Bıçak Sanatı - Forum

Çat Bıçağı

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Çat Bıçağı
« : 30 Ekim 2011, 20:37:05 »
Çok değil 50 yıl öncesi 50 kadar haneden çekiç sesleri gelirken şimdi sadece 1 haneden gelen çekiç seslerinin hikayesini anlatmaya çalışacağım sizlere...

Bu hikayemi yazmam bir kaç günümü alacağa benziyor. Fakat heyacanımı  dindirmek  için bir giriş yapıyorum.

Çeliğin içeriği hakkında bildiğimiz  tek şey 1.5 mm olduğu.

Sap: manda boynuzu.
pinler : 8lik çivi:)

« Son Düzenleme: 30 Ekim 2011, 20:43:21 Gönderen: DUMRU »
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
Ynt: Çat Bıçağı
« Yanıtla #1 : 30 Ekim 2011, 20:42:26 »
güzel çakılar Hüseyin. Sana yakın bir yerde mi üretiliyor bunlar?
manda boynuzu kabzalar da pırıl pırıl.

1.5 ml tabirini anlayamadım, çeliğin kalınlığı mı (1,5 mm) yoksa özel bir anlamı mı var?
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #2 : 30 Ekim 2011, 20:47:38 »
Ne kim demiş 1.5 ml diye: ??? Nerede yazıyor :D

Bana çok yakın yerde üretliyor. Ama sadece özel sipariş olursa çalışıyor ustamız. Malum emekli olunca..Ustam  kabzaları parlatmak için çok kolay ama görüldüğü gibi etkili bir yöntemi var.. Usta yaptı ben video çektim. Harmanlar  harmanlamaz yayınlayacağım.

Az sabır, çok güzel bir  yazı gelecek..
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #3 : 30 Ekim 2011, 22:12:02 »
bu arada fiyatlarıda alsak  ;)  siparişimi geçeyim ustaya
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #4 : 30 Ekim 2011, 22:47:03 »
bu arada fiyatlarıda alsak  ;)  siparişimi geçeyim ustaya

di mi ama ya   8)
aynen öyle

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #5 : 31 Ekim 2011, 10:11:12 »
yazınızı merakla bekliyorum, aslında çevremizde hala böyle dövme eli işi ile uğraşan ustalara ulaşıp belgesel tarzında çekimler yapabilsek, onları burada bir bölümde yayınlasak güzel olurdu değilmi? uğraşabilsek foruma bir zenginlik katardı.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #6 : 31 Ekim 2011, 11:07:06 »
Fiyat konusunda sır gibi adam. Kaç defa sordum - "yaptıktan sonra bakarız" diye geçiştirdi. Ama bir ara ağzından küçükler 20 büyükler 40 gibi bir şey çıkar oldu.

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #7 : 31 Ekim 2011, 14:06:57 »
Fiyat konusunda sır gibi adam. Kaç defa sordum - "yaptıktan sonra bakarız" diye geçiştirdi. Ama bir ara ağzından küçükler 20 büyükler 40 gibi bir şey çıkar oldu.

ahhh be eski ustalar hep bu sebeplerden yok oldu zaten.
fiyatını bilmeden nasıl sipariş edicek müşteri,
sipariş etse pahalı gelirse siparişi iptal edecek, üretim elde kalacak, zarar ziyan.
...bu arada fotodakiler küçük mü büyük mü Dumru kardeş.
« Son Düzenleme: 10 Kasım 2011, 17:08:54 Gönderen: mehmet kişisi »

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #8 : 31 Ekim 2011, 15:14:50 »
Zannımca namlu uzunluğu 10 cm altında olanlara küçük,10 cm ve 15 cm uzunluğundakilere büyük diyor. Fiyat konusunda galiba kullandığı malzemeye göre ve işçiliğine göre belirliyor. Bıçaklarına bakarken kimisinde  bir kimisinde üç tane yıldız işareti vardı. Sordum " kaliteye göre " vuruyormuş yıldızları. Bu bıçakları üç yıldızlı idi.. Yani kaliteli  ürünmüş.. Hakkatende boynuzları özene özene seçti. Gün boyu 6 bıçak çıkarabildi...

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #9 : 31 Ekim 2011, 17:01:21 »
hüseyin ben  üç yıldızlılardan  bir ufak bırde buyuk olandan almak ısterim . tabi yardımcı olursan  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #10 : 31 Ekim 2011, 23:17:31 »
Bıçakçı Abdullah.. Bozkır’ın son bıçakçısı..
Bozkırda her Cuma yani Cuma pazarında Anıt Meydanının köşesinde açtığı tezgâhında ilçenin ve köylerinin kesici ihtiyaçlarına bıçak, bıçkı, bıçkılı bıçak tahra, nacak, satır gibi ürünleri ile karşılamaya çalışan yılların esnafı.
Abdullah ustanın tezgâhında bulunan bıçakların birçoğu satın alıp karıyla sattığı bıçaklar olsa da tezgâhının altında saklı olan çantasında da kendi el yapımı bıçaklar vardır. Bu bıçakların alıcısı farklı olduğu için herkese göstermez. Bunun nedenini merak ediyordum. Sohbetimizde onu da öğrendim.

