Bıçak Sanatı - Forum

Parafinde yada Katı yağda su verme?

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Parafinde yada Katı yağda su verme?
« : 16 Ağustos 2011, 18:05:25 »
hiç gözünüze takıldı mı bilmiyorum ama parafinde, katı yağda yada iç yağında su verme işlemini kullanan ustalar var.

bu işlemi daha önce hiç deneyeniniz oldu mu? yada bu konu hakkında detay bilgiye sahip olanınız var mı?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Parafinde yada Katı yağda su verme?
« Yanıtla #1 : 16 Ağustos 2011, 18:17:47 »
Ben anlayamadım, parafinde nasıl su verilebilir ki? Fena halde yanmaz mı?

Katı yağın soğutma indexi de o kadar düşüktür ki herhalde hava çeliğinde sadece işe yarar ki o kokuyu çekmeye gerek yok, havada zaten sertleşiyor.

Herhangi bir araştırma yapmadım, konu hakkında da bir bilgim yok  :(, sadece ilk aklıma gelen hipotezler...

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #2 : 16 Ağustos 2011, 18:29:16 »
Daha öncede gözüme bir kaç kez takılmıştı ama bende fikir yürütmekten ileri gidemedim! çok kullanılan bir yöntem değil ama aklımızın bir kenarında bulunması bakımından araştırmaya değer.

burada parafinle ilgili bir video var. bence gayet hızlı bir şekilde soğutuyor gibi duruyor!

http://www.youtube.com/watch?v=y1qv7GoTfGY

ayrıca anladığım kadarıyla andrew jordon ustanın kullandığı yöntemler arasında da katı yağ var! 
kullandığı çelik O2 (1,2842) ;)

http://www.jordanknives.com/FE/AJ%20-%200703%20Finder%20Edge%20-%20Heat%20Treatment.pdf

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #3 : 16 Ağustos 2011, 18:47:48 »
Hımm O2 gibi bir çelik sertleşebilir katı yağda haklısın, birisi hatta ince O1'leri Alminyum plakalar arasında sertleştiriyordu, sertleşmesi için çok büyük hız gerekmiyor...

Kipmen Sanat web sitesi

alikozanoglu

• 171
  • Meslek: Karışık
  • Yer: Ankara, Emek mahallesi
« Yanıtla #4 : 16 Ağustos 2011, 21:33:02 »
Sn. arkadaşlar,

Makinamın ses düzeni çalışmıyor, o sebepten şayet videoda varsa da Ferrari ne çelik kullanıyor duyamadım. Katı parafin mum erirken sertleştirme yaptığı aşikâr.
Yalnız Jordan da sadece bir "water stones / su taşları" ibaresi gördüm.
Bir de  AC2 ısısında çelik greni büyümeye başladığından, ve dövme çeliğin bütün özelliğinin "küçük" gren olması sebebiyle bazılarının AC1 ısısında (mıknatıs halâ çeliği kısmen tutarken) sertleştirmeyi tercih ettikleri yazıyor.
Katı yağ göremedim.
Sn. emrekipmen'in dediği gibi çabuk sertleşmesi gerekmeyen çelikler kullanılıyor olmalı.

Saygılar,

alikozanoglu

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #5 : 16 Ağustos 2011, 21:44:50 »
amca ikinci sayfa da fat diyor.

bu iç yağı anlamında kullanılmış sanırım, yanlışmıyım ?

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #6 : 16 Ağustos 2011, 21:55:48 »

"baking fat" tereyağı ya da margarindir hocam. "lard", "rough fat" ve "animal fat" içyağı/donyağıdır.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #7 : 16 Ağustos 2011, 21:59:30 »

"baking fat" tereyağı ya da margarindir hocam. "lard", "rough fat" ve "animal fat" içyağı/donyağıdır.

sonuçta doğru aktarmışım, o kovadaki bir çeşit katı yağ ve su verme işlemini bu yağda yapıyor  ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #8 : 16 Ağustos 2011, 22:40:32 »
İçyağı belki bazı yağ çeliklerini sertleştirir ama başka bir problem var, atölye acaip fena kokacaktır zamanla  :D

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #9 : 16 Ağustos 2011, 22:42:58 »
Kuyruk yağı olsaymış bari ^-^

alikozanoglu

• 171
« Yanıtla #10 : 16 Ağustos 2011, 22:48:09 »
Sn. gökhan bakla,

Evet.
Fat = sert(çe) (hayvan) yağları. (İç, baş, kuyruk - genelde don yağı denilen herhalde).

