Bıçak Sanatı - Forum

KOLAY BIÇAK YAPIMI

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Ynt: KOLAY BIÇAK YAPIMI
« Yanıtla #20 : 07 Ekim 2011, 23:39:23 »
Bekir Usta harikasın, keşke bu çizim yeteneği bende de olsa. :o
Kıskandım seni.
Ayrıca birilerine faydan olsun diye hiç üşenmeyip bu çizimleri yapmanı da taktirle karşılıyorum. :2up
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #21 : 08 Ekim 2011, 00:03:58 »
Çizimler ve anlatıma harcadığınız zaman ve emek için teşekkürler üstad.
You lie, we die.

king

• *
  • 40
  • Ata Can /1977 / B Rh -
  • Meslek: İlaç Sektörü
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #22 : 08 Ekim 2011, 00:25:20 »
    Emeğine,eline sağlık ustam.

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #23 : 08 Ekim 2011, 00:33:22 »
Ustam çok teşekkürler, eline emeğine sağlık, ne güzel anlatmışsın  :2up  Karikatüre baya emek harcadığın belli, çizimlerin çok güzel. Tebrikler tekrar  :2up :2up :2up

Ismet Guney

• 667
  • 1968
  • Yer: ankara
« Yanıtla #24 : 08 Ekim 2011, 01:43:09 »
Bekir usta eline emegine saglik benim gibi beceriklizlere cok cok faydali olacak :2up :2up
Olmuyorsa zorlama, ya hayallerin kırılır ya kalbin. Unutmuş gibi yap Çünkü güzel şeyler; onları hiç beklemediğinde gerçekleşir

murat8989

• 41
  • Murat
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: Edirne Keşan
« Yanıtla #25 : 08 Ekim 2011, 04:02:03 »
çok sağolun (:

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #26 : 08 Ekim 2011, 04:05:16 »
Çok güzel olmuş anlatımda resimlerde süper.İlk başlayanları teşvik etmek için bire bir ilaç gibi olmuş. :2up

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
« Yanıtla #27 : 08 Ekim 2011, 20:20:30 »
Bekir abi,emeğinize sağlık.Anlatım ve teknikler harika.
Tabi çizdiğiniz resimleride unutmamak gerekir.
Profesyonel ressam gibi çizimler yapmışsınız.Hepsi birbirinden süper.
Sormadan edemeyecem solakmısınız?

Saygılar...

Hayır   Serhat  solak  değilim   . Bu kanıya  nereden  vardın   merak ettim  doğrusu  :)

Beğeni  ve  iyi dilekleriniz  için  hepinize  teşekkür  eder,m  arkadaşlar .
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #28 : 08 Ekim 2011, 20:23:56 »
Bekir ustam şu resimdeki dikine eğe kulanımını bugün zımparaladığım bir profilde test ettim süpersin başka birşey demiyorum.on numara bir taşama acısı yaptım  :2up
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
« Yanıtla #29 : 08 Ekim 2011, 20:33:04 »
Bekir ustam şu resimdeki dikine eğe kulanımını bugün zımparaladığım bir profilde test ettim süpersin başka birşey demiyorum.on numara bir taşama acısı yaptım  :2up

Çok  sevindim  Özgür   , en  iyi  ödül de  işe  yaradıklarını  bilmek  oluyor  benim  için .

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
« Yanıtla #30 : 08 Ekim 2011, 20:34:25 »
Bekir abi,emeğinize sağlık.Anlatım ve teknikler harika.
Tabi çizdiğiniz resimleride unutmamak gerekir.
Profesyonel ressam gibi çizimler yapmışsınız.Hepsi birbirinden süper.
Sormadan edemeyecem solakmısınız?

Saygılar...

Hayır   Serhat  solak  değilim   . Bu kanıya  nereden  vardın   merak ettim  doğrusu  :)
Beğeni  ve  iyi dilekleriniz  için  hepinize  teşekkür  eder,m  arkadaşlar .
Sizin gibi ciddi anlamda çizim yapan mühendis arkadaşım vardı.
Kendisi solak yazar-çizerdi.Sizin çizimlerinizi gördüğümde "solak elden çıkmıştır"
gibi tahminler yürüttüm kendimce. Bu yüzdende sormak istemiştim.

