarzı bitti izmitteydim paslaşamadık yaaa en kısa zamanda dönüyorum yanına atölye de bi temizlik daha yaparık artık :)
İki Kişilikliyim İkiside Canavar