Bıçak Sanatı - Forum

bant zımpara (fikirler, öneriler v.s.)

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
Ynt: bant zımpara (fikirler, öneriler v.s.)
« Yanıtla #100 : 31 Ekim 2011, 10:06:21 »
motorun miline göre tahrik makarsının ortasına tornacıda delik acılır atıyorum motor mili cap 24 dür tekerede 24,1 gibi tatlı gececek şekilde delik acılır ama aynı zamanda tahrik tekerine kama yeride acmak gerekir sadece civata yeterli olmaz akabinde tahrik tekerini kama ile beraber motora monte edersiniz ve civata ile sabitlersiniz motor milinde zaten civata yeri mevcuttur.
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
  • Yer: bigadiç / balıkesir
« Yanıtla #101 : 31 Ekim 2011, 10:47:37 »
hımm kısmen anladım özgür usta. ancak "ama aynı zamanda tahrik tekerine kama yeride acmak gerekir sadece civata yeterli olmaz " kısmını tam anlayamadım. :(
"İnsanı sevdiren huyudur bıçağı sevdiren suyudur." :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #102 : 31 Ekim 2011, 11:44:12 »
http://img341.imageshack.us/img341/3804/mil0lc.jpg
Resimdeki ufak çubuk kamadır.

Motor milinde genelde zaten kama ve oluğu bulunur, sadece tekerin mil deliğinde kamaya karşılık bir oluk açılır...

Resimde 1 numara kamadır...

Kama oluğu açılmış bir mil resimde:

Kipmen Sanat web sitesi

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #103 : 31 Ekim 2011, 20:29:28 »
hımm anladım. aslında gamak ın 3 fazlı motorlarının 2d teknik çizimlerini indirmiştim bir ara pc ye. ancak incelerken "kama" yeri kısmını kaçırmışım.

özgür ustam, emre ustam her ikinizede teşekkür ediyorum.

inşallah siz ve sizin gibi diğer ustalar verdiği teknik ve psikolojik destek sayesinde ( biraz uzun sürse de) çok güzel bir zımpara makinesi ortaya çıkacak.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #104 : 31 Ekim 2011, 20:50:03 »
hımm anladım. aslında gamak ın 3 fazlı motorlarının 2d teknik çizimlerini indirmiştim bir ara pc ye. ancak incelerken "kama" yeri kısmını kaçırmışım.

özgür ustam, emre ustam her ikinizede teşekkür ediyorum.

inşallah siz ve sizin gibi diğer ustalar verdiği teknik ve psikolojik destek sayesinde ( biraz uzun sürse de) çok güzel bir zımpara makinesi ortaya çıkacak.

sen benden önce bitirirsin ben yarısını topladım kenara bıraktım bu gidişle zor toplarım :)

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #105 : 31 Ekim 2011, 22:02:43 »
sen benden önce bitir ki bana yol göster ustacığım. :)

siz ön ayak olmadan ben nasıl kalkacağım bu işin altından...

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #106 : 05 Kasım 2011, 16:54:05 »
projede önemli bir gelişme oldu.

dün bayram için bursaya geldim. ( tüm arkadaşların bayramı tebrik ediyorum bu arada :) )
daha önce telefon numarasını deniz zımparadan yavuz beyden aldığım yunus beyin işyerine gittim.
kendisi vitex zımparanın bursa bayisi. ayrıca başka markaların ürünlerini de satıyor. dünya kadar çeşit var.

neyse baktım orada kauçuk kaplı kontak teker de var. makineyi yaptıktan sonra içbükey taşlama için mutlaka lazım olacaktı bu tekerlerden. bulmuşken alayım dedim. yunus usta sağolsun iyi bir fiyata verdi bana tekeri.  :2up

teker 65x195 mm ebatında. sanırım ağırlığı 1.5 kg civarı. orta göbek te 20 mm çapında.

fotoğraflar aşağıda.   ( fotoğraflar cep telefonuyla çekildi. görüntü kalitesi için kusura bakmayın)
« Son Düzenleme: 05 Kasım 2011, 16:56:13 Gönderen: salih başpınar »

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #107 : 05 Kasım 2011, 18:28:06 »
ustadım hayırlı bayramlar aldın hayırlı olsun peki nereye monte edeceksin bu tekeri?

