Bıçak Sanatı - Forum

D2 Ne kadar elastik olabilir?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
D2 Ne kadar elastik olabilir?
« : 27 Ekim 2011, 20:21:49 »
Bildiğiniz üzere, bıçakçılık ahalisi genelde D2'nin çok kırılgan olduğunu söylerler, bükülmeye hiç gelmediğini. Büyük ve darbeli iş görecek kamp bıçaklarında vs. bir miktar haklılık payı vardır. Ancak esneklik açısından yapmakta olduğum fileto bıçaklarını yaparken 3 tane fileto bıçağını esneklik testlerinde kırmak için ayırdım.  Özgür'ün yolladığı 1.5 mm'lik D2 levhayı kullandım. Bu 3 fileto bıçağının sadece profilini hazırlayıp 2'sini, 650 derecede gerilim alma tavlaması yapıp 1035 derecede sertleştirdim. Sertleştirme alminyum plakalar arasında yapıldı, 8 saat kadar -30 derece civarında bekledikten sonra bir tanesini 265, diğerini 290 derecede 2'şer saatten 2 kez menevişledim, menevişler arasında suda soğutuldular.

Esneme testi bıçağın ucundan 3 parmak kadar uzaktan mengeneye kıstırılıp balçak bölgesinden bir işkence ile kavranarak giderek artan basınç ile yapıldı.
260 derece meneviş yapılmış olan yaklaşık 45 derece civarı bükülmeden sonra parçalandı.
İlginç bir şekilde 290 derecede menevişlenmiş olan 30 derecenin üstünü göremeden parçalara ayrıldı.

Sonra menevişleme kırılganlığı diye bir şey duyduğumu hatırladım, ayrıca kalıntı östenitin D2'nin darbe ve esneme dayanımını arttırdığı için maksatlı bırakıldığı konusunda bir yazıyı hatırladım, ancak kalıntı östenitin aşırı miktarda olması da dayanımı düşürüyormuş. Bunun üzerine son fileto bıçağını 1020 derecede östenitledim ve sıfır altında bekletmeden sadece 210 dereceye menevişledim:
Sonuçta bıçak 90 derece kadar büküldükten sonra belki 95 veya 100 derece civarında parçalandı. Taşlama ile incelecek olan bıçak sanırım daha da esneklik kazanacaktır.
Kıssıdan hisse: D2 eğer doğru hazırlanırsa, bıçakçılık dünyasında bu çelik türü için tabu olmuş bıçak türlerinde bile kullanılabilir. Bir fileto bıçağı normal kullanımda 20-30 derecenin üstünde bükülmelerle pek karşılaşmaz, ancak emin olmak adına en azından 45-50 derece civarına hasarsız bükülebiliyor olması beklenir. 90 derece bükülme genelde ekstrem ürünlerde ve JS testlerinde gerekir, ancak kırılganlığı ile ünlü bu çelik bile bu sınırı zorlayabiliyor, tabii ince et kalınlıkları ve uzunluk da önemli etkenler....
Resimdeki bıçağın önce kabza kısmındaki balçak delikleri bölgesinde esneklik test edildi, o yüzden sadece namlu kısmını denemekteyim:

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
Ynt: D2 Ne kadar elastik olabilir?
« Yanıtla #1 : 27 Ekim 2011, 20:58:15 »
bilgiler için teşekkür Emre usta  :)  yani bundan şunu çıkarabılırmıyız ;  çelık amaca göre ısıl işlem yapılabılınır. performansında cıddı değişimler olur.  yanı D2 şu derecede  1095 şu derecede dıyerek sabıtlenıp kalmamalımıyız..?
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #2 : 27 Ekim 2011, 21:10:14 »
Aynen Taner, sadece ısıl işlemin bir parametresini değiştirince çeliğin performansında ciddi oynamalar oluyor, açıkçası bol bol test yapmak gerekiyor, sürekli test yapmama rağmen hala kesin bir fikrim yok, sadece çeliğin CK60 olması bi anlam ifade etmeyebiliyor, bir fabrikadan %0.55 karbonla çıkıyor, diğerinden 0.70 karbon, bu tip üretim farklılıkları çok değişiklik yapıyor, bu yüzden her yeni çelik tipinde bolca testler uygulamak lazım bir fikir sahibi olmak için. Ben bu testte bilimsel davranmadım, çelik miktarı sınırlı olduğundan, yoksa farklı östenizasyon ısıları için, farklı menevişler için vs. bir sürü örnek lazımdı tam olarak ne olduğunu anlamak için. Şu anda düşük östenizasyon mu, meneviş derecesi mi, sıfır altı işlem yapıp yapmama mı etkiledi de bu kadar esnekliğe dayanıklı ama neredeyse aynı sertlikte bıçak oldu bilemiyorum  ::)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #3 : 27 Ekim 2011, 21:33:46 »
Sağolasın usta kısıtlıda olsa test testtir, zaman içinde bunların örnekleri çoğalacak elbette. Güzel deneyim olmuş, paylaşım için teşekkürler.

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #4 : 27 Ekim 2011, 21:49:13 »
hem d2 nın agız dayanımına sahip olsun hem gorece pasa dayanıklı hemde fileto bıcagının gerektirdigi esnemede.. daha ne diyeyim. güzel test hepimiz adına teşekkür edeirm.

mehmethakan

• 133
  • Meslek: otelci
  • Yer: antalya
« Yanıtla #5 : 27 Ekim 2011, 22:06:32 »
Peki Emre Usta, 3. bıçak bükülme testinde 40 dereceler civarında bıraktığında tekrar düzleşiyor mu hafıza durumu nasıl dı bunu da gözlemleme şansın oldu mu aceba.?

