Bıçak Sanatı - Forum

115CrV 3 + Hamon..

tarpoon

• 4739
Ynt: 115CrV 3 + Hamon..
« Yanıtla #20 : 31 Ekim 2011, 01:27:34 »
ustalığı değilde  keçiliği kabul ediyorum  :D  Teşekkür ederim Emre usta :)  herzaman bırşey eksik oluyor. hani ilk zamanlar ne güzel hayal kuruyordum çeliğim ,zımparalarım ,eğem olacaktı ya ;D  küçük bıçaklar yapacaktım kendımce    nerdeee..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #21 : 31 Ekim 2011, 08:04:18 »
dün ustanın atölyesindeydik bıcağa birkaç kez baktım evirdim çevirdim iyice süzdüm demekki anlamış taner usta al senin olsun dedi bende yerine bıraktım  :D

gercekten işçilik 10 numara bıcağın formu 10 numara benimkilerle kıyaslarsak malzemeyi benimkiler 2  taberinkiler 10+bilmemekeç helal olsun diyorum sabır +ustalık = mükemmel bıcaklar bende o zımpara yapma sabrı malesef yok herhalde heçde olmayacak gibi duruyor  dün pek birşey yapmadık esasen sedece muhabbet birtanede ısıl işlem hemide 1,4112 ye sertlikmi onuda artık bu gün öğrenecegiz hayırlısı ile
ama arkadaş tututrmasın bu inatçı illa hamon yapalım diye aman dedim olmaz ağabey bunda krom fazla yok dedi illaa yapacam zor kurtardık malzemeyi :)

dün için burda taner abiye teşekkürlerimi sunuyorum
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #22 : 31 Ekim 2011, 09:02:43 »
ben teşekkür ederim :) muhabbet çok ıyı geldı. belkı çalışsaydık bu kadar olmazdı.  bu arada ısıl işlemini yaptığımız   1,4112   malzemenin  sertlığını bende çok merak ediyorum ;)

ben telef ettık profılı dedım ama öyle olmadı..  kafama takılan paslanmaz malzemeyı propan ocakta nasıl bu hale getırdık anlamadım. yüzeyde temız çıktı   ::)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #23 : 31 Ekim 2011, 09:36:45 »
eline sağlık Taner.
bıçak gerçekten hoş bir dizayna sahip. diğer bıçaklarda arkada sırasının geleceği günü bekliyor.

bu arada çeliği lama olarak mı buldun, yoksa mil olarak alıp dövme işlemi mi uyguladın.! bildiğim kadarıyla civa çeliği genelde mil olarak bulunuyor.?

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #24 : 31 Ekim 2011, 09:59:47 »
abi profil de gayet hamon hattı da... ellerine sağlık diyorum.  :2up
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #25 : 31 Ekim 2011, 10:02:54 »
neyse ben cevaplıyayım çelik mil halindeydi çap 18 elimdeki O-1 lerle beraber lama haline getirmiştik  lamaları taner ustam taşlamacıda taşlattı pürüzsüz ve düzgün birer lama oldular hayırlısı ile 4 bıcaklık lamamamız oldu :)
ama ilerliyen dönemde cap18 değilde cap 25 den dövmek daha mantıklı geliyor  cap 18 küçük bıcaklar için ideal

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #26 : 31 Ekim 2011, 10:08:01 »
dövme işleminden sonra talaşlı imalata geçmeden önce normalizasyon işlemi uyguladınız mı?

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #27 : 31 Ekim 2011, 10:14:23 »
dövme işleminden sonra talaşlı imalata geçmeden önce normalizasyon işlemi uyguladınız mı?
ben uyguladım :) fırnda 500 derece de bıraktım yavaş yavaş soğudu hayırlısı ile  herhal sorun cıkmaz
uygulama yapılmadığı taktirde karşımıza cıkacak sorunlar nelerdir ?
440c de başıma geldi mesela normalizasyon yapmadan frezede yüzey temizliği yapayım dedim bogaz köprüsü gibi olmuştu meret sonrasında sıkıştırıp fırına attım 800 derecede yavaş yavaş soğuttum 24 saat te 200 dereceye kadar düzeldi şimdi görevinin başında

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #28 : 31 Ekim 2011, 10:29:36 »
özgür, atma-yamulma yapabilir, o bakımdan sordum normalizasyon işlemini. ;)

sonuçta bizler bilsekte bu veya başka çeliklerde dövme olarak çalışmak isteyecek arkadaşlara, dövme işlemlerinden sonra normalizasyon işlemini unutmamalarını hatırlatmak lazım ;).

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #29 : 31 Ekim 2011, 10:57:38 »
Taner , asil arkada egenin yaninda duran profil iyiymis , ne zaman biter?
algıda secicilik diye buna derim.  oysa sefa usta arayıpta gorememiş :) gunun birinde sana yakıır bir tanto yaparsam hediye edecegim...