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #108 : 05 Kasım 2011, 18:33:16 »
şu şekilde olacak inşallah özgür usta.

« Yanıtla #109 : 05 Kasım 2011, 19:06:37 »
Teker fiyatı nedir Salih.

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #110 : 05 Kasım 2011, 19:34:11 »
sefa hocam. satıcı arkadaş maliyetinin 90 tl olduğunu söyledi. biz yetkili arkadaşla baya bir ahbap olduk. ( kayınpeder yanımda olunca :) )

bana maaliyetinin altına verdi.

ayrıca kendisine sitemizden bahsettim. tedarik ve fiyatlar konusunda yardımcı olup olamayacağını sordum. elinden geleni yapacağını söyledi.

dilerseniz arkadaşla konuşurum. zannediyorum bu kontak teker forumdeki arkadaşların almak istedikleri parçalar arasında ön sıralarda yer alıyor. toplu bir alım yapılırsa fiyatı aşağılara çekebiliriz.

(bu arada sadece vitex ürünlerini de satmıyor. 3m e kadar hemen hemen tüm markaların zımparaları var)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #111 : 05 Kasım 2011, 19:52:52 »
göbeğe bılya oturtulamayacak  ;)    bağlantı şeklı daha değişik. bağlantıyı nasıl yapacaksınız.?
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #112 : 05 Kasım 2011, 19:58:47 »
hımm. evet haklısınız galiba. daha yeni anladım meseleyi.

bir cözümü olsa gerek. ne yapabiliriz acaba?

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #113 : 05 Kasım 2011, 20:10:31 »
Bu fiyat kesinlikle çok cazip. Bana İzmir'de 100 Euro + KDV fiyat çektiler. Bursa'dakinin 3 katı. Eğer bu fiyatlara alabilirsek ben 2 adet tekere talibim.
Montaj konusu ise şöyle halledilecek. Tekerin göbeğine sabit mil geçireceğiz. Rulmanlar makinenin kolunun üzerinde olacak. En azından bu tekeri yedek parça olarak kullanan Türk yapımı endüstriyel bant zımparalarda montaj böyle halledilmiş. Tabii ki rulmanları tekerin göbeğine monte edilecek çözümler de üretilebilir.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #114 : 05 Kasım 2011, 20:34:37 »
normal şartlarda üçgen zıpara denilen ve  piyasada satılan zımparamakinalarının yedeğidir bu malzeme kfkas zımparada 47 euro +kdv 200x50 olarak satılır lar
o zımpara makinalarının ön yataklarından temin edilirse montajı dahada kolay olacaktır

hazır tekerlerin maliyetleri aynı olup piyasada satış fiyatları farklı farklıdır
ertuğrul beyin bakmış olduğu 100 euroluk malesef alman malı izmirde bende sormuştum :)
200 lük aliminyum tekerler var onlar hazır rulmanlı  sadece civatayla malzemeye bağlatı yapılacak şekilde  üzerlerindeki poli üretan kaplama 70 shore düzeyinde bance onlar ev yapımı makinalar için en ideali olurlar

bu terkerlerin 250 liği alinimyum döküm olarak dökülebilir kg fiyatı 15 tl civarı :) işlenir ve kauçuk kaplaması yapılır hazır rulmanlı olarak  ama talep önemli  ama 200 lük teker için

dediğim gibi ya salih beyin tekerinden yada tarans palet tekirden yapılır :)

