Bıçak Sanatı - Forum

Ocakbaşında bir gün

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ocakbaşında bir gün
« : 24 Ekim 2011, 00:16:58 »
       Herşey bir ay önce Gökhan ustamın ziyareti ile başladı.Sağolsun Gökhan ustamın gazı ile ocak yapımına giriştik. İlk adresimiz olmazsa olmaz hurdacı oldu. Oradaki malzemelerden nasıl bir ocak yapacağımıza karar verdik ve minik atölyeme geldip işe koyulduk (daha doğrusu Gökhan ustam işi sırtladı resmen ). Belli etmesemde dövme demir işine adım atmanın heyecanı kapladı beni. Fanım zaten hazırdı. Gerekli olan kaynak işleri bittikten sonra ateş tuğlası ve çamur ile ocağın içinide hazırlayıp kurumaya bıraktık.
      Aradan bir ay geçtikten sonra ilk ürünümüz için tekrar buluştuk ve ortaya benim ilk ürünüm olan iki adet dövme bıçak çıktı. Şunu söylemek isterim ki sıcak demircilik bambaşka birşeymiş hem iğneyle kuyu kazmak gibi zor hemde tarifsiz keyifli, dilerim isteyen herkes bunu yaşar ( tekrar çok çok teşekkürler Gökhan ustam, sen olmasaydın ben zor başlardım :2up ).
     Gelelim bıçaklarımıza; çelik olarak K100 kullandık, 230*60  6mm lamayı yatay olarak ikiye kesip ocakta döverek şekillendirdik  ve yağda suyunu verdik. Birinci bıçağımızın fikir babası Pierre Reverdy ustanın bıçaklarından biri diğeri ise rastgele bir model oldu. Çalışmalarımızın videosu aşağıdaki linkte, resimleri daha sonra yükleyeceğim değerli yorumlarınız bekliyorum , saygılar.

http://www.youtube.com/watch?v=n-_IDN7SEUY
« Son Düzenleme: 24 Ekim 2011, 00:45:32 Gönderen: Soytürk Dönmez »

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: Ocakbaşında bir gün
« Yanıtla #1 : 24 Ekim 2011, 00:22:46 »

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #2 : 24 Ekim 2011, 00:23:39 »

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #3 : 24 Ekim 2011, 00:25:55 »
sanırım bir kaç resimle konuya katılmamda sorun yok.. ;)

evet Soytürk biz gazı verdik artık gerisi artık gerisi birazda sana kalmış..  :2up

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #4 : 24 Ekim 2011, 00:27:17 »
       :2up  :2up  :2up

Ustam yetiştin gene imdadıma, çok teşekkür ederim herşey için  :2up

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #5 : 24 Ekim 2011, 00:41:06 »
sıcak demırı döverek şekıllendırmek gerçekten çok zevklı..   güzel bır gün geçirmişsiniz :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Ismet Guney

• 667
  • 1968
  • Yer: ankara
« Yanıtla #6 : 24 Ekim 2011, 01:28:27 »
Ikinci bicak cok hosuma gitti eline saglik. birde bant zimpara da kamuflaj boyami var banami oyle geldi >:D
Olmuyorsa zorlama, ya hayallerin kırılır ya kalbin. Unutmuş gibi yap Çünkü güzel şeyler; onları hiç beklemediğinde gerçekleşir

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #7 : 24 Ekim 2011, 10:01:17 »
ilk gun için güzel iki meyve. soyturk devamını bekliyoruz. bir bak bakalım yalnız çalışmak sana nasıl gelecek..

« Yanıtla #8 : 24 Ekim 2011, 10:18:18 »
Valla çok güzel bir başlangıç, tebrik ediyorum, ellerinize sağlık.

Münir

• 176
  • Münir OKMAN
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #9 : 24 Ekim 2011, 14:22:45 »
Ne mutlu sana Soytürk, okurken ve resimlere bakarken imrenmedim desem yalan olur... Gerçekten de çok güzel olmuşlar, özellikle 2. siyaha bayıldım.....

Dövmeyi her zaman çok daha estetik buluyorum, hatta bayılıyorum ve hazır lamaya kesinlikle değişmem ama bizim öyle bir şansımız olmadığından hazır lamalarla mecbur idare edeceğiz... Gökhan hocamızı ve seni tebrik ediyorum, ellerinize sağlık..   
If you light a lamp for somebody, it will also brighten your own path.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #10 : 24 Ekim 2011, 15:57:06 »
benim içinde eğlenceli bir gündü.

uzun bir süredir bu işlerle uğraşamıyordum, tam kanımdan şu illeti temizledim diyordum ama tekrar kömür tozu yutmak beynimde açılmış olan damarları tekrar tıkadı, tek gözüm seyiriyor ve avuçlarım kaşınıyor, evdeki tüm bıçakları biledim ama kesmedi.. :-* :P

acilen ocağın başına geçmem lazımmm.... :'(

Soytürk bu arada videoyu şöyle görünür bi hale getirdim. orada altta kaynamış gibi geldi de ;)

