Eksik olmayın arkadaşlar, teşekkürler.
Münir gömmeden kastettiğin burada bakırın gömülme işlemi sanıyorum, doğru mu anladım? eğer öyleyse, malzemenin gömme yapacağım yerlerini sertleştirmeden önce açıyorum, buradaki gömme işlemi ( aslında sert lehimleme de olduğundan buna tam bir gömme de denmez) su vermeden önce yapıldı. Ancak su verme sırasında özellikle işlemin yapıldığı bölge 600 derece sıcaklıkları geçmemeli, geçerse sert lehimlemede kullanılan malzeme eriyebilir ve iş başa döner. Bu nedenle bu bölgeyi ıslak bezlere sarıp sarmalayıp tavlama sırasında görece soğuk tutmak gerekiyor. Duruma göre çok kritik bir yerdeyse ve vazgeçemeyeceğiniz estetik bir durum varsa o zaman o bölge suya bile sokularak işlem yapılabilir. Eğer işlem su verme işleminden sonraya bırakılacaksa bu kez de sert lehimleme sırasında oluşacak sıcaklığın Su verilen bölgeyi yumuşatmaması için işlemi tam tersi yapmak gerekiyor, yani sertleşen bölgenin sıcaklığı 200-300 dereceyi geçmesin diye o bölgeyi ıslak bezle yada suya sokarak soğuk tutmak gerekiyor. İşlem bu kadar.
Emin, Sert lehimlemeyi aydınlatayım da nesini?

eğer işlemin kendisiyse kabaca şöyle. Pirinç veya bakır gümüş alaşımlı teller kullanıyorum. Lehimlenecek yerler kesinlikle çok iyi temizleniyor, yağdan kirden pastan vs arındırılıyor. Parçaların birbirine iyice alıştırılması gerekiyor ( özellikle gümüş alaşımlı tellerde). malzeme 650-700 derece sıcaklıklara kadar tavlanıyor ve Uygun bir dekapan ( genellikle boraks veya borik asit) yüzeye serpilmek suretiyle yüzey gerilimi azaltılıyor ve varsa kalıntı oksitler vs temizlenmiş oluyor. Tel ısıtılıp yine sıcakken dekapana batırılıyor ve birleştirme yapılacak yere tel temas ettirilerek alev üzerine tutuluyor, işlem zaten anında gerçekleşir, gözle görürsünüz yayılmayı. Anlatmayla zormuş gibi ama değil, hafta içinde bir video çekmeye çalışırım.