Bıçak Sanatı - Forum

bant zımpara (fikirler, öneriler v.s.)

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
  • Yer: bigadiç / balıkesir
Ynt: bant zımpara (fikirler, öneriler v.s.)
« Yanıtla #160 : 01 Nisan 2012, 12:43:15 »
amortisör yukarıdaki kol ile ana gövdenin yan kısmı arasına monte edildi. bu tip amortisörler teknik mobilya malzemesi satan yerlerde bulunuyor. bence yaydan daha da güzel oldu.
"İnsanı sevdiren huyudur bıçağı sevdiren suyudur." :)

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #161 : 01 Nisan 2012, 17:50:55 »
Bırakmazsa sıkıntı yok
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #162 : 19 Mayıs 2012, 22:42:01 »
makinam nihayet bitti.

cep telefonuyla kısa bir video çektim. ve birkaç tanede fotoğraf.

makina tekerlekler hariç st-37 çelikten mamül.

tekerlekler aluminyumdan tornalandı. öndeki küçükler 5 cm, tahrik tekeri ve yalpa ayar tekeri 10 cm çapında.

motor direkt akulpe olacak ve sürücü ile hız ayarlanacak. videodaki motor 0.55 kw trifaze 900 devir civarı. ancak deneme amaçlı takıldı ve  0.75 kw lık bir motor yerini değiştirecek. 0.55 kw lık motoru bile zorlamama rağmen durduramadım. 0 75 kw lıkta sorun yaşayacağımı sanmıyorum.

video ve fotoğraf kalitesi için tekrar tekrar özür diliyorum. inşallah kaliteli fotoğraflar ve iyi bir video yu da ekleyeceğim.

video da görünen eller, sevgili memduh ustamın elleri. o elleri dert görmesin. o olmasaydı makineyi asla bitiremezdim. az nazımı çekmedi. az kafasını ütülemedim. ve her " usta öyle değil de şöyle yapsak " dediğimde, hep "yok öyle olmaz o iş, dediğim gibi yapacağız " diye cevap verdi ve hep haklı çıktı.

diğer taraftan kayınpedere de koordinatörlüğü ve ustayı bana ayarlamasından dolayı çok teşekkür ediyorum. 

video linki : http://www.youtube.com/watch?v=63cQcQJWY9g

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #163 : 19 Mayıs 2012, 22:45:02 »

Hayırlı olsun, güle güle kullanın  :2up

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #164 : 19 Mayıs 2012, 22:47:56 »

Hayırlı olsun, güle güle kullanın  :2up

teşekkür ederim.  :)

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #165 : 19 Mayıs 2012, 23:16:24 »
süper bir makine olmuş. emeği geçen herkesin ellerine sağlık. güle güle kullanın. hız sürücüyle birlikte çok direk akuple olduğunda da tadından yenmez hani. ben de aynısından yapmayı düşünüyorum. acaba ana gövdenin ölçülerini yazmanız mümkün mü?

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #166 : 19 Mayıs 2012, 23:26:22 »
süper bir makine olmuş. emeği geçen herkesin ellerine sağlık. güle güle kullanın. hız sürücüyle birlikte çok direk akuple olduğunda da tadından yenmez hani. ben de aynısından yapmayı düşünüyorum. acaba ana gövdenin ölçülerini yazmanız mümkün mü?

güzel sözleriniz için teşekkür ederim. ana gövde 30 cm uzunluğunda 1.5 cm kalınlığında lamalar kullandım.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #167 : 19 Mayıs 2012, 23:38:57 »
Çok güzel olmuş, güle güle kullanın.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #168 : 20 Mayıs 2012, 00:12:43 »
Çok güzel olmuş, güle güle kullanın.

çok teşekkürler ertuğrul ustam  :)

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
« Yanıtla #169 : 20 Mayıs 2012, 00:35:20 »
Hayırlı olsun.Kazasız belasız kullanırsınız inşallah. ;)
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #170 : 20 Mayıs 2012, 00:39:24 »
Hayırlı olsun.Kazasız belasız kullanırsınız inşallah. ;)

temenniniz için çok teşekkür ederim.  :)

« Yanıtla #171 : 20 Mayıs 2012, 00:59:20 »
Çok düzgün olmuş, güle güle kullan. Videoda motorun devrinin yetmediği belli oluyor. 0.75 kw trifaze motor rahatlıkla yetiyor, dikkatimi çekti, bantın altında kalan düz tabla ile bant arasında çok az bir boşluk mu var yoksa görüntü aldanması mı?

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #172 : 20 Mayıs 2012, 01:13:40 »
Çok düzgün olmuş, güle güle kullan. Videoda motorun devrinin yetmediği belli oluyor. 0.75 kw trifaze motor rahatlıkla yetiyor, dikkatimi çekti, bantın altında kalan düz tabla ile bant arasında çok az bir boşluk mu var yoksa görüntü aldanması mı?

çok teşekkür ederim sefa ustacığım. video da bant yaklaşık 8 mt/s hızda dönüyor.  metal için yetersiz gerçekten. emaneten taktığımız motor 900 devir olduğundan hız yavaş kaldı. banta alttan destek veren düz tablala ile bant arasında yaklaşık 2 mm kadar var ustacım. bu tablada oluşabilecek ısınma sorununu çözmek için ileride " şömine camı" diye geçen malzemeyi bulabilirsem o tablanın üzerinde kullanmayı düşünüyorum. 

