Bıçak Sanatı - Forum

ahşap - ovengkol

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
ahşap - ovengkol
« : 18 Mart 2010, 01:12:29 »
En sonunda elimdeki ovengkolü işlemeye başlamışken gördüklerimi sizle paylaşayım dedim.

Bu parçayı tornaladıktan sonra 220 ve 400 ile zımparaladım. Daha sonra da yağladım. Gördüğünüz 12 mm civarında bir kalınlığı olan bir parça.

Yoğunluğu muhtemelen 0.9 gr/cm3 falandır diye düşünüyorum. Neden derseniz bir bardakta yüzdürünce dışarda sadece ucunun az bir kısmı kaldı.

Yüzdürdükten sonra aralardaki bazı liflerin hemen uzadığını gördüm. Demek ki zımparalama esnasında biraz ıslatıp bu haliyle de bir kere zımparalamak gerekebilir.

Parçanın alnını tornaladıktan sonra neredeyse siyah görünür oldu. Üstelik henüz yağlamamıştım bile...

Niye ovengkol derseniz: Özellikle aramadım, rastlayınca rengini ve ağırlığını sevip aldım. İyi ki almışım.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
Ynt: ahşap - ovengkol
« Yanıtla #1 : 18 Mart 2010, 05:27:22 »
güzel bilgi için sagol

agel

• Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.
  • 306
  • Ebu Davud Ahmet Geloğlu
  • Meslek: Tesbih
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #2 : 24 Aralık 2010, 17:57:29 »
Ustam bilmiyorum size ne kadar yardımcı olur ama , mesela tesbihçiler söyle parlatıyor , tornada işledikten sonra önce 400 sonra 800 sonra 1200 zımpara yapılır , sonra da beyaz (dişçilerin kullandığı cila) cila ile zımpara motrunda yumuşak keçe ile cia çekilir , cillop gibi olur meret . . .
Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
« Yanıtla #3 : 26 Aralık 2010, 18:53:22 »
dişçilerin kullandığı cila ?
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #4 : 26 Aralık 2010, 20:01:57 »
ovengkol birde benden örnek
2 yüzey tamamen 60-120-180-240-400-800-1500 kum ile zımparalandı (fazla önem vermeden sadece deneme)
1. yüzey 5 kat japon yapıştırıcısı uygulamasına maruz kaldı
2 yüzey sadece oto cilası uygulandı
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

ogün-sinan

• 113
  • Meslek: makine mühendisi
  • Yer: izmir
« Yanıtla #5 : 26 Aralık 2010, 20:27:08 »
Selam;
Japon yapıştırıcı uygulaması nedir?
Benim anladığım kadarıyla sanırım yüzeye tatbik ediliyor.Kuruduktan sonra tekrar bir parlatma işlemi yapmak gerekiyormu? Parlak ve sert bir yüzey dışında bir faydası varmı? Aldığı darbeler sonucu çizilip dağılma gibi bir olumsuzluğu varmı? Ovengkol güzel desenli ve renkli bir ahşapmış,nerde bulabiliriz? Cila yaparken sola doğrumu yapmak lazım sağa doğrumu? Sapı bundan yapılan bıçak yan yatıp,çamura batarmı? Ağaca vursam ortadan ikiye ayırırmı? Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılırmı? Bir noktadan sonra saçmalaya başladım,o nokta neresi?

Sadece mantıklı bulduğunuz sorulara cevap veriniz. :D :D

« Yanıtla #6 : 26 Aralık 2010, 21:16:55 »
http://www.bicaksanati.com/forum/nasil-yapilir-(adim-adim)/siyanoakrilat-kaplama/
Burada detaylı bilgi mevcut. Cilayı yaparken genellikle ahşabın su hattı boyunca yapmak daha iyi, dairesel hareketlerde iyi sonuç verir.
Sırası gelmişken, polyüretan esaslı komponentli vernikler de bu siyanoakrilatın yaptığı işin neredeyse aynısını yapıyor. Ama sonuçta buda darbeler karşısında iz ( cam yüzeyindeki darbe izi gibi) bırakıyor.

agel

• Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.
  • 306
  • Ebu Davud Ahmet Geloğlu
  • Meslek: Tesbih
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #7 : 27 Aralık 2010, 11:51:06 »
dişçilerin kullandığı cila ?
beyaz renk , DİALUX marka , İstanbul yeni polonya pazarında bulunur.
« Son Düzenleme: 27 Aralık 2010, 11:53:59 Gönderen: agel »
Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.