Bıçak Sanatı - Forum

Siyanoakrilat kaplama + gomalak

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
Ynt: Siyanoakrilat kaplama
« Yanıtla #20 : 09 Mart 2010, 09:16:35 »
Japonun böyle şeyler yapabileceği aklıma gelmezdi
eline sağlık Emre çok güzel bi sonuç olmuş
Bitmiş bıçakta uygularken sıkıntı olur mu ? yani sapı açıp mı yapmak gerekir metal kısımlarda ktü bir durum olur mu ? ne dersin?
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #21 : 10 Mart 2010, 20:55:55 »
Japonun böyle şeyler yapabileceği aklıma gelmezdi
eline sağlık Emre çok güzel bi sonuç olmuş
Bitmiş bıçakta uygularken sıkıntı olur mu ? yani sapı açıp mı yapmak gerekir metal kısımlarda ktü bir durum olur mu ? ne dersin?

Balçağı bant ile kaplamak lazım bu işlemde, japon katmanını parlatsan da metal üstünde sırıtıyor...

Kipmen Sanat web sitesi

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #22 : 11 Mart 2010, 21:25:15 »
benim cebehanede yayınladıgım kimi bıçak sapları gomalak cila ile cilalanmıştır. insanlıgın en eski cilalarından birisidir. özelligi ise sürülen katman sayısının son sonuç uzerinde etkileri olmakta. onceden yaptıgınız zımpara kumuda son sonucu etkilemekte. cam gibi veya mat sonuçlar elde edilebiliyor.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #23 : 11 Mart 2010, 23:46:41 »
Gomalak hiç yapmadım ama gomalak kaplı ahşap eşya var evde, hiç biri suya karşı dayanıklı değil, şişmiş, eğrilmiş yüzeyler burası gibi bol nemli bir ortamda çok normal. Acaba Gomalak bu yüzden mi yurtdışında bıçak kabzalarında kullanılmıyor da daha çok siyanoakrilat kaplama tercih ediliyor ?

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #24 : 12 Mart 2010, 00:02:57 »
haklısın gomalak cila suya karşı hiç dayanıklı değil, daha çok klasik müzik aletlerinde yüzeyi tozdan vs korusun, güzel görünsün aynı zamanda ses kalitesini de bozmasın diye kullanılıyor. Bıçak sapları için ( ter, nem vs ) çok uygun değil.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #25 : 12 Mart 2010, 08:48:43 »
evet comalak ve su yanyana gelmemesi gereken bir ikiliymiş....

yağ ile renklendirme diye bir olayı duydunuzmu? genelde silah dipçiklerinde uygulanıyor. ahşabın suya karşı dayanımını arttırıyormuş.?
« Son Düzenleme: 12 Mart 2010, 09:40:27 Gönderen: gökhan bakla »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #26 : 12 Mart 2010, 10:22:41 »
Ahşabı tik, bezir vs. yağ ile yağlamaya yakın bir konu gibi geldi... Tik yağı alırken satıcı bana hangi renkte olduğunu da sormuştu, ceviz maun vs. gibi. Sanırım bunun gibi renk verici katkısı olan bir yağla yağlıyorlar.

Bendeki tik bunun renksiz olanı. Ancak renksiz de olsa yağdan sonra ahşap daha koyu görünüyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #27 : 12 Mart 2010, 10:45:10 »
haklısın, renksiz diyoruz ama sonuçta ahşabı suyla ıslatınca bile renginde bir koyulaşma oluyor ;)

bir süre sonra, bir tanıdığım bu malzemeden bana biraz gönderecek, geldiğinde deneme şansına sahip olacağım. sonuçta silah kabzalarında işe yarıyorsa bıçak saplarında da işe yaraması lazım.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #28 : 12 Mart 2010, 16:03:59 »
Tüfekten bahsedildiyse büyük ihtimalle bezir yağıdır bu arada...
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #29 : 12 Mart 2010, 17:32:02 »
eylem kesinlikle bezir yağı değil,

bitkisel yağa karıştırılak uygulanan bir tür pigment olduğunu söylediler. karıştırma miktarına görede renk koyuştırılıp, açılabiliyormuş, mısır çarşının arkasında bir yerlerde satılıyormuş.

değişik bir yöntem, aslında daha önce hiç duymadığım için bende çok merak ediyorum sonuçunu????

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #30 : 12 Mart 2010, 17:50:27 »
Abi zaten bezir yağı denilen de keten tohumunun yağı. Harbiden bitkisel yağ yani...

Bitkisel falan deyip gargaraya gelen bir isim kullanılıyorsa genelde sıradan bir yağı hammadde olarak alıp yaptıkları bir yağın karizmasını çizdirmek istemiyorlardır.

Bende tik diye idda edilen iki yağ var. Biri bu:

http://www.oli-pflegeshop.de/OLI-NATURA-Projektoel

Dökümanlarını bulup okudum tik var demiyor içinde ama bizim esnaf tik diye sorunca bunu veriyor.

İçinde de şu varmış:

"Modified plant oils such as linseed oil; isoparaffinic hydrocarbon of pharmaceutical quality; lead-free drying agents."

linseed oil: Yani keten tohumu yağı: Bezir yağı.   ;)

Dikkatimi çeken ayrıntı, bu yağın (linseed oil) kaynatılmış olup olmaması. Okudumlarım aklımda değil ama bunlardan biri makbul...

« Son Düzenleme: 12 Mart 2010, 17:54:37 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #31 : 12 Mart 2010, 17:58:38 »
bana söylenen bu maddeyi sıcak ayciçek yağının içine atıyorlarmış ve eriyip yağın rengini değiştiriyormuş? daha sonrada bunu ağacın üzerine sürüp iyice emmesi için bekleniyormuş ve bu işlem birkaç kez tekrarlanıyormuş.

ayrıca bu mum/yağ pigmenti dediği maddenin pekçok rengide varmış??

