Bıçak Sanatı - Forum

bant zımpara (fikirler, öneriler v.s.)

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
  • Yer: bigadiç / balıkesir
Ynt: bant zımpara (fikirler, öneriler v.s.)
« Yanıtla #120 : 05 Kasım 2011, 21:30:35 »
ertuğrul usta ucf 204 kare rulman nedir diye bi baktım nete.

fotoğraflarını görünce kafamda bir fikir oluştu. bilmem ne dersin ?

şimdi.

göbek çapı tekerimizin göbek çapından bir miktar küçük olan 2 adet ucf 204 kare rulman alıyoruz.

bunları karşılıklı olarak tekerin her iki tarafına monte edeceğiz. kare rulmanın göbek merkezi ile teker göbeğinin merkezi tam üst üste gelecek şekilde koyuyoruz. marker ile tekerin üzerini işaretliyoruz ve buralardan sütun matkap ile deliyoruz. deldiğimiz yerlerdende civata marifetiyle kare rulmanları ve tekeri  birleştiriyoruz.

kısaca kare rulman arası kontak tekerli sandviç yapıyoruz :)

nasıl fikir ama :) :) ( aptalca bir fikirse ne olur az dalga geçin :) )
« Son Düzenleme: 05 Kasım 2011, 21:33:08 Gönderen: salih başpınar »
"İnsanı sevdiren huyudur bıçağı sevdiren suyudur." :)

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #121 : 05 Kasım 2011, 21:32:07 »
üstadım bu malzemeyi satan yerle görüşüp göbeği rulmanlı olarak isteseniz daha mantıklı olmazmı en fazla 10 tl fazla veririsiniz

özgür usta arkadaş ile o meseleyi görüşeceğim. rulmanlı üretimi yoksa yukarıdaki çözümüm bir alternatif olabilir mi ?
« Son Düzenleme: 05 Kasım 2011, 21:33:48 Gönderen: salih başpınar »

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #122 : 05 Kasım 2011, 21:37:35 »
üstadım bu malzemeyi satan yerle görüşüp göbeği rulmanlı olarak isteseniz daha mantıklı olmazmı en fazla 10 tl fazla veririsiniz

özgür usta arkadaş ile o meseleyi görüşeceğim. rulmanlı üretimi yoksa yukarıdaki çözümüm bir alternatif olabilir mi ?
şimdi o parçayı satın almaya kaltığınızda dünya para isteyecekler fakat göbeği rulmanlı olarak isterseniz mutlaka yapacaklardır. yapmamları için bir engel yok bence sonuçta para kazanmak istiyorlarsa yapmak zorundalar
rulmanıda göbeği 16mm olandan secerseniz M16 civata ile profilinize güzelce tuturabilirsiniz  olmadı sabrederseniz
ilerde 250 lik teker döktürecem birkaç tane bir kaçda sizin için döktürürüm :) ama öncelikle  tekeri aldığınız yer ile iletişimde bulunun derim onlar benden mutlaka dahada hızlı olacaklardır  :D
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #123 : 05 Kasım 2011, 22:03:30 »
Göbeği rulmanlı olanını 10 tl fazlasına bulabilsek zaten bütün bunlarla ne uğraşalım.
Ama bu tekeri yapanlar seri üretimde yaptıklarından ben araştırdığım zamanlarda proje dışı bir şeye yanaşmadılar.
Yine de böyle bir imkan yakalarsak siparişte ben de varım.

Bir diğer seçenek de, tornacıya aluminyumdan göbeği çift rulmanlı teker yaptırıp bunun üzerini kauçuk ya da poliüretan kaplatmak. Kaça mal olacağına bakmak lazım.

Ucf yatakları tekerin göbeğine monataj zor iş. Yataklar ağır çelik malzemeden. Bunları monte ederken iki şeyle uğraşmak gerekecek. 1. eksenel montaj ve 2. ağır malzemenin yaratacağı balans. Birini çözerken öbürü bozulacak. İmkansız değil ama zor iş. Eğer ille de bu tekerin iki tarafına rulman monte edeceğim dersek iki tarafa aluminyumdan yatak yaptırmak lazım, o da dediğim gibi tornacıya fazla para kaçırmak demek.

Boru içine rulman şimdiye kadar hiç aklıma gelmemişti. Çok güzel fikir. Tek problemi boruyu 40 x 40 kola çok hassas kaynak yapmak zor iş. Çok az açı versek tekeri eksenden kaçırmış oluruz. Düzeltmeye de imkan yok. Oysa kol üzerinde çift ucf yatak hatayı düzeltme şansı veren bir sistem. Yine de bunun üzerine biraz kafa yoracağım.

