Bıçak Sanatı - Forum

Bir kitap haberi

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: İstanbul
Bir kitap haberi
« : 20 Eylül 2011, 22:32:07 »

Bu fotoğrafı Topkapı Sarayı Müzesi Silah Bölümü'nde izinle çektim. Burada fotoğraf çekmek yasak, ancak sergilenen tüm eserler bir kitapta toplanmış.

Kitabın adı "Topkapı Sarayı Müzesi Silah Koleksiyonu". Yazar, aynı zamanda bölüm sorumlusu olan sayın Ahmet Ayhan. 250 küsur sayfalık, iyi basılmış ve iyi fotoğraflanmış bir eser. Biz meraklıların bazı sorularına cevap olabilir nitelikte fakat elbette eksik kalan konular olmuş. Kitap bana hediye edildiği için fiyatını bilmiyorum ama imkanı olan dostların edinmesini öneririm.

Saygılarımla
"ehl-i dil birbirini bilmemek insâf değil"
Nef'i

cmblc

• 518
  • Cem Balcı / 1968 / B(Rh)+
  • Meslek: Grafik Tasarımcı
  • Yer: Ankara
Ynt: Bir kitap haberi
« Yanıtla #1 : 20 Eylül 2011, 22:46:38 »
Bizde de var Mert... Dehşet Yatağanlar ve Saldırmalar var içinde, işçilikleri ve süslemeleri de muazzam... İçindeki formüller de süper değil mi?  ;)

Sevgiler,
Get Serious...

En kötü gün bugünse, bugünde FENERBAHÇE!!! Hep destek, tam destek...

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #2 : 20 Eylül 2011, 23:08:21 »
fiyatı 80-90 lira civarında. sahafta yarı fiyatına buldum, satın almadım, ancak alıcı gözüyle şöyle bir karıştırdım. fotolar mükemmel.

yanılıyor olabilirim fakat özellikle kılıçların en, boy, ağırlık, çelik muhtevası, yapım teknikleri gibi bilgilere ulaşmak amacıyla satın alanlar ciddi hayal kırıklığına uğrayabilir. fotoğraf albümünden biraz hallice izlenimi edinip almadığım sonra keşke alsaydım dediğim bir kitap.

selamlar...

« Son Düzenleme: 20 Eylül 2011, 23:13:11 Gönderen: teoman »

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
« Yanıtla #3 : 20 Eylül 2011, 23:16:25 »
Sayın forumdaşlar,
Teoman beyin söylediği çok doğru. Fiyatını bilmiyordum ama eğer teknik bilgi istenirse bu fiyatı ödemek can sıkıcı olacaktır.
Benim oraya gidiş amacım da tam olarak bu işte: Yatağanlar hakkında sizin merak ettiğiniz her ne varsa, lütfen yazın, incelememe izin verdikleri eserlerde nelere bakılmasını istersiniz?
1 hafta süremiz var.
Nef'i

Teoman.

• 565
« Yanıtla #4 : 20 Eylül 2011, 23:38:31 »
hocam, elinize bir mezura, bir kumpas, ve bir hassas kantar alıp, kılıçların tam ölçekli bir çizimini yapacak kadar ölçebildiğiniz her yerini ölçmenizi isterdim. ayrıca ağırlığını ve denge noktasını öğrenmek isterdim. ve bu işlemleri mümkün olduğunca çok yatağan, kılıç ve kınları için ayrı ayrı yapmanızı isterdim >:D >:D >:D

ayrıca siz bunları yaparken ben de orada olmak isterdim :( (yardım amaçlı tabii)

selamlar...
« Son Düzenleme: 20 Eylül 2011, 23:41:59 Gönderen: teoman »

