Bıçak Sanatı - Forum

Ev yapımı Satıh taşlama: yoksa yeni bir macera mı?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Eh boş durulmaz, kaşınıyorum yine. Aklımda bir sonra ne tip bir atölye yatırımı yapmalı diyordum. Seçenekler:
1- Hidrolik Pres (2000-3000 tl arası)
2- Freze (1500-2000 arası)
3- Şahmerdan (1500-3000 arası)

bu harcama kalemlerinin hiç biri bütçeme uygun değildi, peki bunlardan daha elzem bir makine ne olabilir diye düşünüyorken aklıma satıh taşlama geldi.

Sonuç olarak 3 parçalı bir yapı düşünüyorum:
1- basit 2 tekerli bir bant zımpara - kasnaksız, devir ayarsız - 1-2 beygir arasında 3000 devir motor, 15 cm tahrik tekeri (aynı zamanda kontak tekeri)- yanılmıyorsam 24 metre saniye ediyor hız - yukarda bir ufak yalpa tekeri.

2- Ev yapımı bir manyetik tabla - tabla aşağıda bir ray üstünde olacak ve elle ileri geri yapılacak

3 - Tüm bant zımparayı yukarı aşağı hassas bir şekilde indirip kaldıran bir düzenek + tabla ile uzaklığı hassas ölçebilen bir komperatör saat.

Muhtemel yan harcamalar ile birlikte 600 -700 liralık bir masraf hesapladım. Kaba maliyet 400-500 tl civarında. Mantığı basit ama çok ciddi iş yükümü alacak bir proje, özellikle problemli çelik lamaların düzlenmesi, muhtemel çakı imalatında hassas kalınlıklarda iş yapabilme, mükemmel düz yüzey elde etme, dövme işlemi sonrası tufal temizliği, ısıl işlem sonrası hafif yamulmaları düzeltme vs. gibi bir sürü işe yarayacak gibi görünüyor.

Fikirler ve tavsiyeleri burada toplayalım. Belki ben yapmasam da proje gelişip serpilir, belki bir arkadaşımız yapma kararı alırsa bu konu içindeki fikirler bir dayanak noktası olur.
Bu arada ev yapımı satıh taşlama ile ilgili google sorgusu sonucu bulunanlar:

http://www.youtube.com/watch?v=JEGjXHzO2Sg&feature=related

http://funintheshop.blogspot.com/2008/07/surface-grinder.html
http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?66268-Homemade-Surface-grinding-machine-!
http://www.dm.net/~lughaid/vest.htm

http://boyerfour.com/metal/grind/sgrinder.htm

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Ynt: Ev yapımı Satıh taşlama: yoksa yeni bir macera mı?
« Yanıtla #1 : 01 Kasım 2011, 07:47:32 »
Sürekli kafamı kurcalayan aletlerden biri.
Ama işin motor ve zımpara aksamından çok malzemeyi tutan hareketli parça gözümü korkutuyor.
Bundan bir kaç ay önce 500 Tl civarında bir matkap support'u görmüştüm. x ve y yönünde hareket ediyor hem de açı ayarlı. hemen aklıma bu makine gelmişti.

Emre'nin bu linkte verdiği makinenin sistemi gibi.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #2 : 01 Kasım 2011, 10:41:51 »
neodimyum kullanacaksan buralardan bakabilirim. Bir de tablanin bir ucunu asagi-yukari hareketli yaparsan taper isi cozulebiliyormus. ( sadece yukari kalkacak sekilde yani )
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #3 : 01 Kasım 2011, 10:57:12 »
Sürekli kafamı kurcalayan aletlerden biri.
Ama işin motor ve zımpara aksamından çok malzemeyi tutan hareketli parça gözümü korkutuyor.
Bundan bir kaç ay önce 500 Tl civarında bir matkap support'u görmüştüm. x ve y yönünde hareket ediyor hem de açı ayarlı. hemen aklıma bu makine gelmişti.

Emre'nin bu linkte verdiği makinenin sistemi gibi.
korditan sehpası ikinci el olarak piyasada 150-200 tl civarı na var 20cm kadar ileri geri hareket edebiliyor
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #4 : 01 Kasım 2011, 11:26:14 »
Koordinat sehpası düşünmüştüm aslında, neden olmasın, Proxon'un var ucuza : http://www.asteknikhirdavat.com.tr/proxxon_27100_kt_70_koordinat_sehpasi_urunu.html

Ertuğrul'un dediği gibi tüm bant zımparayı aşağı yukarı hareket ettirmek zor gibi görünüyor, ancak basit bir menteşe ve bir ince dişli civata işi bitirebilir. Önemli olan hareketi ne kadar yapacağınız değil ne kadar yaptığınız, yani civatayı sıkıp yada gevşetip komperatör saatten kaç mm inmiş çıkmış görebiliriz.

