Bıçak Sanatı - Forum

çeliğin içini görmek mümkünmü

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
çeliğin içini görmek mümkünmü
« : 26 Ağustos 2011, 14:59:52 »
çelik ürüne test yapılarak sağlamlık kontrolu yapılınca,sonuç olarak hasar görmüş oluyor bir anlamı kalmıyor
veya çeliği bileme sırasında çıkan kıvılcımdan bakıp biraz anlayan oluyor,ama benim sorum şu
çeliğe hiç zarar vermeden çizik bile atmadan içini görmek incelemek mümkünmü,bunu sormamtaki amaç samurai sword discovery belgeselinde mikroskop kullanarak sanki röntgen çekilmişçesine çeliğin içindeki kristal yapıya bakıyorlardı,buna nasıl bir ürünle ne şekilde ve neresi bakıyor,çeliğin içindeki yapıyı ve boşlukları incelemek tamamen mümkünmü nasıl olucak bunu sormak istedim,aldığımız ürün içi boşmu dolumu demirmi çelikmi nereden anlıcaz

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
Ynt: çeliğin içini görmek mümkünmü
« Yanıtla #1 : 26 Ağustos 2011, 15:01:36 »
sefa abi sana bırakıyorum cevabı

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 26 Ağustos 2011, 15:35:45 »
İçinin boş olması kısmını anlayamadım  ::)

Kipmen Sanat web sitesi

sarpmurat

• *
  • 27
  • Meslek: getty images fotografci
  • Yer: ankara / canada
« Yanıtla #3 : 26 Ağustos 2011, 15:36:32 »
ucaklarin yorulan parcalari ve demiryollarinda ultrasound ile catlak kontrolu yapilir. bicakta ise yaramasi lazim ama yarar mi bilemem.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #4 : 26 Ağustos 2011, 15:43:20 »
mertin bahsettiği videoyu sanırım bende izlemiştim ama orada rontgeni çekilen malzeme bir tamahagene ürünüydü bu yüzden içindeki boşluklarda çok daha büyük olmalı.

işi bitmiş bir bıçakta oluşan kılcal çatlaklar belki öğrenilebilir, bazı büyük inşşatlarda yapılan kaynakların bir araç ile kontrol edildiğini biliyorum ama çeliğin iç kalitesini öğrenme konusunda bir şey yapılırmı hiç duymadım... ::)

merttt9

• 1419
« Yanıtla #5 : 26 Ağustos 2011, 15:44:10 »
İçinin boş olması kısmını anlayamadım  ::)

içinin yer yer boş kalması demek istedim,evdeki oda lar gibi düşünebiliriz

merttt9

• 1419
« Yanıtla #6 : 26 Ağustos 2011, 15:52:11 »
küçük küçük boşluklar

merttt9

• 1419
« Yanıtla #7 : 26 Ağustos 2011, 15:57:00 »
çinlilerin nasılki plastik ürünleri 2 günde kırılıyor işte bunların çelikleride çok sağlam değil,bu yüzden soruyu sormak istedim,kullandıkları çelik çok uyduruk veya kırılgan ise
ya tamamı demirdir ya işe yaramaz metal kullanmışlardır veya başka neler olabilir,mesela iç kısmı uyduruk boşluklar var ise,bunu demek istedim,mesela çelik bir ürün yapar ama orta kısmına bir geçici parça takarlar,çeliği yuvarlak şekiller verirler ama dışardan bakarsın anlayamazsın ama iç kısmı boştur,kaplama gibi düşünün,ama iç kısım boş kalırsa
o zaman bunun gözle görülemeyip cihazla bakıp içini görmek malzeme durumuna bakmak vs..

sarpmurat

• *
  • 27
  • Meslek: getty images fotografci
  • Yer: ankara / canada
« Yanıtla #8 : 26 Ağustos 2011, 16:40:46 »
bu sorunun cozumu ultrason. demiryolcu yada kaynakci bir arkadas cozer bu isi.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #9 : 26 Ağustos 2011, 16:47:33 »
mert çizimdeki gibi boşluklara sahip bir çeliği sesinden bile ayrıt edebilirsin.!

