Bıçak Sanatı - Forum

küçük bir bıçak için hangisini tercih ederdiniz d2 mi 1095 mi

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
evet arkadaşlar yavaş yavaş uzmanlık sorularına gecelim dedim,
arkadaşlar şu anda klasik pukko benzeri küçük bir bıçak hazırlıgındayım. yani hem şöyle yanımda taşıyayım hemde dogada kullanabileyim isterim. mesela bir midye kabugunu rahatlıkla acabilmeli, meyvemde kullanmalı sonrasında da kalınca bir lastigi fazla ugraşmadn kesebilmeliyim.

bu amaçla aynı şekillerde agız geometrisine sahip olmak sartı ile d2 mi 1095 mi tercih edersiniz.  cevabınızı teknik datalara çok dayandırmadan kendi yorumunuzla duymaktan hoşlanacagım. ....

İnsan kendine bıçak yapmayı düşününce işler biraz daha karışıyor gibi :-\  çok detaya girmeden kabaca karbon oranlarına bakacak olursak d2 malzemenin karbonu 1095 e göre daha fazla bu da doğal olarak daha fazla sertleşebilirlik demek, o zaman da darbe dayanımı  diğerine göre daha düşük olacaktır. Öte yandan d2 malzemenin % 12 ye varan krom içermesi bu malzemeyi paslanmaya daha dirençli yapacak ::) birisi daha sert birisi daha tok olacak. birinin ısıl işlemi daha sorunsuz ( 1095), diğeri daha çetrefilli. ben olsam 1095 ten yapardım, kılıfının iç kısmına da biraz yağ emdirip öyle kullanırdım.  dövmesi kolay, istersen hamon çalışabilirsin, ayrıca d2 de sonuçta paslanmaz bir çelik değil. ( acaba her ikisinden de birer tane mi yapsan ::))
« Son Düzenleme: 28 Şubat 2010, 02:27:47 Gönderen: sefa çabuk »

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
( acaba her ikisinden de birer tane mi yapsan ::))
iyi ki 4 ayrı çelik danışmamışım.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
bence d2 çok iyi bir çelik, ama sefa hocamın da dediği gibi doğada kullanılacak bir bıçakta darbe dayanımı çok önemli bir faktör.

şahsen bende 1095'i tercik ederdim, düzgün bir kullanımla paslanmanında önüne geçilebilir ve 1095 ile iştediğin herşeyi yapabilirsin.

kıssadan hisse...: amcam binbir emekle yaptığı planya çeliğinden bıçağı takıyor beline çıkıyor ava, dağta taşta dolaşırken, bıçak belindeki kından çıkıyor ve taşların üzerine düşüyor. aldığı darbeler sonuçu kırılıyor. amcam bıçağın kırılıp bıçaksız kaldığımamı yanayım yoksa o kadar emeğin boşa gittiğine mi diyordu.  :(???
« Son Düzenleme: 28 Şubat 2010, 12:28:50 Gönderen: gökhan bakla »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
1095, hamon, 56-58 HRC, mikro konveks ağız  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
D2 olmaz derim. Doğada bir Kabar 4070 kırmışlığım var, bana yetti.  :( 1095 için ise diyebileceğim bir iki kere kırmadan bilinmez.  :-\

1095'i doğada kullanacak isem iyice menevişlerdim ki kırılmasın. Bu haliyle benim işimi görürdü.
« Son Düzenleme: 01 Mart 2010, 09:04:33 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben