Bıçak Sanatı - Forum

NECDET CENGİZ DEN DAMASCUS ÇAKI YAPIM AŞAMALARI

necdetcengiz

• 21
  • Meslek: tekniköğretmen
  • Yer: antalya
1-Önce internette gezinerek kafama  göre bir model bulmaya çalıştım, aşağıdaki çakının formunu beğendim, buna benzer bir şey yapmaya karar verdim.

2-Richart Chromy modelini çaldığım için kızmaz inşallah.Aydınger kağıdına yukarıdaki çakıya benzer bir plan çizdim.yalnız ilk defa çakı yapacak arkadaşlara önerim ,çakıyı önce kalın kartondan kesip ,açıp kapatarak çalışıp çalışmadığını kontrol etmeleridir.

3-Sıra geldi malzeme tedariğine.Sefa ustam sağolsun krom parça ondan, damascus yine onun aracılığı ile geldi ,kabzede ayrıca geyik boynuzu kullanmayı düşünüyorum oda Boludan Tolga kardeşimden ,yani kısaca özetlersek HAYATIM BELEŞ

4-Bu aşamada malzemenin plana uygun kesilmesi var .En kolay yöntem planın fotokopisini çekerek parçaları fotokopiden kesip çıkarmak ve malzeme üzerine yapıştırarak markalamak.Daha sonra malzemeyi spiral yardımı ile kabaca kesip eğe ile biçimlendirmek.Bundan sonra Sefa ustayı bulup sert lehimleme işini bir bardak çay karşılığında yaptırmak.Yalnız burada bir hata yaptık ,lehimlemeden sonra delme işinde çok zorlandık damaskus  ve krom parça ısıl işlem gördüğü için çok sertleşti.Doğru olan önce delip sonra lehimlemekmiş . öğrendik .yada hiç lehim kullanmadan iki parçayı perçinleyerekte bu işi yapabiliriz Bu arada şunuda belirteyim deliklerin hatasız olması için iki parçayı japonla üst üste yapıştırıp ikisini birlikte delmek daha kolay oluyor.

5-Bu aşamada ince işçilik var .Parçaları saatçi eğesi ile alıştırdım,Sefa ustama bir çay daha ısmarlayıp namluyu içbükey açtırdım.Tolga kardeşimin gönderdiği boynuzları biçimlendirdim.Damascus parçalar sertleştiği için üzerlerine rölyef yapmaktan vazgeçtim onun yerine Emre ustamın Bodrumdaki evinin duvarını yaptım (alsana bir çalıntı daha ) .nasıl yaptın derseniz ,dremele kesme taşı bağlayıp çizdim bence güzel oldu.

6-Sıra geldi montaja.Parçaları biraraya getirerek ufak tefek aksaklıklarıda giderdim.Burada en önemli nokta kertigini kortigine çok iyi alıştırmak.heralde bişey anlamadınız zaza mahallesinde 10 yıl sizde otursaydınız anlardınız.ayrıntılı anlatayım:namludaki girinti,kilit mekanizmasındaki çıkıntı ile çok iyi öpüşmeli (şimdide aşk romanı gibi oldu) neyse ,yoksa mekanizmada boşluk oluşuyor  lıkır lıkır oynadımı işin bütün tadı kaçıyor.

7-sıra geldi üst kapağıda kapatıp son kontrolları yapmaya.

8-çakının çalışmasında bir problem çıkmadı artık perçinlerini yapıp boynuzlarını yapıştırabilirim.

9-son iki işim kaldı birincisi sefa ustadan çay karşılığı asit alıp damaskus yüzeylere sürmek.İkincisi Sefa ustaya  bir çay daha ısmarlayıp çakıyı biletmek.
     Ustam iki fotoğrafla gelde seni nüfusuma geçireyim diyor( alınsammı acep).bu arada fotoğraflar çok kötü çıkmış hepinizden özür diliyorum.Richart Chormy çakısını ipek kumaş üzerinde fotoğraflamış benim çakı ise  laminant parke üzerinde………..yorum yok.
10-Nihayet çakı bitti ben beğendim sizde beğenirsınız inşallah.bu yazdıklarım İlk defa çakı yapacak arkadaşlara faydalı olur diye düşünüyorum.Biraz sabır ve dikkatla çok daha iyilerini yapabilirler tabi birde Sefa usta gerekli (şaka şaka) yazdıklarımı buraya kadar sabırla okuyanlara teşekkür ediyorum hoşçakalın. Şimdi hemen gidip Sefa ustama bir çay daha ısmarlayıp bisonraki iş için taban oluşturayım işin kötüsü çaylarıda genelde Sefa ustam ısmarlar.Tekrar hoşçakalın.