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
« Yanıtla #5 : 21 Eylül 2011, 10:19:03 »
Estağfurullah Teoman bey, ben kim, hocalık kim:) Gerçelkten sizlerle beraber gitmek isterdim, bakalım,randevumuz netleşsin, belki bir dost bana katılır, bu sorumluluğun yükünü benimle paylaşır :)
Açıkçası eminim sizler benden çok daha iyi görürdünüz bakılması gereken detayları.
Ağırlık merkezi aklıma gelmemişti mesela, bunu da not alıyorum.
Çalışma yapabilirsem, neye ne kadar dokunabileceğimi bilmiyorum.
Yanımda ne tür bir terazi götürmeliyim, bunu nereden bulabilirim-kiralamak ilk amacım-
Bir kumpas götürürsem, lastik papuçlu bir şey bulmalıyım diye düşünüyorum.
Sefa bey, bunların şablonlarını almayı denememi söylediler, o aklımda, ama izin verilecek mi, bilmiyorum.
Sır profilinin şeklinin önemini biliyorum ama bunu nasıl fotoğraflarım?
Emre bey wootz çizgilerinden bahsetmişti, burada bunu da aramalı mıyım, evetse nasıl görüntülerim?
Kabzaları çok süslü örneklerde yapılacak ağırlık ölçümünün önemi nedir, ya da çıkacak olan sonuç çok süslü olmasına rağmen, hala hafif yatağanlar mı olacak?
Ben -pudrasız- eldivenlerimi hazırladım, katkınızı bekliyorum dostlar:)
Nef'i

Teoman.

• 565
« Yanıtla #6 : 21 Eylül 2011, 13:18:38 »
-şöyle bir terazi iş görür....http://www.acmakyok.com/SINBO-SKS-4515-ELEKTRONIK-MUTFAK-TERAZISI,PR-1757.html
-çelik kumpas yerine plastik kumpas kullanılabilir.
-şablon çıkarmak en iyisi tabi.
-(wootz) pota çeliğinden yapılanlar makro çekimle fotoğraflanmalı.
-sorumluluğun yükünü paylaşmak için,gerekli ehliyete fazlasıyla sahip ustalarımız forumda bolca mevcut.
 biri muhakkak sana katılacaktır.

selamlar.....

.
« Son Düzenleme: 21 Eylül 2011, 13:49:10 Gönderen: teoman »

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
« Yanıtla #7 : 21 Eylül 2011, 16:08:30 »
Terazi ve plastik kumpas fikirleri harika, teşekkür ederim :)
Nef'i

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 21 Eylül 2011, 16:12:24 »
Evet, gerçekten de mutfak terazileri 1 kg gibi azami ölçüm yapıp gram seviyesinde hassasiyet sunmalarıyla derde deva oluyorlar. Örneğin evdeki tartımız bu güne kadar her işimi gördü.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
« Yanıtla #9 : 21 Eylül 2011, 18:48:37 »
İncelediğim   özel  kolleksiyondaki , müze  kalitesinde 60 - 70  adet  eserde , büyük  hayranlık ve  hayretle  izlediğim  ve  hala  etkisinde  olduğum  bölüm   sırt  olukları  idi . biribirinden  farklı  formları , ince işçilikleri ve  oluklarının da içine  işlenmiş altın , gümüş bezemeleriyle tarifsiz güzellikte  idiler .  İmkan bulursanız müzedeki  örneklerin  yakın   çekim  fotoğrafları  eşsiz  belgeler  olacaktır.
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
« Yanıtla #10 : 21 Eylül 2011, 19:29:32 »
Bekir bey, sırt oluklarını gösterir bir resim varsa, burada paylaşır mısınız? Sizin baktığınız gibi bakmaya çalışayım, ona göre fotoğraflayayım.
Nef'i

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
« Yanıtla #11 : 21 Eylül 2011, 20:33:57 »
Yurtdışı  kaynaklar  dahil , çok  az  fotoğraflanmış  maalesef  ama  bulmaya  çalışacağım

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
« Yanıtla #12 : 21 Eylül 2011, 22:37:18 »
Teşekkür ederim :)
Nef'i

Abdurrahman

• 346
    • yataganelsanatlari
  • Meslek: emekli
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #13 : 21 Eylül 2011, 23:12:18 »
bekir bey sırt olukları  teklimi çiftlimi özellikle yatağanlardaki durumlar ....teşekürler