Dediğim gibi yazıya sadece bir göz gezdirdim.
Jordan yazısının ana maksadı demir zerreleri büyümeye başlamadan sertleştirme tercihi gibi geldi.
Bu aralar herhangi bir şeye kendimi tam verip dikkatimi odaklayamıyorum. İleride belki daha çok yardımcı olurum.
Bir gün belki sap takarım diye sakladığım iki ufak eski ağız vardı. Şimdi de o sapları bulamıyorum.
Ya sabır.

Saygılar,
alikozanoglu

alikozanoglu

• 171
« Yanıtla #11 : 16 Ağustos 2011, 22:52:36 »
Sn. ratbertovich,

Margarine/tereyağı hususunda haklısınız.
Eski efsanelerde "... kılıcı domuz gövdesine saplayarak su verdi ...." filân gibi pasajlar geçtiğini okumuştum bir yerlerde.
Yani iş sanki yine yavaşça soğutmaya filân geliyor herhalde.

Saygılar,

alikozanoglu

Akın Özcan

• 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #12 : 17 Ağustos 2011, 02:19:10 »
evet eskiden domuza, sığıra veya kölelere saplanarak soğutulan çeliklerin öyküsü çok. günümüz çeliklerinin bir çoğu için bu mümkün(modern çeliklerin nerdeyse yarısı havada sertleşiyor) eskiden yüksek alaşımlı çeliği nasıl bulupta domuzun içinde sertleştirmişler ben bunu merak ediyorum. 

o1'in perlit burnunu (gerçi hızlı soğutmada perlit değil beynit burnunu kesiyor) kesmemesi için östenizasyon sıcaklığından 16-17 sn'de 350 derece, o2 için yaklaşık 20 sn'de 300 derece düşmesi yeterli. bu süre ck 67 için 2-3 sn.

kısacası bir domuzumuz yada kılıç uğruna kıyacağımız bir kölemiz varsa takım çeliklerinin bir kısmını bu arkadaşlarla sertleştirebiliriz.

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #13 : 18 Ekim 2011, 07:24:40 »
geçte olsa konuya bir ekleme yapayım. benim çok sevdigim amerikada da 70 lerden beri bu işleirn öncülüünü yapmış bir usta var. Wayne Goddard amerikadaki master smith sınavını veren ilk usta. harika kıtabı " the wonder of knife making" de kendi  ısıl işlem yagının tarifini verirken 1/3 oranında parafınden bahsetmekte. 1/3 mutfaktan çıkmış kullanılmış kızartma yagı 1/3 ise kirli hidrolik yagdan oluşuyor.

Muammer usta

• 224
  • Yer: ankara
« Yanıtla #14 : 18 Ekim 2011, 21:23:52 »
Bıçakları sertleştirmek için bir formülde benden;
nişadır 2750 gr
rafine boraks 1360 gr
kırmızı şarap 170 gr
su 4.250 lt. Bu formül alıntıdır,denemekte fayda var.
saygılar...

« Yanıtla #15 : 18 Ekim 2011, 23:43:54 »
Ustam kırmızı şarap neredeyse bir kadehe denk geliyor, işlemi yaparken mi içiyoruz içine mi karıştırıyoruz?

Ismet Guney

• 667
  • 1968
  • Yer: ankara
« Yanıtla #16 : 19 Ekim 2011, 00:38:19 »
Ustam kırmızı şarap neredeyse bir kadehe denk geliyor, işlemi yaparken mi içiyoruz içine mi karıştırıyoruz?

Alemsin usta :D :D
Olmuyorsa zorlama, ya hayallerin kırılır ya kalbin. Unutmuş gibi yap Çünkü güzel şeyler; onları hiç beklemediğinde gerçekleşir

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #17 : 19 Ekim 2011, 00:50:16 »
hem sonra o bır kadehın geri  yani şişedeki ne olacak  O:-)      şaka bır yana nişadırlı karışım tehlıkelı olmazmı..?
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #18 : 19 Ekim 2011, 01:02:20 »
Tehlikeli olacağını sanmam, nişadır aslında amonyum klorürdür, burada onunla tepkimeye girecek bir şey yok.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #19 : 19 Ekim 2011, 01:11:06 »
anladım ustam :)  ben hep zehırdır dıye bılırdım.. aklımda eskıden berı öyle kalmış.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)