Bıçak Sanatı - Forum

Balık sırtı eğeyle nasıl bir form yapılabilir ?

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
Balık sırtı eğeyle nasıl bir form yapılabilir ?
« : 18 Ağustos 2011, 22:57:12 »
Eğeden bıçak yapan ustaların eserlerine baktığımda yassı eğe kullandıklarını görüyorum. Peki ya diğer çeşitler işe yaramayacak mı ?

Sorum basit. Elimde 6 adet kaliteli ama dişleri bitmiş farklı boylarda balık sırtı eğe var. Bunlardan çıkarabileceğimi düşündüğüm tek profil kama şeklinde olanlar. Siz ustaların tavsiyesini duymak isterim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

ibrahim 1969

• 540
  • Yer: ANKARA
Ynt: Balık sırtı eğeyle nasıl bir form yapılabilir ?
« Yanıtla #1 : 18 Ağustos 2011, 23:14:58 »
Hayriciğim dövdürerek lama haline getirebilirsin.Ufak bir öneri çok güzel kama formu çıkabilir balık sırtı eğeden.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 18 Ağustos 2011, 23:16:02 »
Bence iki üç çekiç darbesiyle onlar da yassı olur baba, her tür bıçak olur neden olmasın. Ancak tavsiyem önce bir ateş çukurunda iyice yumuşasın arkadaş, şöyle güzel kızgın korlara patates közlermiş gibi yatır, sonra sağlam bir eğe ile dişleri düzleyip temizleyiniz, ben dövdüm bir eğe tanto formunda ama dişleri temizlemeden, şimdi eğe dişinin izinin olmasını istemediğim bir bölgede temizlik yapıyorum, gerçekten dövdükten sonra çok soz oluyor temizlik. Ancak eğe izlerinin bilerek bırakıldığı bir tür bıçak yapacaksanız onu bilmem tabii..

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #3 : 18 Ağustos 2011, 23:19:24 »
Aynen öyle, önce dövüp düzelt ardından canın ne istiyorsa onu yap ;)

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #4 : 19 Ağustos 2011, 00:21:14 »
Dövmeyi daha önce hiç denemedim Aslında haklısınız bundan iyi fırsat bulunmaz. Çok teşekkür ederim :)

Forumdan öğrendiğim kadarıyla  -  inşallah doğru öğrenmişimdir :)) -   eğeler sertleştirilirken tane büyümesi vs gibi durumlar yaşanabiliyor. İleride yaşanacak kırılma gibi problemlerin önüne geçmek için normalizasyon gerekir mi ? Yarın kampa gidiyorum bolca ve uzun süreli ateşimiz olacak. Bir kaç kez ateşe atıp sonra küllerin arasında soğumaya bırakmam doğru bir işlem midir ? Döndükten sonra da dövme, yağda su verme işlemlerini yaparım.

« Yanıtla #5 : 19 Ağustos 2011, 00:25:47 »
Eğer ateşte 750 dereceleri geçecekse doğru bir işlem, yumuşayacaktır. Normalizasyon gerekir ama hele önce bir yumuşat ardından bıçak formuna getir en son su vermeden önce gerekirse bir veya iki kez normalize edersin.
Not: önce yanlışlıkla 150 yazmışım ???, düzelttim
« Son Düzenleme: 19 Ağustos 2011, 00:30:06 Gönderen: Sefa Çabuk »

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #6 : 19 Ağustos 2011, 00:27:59 »
Hımm. O zaman bizim eğelere yine de kamp yolu göründü. Çok teşekkür ederim Sefa Usta. Umarım güzel birkaç bıçak elde edebilirim de yardımlarınızı boşa çıkarmam. Saygılar.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #7 : 19 Ağustos 2011, 00:46:42 »
Üçgen eğeyi az miktarda dövünce altıgen oluyor. Ondan sonra da çubuktan döver gibi istediğini yaparsın.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #8 : 19 Ağustos 2011, 12:20:27 »
Hayri hocam, meşe odunu ve mangal kömürü karışık ateş en çok 800 dereceye çıkıyor (eldeki infrared termometre yanlış göstermiyorsa). Dakota çukuru açsan 40-50 derece daha koyuyor üstüne.

Bu sıcaklıklar tane büyütecek kadar fazla değil diye düşünüyorum. Benim gibi fanlı düzenek falan kurup ateşi oksijene boğunca tane büyümesi oluyor.

Yalnız, dövmek için bu sıcaklıklar yeterli mi ondan emin değilim, soğuk dövme de çok iyi birşey değil galiba.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #9 : 19 Ağustos 2011, 12:27:40 »
Hocam yüksek sıcaklıklara çıkabiliyorum çünkü ateş tuğlaları ile örüp refrakter harcıyla sıvadığım küçük bir ocağım var. Keşke daha büyük bir ocak yapsaydım diye hayıflanıyorum hatta. Bir adet saç kurutma makinesi ile de besliyorum ocağı. Dolayısıyla ben o taneleri büyütürüm :))

Şaka bir yana bir tane de termometre edinme yolu gözüktü bana sanırım. Çünkü eğelerin kaynağını buldum  >:D

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #10 : 20 Ağustos 2011, 23:16:29 »
bunu yap bence

bir yüzeyi düz bir yüzeyi balık sırtı

tam eğe ile yapılacak bıçak  bir eğe aldım hala yapamadım

yatıyor bakalım  ;)
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #11 : 22 Ağustos 2011, 09:47:16 »
gaza geldim şimdi :D
İki Kişilikliyim İkiside Canavar