Saygılar.
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
« Yanıtla #31 : 08 Ekim 2011, 20:36:48 »

:) :)

EDC-Cancan

• 733
  • Meslek: Belediyeci - 1973
  • Yer: KOCAELİ - Eskişehir
« Yanıtla #32 : 08 Ekim 2011, 21:18:23 »
Acayip iyi olmuş yaaa...........
Hasta oldum :))))
Sevelim , Sevilelim.
     Yunus EMRE

kıyış

• *
  • 14
  • Meslek: tekstil
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #33 : 08 Ekim 2011, 23:50:48 »
Çok teşekkürler çok güzel bir çalışma devamını sabırsızlıkla bekliyoruz.
Levent İstanbul O rh +

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #34 : 09 Ekim 2011, 03:20:17 »
Sonunda be Bekir ustam, 1 yıl kadar önce bekliyorduk, bugüneymiş kısmet. Süper ve sıcak bir anlatım, emin olun yeni başlayanlar için bulunmaz nimet bu çizimleriniz, elinize sağlık  :2up. İlk başladığım zamanda 8-9 yıl önce böyle bir anlatım görmüş olsaydım belki 1-2 yıl ilerdeydim...

Kipmen Sanat web sitesi

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
« Yanıtla #35 : 09 Ekim 2011, 16:13:53 »

Hadi  üçün cü  bölüme  başlayalım : Namlunun  her  iki  yüzüne  aynı  işlemleri  tekrarlayıp henüz  keskin  olmayan bir  kesici  ağızı  eğeleyerek  oluşturun .

eğenin  çelik  üzerinde bıraktığı  izler diş  kalınlığı ve diş aralığı ( HATVE ) ile  doğru  orantılıdır. Kalın  dişli eğeler ( 1 ) hızlı  talaş  kaldırır  ve  derin izler  bırakır. Diş kalınlığı  ve  hatve küçüldükce daha az  talaş  kaldırır  ama  daha az çizgili  daha temiz  yüzey çıkarır . İstediğiniz  formu  elde ettikten  sonra en  ince  eğe  hatvesine kadar  sırayla eğeleyerek  zımparadan önceki  en az  çizgili  yüzeyi  elde etmelisiniz .

Bu  işlemlerin sonunda  artık  ağız  açısı  açılmış zımpara ile perdaha  hazır  temiz  bir  taslağınız  var .

KABZA  TAKMAK :
A- )  Kabzalık  ahşabınızın  çeliğin kuyruk  bölümü  ile  öpüşen  yüzünü  düz bir zemine ( mermer - cam ) yapıştırdığınız  zımparaya  sürterek  tüm  pürüzlerini  düzeltin .

B -) Düzelttiğiniz  yüzeye 2-3  küçük  damla  japon  yapıştırıcı damlatarak çeliğe  yapıştırın .

Kuyruktaki  deliklerden eksenleyip  ahşabı  delin  ( 3 mm )

Diğer  yüzünede  aynı  işlemleri  yaparak  ahşabı  yapıştırıp  aynı  eksenlerden delin  Bu aşamada ahşabın  balçak uçlarının  tıpatıp   aynı  hizada olmasına  çok  dikkat  edin

Ağaç  törpüsü veya  kalın dişli eğe ile  önce kabzadaki çelik  kuyruğun profiline  kadar indirin.

Keskin köşeleri  kabaca pahlayıp ince tesviye  ve zımparaya hazırlayın

Kalan köşeleride önce  daha ince  eğe sonra da  zımpara  şeridi ile  yumuşatıp  tesviye  edin .işlemi  her  seferinde  daha  ince  zımpara  kullanarak  tekrarlayın .

henüz  perçinlenmemiş  kabzası ve henüz  kesici ağzı  açılmamış  namlusuyla  bıçağınızın  son  hali

şimdi  küçük  bir çekiçle dikkatlice tıklayıp kabzayı  yapıştırdığınız  yerden  kurtarın .

serdarhavsut

• 391
  • Meslek: Geri dönüşüm
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #36 : 12 Ekim 2011, 13:38:13 »
Elinize sağlık harika bir çalışma olmuş, devamını görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.
Çalışmadan , yorulmadan , öğrenmeden , rahat yaşama yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler , evvela haysiyetlerini , sonra hürriyetlerini ve daha sonra istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar...