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #115 : 05 Kasım 2011, 20:36:07 »
ertuğrul usta teşekkür ederim. ilk söylediğiniz çözümü anladım. ama rulmanları teker göbeğine monte etmek sanırım daha sağlıklı olacaktır. şimdi tekere yakından baktım. göbeğin derinliği 15 mm civarında. bu mesafeye 2 rulman sığmaz. tek rulman iş görür mü bilmiyorum. birde belki göbek çapını büyütmek gerekebilir ( tabi içine rulman koyacak isek)

birde acaba resimdeki gibi göbekçapı 20 mm olan iki rulmanı dış taraflarıdan tekere kaynaklasak olur mu?

ayrıca isterseniz fiyat için arkadaşla görüşebilirim sizin için. ( ve tabi almak isteyen tüm arkadaşlar için) sayı fazla olursa dediiğim gibi fiyatı aşağılara çekebiliriz.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #116 : 05 Kasım 2011, 20:39:03 »
bu tekerlekte oluşacak mınımum balans yaptığınız işlerde keyfınızı fazlası ıle kaçıracak :) sıfır balans olmalı iyi bır tornacı bunu çözer bence. bu arada bılya +mili+tornacıya ödenecek ücret  30,luk terer fıyatına gelır bence.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #117 : 05 Kasım 2011, 20:42:10 »

o zımpara makinalarının ön yataklarından temin edilirse montajı dahada kolay olacaktır

özgür usta bahsettiğiniz yatakları araştıracağım. teşekkür ederim.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #118 : 05 Kasım 2011, 21:10:25 »
Eğer bir şekilde ben bu tekeri edinebilirsem, benim projem şu:
Her şeyden önce tekerin orta göbeğine bir rulman fikri yanlış, tekerin her iki tarafına da birer rulman olmalı. Fakat tekerin içine iki rulma yatağı oturtmak amatörlerin yapabileceği bir iş değil. Tornacıya ciddi para kaçacak demektir. O yüzden tekerin mevcut deliğini kullanarak tercihen 20 mm bir mil monte edeceğim.
Mekinenin koluna (bendeki kol 40 x 40 mm dolu), her iki tarafına bir er saç kaynatıp bu saçların iç ve dışına birer UCF204 kare rulman yatağı monte edeceğim. Teker göbeğindeki 20 mm mil bu rulmalara yataklanacak.
Bu sistemin en avantajlı tarafı UCF 204 kare rulman yataklarının montajlanacağı 4 adet deliği eğe ile istediğimiz tarafa genişleterek bir taraftaki rulman yatağını, dolayısıyla mil aksını değiştirerek, tekerlek açısının ince ayarının yapılabilmesi.
Tabii elinin altında kaynak olup torna olmayanlar için en mantıklı ve ekonomik çözüm bu. Yani bu benim çözümüm, değişik şartlara göre başka çözümlerde bulunabilir.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #119 : 05 Kasım 2011, 21:26:26 »
üstadım bu malzemeyi satan yerle görüşüp göbeği rulmanlı olarak isteseniz daha mantıklı olmazmı en fazla 10 tl fazla veririsiniz

ufc 204 fikri güzel fakat o yatakların sabir olanını kulanmak herzaman daha mantıklı oalacaktır ufac 204 yerine etli boru diye tabir edilen ve sağlan et payı olan borular vardır onların iki tarafına rulman yatağı açılır kafalara sekman koyulur ve oataya istanilen mil yerleştirilir mümkünse 4140dan  bu boru 15mm saca kaynatılır ve akabinde 40x40 profile yerleştiririlir veya bu boru direkt olarak başka bir 40x40 profile kaynatılır  bu sayede ufc204 oynamasından bir nebze olsun uzaklanşmış olunur.
konuya şu şekilde acıklık getireyim  tahrik tekerinizde ufc serisi yatak var
sonrasında disk için ufc yatak kulanacaksınız  zaten mevcut bir boşluğunuz var buna ek olarak disk için ek biş boşluk oluştuğunda zımpara seritinin sabitliyemiyeceksiniz bir aga bir sola kayacaktır.
boru+rulamn +kaynak kesin cözüm

boruyu yapar iken tek kalemde çift rulman yatağı acılırsa rulmanlar arasında eksen kayması olmayacaktır.