Aslında sistemi belirleyen imkanlar. Nazımın geçeceği bir tornacım olsaydı muhakkak tekerin iki tarafına aluminyum yatak ve rulman yaptırdım. Hatta tüm tekeri aluminyumdan baştan yaptırıdım. Ama benim imkanlarımda tornacı yok, kaynak ise bedava.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #124 : 05 Kasım 2011, 22:32:07 »
40x40 malzemeyi ve boruyu düz bir zemin üzerine koyun ve puntalayın sağlam bir kaynak ustası gayet basit bie şelikde yapacaltır ufclerle hiç uğraşmayın derim .

bazı üreticiler ellerindeki sabir işleri bırakıp başka işle uğraşmayı ziyan olarak gördüklerinden yapmazlar örnek verecek olursak ben bu tekerden satın almaya kaltığımda 200 lük olarak firma bana 80tl fiyat vermişti meramımı anlattığımda aldığı firmanın telefonunu verdi burdan aradığınız söylersiniz yardımcı olurlar demişti aradım ve akabinde satıcının 80tl dediği tekere 140tl fiyat vermeleri ile tekefonu kapatmam bir olmuştu

normalde aliminyum alırsanız 260lık 55 genilikte parça 90tl tutar bunun 2-3 kgsi firedir torna işçiliği 30-50 tl arası bir bedeldir tornacının işi yoksa 20 ye bile yapar
iyisinden iki rulman 20tl  kaplama  40 ile 60tl arası kalınlık fiyatta fark yaratır! +M16 civata+somun

başka bir şekilde  istanilen tekerin agaçtan modeli cıkarılır dökümcüde döktürülür bir tornacı ve kaplamacı ile anlaşılır 250 lik teker 90tl civarına bilemediniz 120tl civarına gelir

birlikten kuvvet doğar  ;)
bulabilirseniz aliminyum döküm 250 lik tekerlerde piyasada mevcuttur tekrarlıyorum ki kaplaması en fazla 70shore dur ve en son sorduğumda  102+kdv di
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #125 : 06 Kasım 2011, 00:21:50 »
göbek çapı tekerimizin göbek çapından bir miktar küçük olan 2 adet ucf 204 kare rulman alıyoruz.

bunları karşılıklı olarak tekerin her iki tarafına monte edeceğiz. kare rulmanın göbek merkezi ile teker göbeğinin merkezi tam üst üste gelecek şekilde koyuyoruz. marker ile tekerin üzerini işaretliyoruz ve buralardan sütun matkap ile deliyoruz. deldiğimiz yerlerdende civata marifetiyle kare rulmanları ve tekeri  birleştiriyoruz.

kısaca kare rulman arası kontak tekerli sandviç yapıyoruz :)

arakdaşlar yukarıda bahsettiğim yöntemi bir eleman uygulamış sanirim. fotolara bir baksanız.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #126 : 06 Kasım 2011, 10:39:52 »
uygulanmaz değil.  ;)  ama uygulayacak ustayı bulmak bıraz mesele , allahtan o yönden şanslıyım
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #127 : 07 Kasım 2011, 20:05:28 »
uygulanmaz değil.  ;)  ama uygulayacak ustayı bulmak bıraz mesele , allahtan o yönden şanslıyım

taner ustam zannediyorum ben de yaşamayacağım bu flanşlı rulman yataklarını tekere monte ederken. benem de tanıdığım yetenekli bir ustam var Allah tan. :2up

bir de ayarlı kolda kullanacağımız tekerler var. foto da gösteriliyor. bunları kestamitten imal edeceğiz. ancak gördüğüm kadarı ile tekerleğin merkezini tamamen kaplayan tek bir rulman kullanılmış orjinal tasarımda. fag ve skf nin sitelerine şöyle bir baktım ama bu rulmanın aynısı gözüme çarpmadı. acaba aranızda bu rulmanın tipini-kodunu bilen var mı?

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #128 : 07 Kasım 2011, 21:16:19 »
korunu bılmıyorum. ancak rulmancı tarıf uzerıne verebılır. mesela r9 bılyaları tektır ve oldıkça enlıdır. malzemenın özellığını duzgun anlattıktan sonra sorun olmaz
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #129 : 07 Kasım 2011, 21:18:16 »
teşekkürler taner ustam.

« Yanıtla #130 : 08 Kasım 2011, 01:08:19 »
O kadar uzun tek rulman yoktur, varsada özel bir şeydir zaten o tekerde kullanmazlar ( fazla pahalı olur). Çifttir o

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #131 : 08 Kasım 2011, 03:44:39 »
fotografta sanki tek rulman varmış gibi duruyor ama 50 mm uznluğnda rulman yoksa çift rulman kullanmaktan başka çare yok.

