Bakalım İnternet ile neler oluyor:
Bürokrasi azalıyor,
Bilgi alışverişi muhteşem hızlanıyor,
Dünyanın heryerinden insanlar anında birbiriyle fikir alışverişine girebiliyor,
Bilgiye erişim ucuz ve kolaylaşıyor,
Bu sayede bilginin mülkiyeti sınıfsızlaşıyor,
Fikir hürriyeti gerçekten tarihte ilk kez saf bir şekilde hürleşti,
Bilim insanlarının sürekli dirsek teması içinde olması sayesinde bilimsel gelişim geçtiğimiz yüzyıldan kat be kat hızlı oldu,
Bilginin saklanması ve işlenmesi artık yer kaplamadığından mekanlara bağlı olmayan bir kütüphane mantığı gelişmeye başladı,
Tabii ki bununla birlikte kağıt harcaması dünya çapında oldukça ciddi bir şekilde düşmüş olmalı,
Bir amaç doğrultusunda insanların birlik olmasının ve örgütlenmesinin önü kesilemez bir şekilde özgürleşmesi günümüze damga vuruyor,
Bu sayede baskıcı rejimlere karşı tam anlamıyla halk tek yumruk ayağa kalkıp hayır diyebiliyor, yüzyılımız devrimler yüzyılı olacak, daha bunun ilk sinyallerini görüyoruz Arap dünyasında,
Rejimler kendilerini korumak için internete sansür, filtre koymak hatta İran'ın yaptığı gibi kendi internetini oluşturmak gibi bir yolu tutacaklardır, ancak bu rüzgarın karşısında fazla dayanabileceklerini sanmıyorum, her yeni baskı yeni bir ayaklanmayı doğuracak,
Bununla birlikte artık bizim çok yabancısı olduğumuz yeni bir siyasi oluşumlar çağına gireceğiz,
Muhtemelen halka daha yakın devlet yapıları doğmaya başlayacak, insan ile makine entegre olmaya gidecek,
Öğrenmesi çok zor, artık tükenmekte olan sanatlar, öğretiler yeniden hayat bulacak, bilginin paylaşılmasındaki kolaylık çıraklık dönemini oldukça kısaltacak (bizim forumumuzda olduğu gibi),
İnternet sayesinde daha yardımsever bir dünyaya doğru ilk adımları atıyoruz, tek bir tık ile insanlar yardım kampanyalarına destek olabiliyorlar, tek tık ile bağışlar yapabiliyorlar.
İnternet sayesinde ötekileştirme etkisiz kılınıyor, artık her türlü ırktan, milletten ve dinden insan yeri geldiğinde tek bir amaç doğrultusunda art niyetsiz bir araya gelebilmenin keyfini yaşıyor.
Ticaret tüm dünyanın sınırlarını zorluyor, artık evinizden tek bir tık ile bir Patagonya giysisi sipariş edebilirsiniz, bunu sınırlamak, kısıtlamak artık devletler açısından giderek imkansız hale gelmeye başlıyor.
Mevcut durumu sürdürmek isteyen muhafazakar kitle bu durumdan çok rahatsız olmakta, ancak bu daha özgür, daha organik, daha halkçı iradelere dünyayı yönlendiriyor, gençler artık hiç olmadığı kadar yönetime, karar almaya etki edebiliyorlar, bu dünyadaki yaş hegemonyasını da yıkacaktır...
Hiç kötü birşey yok demiyorum ama bu artık yeni dünyanın gerçeği, bunun gençler tarafından kullanılmasını engelleyemeyiz ancak bir ihtimal doğru bir yola kanalize edilebilir bizim gayretimizle. Gençler gelip garip bir üslupla (alıştıkları internet üslubuyla) bize hitap ettiklerinde ilk yapmamız gereken onları azarlayıp itmek olmamalıdır, bu tip bir üretim ve paylaşım ortamında gelip kendi üslubunca birşeyler soruyor, birşeylerle ilgileniyorsa bizim görevimiz o insanı kazanmaktır, zamanla doğru üslubu öğrenir, egosunu törpülemeyi de öğrenebilir, ancak ilk hareket kırıcı bir azarlama olduğunda insanları kaybederiz...