Aslında Bozkırda ki son bıçakcı değil. Kavgacı olarak bilinen halkından dolayı halk ağzında adı çatmak fiilinden gelen ÇAT resmi kayıtlarda ise Çağlayan Kasabası diye geçen kasabasında iki usta daha var. Fakat onun biri emekli olmuş ve piyasadan kendisini çekmiş diğeri ise bıçağın yıllık getirisinin evinin ihtiyacını karşılamada yetersiz olduğu için yaz aylarında diğer illere tarım işçisi olarak gider kışın sipariş olursa bıçak yapar. 

Abdullah ustaya eylül 2011 de çalışmalarını görüntülemek istediğimi söylediğimde
-   Ocak sürekli yanmaz yeğenim sipariş olursa… diye tarihsiz bir randevu almayı başarmıştım.
İstisnasız her Cuma sorduğum – ustam ocak yanacak mı diye soruma nihayetinde olumlu cevap geçtiğimiz hafta geldi.
-   Yarın 6 tane bıçak siparişi var. Saat dokuzda gel.

İnanırmısınız o günün gecesi bana sabahı zor ettirdi. Tıpkı balığa gideceğim gecelerde olduğu gibi bir heyacan..

İyi kötü sabahı ettik.  Malum bizim vasıtamız motorsiklet. Havada buuzz gibi. Benim gibi meraklı olan arkadaşım Yakup Çetin ile birlikte Bozkırdan 5 km uzaklıktaki Çat köyüne geldik. Başladık evi aramaya..  Bacasından köz kokusu gelen ev arıyor gözüm. Nihayetinde sora sora bulduk.

Abdullah usta atölyede çalışmaya çoktan başlamış. Bir yandan bizimle konuşup meramımızı anlamaya çalışıyor bir yandan da dağmatlık elbise seçer gibi boynuzları ayırıyordu.

Sonra beğendiği ve daha öncedeb ikiye ayırdığı 6-7 boynuzu yanmakta olan körüğün önüne koydu.Körük 100 yıldan daha eskiymiş. Komşu Ahırlı ilçesinde demirciliği bırakmış bir ustadan almışlar.Körükde ne körük ama..

Usta ateşi görünce yumuşayan ama hala yeterince inatcı boynuzlazı önce uzun penslerle kaba şekil verip soğumaya bırakıyor. Sonra sırası geldikçe yeniden ısıtıp önce arasına bir metal boru sıkıştırıp tekrar soğumaya bırakıyor ve yine sırası gelince ortasına bir bıçak kalıbı koyup yeniden sıkıştırıyor. Böyle yapmasının sebebi büküldüğü zaman orta kısmı kalıp gibi çıkması içinmiş. Daha sonra yine kaba haliyle bu boynuzları ısıtıp yumuşattıktan sonra falçata ile kaba çıkıntılarını yontup bir köşeye bırakıyor.

Biz gelmeden önce  profilini çıkarıp yumuşattığı çelikleri  keskiye vurduğu çekiçlerle sapına gelecek kaba şeklini verip eğe ile kaba pürüzlerini düzeltiyor.Ve başlıyor örste dövmeye… Ahenkle vurulan çekiçlerin altındaki profil aliminyum folyo gibi şekilden şekle girerken Abdullah usta. “ bu şimdi hamur gibi, her şekle girer” diyordu.

Bütün bıçaklarını kaba şekilde döverek ağızlarını inceltti.

Bu arada ocağın hemen yanında duran testi kırığının içinden iki demir parçası çıkardı. Birinin ucunda ay diğerinin ucunda yıldız döğme vardı. Abdullah ustanın mühürü imiş ay yıldız... O zaman hatırladım anacağazımın evde  bakıp koruyup kolladığı en kymatlı bıçağında Abdullah Ustanın eseri olduğunu. Abdullah usta başladı çekiçle bunları işlemeye.

Atölyede etrafı kurcalarken elime geçen bazı bıçaklarda bir bazılarında iki bazılarında üç yıldız olmasının sebebini sorduğumda kalitesine göre yıldız basıyorum dedi. Yani bu üç yıldız en kaliteli demek dedi.

Daha sonra fotoğraftaki aleti kullanarak eğe ile ağızlarını açmaya başladı.

Sıra geldi su vermeye....
Hazırlanmış bıçakları ocakta yanan muhtemelemen de çam odununun közünde ısıtmaya başladı.  Bıçaklar kızarmaya başladığı an ocaktan alıp elindeki kalıp sabuna sürüp tekrar ocağa atıyordu. Sebebini sordum. Pas tutmaması için dedi.

İstediği tava getirdiği bıçakları hemen yanında duran içi su dolu kovaya 45 derecelik açı ile daldırıp hemen çıkardı. Çıkardığı bıçakları közün yanına koydu. Neden diye sordum." cam gibi kırılmasın diye yumuşatıyorum" dedi.

