Bıçak Sanatı - Forum

Eksantrik preste balta yapımı!

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Eksantrik preste balta yapımı!
« : 02 Ekim 2011, 15:58:51 »
video ilk gözüme takıldığında ve izlediğimde, çekiçten balta işinde ne kadar zorlandığımı hatırlayarak kendi kendime bir iç çektim..

her gördüğümü paylaşmayı doğru bulmasam da, genel bir bilgi olması açısından sizlerle paylaşmamın doğru olacağını düşünüyorum.

http://vimeo.com/3518488

http://vimeo.com/3518689

http://vimeo.com/3519152

« Son Düzenleme: 02 Ekim 2011, 16:01:26 Gönderen: gökhan bakla »

sefabaser

• *
  • 25
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Ynt: Eksantrik preste balta yapımı!
« Yanıtla #1 : 02 Ekim 2011, 16:51:22 »
Adamlar sistemi oturtmuş.

« Yanıtla #2 : 02 Ekim 2011, 19:39:09 »
Yalnız 30 yıl her gün hep bu işi yaptığını düşününce  ??? uff... Sağol Gökhan ustam paylaşım için.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #3 : 02 Ekim 2011, 20:02:43 »
Yalnız 30 yıl her gün hep bu işi yaptığını düşününce  ??? uff... Sağol Gökhan ustam paylaşım için.

ekmek parası sonuçta değilmi hepimiz aynı değilmiyiz ustam sen senelerdir aynı dersleri öğrencilerine veriyorsun ben 15 senedir aynı motorlarla uğraşıyorum
 ;)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

alikozanoglu

• 171
  • Meslek: Karışık
  • Yer: Ankara, Emek mahallesi
« Yanıtla #4 : 02 Ekim 2011, 20:29:33 »
Özgür Bey,

Sanırım siz ve Sefa usta gibiler aynı işin yeknesaklığını yaptığınız bıçaklarla kırıyorsunuz. Belki İsveç'te yıllardır aynı baltayı döven arkadaş da boş vakitlerinde Viking miğferi yapıyordur.
Hobilerimizin ana gayesi hayatımıza özel bir çerçeve açmak değil mi?

Saygılar,

alikozanoglu

« Yanıtla #5 : 02 Ekim 2011, 20:41:49 »

ekmek parası sonuçta değilmi hepimiz aynı değilmiyiz ustam sen senelerdir aynı dersleri öğrencilerine veriyorsun ben 15 senedir aynı motorlarla uğraşıyorum
 ;)

Ama her yıl ayrı öğrenci, bu balta abicim sonuçta, buradan alıyor diğer yere koyuyor. Bantta çalışmak gibi. Herkesin yaptığı işe saygı duyarım ama örneğin muhassebe işiyle uğraşanlara bir başka saygı duyarım, vergisi, beyannamesi, kağıdı, küreği acayip iş. Ama hayatta yapamayacağım bir iştir. Ne bileyim bu işte çok yeknesak geldi birden.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #6 : 02 Ekim 2011, 20:47:37 »

;)

Ama her yıl ayrı öğrenci, bu balta abicim sonuçta, buradan alıyor diğer yere koyuyor. Bantta çalışmak gibi. Herkesin yaptığı işe saygı duyarım ama örneğin muhassebe işiyle uğraşanlara bir başka saygı duyarım, vergisi, beyannamesi, kağıdı, küreği acayip iş. Ama hayatta yapamayacağım bir iştir. Ne bileyim bu işte çok yeknesak geldi birden.

ustadım 5sene aynı panoyu yaptım aynı kablolar aynı cihazlar robot gibi olmuştuk sende ise hersene ayrı çevher işelemek gibi bir durum var ne güzel dünyaya güzel güzel cevherleri işleyip veriyorsun ve hepside ayrı ayrı güzel  ;)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Ejder

• 152
« Yanıtla #7 : 02 Ekim 2011, 22:33:41 »
Aslında konuyla alakası yok ancak videoyu seyredince, birkac yıl once gazetede haberini okuyup daha sonrasında merakla yola koyularak gittiğim, Aydın Karacasu'daki imalathaneyi hatırlattı, bir makina gibi durmadan ve oldukça primitif üretim yöntemleriyle çalısıyorlardı.Herşeyin ötesinde, haberde Almanlar'ın büyük ilgi gösterdiği ve atölyenin siparişleri yetiştirmede zorlandığı yazıyordu...
Ben İzmirde oturuyorum, burnumun dibinde Aydındaki bir değeri Almanlar sayesinde öğreniyorum.Ozman bayag bi dokunmustu...
Neyse belki bilen vardır ama haberide paylaşayım....
http://www.haberler.com/karacasu-baltasi-yok-satiyor-haberi/

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #8 : 03 Ekim 2011, 10:28:16 »
aslında işin birde diğer boyutu var.

bunu pazarlarken el yapımı dövme balta diye pazarlıyorlar. bizimde aklımıza gelen ilk görüntü elinde çekiçle kızgın demiri döverek şekil veren bir usta.

ama iş öyle değil! görüyorsunuz ! adam  neredeyse 1-2 dakikada tüm dövme işini bitiriyor. şimdi bu baltayı yapıp pazarlayanla, gerçekten dövme balta üretip pazarlamaya çalışanın birbirine karıştırılması ne kadar kötü bir durum >:( :(.

sonuçta her ikisi de, son kullanıcıya satış aşamasında el yapımı dövme balta satıyor ama işin öyle olmadığı, aralarında bir fark olması gerektiği aşikar..