Bıçak Sanatı - Forum

#15 --------------- D2 Mutfak bıçağı

Ertarda

  • *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
#15 --------------- D2 Mutfak bıçağı
« : 11 Ekim 2011, 12:08:59 »
Tolga kardeşimin gönderdiği 1,5 mm kalınlıktaki D2 çelikten ilk çalışmam.
1,5 mm'den olsa olsa mutfak bıçağı olur. Zaten uzun süredir kafamda bu proje vardı.
İnce çeliği de bulunca tam zamanıdır dedim.
Bu sayede içişleri bakanının dırdırından da kurtulmuş oldum. "O kadar bıçak yapmışım hep kendimeymiş, bir tane de mutfak için yapsaymışım" falan.
Umarım içişleri bakanı beğenir.


By ertarda at 2011-10-11

By ertarda at 2011-10-11

By ertarda at 2011-10-11
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Oğuzhan GÜVEN

  • ***
  • 183
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
Ynt: #15 --------------- D2 Mutfak bıçağı
« Yanıtla #1 : 11 Ekim 2011, 12:19:03 »
Ertuğrul bey bence yoruma gerek yok. Tek kelime ile harika. :2up :2up :2up :2up :2up :2up :2up
Basitlik mükemmelliktir.
http://www.dogaicincal.com/

barbarosreis

Ynt: #15 --------------- D2 Mutfak bıçağı
« Yanıtla #2 : 11 Ekim 2011, 12:27:42 »
Abi sana yeter 15 tane bıçak daha bence yapma bizim de hevesimizi kırma seninkilere baktıkça komplekse sokuyorsun insanı yahu :D

tolga arıkan

  • ***
  • 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
Ynt: #15 --------------- D2 Mutfak bıçağı
« Yanıtla #3 : 11 Ekim 2011, 12:45:03 »
Abi çok güzel olmuş, eline sağlık  :2up :2up :2up Hiç taşlama açısı verdin mi, yoksa direk ağız mı açtın?

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: #15 --------------- D2 Mutfak bıçağı
« Yanıtla #4 : 11 Ekim 2011, 13:08:50 »
Balçak olayına bayıldım, gerçi Bodrum'da konuşmuştuk bu sistemi, itiraf etmeliyim ki tam anlamamışım neden bahsettiğini, harbiden güzelmiş.  :2up Form olarak zaten en iyi işleyen meyve-sebze bıçağı formu. Ancak Tolga'nın merak ettiği şeyi merak ettim, sanki tüm çeliği kuyruk dahil ağza doğru inceltmişsin gibi duruyor.

Ahşapta ne uyguladın sudan korumak için?

Kipmen Sanat web sitesi

durukan

  • *****
  • 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
Ynt: #15 --------------- D2 Mutfak bıçağı
« Yanıtla #5 : 11 Ekim 2011, 13:10:50 »
biraz daha farklı açılardan fotograf koyabilsen çok güzel olur..

Ertarda

  • *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Ynt: #15 --------------- D2 Mutfak bıçağı
« Yanıtla #6 : 11 Ekim 2011, 13:28:08 »
Balçak olayına bayıldım, gerçi Bodrum'da konuşmuştuk bu sistemi, itiraf etmeliyim ki tam anlamamışım neden bahsettiğini, harbiden güzelmiş.  :2up Form olarak zaten en iyi işleyen meyve-sebze bıçağı formu. Ancak Tolga'nın merak ettiği şeyi merak ettim, sanki tüm çeliği kuyruk dahil ağza doğru inceltmişsin gibi duruyor.

Ahşapta ne uyguladın sudan korumak için?
Abi çok güzel olmuş, eline sağlık  :2up :2up :2up Hiç taşlama açısı verdin mi, yoksa direk ağız mı açtın?

