Bıçak Sanatı - Forum

ocak :)

tarpoon

• 4739
Ynt: ocak :)
« Yanıtla #20 : 12 Eylül 2011, 16:41:21 »
kolay gelsin,
teknik eksiklikler kadar demircilikteki eksikliklere de yogunlaşmak lazım gelir.  tabi şimdi ben sizin tecrubenizi bilmeden konusuyorum. tahmini olarak. hata yapıyorsam kusura bakmayın. mesela aynı ocakta sefa usta veya gokhan veya ben veya bekir usta sıcak kaynak çıkarabiliyorsa sorunu çok ocakta aramamak lazım.  birde küçük gözlemim bir şekilde ocagın tabanını ve yan duvarlarını izolasyon malzemesi ile sıvayın. bu bolgelerde nısı kaybınız olmaz ise çok gereklşi olan son 100-150 derecelik fark sıcaklıkları rahtlıkla yakalayabilirsiniz.  ikinci olarakta malzemeyi mumkun oldugunca dikine tutmayın oksitleyici bolgeden uzaklaştırın.  yoksa çok fireli olur ve yanar...

usta şöyle durumu anlatayım ;  ilk kez  ciddi olarak bu denemeyi iki acemi olarak yaptık ;D

güzeldi ancak bol yanıklıydı "hala elım sızlıyor tabi karnımdada ufak bır yanık var.boraks yapıştı"

özgürün saçlar yandı :D  ama çok keyiflıydı.  ocağın kenarlarını bıraz yükeltıcem ve içine  tuğla döşeyeceğim.  hava sirkülasyanu tam oldu  ;) fan üstüne düşeni yapıyor.
uygun bır çekıç almam lazımdı bugun onuda aldım. 
oksıdasyon çok fazla oldu .  tahmın edeceğin gibi çekiçi hakkı ıle sallayamadık..

malzemelerım çok ınce ıdı mengenede burunca sonrakı cekıçlemede malzemenın uç tarafı
 tuhaf bır şekılde koptu :-\
akşam malzemeyı bıraz temızledim bır ıkı çukur var şayet 2,5mm de sağlam tabakaya ulaşabılırsem ufak bır çakı çıkar. yok ulaşamazsam ufak bır anahtarlık ;)

bana pres şart , o hevesle çekıcı salladık ama  akşam acısı çıktı omuz yıne su koyverdı :(

“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #21 : 12 Eylül 2011, 16:42:06 »
esasen ortaya cıkan sonuç gayet başarılı ocağı birazdaha büyütmek ve kömürleri birazdaha küçütmekten başka bir sıkıntımız yok birde uygun malzeme sıkıntısı

1095 ve 15n20 yerine başka ne kulanıla bilir çünkü acak taki basit değişimler kolay fakat çaliği bulmaktaki sıkıntı cok  tavsiyeleriniz bekliyoruz

malzeme var Özgür :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #22 : 12 Eylül 2011, 16:48:09 »
esasen ortaya cıkan sonuç gayet başarılı ocağı birazdaha büyütmek ve kömürleri birazdaha küçütmekten başka bir sıkıntımız yok birde uygun malzeme sıkıntısı

1095 ve 15n20 yerine başka ne kulanıla bilir çünkü acak taki basit değişimler kolay fakat çaliği bulmaktaki sıkıntı cok  tavsiyeleriniz bekliyoruz

malzeme var Özgür :)

nerde nerde planya bıcağını bıcak olarak almak pahalıya mal oluyor esasen onun yerine daha farklı çelikler kulanmak lazım bendede var 3 tane 1095 lama  ama 15n20 kamadı
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #23 : 12 Eylül 2011, 16:55:23 »
vay vay vay paşama bak hele neler de yapmış hiç haberimiz de yok abi bi alona bakıyorum ramazan da bitti kaldığımız yerden devam edelim mi _?_
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