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
« Yanıtla #37 : 14 Ekim 2011, 21:17:56 »
PERDAH

Isıl işlem  öncesi  en çok dikkat  ve özen gerektiren  , Perdaha  başlıyoruz . İlk önce yukarıdaki  ölçülere yakın  5 - 6  tane  tahta  takoza  ihtiyacımız  olacak . Bütün yüzeyleri temiz ,purüzsüz  ve zımpara  ile  düzeltilmiş  olursa  çok  daha iyi  olur . alt  iki kenarı  zımparanın dalmasını  önlemek  için sekildeki  gibi  yuvarlatın.

Daha sonra takozların herbirine ayrı numara zımparayı birkaç çivi ile basitçe tutturun  . Isıl işlem öncesi en son 400 zımpara ile  perdahlanmış bir  yüzey  , ısıl işlem sonrası 600 - 800 - 1000 - 1200 zımparalar  için   size iyi  bir  başlangıç yüzeyi  sağlayacak.

Her takozun  üzerine  bağladığınız zımpara numarasını kalın bir  keçeli kalemle yazın .

Isıl işlem  öncesi  400  zımparaya  kadar gelmek için sırasıyla 150 - 180 - 220 - 240 - 400 zımparalar kullanılabilir . Kesinlikle  kalın kumdan inceye doğru ve bütün yüzeydeki  bir önceki zımparanın tüm çizgilerini yok ederek ilerlemelisiniz . Sabır ve dikkate en çok bu bölümde ihtiyacınız olacak .

Zımpara takozunun yüzeyi tam olarak öpeceği şekilde bastırarak dikkatlice  ileri - geri  hareket  ettirerek   işe  başlayalım.

Tıpkı  eğelemede  yaptığımız gibi  zımparalamayıda  bir öncekinden farklı  açılarda yaparsak  aynı doğrultuda olmayan kalın çizgileri  kolayca farkedip  yok edebiliriz.

Takoz ve zımpara işleyeceğimiz yüzeye tam olarak oturmalı ve düz bir doğrultuda hareket etmelidir.

Her  zımpara kademesinden sonra güneşte veya kuvvetli  ışık altında yüzeye dikkatlice bakarak bir önceki  kalın çizgileri  bulup  yok edin .

400 zımparayıda  bitirip yalnızca bu zımparanın çizgileriyle düzeltilmiş temiz  bir yüzey elde ettiğinizde birkaç kat  kağıt  bant  yapıştırıp yüzeyi  korumaya  alın.

ters taraftan  namluya  dayadığınız maket bıçağıyla  bantın kenarlarını dikkatlice  kesin .Ve  şimdi  aynı  işlem sırasını tekrarlayarak namlunun  ikinci yüzünü de  400 e  kadar perdahlayın .

Üzerinde çalışmadığınız zamanlar namlunun ince ve sivri ucunun  zarar vermesini de  zarar  görmesinide  önlemek  için  şişe mantarı , poliüretan köpük yada yumuşak bir tahta ile  kapatın .

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #38 : 14 Ekim 2011, 23:19:50 »
eline sağlık Bekir usta  :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #39 : 15 Ekim 2011, 00:32:02 »
Ustam yeni başlıyor gibi merakla izlemekteyim, fotoroman gibi olmuş eline sağlık  :2up
( bu arada konuyla ilgisi yok ama Tanerin avatarı dikkatimi çekti, yine birşeyler ters gidiyor sanırım  ;) arkadaş yine görünmüş )
« Son Düzenleme: 15 Ekim 2011, 00:34:08 Gönderen: Sefa Çabuk »