Çelik kalınlığı 1,5 mm idi. Tüm profil boyunca inceltme yaparak ağzı 0,7 mm'ye düşürüdüm. Su verme esnasında nahoş olaylar olmasın diye daha fazla inceltmeye korktum. Fakat bu kadar küçük bir açıda ağız açınca taşlama eşiğini düzgün çıkartmak çok zormuş. Bir kaç çizgi oluşunca son anda, balçağı takmadan hemen önce karar verip tüm taşlama eşiğini zımparayla sildim. O yüzden hiç ağız açılmamış gibi gözüküyor.
Sapı sudan korumak için siyanakrilat kaplayacağım. Kesin çözüm olmasa da hiç yoktan iyidir. Bu işi bu akşam yapmayı düşünüyorum. Genelde kaplamayı tv seyrederken yapıyorum. Reklamlarda yapıştırıcıyı sürüyor, film esnasında da 2000 zımpara ile bıçağa hiç bakmadan zımparalıyorum. Son katı ise biraz dikkatli yapıp işi bitiriyorum.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

spyderCollector

  • ***
  • 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
Ynt: #15 --------------- D2 Mutfak bıçağı
« Yanıtla #7 : 11 Ekim 2011, 13:36:32 »
Yetenek, Keyf, Sabır ve Bilgi...
bir insanda toplanırsa işte böyle 15 lerce de bıçak olur..
Tek kelime..  SÜPER siniz, Ertuğrul bey..  :2up
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

Ertarda

  • *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Ynt: #15 --------------- D2 Mutfak bıçağı
« Yanıtla #8 : 11 Ekim 2011, 13:41:14 »
Yetenek, Keyf, Sabır ve Bilgi...
bir insanda toplanırsa işte böyle 15 lerce de bıçak olur..
Tek kelime..  SÜPER siniz, Ertuğrul bey..  :2up

Çok gururum okşandı. Bu lafların üzerine ben şimdi bir 15 bıçak daha yapmazmıyım.  :)
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

emin albayrak

  • *****
  • 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
Ynt: #15 --------------- D2 Mutfak bıçağı
« Yanıtla #9 : 11 Ekim 2011, 14:16:58 »
abi çok şık, çok güzel bir bıçak olmuş gerçekten de. balçak ayrı bir tasarım ve zerafet örneği. çok beğendim, ellerine sağlık :2up
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

DUMRU

  • Hüseyin DUMRU 1982
  • ***
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Ynt: #15 --------------- D2 Mutfak bıçağı
« Yanıtla #10 : 11 Ekim 2011, 14:20:38 »
Eline sağlık ustam. İçişleri bakanına da hayırlı olsun.

Şu balçağın yapımını paylaşabilirmisiniz?
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

spyderCollector

  • ***
  • 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
Ynt: #15 --------------- D2 Mutfak bıçağı
« Yanıtla #11 : 11 Ekim 2011, 14:41:08 »
........................Çok gururum okşandı. Bu lafların üzerine ben şimdi bir 15 bıçak daha yapmazmıyım.  :)

zevkle de seyrederiz biz de o 15 bıçağı daha.. :2up

Ertuğrul bey, benim gerçekten merak ettiğim, nasıl bir atölye ortamı yaptınız kendinize, nerede ve ne şartlarda üretim yapıyorsunuz?
makina parkurunuz ve el aletleriniz nelerdir?  gibi  :)
mahsuru olmazsa fotoğraflı bir şekilde bu bilgiyi de rica etsek sizden, ne dersiniz..
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

Ynt: #15 --------------- D2 Mutfak bıçağı
« Yanıtla #12 : 11 Ekim 2011, 18:51:14 »
Ertuğrul bu tür balçağı forumda ilk kez görüyoruz, öncelikle bunun için tebrikler. Bıçak hem genel formuyla hemde titiz işçiliğiyle göz dolduruyor. Ellerine sağlık, çok güzel olmuş bende çok beğendim :2up

Ertarda

  • *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Ynt: #15 --------------- D2 Mutfak bıçağı
« Yanıtla #13 : 11 Ekim 2011, 21:37:27 »
Eline sağlık ustam. İçişleri bakanına da hayırlı olsun.

Şu balçağın yapımını paylaşabilirmisiniz?