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #6 : 27 Ekim 2011, 22:10:49 »
ısıl işlemde yamulan bıcaklarımı tekradan normalize edip sertleştirmeye alacak olan teknisyenle konuştum dün  kalıntı östeneit tin yüksek sıcaklıktaki menevişte nerdeyse tamamen ortadan kaltığını beyan etmişti ziyadesi ile yamulmadan dolayı mahcup olan arkadaşlar benim malzemelerin  12den 12sini sanırım kurtardılar bana verdikleri d2 yi beraberce sertlik testi yaptık gariptir  520 derece meneviş 62,5 hrc sertlik sanırım sıfır altı işlemde uygulandı bizimkilere  bu güne kadar aldıkları en fazla 60-61 civarı idi  esneklik olayında emre ustanın denemiş olduğu olayı birkere sinirlenince ben yaptım 90 derece esnetim kırılmadı sonrasında boru ile kırmıştım
ck 67 diyi enfazla 50-60 derece civarı ikiye bölmüştüm  onun sertliği 59 du ve karbon oranı 0,69 civarıydı valla herşey değişken artık 45derece kadar ben hiçbir bıcağımı esnetmediğim için d2 de herhangi bir sorun yok yola devam :)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

turgut aydemir

• *
  • 449
  • Meslek: bıçak ımalatı
  • Yer: bursa
« Yanıtla #7 : 27 Ekim 2011, 22:52:33 »
Emre usta çok derin bir konuya değindiniz. Hacizane olarak bende bir şeyler söylemek istedim. Her çelik fabrikadan sıdandart çıkmaya bilir çelikleştirme anında meneviş anında farkında olmadan 30-40 derece fark etmesi soğutma esnasında yağın veya suyun soğukluğunun farklı olması zımparalama esnasında birini yeni birini eski zımparada yapmak birini bir dakida yapıp diğerini beş dakikada yapmak iki bıçak arasında işlemden işleme geçerken geçen zaman bile şablonu değiştirebiliyor. SAYGILAR

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #8 : 28 Ekim 2011, 01:51:32 »
teşekkürler usta, yaptığın deney ve sonucunda yazdıkların benim gibi acemiler için eşsiz bilgiler içieriyor.

bir yandan da, Turgut ustanın dediklerini de ekleyince sanki bu şey (çelik-genel olarak), her seferinde aynı şeyleri yapsak da aynı sonuçları alamayacağımız kadar çok değişkene sahipmiş gibi... :-\  çok acaip çok.
« Son Düzenleme: 28 Ekim 2011, 01:59:15 Gönderen: teoman »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #9 : 28 Ekim 2011, 07:56:35 »
Peki Emre Usta, 3. bıçak bükülme testinde 40 dereceler civarında bıraktığında tekrar düzleşiyor mu hafıza durumu nasıl dı bunu da gözlemleme şansın oldu mu aceba.?

Mehmet Abicim, yaklaşık 40-50 dereceden itibaren geri gelirken hafif bir yamukluk kalıyor, ancak bu yamukluk kırıldığı ana kadar hep aynı kalıyor daha fazla artmıyor gibi, bir daha test edersem bir de tersine de bükmeyi deneyeceğim, iyi fikir verdin, belki tersine de bükünce düzelir...

Kipmen Sanat web sitesi

mehmethakan

• 133
  • Meslek: otelci
  • Yer: antalya
« Yanıtla #10 : 28 Ekim 2011, 11:18:48 »
Emreciğim Düşündüm ki kullanıcıyı nerede kırılacağı pek ilgilendirmez iyi esnemesi kıvrak dönmesi kesiciliği ve eğik kalmaması ilgilendirir. Dolayısı ile iyi bir ausbein da aranan fileto bıçağında keza belli bir esneme sürecinin ardından yerine gelmesi sora usta kabzayı tam ortaya koyamamış dedirtmesin. Aklıma geldi :) Bu bilgiler ışığında ben de bir esnek bıçak yapacağım geçen hafta başladım bozuldu spiral yapmıştım.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #11 : 28 Ekim 2011, 11:39:13 »
fileto bıcaklarında aranan nedir öncelikle esasen ona bakmak lazım esneklik kesicilik zaten et ve balık fletosu cıkarmak aşırı bir güce ve keskinliğin azalması için aşınmaya mahal vermemektedir bu nedenle bu bıcaklarda d2 yerine 440a veya 4034 tarzı çeliklerin kulanılması daha mantıklı olasa gerek benim nazarımda.
 d2 ye gelince esnekliği bana yetiyorda artıyor bile test edeyim diyorum kıyamıyorum keratalara 

ama bir ara düşük meneviş ve yüksek menevişli iki lamayı test ederim hayırlısı ile 
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

raskolnikov

• 189
  • Mürsel ERDOĞAN
  • Meslek: avukat
  • Yer: nevsehir
« Yanıtla #12 : 28 Ekim 2011, 15:06:52 »
Merhabalar
Emre Ustam, testler için ellerine sağlık diyorum. Ben de Özgür Ustamın gönderdiği d2'yi işliyorum ve ck67'den çok farklı ve gevrek bir çelik. Isıl işlemden sonra esnekliği nasıl olacak diye soracaktım sağolasınız, sormadan cevaplarımı aldım.
                                                        teşekkür ederim
Baş eğmedik edaniye ikbal ü cah için

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #13 : 28 Ekim 2011, 18:39:27 »
Hayallerimdeki testler:) Sağolun.
"ehl-i dil birbirini bilmemek insâf değil"
Nef'i