teşekkürler sefa ustam

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #132 : 11 Kasım 2011, 15:50:46 »
Biraz  çekinerekte olsa bir şey sormak isterim. Bu bant zımpara güzel alet, faydalı alet, gerekli alet de, özellikle yer  darlığı problemi daha sonra maliyet açısından düşünülürse  ölçek olarak biraz daha küçültülmüşü yapılamaz mı? Motor ve hız açısından abisine yakın bir değerde olupta  hiç değilse bazı işleri tam olarak yapmak için bir tasarım zor mudur veya olmaz mı? Şöyleki evde  yapı marketlerinde 150 lira civarında 2,5X76 zımpara kullanan 500W motoru olan bir bant zımpara kullanıyorum. Sadece yüzey temizliği veya parlatma gibi bir işi yapmak bile dakikalar alıyor. Çeliği aşındırmak şekil vermek gibi bir işlem hayal olur. Bu nedenle şimdiye kadar 2mm üzerinde çelikle hiç çalışmadım. Belki karışık anlattım ama, şöyle daha küçük, ama iş çıkartabilecek kadar güçlü ve kullanışlı bir zımparaya ihtiyaç duyuyorum kendi adıma. Ne yapmalıyım yada yardımı olan olur mu?
Saygılar, sevgiler.
Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.
Bilge ERDOHAN

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #133 : 11 Kasım 2011, 16:27:14 »
bilge kendi adıma soruna şöyle cevap vereyim:

yer darlığı çeken kişiler için dediğin gibi küçük ebatta bir zımpara makinesi tabiki yapılabilir. neden olmasın. motor gücünü de istediğimiz gibi seçebiliriz.

ancak sorun şu:
makine küçük olunca zımpara bandı da küçük olacak. örnegin 50* 1250 mm gibi... bu ölçüde zımpara bandı bulmak sorun olacak. daha doğrusu bu v.b. ebatlar özel üretime girdiği için maaliyetli olacak.  genelde 50*2000 mm ebat standart diyebiliriz.

(bant zımpara konfeksiyonuyla uğraşan kişiler/firmalar mümkün mertebe ellerindeki zımpara rulosundan minimum fire vererek üretim yapmak istiyorlar. (kendilerine göre haklılar) yukarıda verdiğim gibi ebatlar fireye yol açıyormuş, görüştüğüm bir üretici öyle demişti )

2. sorun: makine küçük ve zayif malzemeden imal edilirse, stabilite ve rezonans problemleri doğabilir.

bir acemi olarak bunları söyleyebilirim. ustalar elbette başka başka görüşler sunacaktır.

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #134 : 13 Kasım 2011, 01:06:35 »
bu aralar çizim işine kafayı takmış durumdayım. baya sevdim bu işi ben :)

şu meşhur KMG 'yi de bi çizeyim dedim. internette planını bulmuştum bi ara.
ölçüler inch cinsinden olunca metrik sisteme çevirmek gerekti. epey de zor oldu.

neyse çizimden bazı kareler aşağıda.

not: ( yaw bu kmg wilmont tan daha mı güzel ne? sanki daha stabil gibi duruyor. acaba bundan mı yapsak :) )

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #135 : 13 Kasım 2011, 02:02:01 »
bende yok öyle yok böyle olsun dıyordum    :)   ama şeklı şemalı değilde o zımpara bandını stabıl yalpasız istediğin devırde döndüren her makıne bence ıyıdır  ;) benımkının iskeleti profılden   memnunmuyum ..?      çok  ;D   ama uğraşmak ıstıyorum dıyorsan o başka  :)

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #136 : 13 Kasım 2011, 03:37:05 »
aslında haklısın taner hocam. ama ne yapayım huyum kurusun.  oldu mu en güzeli olsun istiyorum. vakit ve para alacak olsada.

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #137 : 27 Kasım 2011, 22:47:16 »
aylardır devam eden çizim çalışmaları, malzeme alınacak yerlerin belirlenmesi derken nihayet üretime geçtim. daha yolun başındayım. katetmem gereken çok mesafe var, ancak yine de başladık işte.

uzun süre wilmont üzerinde durdum. ama nedense kmg yapmaya karar verdim. umarım doğru bir karardır.
balıkesir de ikamet etmeme rağmen üretimi bursa küçük sanayi de yapacağım. orada bir ustayla tanıştım.
makine parçaları imalatı yapıyor. aslında klasik bir tornacı ama işinin ehli birisi.

kullanacağım malzeme soğuk çekme çelik lamalar. sk 37-2 sanırım malzemenin kodu.

35 kg tuttu hepsi. malzemeyi tedarik ettiğim yerde aradığım tüm ölçülerin bulunması sevindiriciydi.

neyse ilk fotoyu aşağıya koyuyorum. devamı gelecek...

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #138 : 27 Kasım 2011, 22:53:08 »
bunu yapmak daha basıt olacak bence ama motoru şasenın üzerine akuple edemıyeceksin kasnaklı sistem olacak.  kötü tarafı makıneyı yan yatırıp kullanamam gıbı bır durum var.

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #139 : 28 Kasım 2011, 00:22:13 »
hepsini göze aldım taner ustacım.

nasıl olacak hep beraber göreceğiz.

hayırlısı bakalım... :)