Balçağın aparatı bu. 2 parça 10 x 30 mm çeliğin lamanın uç kısmını şekillendirdim. İstenen her şekil yapılabilir, mesela dairesel de olabilir. Uç kısmına 2 adet de 4 mm delik deldim. 2 mm prinç plakadan balçak malzemesini kesiyorum. 4 mm deliklerini delip lamaların arasına ikisini birden cıvatalarla sıkıştırıyorum. Daha sonra sarı malzemeyi ocakta ısıtıp birini sağa birini sola ayırıp çekiçle dövüyorum.  4 mm delikler daha sonra balçak pimi deliği olarak kullanılıyor.


By ertarda at 2011-10-11
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Ertarda

  • *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Ynt: #15 --------------- D2 Mutfak bıçağı
« Yanıtla #14 : 11 Ekim 2011, 21:47:36 »
Ertuğrul bey, benim gerçekten merak ettiğim, nasıl bir atölye ortamı yaptınız kendinize, nerede ve ne şartlarda üretim yapıyorsunuz?
makina parkurunuz ve el aletleriniz nelerdir?  gibi  :)
mahsuru olmazsa fotoğraflı bir şekilde bu bilgiyi de rica etsek sizden, ne dersiniz..

Atelye olarak dublex evin çatı arasını kullanıyorum. 60 metrekare çatı alanının 30 metrekare kadarı ayakta durulabilecek kadar yüksek.


By ertarda at 2011-10-11

Atelyede kendi yaptığım bir bant zımpara makinem var.

By ertarda at 2011-10-11

Sap yapımında kullandığım ahşap kesimi için bir sunta kesmeyi ters çevirip tablaya bağladım hızar oldu.

By ertarda at 2011-10-11

Gerisi de işte el aletleri, matkap, dekubaj, avuç taşlama, dremel bir de taş motoru.

By ertarda at 2011-10-11
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Ynt: #15 --------------- D2 Mutfak bıçağı
« Yanıtla #15 : 11 Ekim 2011, 22:21:23 »
Ertuğrul valla hayran kaldım atelyene, dilerim daha nice işler çıkarasın.

spyderCollector

  • ***
  • 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
Ynt: #15 --------------- D2 Mutfak bıçağı
« Yanıtla #16 : 11 Ekim 2011, 22:30:17 »
Aynen ben de bayıldım atelyeye,  :2up
en güzel tarafı da akşam sabah farketmez dilediğiniz anda çıkar çalışabilirsiniz atelyenizde..

üşenmeyip bizi atelyenizde gezdirdiğiniz için ayrıca teşekkür ederim, kalın sağlıcakla.  :)
« Son Düzenleme: 11 Ekim 2011, 22:33:53 Gönderen: mehmet kişisi »
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

Bekir Çankırı

  • *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
Ynt: #15 --------------- D2 Mutfak bıçağı
« Yanıtla #17 : 11 Ekim 2011, 22:37:00 »
  Bıçağına zarif  ve  özel bir  katkı sunan  balçak  tasarımın  kadar , bu balçak  formu için   düşünüp , tasarladığın  aparat (  hacat ) da , özgün  ürünler için  özgün  yöntemlerin bulunması  gereğini  ispatlıyor  Ertuğrul .
İşini  farklılaştırmak  da bu  olsa  gerek . :)
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

mehmethakan

  • ***
  • 133
  • Meslek: otelci
  • Yer: antalya
Ynt: #15 --------------- D2 Mutfak bıçağı
« Yanıtla #18 : 11 Ekim 2011, 22:51:26 »
Ertuğrul Bey kardeşim,
çok güzel olmuş bıçak.
Atölye de harika hele çekmecenin içindeki bölmelere bayıldım.

tarpoon

  • ***
  • 4739
Ynt: #15 --------------- D2 Mutfak bıçağı
« Yanıtla #19 : 12 Ekim 2011, 00:04:36 »
bıçak çok güzel olmuş balçaklar ise bence çok yakışmış bu bıçağa.   elıne  koluna sağlık. 
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)