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #32 : 12 Mart 2010, 18:07:02 »
Bezir yağı genelde kaynamış hali ile kullanılıyor. Ancak kendi halinde kuruması aylar yıllar alır. Bunun yerine %50 %50 terebentin ve kaynamış bezir yağı kullanılırda 3-4 gün içinde kuruyor. Ancak daha hızlısı saydam sertleştirici karışıma katılmasıymış, bunu da şuradan öğrendim: http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?82240-boiled-linseed-and-turpentine-handle-finish

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #33 : 12 Mart 2010, 18:14:27 »
Pigment olarak ben değişik deri ya da kumaş boyalarının tik yağı ile karıştırılarak işe yaradığına şahit oldum, yeterki boya yağ bazlı olsun. Su bazlı ise önce pigment işlemi yapılıp kuruduktan sonra yağlama vs. yapılabilir. Aynı zamanda çeşitli asitlerde çözülmüş metal solüsyonlarının  ovulması ile yapılan karartma, antikleştirme işlemleri mevcut bildiğim kadarıyla. Gökhan'ın bahsettiği türden bir boyama da mümkün. Birkaç deneme ile bir sürü boyar madde atölyemizde kaşfedebileceğimize eminim: mesela kaynatılmış meşe yapraklarının suyu bir örnek, ya da ahşabı demlenmiş çayda bekletmek, içinde bakır ya da demir çözülmüş asit çözeltisi ile ovmak, dremel polisaj keçesi ile çok hızlı ahşabı parlatarak bazı ahşap türlerini kızartmanız mümkün (sapelli için denemiştim, sarımsı bir ahşap iken kızıl bir renge kavuşturabilmiştim kabzayı)....

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #34 : 12 Mart 2010, 19:16:46 »
victoria toz kumaş boyaları var hani.... Bence onlar iyi olur. Paketi de 1-2 lira falandır herhalde.

http://www.viktoriaboya.com/

Eskilerden ne kaldı mirim?
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #35 : 12 Mart 2010, 20:25:15 »
asitle karatmayı birkaç kez kullanmıştım,

resim 1: akçağaçtan yaptığım bir sapta asitle renklendirme uygulamıştım.

resim 2: ceviz ağacı
resim 3: nitrik asit uygulanmış hali
resim 4: nitrik asitli ağaca tik yağı sürüldükten sonraki hali

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #36 : 12 Mart 2010, 23:00:16 »
Amman dikkat!!!

Pamuk  ba rutu  mevzuu

Pamuk, kağıt vs. gibi selüloz içeren bir nesne üzerine nitrik asit döküp asidi yıkayıp kurutursan elinde eskiden selüloz olan  bileşeni  nit roselü loza  dönmüş olan bir malzeme kalır. Yani pamuk  b ar utu  elde edersin. Bu sihirbazların poff diye yanan kağıtlarını elde etme yöntemi imiş. Amman bir sakatlık çıkabilir!

Senin cevizin üzerine aseton uygularsan muhtemelen ilginç bir deneme olabilir. Neden dersen bu üretilen  nit rose lül ozu  aseton ile eritebilirsin. Bu da muhtemelen ahşabı kendi kendine verniklemek gibi bir şey olabilir.  Nit ro selü loz  ürünleri verniklerde kullanılır. Tabi pinpon topu yapımında kullanılır, bilardo topu vs. yapılırmış.

Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #37 : 13 Mart 2010, 00:33:57 »
Amman dikkat!!!

Pamuk  ba rutu  mevzuu

Pamuk, kağıt vs. gibi selüloz içeren bir nesne üzerine nitrik asit döküp asidi yıkayıp kurutursan elinde eskiden selüloz olan  bileşeni  nit roselü loza  dönmüş olan bir malzeme kalır. Yani pamuk  b ar utu  elde edersin. Bu sihirbazların poff diye yanan kağıtlarını elde etme yöntemi imiş. Amman bir sakatlık çıkabilir!

Senin cevizin üzerine aseton uygularsan muhtemelen ilginç bir deneme olabilir. Neden dersen bu üretilen  nit rose lül ozu  aseton ile eritebilirsin. Bu da muhtemelen ahşabı kendi kendine verniklemek gibi bir şey olabilir.  Nit ro selü loz  ürünleri verniklerde kullanılır. Tabi pinpon topu yapımında kullanılır, bilardo topu vs. yapılırmış.

İlginç, ahşabı kendi malzemesiyle vernikleme fikri çok hoş. Denemek lazım...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #38 : 13 Mart 2010, 00:39:24 »
Christian Friedrich Schönbein, a German-Swiss chemist, discovered a more practical solution around 1846. As he was working in the kitchen of his home in Basle, he spilled a bottle of concentrated nitric acid on the kitchen table. He reached for the nearest cloth, a cotton apron, and wiped it up. He hung the apron on the stove door to dry, and, as soon as it was dry, there was a flash as the apron exploded.

Ahşap da pof diye sırra kadem basmasın?

(Edit:)

Eeee, Gökhan'ın yöntemi ile istemeden  üretilebilecek   p at layıcının   adı  "xyloïdine" oluyor imiş.
« Son Düzenleme: 13 Mart 2010, 00:43:23 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #39 : 13 Mart 2010, 00:46:05 »
Alıntı
Guncotton, dissolved at approximately 25% in acetone, forms a lacquer used in preliminary stages of wood finishing to develop a hard finish with a deep luster. It is normally the first coat applied, sanded, and followed by other coatings that bond to it.
Namık Kemal
Instagram'da ben