« Yanıtla #24 : 12 Eylül 2011, 18:13:47 »
Aman diyim gözlerdede mutlaka bir gözlük olsun ??? Deri önlük olsa iyi olur, olmadı kumaş onlükte olur. Kullanıcıya göre değişir ama ben eldiven kullanamıyorum, kullanabilirseniz iyi olur ama dar ve hafif nemli olsun. Ocakla ilgili Durukan ustanın söylediklerine aynen katılıyorum. Bir ekleme daha ilk denemelerde burma işlemi can sıkıcı olur ve genellikle başarı şansı düşüktür, öncelikle burma işini zorlamayın derim, katlama işini yapıp bitirip ardından yüzeyde oluşmasını istediğiniz desene göre orayı burayı yontup/izleyip yeniden dövmek daha iyi sonuç almanızı sağlar. Kolay gelsin

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #25 : 12 Eylül 2011, 19:58:48 »
gözlüğü hiç çıkarmadım desem yeridir. istepne ile idare ediyorum oda patlarsa maazallah yanarız  :) eldıven gıydım ama çok rahatsız ettı sankı çekıce hakımıyetım azalır gıbı geldı çıkardım hemen.
yenıden deneyeceğim ,hatta bu akşam gıdıp bıraz kurcalasammı dıye düşünüyorum 8)   bendekı bu inatm ı hırsmı bırgun başıma iş açacak ya ..
bu sefer daha kalın malzeme ile yapacağım taşla kesıkler açıp tekrar döveceğim bakalım ne çıkacak ortaya ::)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #26 : 12 Eylül 2011, 20:01:29 »
gözlüğü hiç çıkarmadım desem yeridir. istepne ile idare ediyorum oda patlarsa maazallah yanarız  :) eldıven gıydım ama çok rahatsız ettı sankı çekıce hakımıyetım azalır gıbı geldı çıkardım hemen.
yenıden deneyeceğim ,hatta bu akşam gıdıp bıraz kurcalasammı dıye düşünüyorum 8)   bendekı bu inatm ı hırsmı bırgun başıma iş açacak ya ..
bu sefer daha kalın malzeme ile yapacağım taşla kesıkler açıp tekrar döveceğim bakalım ne çıkacak ortaya ::)

hadi bakalım kolay gelsin yanlız kömür kaldımı kömür :) kovanın dibinde vardı 1-2 kg yetermi sence

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #27 : 12 Eylül 2011, 20:54:02 »
bakarız ;)  kaynağa yetsınde gerısını ocakta hallederim..

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #28 : 12 Eylül 2011, 20:58:19 »
bakarız ;)  kaynağa yetsınde gerısını ocakta hallederim..

anlaşılan sen bu hafta rahat durmayacan öyle görülüyor :) bakalım bu hafta nelere gebeymiş  koluna kuvvet diyelim

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #29 : 12 Eylül 2011, 21:43:51 »
ben fort transit amortisor yayı ile playa çeligi kullanmıştım.  değişik alternatifler olur. bol bol deneme. bu arada ilk denemede sıcak kaynak yapabilmek kolay değil. tebrik ediyorum ikinizide.  kaynak derecesine gelince ilk cekiçlemeleri çok kuvvetli yapmayın. balyoz kullnmayın mesela.

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
« Yanıtla #30 : 12 Eylül 2011, 22:10:58 »
Ben de  310 kalite  paslanmaz çelik  ve  bi - metal   şerit  testere  lamasıyla  yaptım  ilk  denemeleri  :)  20 cm  boyunda  1 mm lik   40 x  40   kare  profilin  içine  lama seklinde  kesip  üst üste  sıraladım önce  preste  soğuk  basıp  profilin  başlarını da  kaynatarak  kapatıp içeri  oksijenin  girmesini  önleyecek  bir  zarf  yaptım  . ocakta  ısıyı  kaçırınca  yarısı  eriyip gitti  kalan  yarısı da  "alaca  polat  çakı  taslağı "  oldu  :D .
İlk denemelerden  sonra   istenen  kaynak  kalitesi  için   lama  yüzeylerini  çok  iyi  temizlemem  gerektiğini  öğrendim .
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #31 : 12 Eylül 2011, 22:13:49 »
1500gr lık çekıç kullandık . başka yoktu  ;D bu gün 2500gr lık bır tane aldım pek içime sinmedi ama, bakalım artık. veya yarın malzeme alıp bır ıkı tane yapıcam.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #32 : 12 Eylül 2011, 22:15:13 »
evet Bekır usta temizliği tam olmayan yerler ne yazıkkı yapışmıyor  ;)