« Son Düzenleme: 12 Ekim 2011, 10:12:09 Gönderen: necdetcengiz »

SERDAR

• 259
  • Meslek: Özel Sektör Çalışanı (Orman Ürünleri)
  • Yer: ANTALYA
Ynt: NECDET CENGİZ DEN DAMASCUS ÇAKI YAPIM AŞAMALARI
« Yanıtla #1 : 12 Ekim 2011, 10:16:04 »
Elinize sağlık çok güzel olmuş.
Sefa usta gibi büyük bir değer ile sizin gibi dirsek mesafesinde olsam kesin tank yapmaya başlamıştım.
Bence sizde düşünün.

Oğuzhan GÜVEN

• 183
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #2 : 12 Ekim 2011, 10:21:58 »
Hocam elleriniz dert görmesin. Çok güzel olmuş. Hem işçilik hem anlatım süper. :2up
Basitlik mükemmelliktir.
http://www.dogaicincal.com/

« Yanıtla #3 : 12 Ekim 2011, 10:33:12 »
Abi ben herkesten daha şanslıyım biliyorsun, en azından her zaman ilk gören ben oluyorum  ^-^ Harbiden de çok güzel oldu ama fotoğrafları değiştirelim bence de. Müthişsin Necdet abi, ellerin kolların dert görmesin  :2up

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #4 : 12 Ekim 2011, 10:52:03 »
elinize sağlık ilk defa bir cakıya alıcı gözü ile baktım diyebilrim
bir gün sıkılırsanız ben ona talibim   >:D
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

serdarhavsut

• 391
  • Meslek: Geri dönüşüm
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #5 : 12 Ekim 2011, 11:18:09 »
Elinize ,emeğinize, sağlık güzel evladiyelik bir çalışma olmuş.
Çalışmadan , yorulmadan , öğrenmeden , rahat yaşama yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler , evvela haysiyetlerini , sonra hürriyetlerini ve daha sonra istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar...

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #6 : 12 Ekim 2011, 11:22:21 »
Abi yine döktürmüşsün. Eline koluna sağlık. Harika olmuş.
Biryerde bir bıçak görsem hemen inceliyorum, ben nasıl yapabilirim diye. Abi bir tek senin yaptıklarında çaresiz kalıyorum. ne kadar ustalaşsam seninkiler gibisini yapamam.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

meemz1978

• 249
  • Kaan
    • Arma GIDA
  • Meslek: Yönetici
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #7 : 12 Ekim 2011, 11:34:45 »
Ne yalan söyleyeyim, Ağzım açık okudum ve seyrettim resimleri, Kimdir Necdet Cengiz? Kimdir Sefa Çabuk?

Arkadaşlar Gerçekten kıymetini bilmek lazım sanatkarlarımızın, Sadece bu değerli insanlar değil uzun süredir takip ediyorum ve ismini sayamayacağım bir çok değer ver burada ve onların sayesinde bir çoğuda değer haline geliyor, elin yabancıları birbirlerine yıllardır o kadar sahip çıkıp destek oluyorken, bizler yeni gruplaşmaya başladık.

Yabancıların ürettiklerini hayranlıkla izliyordum, Şimdi bu forum sayesinde Göğsüm kabarıyor.

Ellerinize Sağlık,

Kaan AKÇA
One for All, All for One...

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #8 : 12 Ekim 2011, 11:48:03 »
Nejdet Ustam süpersin. çakı ve duvar süslemesi çok şık olmuş. ellerine sağlık.

böyle adım adım fotoğraflama işi de çok verimli olmuş. kertiğini kortiğine alıştırmak tabiri ise beni hala güldürüyor :))
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
« Yanıtla #9 : 12 Ekim 2011, 12:30:47 »
Bu işçilik  ve   bu  estetik olgunlukla ortaya çıkan eseri  , bu  fotoğraflarla   "geçiştirmek "  alçakgönüllülükte de  haddi  aşmak  olmadı mı  Necdet  bey ?  Ben  kendi adıma  eserinizi  kısadan  anlatmış ama  fotoğraf  koymayı  unutmuşsunuz  diyor  ,  Richard  bilmem ne    ustanın işinden  hiç de  geri  kalmayacak  fotoğraflarla  sunumunu  sabırsızlıkla  bekliyorum .  elinize  sağlık  selamlarımla .
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