Burak iş daha tasarım aşamasında, iş o noktaya gelince seni rahatsız ederim olmazsa. Bu arada taper konusu çok keyifli bir konu, kuyruğu kıça doğru mükemmel bir düzlükte kıça doğru inceltmek ve bunu bant zımpara başında kafa patlatmadan yapabilmek hoş olurdu harbiden  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #5 : 01 Kasım 2011, 13:47:26 »
Aslinda bir yerlerde bir band zimpara makinasi linki verilmisti .( Youtube) ideal  makina filan diye, gercekten de guzel makinaydi. Orada adam direkt makinaya baglanabilen bir parca yapmisti. Mutlaka gormussundur. O da fena fikir degildi. Normal lastik tekerle olmuyormus bu is. Direkt aluminyum teker kullaniyordu galiba . Benim hosuma gitmisti o aparat.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #7 : 01 Kasım 2011, 16:58:01 »
ilk bakışta çok zor bir alet gibi durmuyor ama işin detayına girmek lazım. :-\

ama ben olsam, bu yapılacak makinede bez zımpara kullanmayı pek düşünmezdim, ya aşındırıcı taş, yada olabilirse iki yada üç tane kesici taşı bir araya bağlayarak çalışmak daha hızlı olabilir.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #8 : 20 Mart 2012, 10:15:04 »
Selam Bicak Severler
Taslama sehpasi icin lineer rulmanlardan cok rahat bir tabla yapilabilecegini hatirlatmak isterim.Istanbulda oldugum senelerde Bayrampasada rulmancilardan iki adet kizak ve dort adet rulman alarak yapmistim.Tabiiki farkli bir maksatla kullanma amaciyla .daha sonra size aldigim kucuk bir testere sehpasinin kizak resimlerini yolluyacagim
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #9 : 20 Mart 2012, 14:28:28 »
Aslında çok güzel fikir, merakla bekliyoruz fotoları Kaya Bey...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #10 : 20 Mart 2012, 14:37:04 »
Hımm, yine gidecek paralar.  ::) Durmam alırım ben bunlardan...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #11 : 20 Mart 2012, 19:48:38 »
Koordinat sehpası düşünmüştüm aslında, neden olmasın, Proxon'un var ucuza : http://www.asteknikhirdavat.com.tr/proxxon_27100_kt_70_koordinat_sehpasi_urunu.html

Ertuğrul'un dediği gibi tüm bant zımparayı aşağı yukarı hareket ettirmek zor gibi görünüyor, ancak basit bir menteşe ve bir ince dişli civata işi bitirebilir. Önemli olan hareketi ne kadar yapacağınız değil ne kadar yaptığınız, yani civatayı sıkıp yada gevşetip komperatör saatten kaç mm inmiş çıkmış görebiliriz.

Burak iş daha tasarım aşamasında, iş o noktaya gelince seni rahatsız ederim olmazsa. Bu arada taper konusu çok keyifli bir konu, kuyruğu kıça doğru mükemmel bir düzlükte kıça doğru inceltmek ve bunu bant zımpara başında kafa patlatmadan yapabilmek hoş olurdu harbiden  :2up
Emre usta trapez kayıt ve kızaklarla tablayıda,zımparayıda hassas indirmen mümkün yanlız hareket civatalarını üçgen değilde kare veya trapez kullanırsan yaptığın iç randımanlı ve uzun ömürlü olur,birde civatayı çevirdiğin kolu bölüntülü tambur alırsın(vida adımına uygun ve 0,01 hassasiyetinde bulabilirsin) işin çok kolaylasır kompretörle sadece düzlemselliği kontrol etmen yetecektir hassas talaş verebilirsin ozaman.Tablaya hem x hemde z ekseninde açı yapabilsen bileme aşısınıda verme imkanı sağlar.onuda bir ucu boşluksuz menteşe diyer ucu iki uçtan mil kızak ve ortadan hassas (kare)vidayla hareket vererek yapabilirsin (tüm hareketli kısımlar boşluksuz olmalı.Benimki fikir karar sana ayit
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #12 : 20 Mart 2012, 20:08:34 »

Emre usta trapez kayıt ve kızaklarla tablayıda,zımparayıda hassas indirmen mümkün yanlız hareket civatalarını üçgen değilde kare veya trapez kullanırsan yaptığın iç randımanlı ve uzun ömürlü olur,birde civatayı çevirdiğin kolu bölüntülü tambur alırsın(vida adımına uygun ve 0,01 hassasiyetinde bulabilirsin) işin çok kolaylasır kompretörle sadece düzlemselliği kontrol etmen yetecektir hassas talaş verebilirsin ozaman.Tablaya hem x hemde z ekseninde açı yapabilsen bileme aşısınıda verme imkanı sağlar.onuda bir ucu boşluksuz menteşe diyer ucu iki uçtan mil kızak ve ortadan hassas (kare)vidayla hareket vererek yapabilirsin (tüm hareketli kısımlar boşluksuz olmalı.Benimki fikir karar sana ayit
Yok, tamamen haklısın Mehmet ustam. Kare vida, komperatör (hatta hem düzlemsellik için hem de diğer eksen için iki tane) kullanmayı düşünüyordum aslında. Ancak belki de işin kolayına kaçıp hazır bir koordinat sehpası ile ve tek bir uzaklık kontrolü ile halletmeyi planlayabilirim...

