Bıçak Sanatı - Forum

Sulu yay çeliği

EDC-Cancan

• 733
  • Meslek: Belediyeci - 1973
  • Yer: KOCAELİ - Eskişehir
Sulu yay çeliği
« : 21 Ekim 2011, 11:26:33 »
Sevgili Ustalarım ,
Bıçak yapmak için çıktığım bu amansız yolda bir sürü yeni yeni şeyler duyuyorum öğreniyorum . ( sayenizde )

Bugün Kocaeli'nde sanayide küçük bir tur atarken Lazer Kesimi yapan bir yer buldum.
Derdimi Anlattım. ( dert-aşk-merak-hastalık- vs.vs. ) ellerinde 3 mm sulu yay çeliği olduğundan bahsetti.
Ama sulu yay çeliği nedir ne değildir bilemedim.

Görüştüğüm kişi sulu yay çeliğinin makineler'de bıçak yapımında kullanıldığından bahsetti ama paslanmaz olmadığını söyledi.

Nasıl bir malzemedir lazerle kestirsem işime yarar mı ? Yardımlarınızı bekliyorum.

Sevelim , Sevilelim.
     Yunus EMRE

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
Ynt: Sulu yay çeliği
« Yanıtla #1 : 21 Ekim 2011, 11:39:23 »
işe yarar ancak başlangıç için ve de makineniz yoksa tavsiye etmem. 5 kat zamanınızı alacaktır. tabi yumşatma yontemleri var. bununla ugraşmaya degermi degmez mi anlamak için iyisimi gidin aısı nosunu alın. işte 14.50,   22.80  gibi (numaralar uydurmadır)  tam ne oldugunu ogrenelim.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #2 : 21 Ekim 2011, 11:43:03 »
Yay çeliği paslanmaz olmamasına rağmen güzel malzemedir. Ağız tutuşu (keskinliğini kaybetmemesi) nispeten güzeldir. Yay çeliği olmasının verdiği özelliklerle kolay kolay kırılmaz ve kalıcı deforme olmaz (tabii ki sınırlar dahilinde). Genelde bir çok kişinin bıçak yapmaya başladığı malzemedir.
Aynı tür çelikler iki türlü satılabilir. Susuz ve sulu.
Susuz çelik bulmuşsanız, bıçağınızı yapar zımparasını bitirmeye yakın halldeder ve su verip sertleştirirsiniz.
Bıçak yapmak isteyen susuz çelikle çalışmak ister. Çeliğin sert haliyle işlenmesi çok zordur. O yüzden sulu çeliği tavlayıp tekrar yumuşak hale getiririz ki kolay çalışalım, tabbi işimiz bittikten sonra tekrar su verip sertleştirmek kaydıyla.
Şimdi tavlama konusunu soracağınızı biliyorum. Ya bir sıcak demirciye gidip tavlatın, ya da forumda önceki konuları araştırın kendiniz mangalda da yapabilirsiniz.
Lazer kesime gelince. Bir tane bıçak için hiç uğraşmayın, zaten kesmezler. Lazer kesim genelde ticari üretim yapan bıçakçıların bir defa da bir plaka kestirmek suretiyle gittikleri yoldur. Ya da çok nazımız geçen bir tanıdık lazerci bulursak bazen 30-40 bıçağı bir defada kestirdiğimiz olur. Bence lazer kesim için zaman harcamaktansa Bekir Abi'mizin yazdıklarını bir okuyun.
http://www.bicaksanati.com/forum/bicakcilik/kolay-bicak-yapimi/
Bu yöntemle profil çıkartmak çok daha mantıklı ve zevklidir.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #3 : 21 Ekim 2011, 12:50:48 »
  "  http://www.bicaksanati.com/forum/bicakcilik/kolay-bicak-yapimi/  "

+1  :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

tuncermetal

• *
  • 34
  • www.tuncermetal.com
  • Meslek: Ceo
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #4 : 26 Ekim 2016, 11:47:28 »
Sulu yay çelikleri konusunu görünce dayanamadım :)

C75 Sulu yay çelikleri  - Ck 75 sulu yay çeliği olarak piyasada bilinir.  www.tuncermetal.com sitemizden de inceleyebilirsiniz.

http://tuncermetal.com/c75-sulu-beyaz-yaylik-celik
http://tuncermetal.com/c75-sulu-menevisli-yay-celigi

Yay çelikleri Ülkemize ithal olarak gelmektedir. Aksi bir durum yok ise standart olarak 43-48 Hrc sertlik değerlerinde üretilir.

C75 Sulu Beyaz yay çeliği ve C75 Sulu menevişli yay çelikleri olarak 2 çeşidi vardır....