Hüseyin Tekinay

• 244
    • manassilah dekor gravür
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bodrum
« Yanıtla #10 : 12 Ekim 2011, 13:14:08 »
Olan Sefa Hoca' ya olmuş :D Çay, çay, çay... Yok muydu başka bir içecek ya da biraz kuru yemiş? İnsafsız :D Adam usta diye bir  damardan çay vermediğin kalmış :D
Meyleyleme ol yare ki ağyar eli değmiş
Efsürde olan gülde letafet mi bulunur

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #11 : 12 Ekim 2011, 13:38:49 »
Necdet Ustam, çok çok sevdim, çok hoş bir çalışma olmuş gerçekten  :2up. Ancak aslında müthiş saygı duyduğum o alçak gönüllülüğüne, hoş sohbetine, sanatkar ruhuna özlemimi giderdiğim için mutlu oluyorum  ^-^
Evimin duvarlarını nerede olsa tanırım, söylemeseydin harbiden burdan mı esinlendin diye soracaktım, müthiş bir çakı, çok hoş bir sunum, belki en sonunda güzel ve detaylı bir bitmiş halinin fotosu hiç fena olmazdı yani...

Kipmen Sanat web sitesi

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #12 : 12 Ekim 2011, 15:49:18 »
Elinize sağlık Necdet ustam çok güzel bir çalışma çakı yapmak istenler için detaylı bir anlatım elleriniz dert görmesin.. :)teşekkürler..
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #13 : 12 Ekim 2011, 16:00:53 »
Necdet hocam detaylı fotoğraflı anlatım için çok teşekkürler. Bakalım bu çakıyı elimize alıp incelemek ne zaman kısmet olacak. Harika bir çakı olmuş. Ellerine sağlık  :2up :2up :2up

Münir

• 176
  • Münir OKMAN
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #14 : 12 Ekim 2011, 18:24:14 »
Bu ne güzel anlatım böyle, iki defa okudum ve süper keyif aldım... Fotoroman tadında birşey olmuş ama asıl önemlisi çakı da çok güzel olmuş... Ellerinize sağlık...
If you light a lamp for somebody, it will also brighten your own path.

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #15 : 12 Ekim 2011, 21:07:12 »
 Necdet ustam eserlerini hayranlıkla izliyorum, hayranlık kelimesini bilinçli kullanıyorum. geçenlerde Sefa ustamla bir telefon konuşmamız oldu, sanki hayranı olduğu rock yıldızıyla konuşan ergen gibi heyecanlandım desem benim gönlümdeki yerinizi anlamaya yetmez. ellerine sağlık. :2up

buarada, Necdet usta toplaşma etkinliğinden sonra forumu daha bi benimsemiş daha bi ısınmış gibi geldi bana ::)

selamlar...
« Son Düzenleme: 12 Ekim 2011, 21:40:17 Gönderen: teoman »

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #16 : 12 Ekim 2011, 23:48:32 »
ustam ıkınızınde elıne bıleğine sağlık çok ama çok güzel bır çakı olmuş. nedense çakılara hep aşırı ılgım oldu. bende şımdılık ufak tefek kendımı sınıyorum. yapabıleceğime kaat getırırsem bır tanede ben deneyeceğım..  :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #17 : 13 Ekim 2011, 23:47:56 »
   Ustam elinize emeğinize sağlık, anlatımda çakıda süper olmuş, ben mekanizmada kullandığınız yay (adı başka birşeyde olabilir kusura bakmayın lütfen )  ile ilgili bilgi isteyecektim, nereden temin edebiliriz?

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #18 : 14 Ekim 2011, 03:39:40 »
yay çeliği. carbon çeliklerde de olur. elimde kepenk mekanizmasında kullanılan bir yay var. istersen vede bulamazsan bir parça sana gönderirim ancak bendeki oldukça pas tutuyor baştan söyliyeyim.

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #19 : 14 Ekim 2011, 09:44:33 »
necdet sunum gerek anlatım gerçekten harika eser hakkında da yorum yapmak isterdim ama açıkçası öyle bi esere yorum yapabilecek kapasiteyi kendimde görmüyorum
İki Kişilikliyim İkiside Canavar