Kipmen Sanat web sitesi

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #13 : 20 Mart 2012, 20:13:03 »

Yok, tamamen haklısın Mehmet ustam. Kare vida, komperatör (hatta hem düzlemsellik için hem de diğer eksen için iki tane) kullanmayı düşünüyordum aslında. Ancak belki de işin kolayına kaçıp hazır bir koordinat sehpası ile ve tek bir uzaklık kontrolü ile halletmeyi planlayabilirim...
Koordinat sehbahası alırsan hareket mesafesi fazla olandan alırsan daha iyi olur 200 mm yetmez (x ekseni için) birde bulabilirsen x,y,z eksenli bulursan hareketide tabladan verirsin zımparayı oynatman gerekmez üniversal frezede olduğu gibi
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #14 : 21 Mart 2012, 19:47:50 »
Tekrar Selamlar Bicakdostlari
Kendimi tanitmadan konuya girdim .Önce müsaadenizle kisa bir kendimi tanitmak isterim .Kaya Serdag  !975 ,Istanbul
Uzun Yillar Istanbulda Makina bakim ve yedek parca isiyle ugrastim .Simdi Almanya da ikamet ediyorum .
 Taslama tezgahi yapacak olsam  alt tablasini mutlaka rulmanli ve döküm olmasina dikkat ederdim .Kayitli (Kare  veya ücgen )cözümleri daha cok tas motorunu Yukari ve asagi indirmek icin dusunmek dogru olur kanaatindeyim tabiiki bu tartismaya acik bir konu alt tablanin kontrolü vidali ilerletme bana cok mantiksiz geliyor iyi balans edilmemis bir tasla Allah muhafaza etsin kazaalara davetiye gibi görüyorum.Bu konudaki iddiami Taslama tezgahiyla yasadigim kötü birkac tecrübeme dayandiriyorum.Bir zamanlar sahip oldugum bir taslama tezgahinda kremayer disli ile ilerletme yapiliyordu ve kücük islerde cok memnundum .Ufaktanda olsa sizlerle tecrübelerimi Paylasmak istedim....
Resimlerden birkac  evdeki bilgisayarimda buldum daha ayrintili fotolarida cekip yayinlamam mümkün  iki kayitin arasinda rulman misketleri mevcut ama misketleri makaralarla degistirmeyi düsünüyorum
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

« Yanıtla #15 : 21 Mart 2012, 20:34:51 »
Haklısınız hassas olmayan bir tegahta, aşındırıcı olarak taş kullanımı belaya davetiye çıkartır. Ancak buradaki konu biraz daha farklı, aşındırıcı olarak taşlama taşı değil, bant zımpara kullanılmasıyla ilgili konuşuluyor, buradaki risk taşa kıyasla yok denecek kadar az.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #16 : 21 Mart 2012, 20:54:22 »
Geçen hafta İzmir'de gerçekleşen metal işleme fuarında şu ürünler karşılaştım. Benim de aklımda yüzey taşlama makinesi olduğundan firmanın kataloglarını aldım.
Yüzey taşlama makinesiyle ilgilenenler için şu sitenin adresini vereyim.
http://www.polymak.com/tur/default.asp?p=100&ustkategori_no=228
Sanırım işe yarayacaktır.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
« Yanıtla #17 : 22 Mart 2012, 22:46:40 »
Geçen hafta İzmir'de gerçekleşen metal işleme fuarında şu ürünler karşılaştım. Benim de aklımda yüzey taşlama makinesi olduğundan firmanın kataloglarını aldım.

Ertuğrul abi,Bu malzemeler taşlama aparatı için en uygunu.
Fiyatları da bir o kadar pahalı.Bu firmadan fiyat aldınız mı?

Saygılar....
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #18 : 22 Mart 2012, 23:02:45 »

Ertuğrul abi,Bu malzemeler taşlama aparatı için en uygunu.
Fiyatları da bir o kadar pahalı.Bu firmadan fiyat aldınız mı?

Saygılar....

Fuar esnasında fiyat vermediler. Fuardan sonra gelin görüşelim dediler.
Şu anda benim için aciliyeti olmadığından beklemede. Ama internet adresinden bağlantı kurulup fiyat sorulabilir.

vedatgizlenci

• 309
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Bursa Mudanya
« Yanıtla #19 : 23 Mart 2012, 01:30:39 »

Muhtemelen aliminyumdur. Ben woodcraft ın koordinat sehpasını bauhaus tan almıştım. Daha büyük olmasına rağmen çok sağlıklı değil. Esneme yapıyor ağır işlere uygun değil bence. Bunun yerine Özgür'ün önerdiği 2.el koordinat sehpaları daha iyi. Hatta ben de düşünüyorum. Ağaç tornayı metal torna gibi kullanmak için.