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #14 : 22 Eylül 2011, 10:07:28 »
Benzer şekilde kamalarda da ağızlarda oluk olduğunu görmek beni şaşırtmıştı. uca yaklaşınca oluklu bir şise dönüşen ucu gerektiği kadar tanımıyoruz maalesef.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
« Yanıtla #15 : 22 Eylül 2011, 19:56:19 »
bekir bey sırt olukları  teklimi çiftlimi özellikle yatağanlardaki durumlar ....teşekürler

sırttaki ,  iki   yanda , ortayı  1- 1.5 mm  genişlikte  bir  yükselti olarak  bırakan  sivri  uca  kadar  incelerek  devam  eden  yarım  yuvarlak  iki  oluk

Gokmen

• *
  • 8
    • Atlı okçuluk üzerine blogum
  • Meslek: Search Engine Marketing Manager
  • Yer: Dublin, İrlanda
« Yanıtla #16 : 23 Eylül 2011, 14:33:33 »
Çok heyecan verici Mert! Denge noktası ve ağırlık benim de en merak ettiğim şeyler. Acaba sadece yatağan değil de kılıçların ölçüsünü de alabilsen? Birşey daha çok merak ettim. Bazıları diyor ki Türk kılıçları ile namlunun keskin ağzı ile blok yapılmaz. Japonlar gibi keskin olmayan sırtı ile blok yapılır.
Ben buna katılmıyorum. Kılıcın keskin tarafıyla ancak balçak tarafından namlunun ilk 20-30 santimiyle blok yapıldığını düşünüyorum.
Bu noktada bunu bilmek istiyorum, bu ilk 20-30cm keskin mi değil mi??

Çok teşekkürler

Gökmen

Teoman.

• 565
« Yanıtla #17 : 23 Eylül 2011, 15:59:47 »
 bu konuda biraz kafa yormuş biri olarak, kılıcın sırtıyla blok yapmakla ilgili benim görüşüm; hiçbir kılıcın sırtıyla blok yapılmaz, yapılamaz, yapılmaması gerekir.zaruret dışında böyle yapan bir savaşçı olduğunu da sanmıyorum.

-kılıcın sırtını düşmana çevirmek, ağzını kendine çevirmek demektir. kendi kendini kesme ihtimaliyle birlikte ciddi bir zaman kaybıdır.

-hamonlu japon kılıçlarının, ağzının sert ve kırılgan, sırtının daha tok ve darbeye dayanıklı olduğu düşünülse de aslında japon kılıçlarının da darbe dayanımı en yüksek posisyonu darbeyi keskin taraftan almaktır. kılıcın sırtıyla blok yapma modern iaido ve kendo'da olabilir fakat gerçek bir dövüşte ancak belki yandan kaydırma yapılabilir.

-kılıcın sırtıyla blok yapmak isterken, darbeyi kılıcın yan yüzüne dik bir şekilde alma ihtimali vardır ki, kılıç paramparça olur.

-bu durumda kılıcın sırtıyla blok yapmanın yegane faydası, kıymetli kılıcımızın keskinliğinin ve güzelliğinin bozulmamasıdır. ölümcül bir dövüşte bunun nekadar önemi vardır siz takdir edin.

selamlar....

« Son Düzenleme: 23 Eylül 2011, 16:05:49 Gönderen: teoman »

Abdurrahman

• 346
    • yataganelsanatlari
  • Meslek: emekli
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #18 : 23 Eylül 2011, 19:57:53 »
hem sırtta iki yüselti ve yanda iki oluk yan yanyana harika bir eser bunu görmem lazım resmini veya kendisini teşekürler bekir ustam

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
« Yanıtla #19 : 23 Eylül 2011, 20:53:37 »
Gökmen, kılıçları deneyeceğim ama yatağanlarla başlamak üzere konuştuk: daha az sayıda eser var, orayı fazla meşgul etmemiş olacağım. Ama elimden geleni yaparım, bilirsin ;)
"Kılıçların ağzının çentik çentik olduğu" savaş sahnelerini çeşitli vesilelerle okumuşuzdur. Sanırım burada bahsedilen durum ancak kesici tarafların kullanılması ile mümkün olur (sertlik testinde bendeki bıçağın kenarının çentilmesi gibi).
Bekir bey, sizin dediğiniz özelliğe bakacağım.
Bir de sayın Ali Kozanoğlu, kın restorasyonları açısından dikişleri de gözlemlememi önerdiler.
Bu konuda nelere dikkat etmeliyim?
İlginiz için tekrar teşekkür ederim.
Nef'i