« Yanıtla #10 : 26 Ağustos 2011, 16:48:49 »
Metal teknolojilerinde iki türlü test yöntemi vardır, bunlardan biri "tahribatlı muayene" diğeri "tahribatsız muayene". Tahribatlı guruba giren testler adından da anlaşılacağı gibi, malzemenin genellikle fiziksel durumunu ( çekme, akma, kopma vs.) anlamak amacıyla yapılan testlerdir. Bunlar çekme deneyi, charpy deneyi vs türü testlerdir ve malzemeden örnek parça alınarak uygulanır. Diğer, yani tahribatsız muayene, gerek malzemenin kimyasal yapısını gerekse fiziksel durumunu anlamak amacıyla yapılır. Bunlarda kimyasal analiz, manyetik parçacık testi, penetrant testi, X-Ray, Gama-Ray, ultrasonik testler ve mikroskobik incelemeler olarak sıralanabilir.
Senin sözünü ettiğin görüntüler metalogrofik mikroskoplardan alınıyor ( bizde var bu arada) Mikroskobik inceleme deneyimli bir göz gerektirir, bilen birisi malzemenin iç yapısına yönelik çok ciddi bilgiler alabilir. Çatlaklar veya boşluklar mikroskobik incelemelerde tam olarak ortaya çıkmaz. Görece kimi çatlakları belirleseniz bile, mikroskop sadece gördüğü kadarını söylediğinden iç kısım çatlaklarıyla ilgili yorum yapamazsınız. Çatlakların en ucuz belirlenme yöntemi sıvı penetrat testidir( iç çatlaklarda işe yaramaz). Standart boyalar kullanılır ve oldukça işe yarar ( gözle göremediğiniz yüzeye çıkmış çatlakları bile ortaya çıkarır) merak eden olursa ayrıntısına girerim. x ve gama ray ışınlarıyla yapılan çekimlerde ( röntgen) çatlaklar görünür ama kimi boşlukları göremeyebilirsiniz. En son ve garantili yöntem ise ultrason testidir. Hem düz problar hemde açılı problar kullanarak malzemenin neresinde çatlak var, neresinde boşluk var ( eni boyu ne kadar ) hepsini birebir öğrenebilirsiniz. Genelde bu yöntemler uygulanır, manyetik parçacık testi genllikle kaynaklı birleştirmelere uygulandığından ayrıntıya girmedim. Elbette bu yöntemlerin hepsi hem ham malzemelere hemde işlem görmüş ( kaynak vs) parçalara uygulanır.
Detaya girmeden genel bir bakış atmış olduk merak edilen nokta kaldıysa buradan devame edebiliriz.
« Son Düzenleme: 26 Ağustos 2011, 17:04:02 Gönderen: Sefa Çabuk »

merttt9

• 1419
« Yanıtla #11 : 26 Ağustos 2011, 16:55:03 »
güzel açıklamaydı eline sağlık

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #12 : 26 Ağustos 2011, 19:06:39 »
Mert çizimde gösterdiğin şekilde boşluklar bulmak ciddi şekilde ihtimal dışı, yani çok çok kötü imal edilmişse belki, ama amaçlı bile olsa o mantıkta bir boşluk bulabileceğini zannetmem. Çoğunlukla mikroskopik incelemede tane yapıları arasında mikroskobik ufak gaz cepleri bulunabilir, bunun nedeni de çeliğin sıvı halden katı hale geçişindeki olaylardır. Ancak modern üretim tarzı bu hataları minimuma indirir. Ancak orjinal bir japon kılıcında ya da eski bir pota çeliği silahta bulunabilme ihtimali çoktur, ancak senin gösterdiğin boyutlarda değil, o büyükliükteki bir boşluk pota çeliğinde olabilir ama yapımı sırasında farkedilir ve kullanılmazdı zaten. Tatara'da katlar arasında hatalı birleşmelereden dolayı boşluklar olabilir herhalde, ancak katmanlar dövüldükçe bu booşlukların inceliği mikroskopik olacaktır...