Münir

• 176
  • Münir OKMAN
« Yanıtla #11 : 24 Ekim 2011, 16:43:13 »
Hakkaten video linki arada kaynamış..... Videoyu direk yüklemen çok daha iyi olmuş Gökhan, ne deyim elinize sağlık... Tabii ki imkan meselesi fakat döverek yapılan bıçakların çok daha anlamlı olduğu kesin.... Tebrikler, bitmiş hallerini de yayınlarsanız sevinirim :)
If you light a lamp for somebody, it will also brighten your own path.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #12 : 24 Ekim 2011, 16:54:03 »
Atolye cok guzel gozukuyor. Gule gule , kazasiz belasiz kullanmani dilerim. Sicak isleme hakikaten bambaska bir is.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #13 : 24 Ekim 2011, 20:27:45 »
eline sağlık devamını dilerim
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #14 : 24 Ekim 2011, 21:30:51 »
Sayın gökhan bakla:

Arkadaşlar kazasız belasız çalışmalar demişler ama:

Tavlanmış parça dövülürken kerpetenle tutulmaz, her an yanlış bir çekiç vuruşuyla tavlı parça fırlar ve kazaya neden olur.

Öyle parçalar için uygun bir oluklu kışaç edinmeye çalışınız.

Bıçak yağ taşında bilenirken keskin ağız üzerinden döndürülmez.
Bilersiniz tam bitim anına gelince, bir hatayla keskin ağız taşa değiverir ve bileme işi boşa gider.
Bu döndürme işini sırttan döndürürseniz hiç bir olumsuzluk olmaz.

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
« Yanıtla #15 : 24 Ekim 2011, 21:58:29 »
Gökhan ve Soytürk ustalarım, elinize sağlık.
You lie, we die.

mehmethakan

• 133
  • Meslek: otelci
  • Yer: antalya
« Yanıtla #16 : 24 Ekim 2011, 22:28:56 »
evet çok güzel seyretmesi de çok keyifli.
Ellerinize sağlık ustalar.
Soytürk artık bu gidişin dönüşü yok hayırlı olsun diyoruuum.
Gökhan usta birşeyler görelim artık.

ercan ertürk

• 301
  • ercan ertürk 1971
  • Meslek: ayakkabı imalatçısı
  • Yer: B PAŞA İSTANBUL
« Yanıtla #17 : 24 Ekim 2011, 22:36:58 »
elleriniz kolarınızdertgörmesin  devamını dilerim zizleri gödüğümüz zaman bizlerde heves etmiyor değilz ama herşey imkan meselesi atelye  ocak bizi aşıyor zizin sayenizde bizlerde keyifleniyoruz  devamını diliyorum   saygılar

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #18 : 24 Ekim 2011, 22:42:53 »
sayın murat akın;

sizde taktir edersiniz ki Soytürk arkadaşımız yeni bir atölye oluşturmaya çalışıyor ve bir çok eksiği var. bu ocağını ilk yakılışı ve ilk demir dövme çalışmasıdır. ilk çalışmada tüm ekipmanın tam olmasını beklemek çok mükemmelcilik olurdu sanırım.
benim Malkarada'ki atölyemde muhtelif kısaçlarım var ama buraya getirmek o anki koşullar için olanaksızdı bizde elimizde ki malzeme ile idare etmek zorunda kaldık.

bıcağı su taşında bileyen Soytürk, ben bu işin bir kaidesi varmıdır bilmiyorum ama hayatını bıçak bileyerek kazanan, birinin kendi tecrübelerine ve el alışkanlığına güvenmek gerekir gibi geliyor.

uyarılarınız için teşekkürler...

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #19 : 24 Ekim 2011, 22:49:38 »

Ustalarım, arkadaşlar beğenileriniz için çok teşekkür ediyorum , sağolun varolun  :2up
Sayın gökhan bakla:

Arkadaşlar kazasız belasız çalışmalar demişler ama:

Tavlanmış parça dövülürken kerpetenle tutulmaz, her an yanlış bir çekiç vuruşuyla tavlı parça fırlar ve kazaya neden olur.

Öyle parçalar için uygun bir oluklu kışaç edinmeye çalışınız.

Bıçak yağ taşında bilenirken keskin ağız üzerinden döndürülmez.
Bilersiniz tam bitim anına gelince, bir hatayla keskin ağız taşa değiverir ve bileme işi boşa gider.
Bu döndürme işini sırttan döndürürseniz hiç bir olumsuzluk olmaz.
Murat hocam öneri ve uyarılarınız için çok teşekkür ederim, kısaç olayından bende rahatsızım fakat bulamadığımız için eldeki imkanlarla ne yapabilirsek yapmaya çalıştık bu konuda yardımcı olacak arkadaşların fikirlerine açığım nereden bulabilirim iyi bir kısaç ? Yağ taşı olayına gelincede yıllardır bu şekilde yapıyorum ve bıçaklarda ters birşey olmadı fakat sizin bahsettiğiniz tekniği biraz daha açarsanız denemek isterim, saygılar.