Susuz çelik olarak bilinen C60 Susuz çelik, C67 Susuz çelik,   Ck60/Ck67 Susuz yay çelikleri daha sonradan ısıl işlem yapılarak sertleştirilen çeliklerdir.
http://tuncermetal.com/c45c60c67-susuz-yaylik-celik

« Son Düzenleme: 26 Ekim 2016, 11:49:15 Gönderen: tuncermetal »
www.tuncermetal.com - bilgi@tuncermetal.com
c75 sulu yay çeliği , c67 susuz yaylık çelik, ck67 susuz çelik, ck60 susuz yay çeliği, fosforbronz bant, c45 çelik, 304 paslanmaz, 301 paslanmaz yaylık çelik, Dkp sac,Ck 75 Sulu yaylık çelik...

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
  • Meslek: Elektrik-Elektronik & Mekanik Kalibrasyon ve Ölçüm.
« Yanıtla #5 : 26 Ekim 2016, 20:55:44 »
  "  http://www.bicaksanati.com/forum/bicakcilik/kolay-bicak-yapimi/  "

+1  :)
Aytunç Ayper (itunch)

tuncermetal

• *
  • 34
  • www.tuncermetal.com
  • Meslek: Ceo
« Yanıtla #6 : 30 Kasım 2020, 11:39:39 »
Herkese yeniden merhaba,

Sulu yay çelikleri  c75 ve   80crv2 sulu plakalarımız

susuz yay çeliği  ck67 -  50crv4 -   ck75 susuz çeliklerimiz    1067-   1075

301 kalite paslanmaz yay çeliği -  304 kalite paslanmaz çelikler ile  ürün satışlarımız devam ederken

kendi bünyemize kattığımız lazer kesim hizmetimiz ile faaliyetlerimize devam etmekteyiz.

www.tuncermetal.com
lazer@tuncermetal.com  adreslerinden bizlerle irtibata geçebilirsiniz

görüşmek üzere...

www.tuncermetal.com /  0216 466 52 59 /   0506 113 10 18 wp
www.tuncermetal.com - bilgi@tuncermetal.com
c75 sulu yay çeliği , c67 susuz yaylık çelik, ck67 susuz çelik, ck60 susuz yay çeliği, fosforbronz bant, c45 çelik, 304 paslanmaz, 301 paslanmaz yaylık çelik, Dkp sac,Ck 75 Sulu yaylık çelik...

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #7 : 30 Kasım 2020, 13:17:01 »
Merhaba,
80CrV2 için 40 x1000 mm lama fiyatı verebilir misiniz? Kalınlık 3 mm. Buradan paylaşmanızda bir sakınca yoksa ilgilenen herkes fikir edinmiş olur.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
« Yanıtla #8 : 30 Kasım 2020, 14:42:29 »
Ben de 50 x 1000 x 4 mm ck 75 ve 80crv2 düşünüyorum. Fiyat rica edebilir miyim ?
'' Gayret bizden, tevfik Allah'tan. ''
'' Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz, öyle dirilirsiniz. ''

Muhammet Acar

• **
  • 397
« Yanıtla #9 : 30 Kasım 2020, 17:41:42 »
Mail yoluyla zatı muhteremlere istediğim ölçüleri söyledim, bana yazdığı yanıtı aynen iletiyorum. " 1 adet için kimse plakasını bozmaz üzgünüm ". Forumda kim plaka plaka çelik temin ediyor Allah aşkına.

80crv2
40x1000x3.6 mm
50x1000x3.6 mm

Susuz CK 75
50x1000x3 mm
50x1000x5 mm

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #10 : 30 Kasım 2020, 22:31:50 »
Plaka devamının satılacağı belli olmayan bir çelik için elbette plaka bozulmaz.
Plaka alıp lama halde satan bıçak malzemesi tedarik  siteleri var onlarda yüksek kar ile yapıyor bu işi lama tedariği için onlara bakacaksınız. Yada 3-5 ortak bir araya gelip plakayı paylaşacaksınız.
« Son Düzenleme: 30 Kasım 2020, 22:34:45 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Muhammet Acar

• **
  • 397
« Yanıtla #11 : 30 Kasım 2020, 23:16:19 »
Plaka devamının satılacağı belli olmayan bir çelik için elbette plaka bozulmaz.
Plaka alıp lama halde satan bıçak malzemesi tedarik  siteleri var onlarda yüksek kar ile yapıyor bu işi lama tedariği için onlara bakacaksınız. Yada 3-5 ortak bir araya gelip plakayı paylaşacaksınız.

Sağol tavsiyen için. Kasmaya gerek yok. İstediğimiz ölçülerde satan satıyor.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #12 : 01 Aralık 2020, 13:31:26 »
Koca plaka alabilecek olsak bir sürü tedarikçi var zaten... Neyse, hayırlı işlerin olsun.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/