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #30 : 31 Ekim 2011, 11:01:46 »
özgür, atma-yamulma yapabilir, o bakımdan sordum normalizasyon işlemini. ;)

sonuçta bizler bilsekte bu veya başka çeliklerde dövme olarak çalışmak isteyecek arkadaşlara, dövme işlemlerinden sonra normalizasyon işlemini unutmamalarını hatırlatmak lazım ;).

ben 500 dercede yapmışım ama çeliğin dosyasında 700 derce yazıyor burda bir yanlışlık olma ihtimali varmıdır .
anneling midir nedir ona baktımda

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #31 : 31 Ekim 2011, 17:27:50 »
Ozgur "annealing" , yumusatma tavlamasi demek , normalizasyon baska birsey. Normalizasyonda yavas sogutma yok . Gerci yumusatma tavlamasi ile de normallestirme oluyordur belki. Celiklerin kafa kagitlarinda normallestirme isilari pek yazmiyor.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #32 : 31 Ekim 2011, 17:31:24 »
Ozgur "annealing" , yumusatma tavlamasi demek , normalizasyon baska birsey. Normalizasyonda yavas sogutma yok . Gerci yumusatma tavlamasi ile de normallestirme oluyordur belki. Celiklerin kafa kagitlarinda normallestirme isilari pek yazmiyor.

aynen öyle ustadım normalizasyon bu ısıl işlemden önce çeliği beli bir sıcaklıkta tutupta akabinde ısıl işlem sıcaklığına getridiğim sıcaklık değerimidir?

« Yanıtla #33 : 31 Ekim 2011, 17:36:31 »
normalizasyon bu ısıl işlemden önce çeliği beli bir sıcaklıkta tutupta akabinde ısıl işlem sıcaklığına
Soğuttuktan sonra. Normalizasyon odur haklısın.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #34 : 31 Ekim 2011, 17:44:20 »
normalizasyon bu ısıl işlemden önce çeliği beli bir sıcaklıkta tutupta akabinde ısıl işlem sıcaklığına
Soğuttuktan sonra. Normalizasyon odur haklısın.

şimdi civa celiğine baktım burdaki gerilim giderme sıcaklığı 650derece sertleştirmede 780-810 gibi   bu çeliği öncelikle 650derecede belli bir müddet tutup akabinde soğutacağız sanırım oda sıcaklığı akabinde ısıl işleme tabitutacağız 
normalizasyon dediğimiz bu gerilim giderme ile aynı olaymıdır .
« Son Düzenleme: 31 Ekim 2011, 17:48:10 Gönderen: ozgurozdemir »

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #35 : 31 Ekim 2011, 17:55:17 »
celigi cok hirpaladi isen ( makinede mosmor yapmissan , elli kere isitip dovmussen filan ) su vermeden once , 3 kez ,  su verme sicakligi -50 , su verme sicakligi ve su verme sicakligi +50 gibi firinlayip ,her seferinde elle tutulabilecek kadar kendi kendine , acik ortamda sogutuyorsun.

not: burda ahkam kesiyorum ama bana adam gibi bir invertor lazim , yarin ozelden haberleselim
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #36 : 31 Ekim 2011, 17:59:09 »
celigi cok hirpaladi isen ( makinede mosmor yapmissan , elli kere isitip dovmussen filan ) su vermeden once , 3 kez ,  su verme sicakligi -50 , su verme sicakligi ve su verme sicakligi +50 gibi firinlayip ,her seferinde elle tutulabilecek kadar kendi kendine , acik ortamda sogutuyorsun.

not: burda ahkam kesiyorum ama bana adam gibi bir invertor lazim , yarin ozelden haberleselim

celik toplamda 1dakikada lama haline geldi :) şahmerdan ve pro bşr usta tarafından sıtmayı propanda yaptık ısınanı dövdük o şekilde
bantta morlaşma olmaz allahın izni ile  iki sürtme akabinde suya o şekilde

invertör olayınada yerli malı yapan bir firma var burda bakarız ona

« Yanıtla #37 : 31 Ekim 2011, 18:01:13 »
 (kabaca)Gerilim giderme tavlaması 723 derecenin altında yapılmalı, normalize ise üzerinde yapılmalı. Bkz. Metalurji bölümünde hepsi var  ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #38 : 31 Ekim 2011, 18:18:46 »
Normalizasyonda önce abartılı bir östenizasyon yapıp havada soğutursanız, sonra normal su verme ısısında sonra da 750 derece gibi bir ısıda yaparsanız çok homojen ve küçük tane yapısı olur...

Kipmen Sanat web sitesi

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #39 : 31 Ekim 2011, 20:09:06 »
Türkiyede bıçak yapan çok ama Taner gibi hamon yapan yok
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...