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #173 : 20 Mayıs 2012, 02:20:39 »
video da bant yaklaşık 8 mt/s hızda dönüyor.  metal için yetersiz gerçekten. emaneten taktığımız motor 900 devir olduğundan hız yavaş kaldı. banta alttan destek veren düz tablala ile bant arasında yaklaşık 2 mm kadar var ustacım. bu tablada oluşabilecek ısınma sorununu çözmek için ileride " şömine camı" diye geçen malzemeyi bulabilirsem o tablanın üzerinde kullanmayı düşünüyorum.

8 mt/sn başlangıç için çok yavaş sayılmaz. Ben genelde 12 mt/sn ile ağız açıp daha sonra 7,5 mt/sn hızda son düzeltmeleri yapıyorum.

Tabla 2 mm içeride değil tam tersi 1 ya da 2 mm ileride olmalı. Eğer geride kalırsa bant zımpara tam düz yüzey zımparalayamaz.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #174 : 20 Mayıs 2012, 17:59:22 »
hımmmm. valla doğrusun ertuğrul hocam. bu yanlışı sayende işin başında farkettim. sağolasın :)

vedatgizlenci

• 309
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Bursa Mudanya
« Yanıtla #175 : 21 Mayıs 2012, 02:54:33 »
Makinanız çok güzel olmuş güle güle kullanın. Dikkat çekmek istediğim iki konu var. İlki dayama tablasını sabit yapmışsınız galiba bu sizi biraz tak çıkar yorar gibi. İkincisi 0,75 KW motora invertör takarsanız gücün (yani düşük devirde torkun) zayıflayabileceğini düşünüyorum. İnvertörü mutlaka vektör kontrollu tercih etmeniz lazım
Syg.

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #176 : 21 Mayıs 2012, 17:38:07 »
Makinanız çok güzel olmuş güle güle kullanın. Dikkat çekmek istediğim iki konu var. İlki dayama tablasını sabit yapmışsınız galiba bu sizi biraz tak çıkar yorar gibi. İkincisi 0,75 KW motora invertör takarsanız gücün (yani düşük devirde torkun) zayıflayabileceğini düşünüyorum. İnvertörü mutlaka vektör kontrollu tercih etmeniz lazım
Syg.

üstat dayama tablası ile neyi kastettiğinizi tam anlamadım.  ::)
aklıma zımparanın altında ve iki ön tekerin arasında kalan parça  ile malzemeyi, işlemek için üzerine koyduğumuz parça geldi. her ikisi de ikişer civata ile tutturuluyor. makinede hiç kaynak kullanılmadı.

sürücünün düşük devirde torku bir miktar zayıflatabileceği konusunda haklısınız. bu meseleyi forumda daha önce tartışmıştık. ancak düşük devirde zımparaya fazlaca yüklenmeyi-bastırmayı gerektirecek bir işlem olmadığını düşünüyorum.
zira ağız açma ya da kaba zımpara işleri birdiğim kadarıyla çok da düşük olmayan devirlerde yapılıyor. düşük devirlerde ise, ahşap işleri ve ince perdah işleri yapılıyor. bunlarda da bir miktar güç kaybının sorun olmayacağını ümit ediyorum.

vakit ayırıp yorumladığınız  için çok teşekkür ederim.  :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #177 : 21 Mayıs 2012, 19:52:39 »
makina gayet güzel olmuş herkesin eline sağlık motor gücü ise sizin kulanımınıza kalmış sonuçta yapacağınız işleri kendiniz biliyorsunuz ilerliyen dönemlerde o motor muhakkak büyüyecektir. amortisörü bende kulanmayı planlıyordum ama sonradan vaz caydım neden caydım onu hatırlamıyorum  :D biraz kulandıktan sonra amortisör performansını söylerseniz bizim için güzel bir deneyim olur.
hıza gelincede seramik zımpara kulanmayı düşünmüyorsanız sorun olmaz ama seramiğe girecekseniz eğer ozaman 20mt/sn altına inmemekte fayda var ziyadesi ile seramikler hız ve baskı ile çalışan ürünlerdir düşük hızlarda tane kaybından dolayı cok cabuk biterler

ellerinize sağlık
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #178 : 21 Mayıs 2012, 23:28:54 »
amortisörü bende kulanmayı planlıyordum ama sonradan vaz caydım neden caydım onu hatırlamıyorum  :D biraz kulandıktan sonra amortisör performansını söylerseniz bizim için güzel bir deneyim olur.

çok teşekkür ederim ustacım. amortisör fena gibi durmuyor. fiyatı da çok makul. 6-7 lira civarı. tek sorun doğru güçte olanını seçmek. ben 60 lık ve  100 lük aldım. ( bunlar sanırım newton birimi ile ifade ediliyor.) 60 lık güçsüz geldi yani zımpara bandını yeteri kadar geremedi. 100 fena değil. belki 120 likte olur.  ama 150 lik ve üstünün bantı koparacağını sanıyorum.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #179 : 23 Mayıs 2012, 21:04:50 »
buda benden daha tam istediğim gibi detaylanmadı. ama stabılıte nasıl dersenız sıfır yalpa, yüksek hız   bu makınede mevcut  . forumdan bır ustamıza yapıyorum  ıstedığımden çok daha ıyı oldu  .  malzemeler  kalıtelı olanlardan seçıldı . kasnak , tahrık tekerı  7000 serısı alımınyum .  bılyalar japon malı, dığer lama ve malzemeler soğuk çekme..

8)http://www.youtube.com/watch?v=JbYHa0W4Npg
« Son Düzenleme: 23 Mayıs 2012, 21:07:45 Gönderen: Taner Salar »
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)