elinize kolunuza sağlık bant zımpara olyına bayağı bir alışmışsınız ayrıca resimlerden anladığım kadarıyla o balçağın genişliği 1,5cm kadar görülüyor ve 1,5cm e kanal açmak heleki eğe ile bayağı zor olsa gerek bağağıda bir zaman alır bıcağın namlu bitirişi gayet başarılı ben okadar malesef başaramıyorum.
nekadar zamanda komple bitirişi yaptınız ?
saygılar devamını bekliyoruz.
Bant zımparanın pek bir zorluğu yok. Ama ağız açmada ben bir hile yapıyorum. Şimdiye kadar gördüğüm bütün ustalar bıçağı serbest elle tutarak ağızlarını açıyorlar. Bir defa denedim beceremedim, çok maharet istiyor. Hep dış bükey çıkıyor.
Onun yerine bir aparat yaptım. Bildiğimiz L 40 x 40 köşebente bir kaç delik açıp içine metrik 8 paso açtım. Bıçağın sapına da 8 mm iki delik açıyorum ve imbus cıvata ile bıçağı köşebente sabitliyorum. Böylece köşebentin tabanı bnat zımparanın tepsisine oturduğunda bıçak tam olarak 90 derece duruyor. Açacağım ağızın açısına göre bant zımparanın ön aparatını öne döğru eğdiğimde, yani zımparaya açı verdiğimde, iş sadece köşebenti ileri geri sürtmeye kalıyor.
Balçağın genişliği 18 mm. Aslında bu balçakta zorlandım, ama bu zorluk balçak genişliğinden kaynaklanmadı. Elimde doğru eğe olsaydı daha kolay olacaktı. Şöyle ki: İlk önce oyulacak alana 4 mm matkap ucuyla bir biri ardına delikler deliyorum (Namlu kalınlığı 5 mm olduğu için). Bu delikleri demir testeresiyle bir defa ortadan kesip birleştiriyorum. Sonra 4 mm kalınlığındaki eğe ile bu yarığı genişletiyorum. En son balçak iç yüzeyindeki fazlalığı eğe ile alıyorum. İşte en zor kısım bu. Eğe yattığı anda istenmeyen boşluklar oluşuyor. Daha önce 4.2 mm çeliğe balçak yapmıştım o çok kolaydı, 4 mm eğe ile bir dafa delikleri birleştirince son rotüşa gerek kalmadan balçak çeliğe oturuyordu. 5 mm çelik için 4.8 mm ağa harika olurdu herhalde. Kesinlikle hatasız iş çıkardı.
Bitirme süresini şöyle tanımlayayım:
Yaklaşık 1 saat kadar kağıt üzerinde çalışma, kağıttan profil çıkarma.
1 saat kadar çeliğin profilinin çıkarılması. Bu işi genelde 115 mm avuç taşlama ile yapıyorum. Önce kesici taşla metali kesiyorum sonra yine avuç taşlamaya takılmış 36 kum zirkonyum flap diskle fazlalıkları alıyorum. En sonunda dış bükey kenarları bant zımpara da, iç bükey kenarları da matkaba takılmış flap zımpara ile alıyorum. Profil hazırlanmış oluyor.
Bant zımparada ağız açma 2 saat kadar sürüyor.
İşin en sevmediğim kısmı taşlama eşiği, o da 1 saat kadar sürüyor. En sevmediğim diyorum çünkü o işi bant zımpara da henüz kontrollü yapamıyorum. Her seferinde planladığımdan başka bir şekil çıkıyor. Ondan sonra en az 1 saat eğe ve zımpara ile uğraş ki düzelsin.
2 saat kadar ısıl işlem öncesi perdah. Bu aşamada 1200 kuma kadar perdah yapıyorum. Zira 1200'e kadar gelmezsem ısıl işlemden sonra başıma bela olacak bazı çizikleri göremiyorum. Su verdikten sonra o çizikleri yok etmek çok zorlaşıyor.
1 saat kadar balçak hazırlanması.
Isıl işlem için çariıya gidip gelmeyi zamana katmadım.
Isıl işlem sonrası perdah 2 saat.
Balçağın montajı ve zımparayla kabaca formuna getirmak 1 saat.
Sap takma, epoksi için beklemeleri saymayıp sadece mesai saatini sayarsak 1 saat.
Ve en son sapı ve balçağın son perdahı ve bitiriş balçağın durumuna göre 1 ya da 2 saat.
Ne etti, toplam 13-14 saat mesai. Bu da genelde 3 gün içine yayılıyor.