1-Önce internette gezinerek kafama göre bir model bulmaya çalıştım, aşağıdaki çakının formunu beğendim, buna benzer bir şey yapmaya karar verdim.
2-Richart Chromy modelini çaldığım için kızmaz inşallah.Aydınger kağıdına yukarıdaki çakıya benzer bir plan çizdim.yalnız ilk defa çakı yapacak arkadaşlara önerim ,çakıyı önce kalın kartondan kesip ,açıp kapatarak çalışıp çalışmadığını kontrol etmeleridir.

3-Sıra geldi malzeme tedariğine.Sefa ustam sağolsun krom parça ondan, damascus yine onun aracılığı ile geldi ,kabzede ayrıca geyik boynuzu kullanmayı düşünüyorum oda Boludan Tolga kardeşimden ,yani kısaca özetlersek HAYATIM BELEŞ

4-Bu aşamada malzemenin plana uygun kesilmesi var .En kolay yöntem planın fotokopisini çekerek parçaları fotokopiden kesip çıkarmak ve malzeme üzerine yapıştırarak markalamak.Daha sonra malzemeyi spiral yardımı ile kabaca kesip eğe ile biçimlendirmek.Bundan sonra Sefa ustayı bulup sert lehimleme işini bir bardak çay karşılığında yaptırmak.Yalnız burada bir hata yaptık ,lehimlemeden sonra delme işinde çok zorlandık damaskus ve krom parça ısıl işlem gördüğü için çok sertleşti.Doğru olan önce delip sonra lehimlemekmiş . öğrendik .yada hiç lehim kullanmadan iki parçayı perçinleyerekte bu işi yapabiliriz Bu arada şunuda belirteyim deliklerin hatasız olması için iki parçayı japonla üst üste yapıştırıp ikisini birlikte delmek daha kolay oluyor.
5-Bu aşamada ince işçilik var .Parçaları saatçi eğesi ile alıştırdım,Sefa ustama bir çay daha ısmarlayıp namluyu içbükey açtırdım.Tolga kardeşimin gönderdiği boynuzları biçimlendirdim.Damascus parçalar sertleştiği için üzerlerine rölyef yapmaktan vazgeçtim onun yerine Emre ustamın Bodrumdaki evinin duvarını yaptım (alsana bir çalıntı daha ) .nasıl yaptın derseniz ,dremele kesme taşı bağlayıp çizdim bence güzel oldu.
6-Sıra geldi montaja.Parçaları biraraya getirerek ufak tefek aksaklıklarıda giderdim.Burada en önemli nokta kertigini kortigine çok iyi alıştırmak.heralde bişey anlamadınız zaza mahallesinde 10 yıl sizde otursaydınız anlardınız.ayrıntılı anlatayım:namludaki girinti,kilit mekanizmasındaki çıkıntı ile çok iyi öpüşmeli (şimdide aşk romanı gibi oldu) neyse ,yoksa mekanizmada boşluk oluşuyor lıkır lıkır oynadımı işin bütün tadı kaçıyor.

7-sıra geldi üst kapağıda kapatıp son kontrolları yapmaya.

8-çakının çalışmasında bir problem çıkmadı artık perçinlerini yapıp boynuzlarını yapıştırabilirim.

9-son iki işim kaldı birincisi sefa ustadan çay karşılığı asit alıp damaskus yüzeylere sürmek.İkincisi Sefa ustaya bir çay daha ısmarlayıp çakıyı biletmek.
Ustam iki fotoğrafla gelde seni nüfusuma geçireyim diyor( alınsammı acep).bu arada fotoğraflar çok kötü çıkmış hepinizden özür diliyorum.Richart Chormy çakısını ipek kumaş üzerinde fotoğraflamış benim çakı ise laminant parke üzerinde………..yorum yok.
10-Nihayet çakı bitti ben beğendim sizde beğenirsınız inşallah.bu yazdıklarım İlk defa çakı yapacak arkadaşlara faydalı olur diye düşünüyorum.Biraz sabır ve dikkatla çok daha iyilerini yapabilirler tabi birde Sefa usta gerekli (şaka şaka) yazdıklarımı buraya kadar sabırla okuyanlara teşekkür ediyorum hoşçakalın. Şimdi hemen gidip Sefa ustama bir çay daha ısmarlayıp bisonraki iş için taban oluşturayım işin kötüsü çaylarıda genelde Sefa ustam ısmarlar.Tekrar hoşçakalın.