Bu sürede yaptıklarını kaçırmamak için sadece video çektim. Videoyu hazır edince vereceğim linkten izleyebilirsiniz.

Yeniden döndük sap işlemine.. Kaba olarak hazırladığı boynuzu  testere ile  kabza şekli vermeye başladı.

Sonra eline aldığı törpü ile başladı sanatını konuşturmaya..Benim için şahane bir eserdi ortaya çıkan.

Sonra ocaktan bir kaç tane ceviz büyüklüğünden yanmamış kömür alıp örsün üstüne koydu.
- öyle bedavaya çekim yok, şunu örsten aşağı dökmeden un gibi oluncaya kadar inadına incelt. " diye elime çekici tutuşturdu...

Bu kömür tozundan ne yapacaktı acaba.. Bu güne kadar hiç duymadığım bir işlem miydi...

Cevabını ben bütün kömürler un oluncaya kadar öğrenemedim. Ve hem sizler az daha meraklanın hemde fikirleriniz ortaya çıksın diye yazıma kaldığım yerden yarın devam edeceğim inşallah.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #11 : 01 Kasım 2011, 01:02:14 »
Helal sana Hüseyin, mükemmel bir anlatım, fotolar süper,keyifle izliyorum, devamını merakla bekliyorum  :2up

Kömür tozu konusunda fikir geliştiremedim, tek aklıma gelen parlatma tozu gibi mi kullanıyor acaba ?  ::)

Kipmen Sanat web sitesi

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
« Yanıtla #12 : 01 Kasım 2011, 01:26:44 »
Anlatım süper.Klavyene sağlık Hüseyin kardeş  ;)
Bende emre usta gibi parlatma tozu olarak kullanabileceğini düşünüyorum.
(eski madeni paraları tebeşir ile parlattığım olmuştu.)
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #13 : 01 Kasım 2011, 08:19:23 »
Kabza yapımını gösteren video.. orjinal sesi ile yayınlarsam ahlak kuruluna takılacağı için.. Bilgisayarımda bulduğum ilk fonu attım:)

http://youtu.be/-tH_DVHsNvA

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #14 : 01 Kasım 2011, 12:12:13 »
Hüseyin, ben en çok ustanın, tezgahın, işin sesini duyamadığıma üzüldüm. Orjinal sesi olan videoyu koymayacak mısın biyere? Muzır kurulunun işi gücü yok da bozkırlı bir ustanın küfrüne mi takacak canım  :D

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #15 : 01 Kasım 2011, 16:04:02 »
Vay vay vay, yaylı matkap kullanıyor ustam hala. Ben kendi adıma hafif bir utanma yaşadım ne yalan söyleyeyim  :-[ elimizde o kadar olanak var, yok sütun matkap mı olsun, yoksa el matkabı mı olsun. Polisajı şu pastaylamı yapsak yoksa şununla mı.. Ustama baktımda bunları hiç kafaya takmadan elinde var olanı en efektif bir şekilde kullanıp "asıl" işini yapıyor. Hüseyin gördüğünde iletirsen sevinirim, ustanın önünde saygıyla eğiliyorum. Sana da teşekkür ediyorum bunu bizlerle paylaştığın için. İşte Anadolu....

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
  • Meslek: sıcak demirci-süsleme demirciliği
  • Yer: 41.045586,29.065682
« Yanıtla #16 : 01 Kasım 2011, 16:48:40 »

Hüseyin çok çok teşekkürler... mükemmel bir paylaşım olmuş... 
    Sefa hocam aynen dediklerinize katılıyorum...  utanmamak elde değil  :-[
Kuvvete dayanmayan adalet aciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #17 : 01 Kasım 2011, 16:59:43 »
Hüseyin burada bi başlangıç yapalım, hem ustaya iş siparişi hem de isteyenlerin böyle güzellikleri edinebilmesi amaçlı.
3 yıldız ufak ve yine 3 yıldız büyük olarak bir sipariş toplama yapalım,
sonuçta isteyen tüm arkadaşların sayısı kadar ustaya sipariş verip bıçakları ürettirelim, üretim anını foto ve video da yapabiliriz.

tabii çoğul konuşmama bakma burada iş tamamen sana düşer;
1.siparişler, adresler ve telefonlar toplanıp not edilecek
2.sana ait bir hesap numarasına ödemeler toplanacak.
3.ustaya imalat siparişi verilecek
4.siparişler sahiplerine kargolanacak.

ne dersin var mısın böyle bir uğraşa girmeye.
« Son Düzenleme: 04 Kasım 2011, 11:17:40 Gönderen: mehmet kişisi »

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #18 : 01 Kasım 2011, 17:08:11 »
Usta, ben girerim girmesine de yanlış hatırlamıyorsam bizim usta bayramı istanbulda geçirecek. Acelesi yok, bayram sonu olsa da olur diyen olursa seve seve yaparım bu işi...

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #19 : 01 Kasım 2011, 17:14:57 »
%0 elektirik % 100 el işi.... :2up

ben elektrikler kesilince işi gücü bırakır, elektrikçilere basardım gavarayı >:(...