Kipmen Sanat web sitesi

merttt9

• 1419
« Yanıtla #13 : 26 Ağustos 2011, 19:54:43 »
teşekkürler emre ustam
durumu iyice anladım  :2up

Erdal ATASOY

• 164
  • Meslek: imalat/ ERDAL ATASOY D.T:1973
  • Yer: GÜDÜL/ANKARA
« Yanıtla #14 : 27 Ağustos 2011, 03:58:42 »
« Son Düzenleme: 27 Ağustos 2011, 04:01:01 Gönderen: GÜDÜL BIÇAK »

merttt9

• 1419
« Yanıtla #15 : 27 Ağustos 2011, 13:44:37 »
aslında bu soruyu çin yapımı kılıçlar için sordum 1060 paslanmaz çelik diye uyduruk başlık atıyorlar,hem başlık yanlış hem çelik ne olduğu belli değil,birde bunu alıp bir şeye vurunca kırılıp savrulma durumuda olabilir diye sormuştum,herkes bilgilensin diye

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #16 : 27 Ağustos 2011, 15:56:19 »
 çin yapımı kılıçlara ve çinli ustalara luzumundan fazla b.k atıldığını düşünmeye başladım. sonuçta çinli ustaların da  japon veya batılı ustalar kadar saygıyı hak edecek eserleri mevcut. aranırsa bulunabilir. 120 dolar kargo dahil katana
satan adam, bu kılıçla savaşa gidebilirsiniz demiyor. zaten biraz bıçaktan anlayan birisi fotoğrafından bile kalitesini aşağı yukarı anlayabiliyor.  böyle bir pazar var bir endürstri-sektör oluşmuş ve adamlar ekmeğini bundan kazanıyor.

çinli ustaların sayesinde, o hayalini kurup durduğunuz ve ederinin on katı fiyata satılan japon yapımı katanaların en azından bir replikasına sahip olup elinizde tutabilirsiniz. hatta bilinçi bir araştırmayla 400-450 dolara gerçekten kaliteli bir çin yapımı kılıcınız olabilir.

selamlar......

.

merttt9

• 1419
« Yanıtla #17 : 27 Ağustos 2011, 16:53:04 »
çin yapımı kılıçlara ve çinli ustalara luzumundan fazla b.k atıldığını düşünmeye başladım. sonuçta çinli ustaların da  japon veya batılı ustalar kadar saygıyı hak edecek eserleri mevcut. aranırsa bulunabilir. 120 dolar kargo dahil katana
satan adam, bu kılıçla savaşa gidebilirsiniz demiyor. zaten biraz bıçaktan anlayan birisi fotoğrafından bile kalitesini aşağı yukarı anlayabiliyor.  böyle bir pazar var bir endürstri-sektör oluşmuş ve adamlar ekmeğini bundan kazanıyor.

çinli ustaların sayesinde, o hayalini kurup durduğunuz ve ederinin on katı fiyata satılan japon yapımı katanaların en azından bir replikasına sahip olup elinizde tutabilirsiniz. hatta bilinçi bir araştırmayla 400-450 dolara gerçekten kaliteli bir çin yapımı kılıcınız olabilir.

selamlar......

güzel açıklamışsınız ama merak ettim siz o kılıçla bir şey kesme testi yaparmıydınız,su şişesi dışında,bambu ağacı demek isetedim tabi hiç çekinmeden korkmadan
« Son Düzenleme: 27 Ağustos 2011, 16:55:57 Gönderen: merttt9 »

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #18 : 27 Ağustos 2011, 16:55:28 »
kötü örnek olmak istemem ama evet kırılana kadar zorluyorum onları >:D

merttt9

• 1419
« Yanıtla #19 : 27 Ağustos 2011, 16:56:47 »
kötü örnek olmak istemem ama evet kırılana kadar zorluyorum onları >:D

dediğin gibi japon çeliği diye 5000 dolara satıyorlar,ama aynı çelik ise 500 dolara çinlinin yaptığıda iyi olabilir,aslında bu konuyu sorarak,aralarında fark olup olmadığınıda anlamak istemiştim

:2up