Bıçak Sanatı - Forum

Elektrolit Markalama Nasıl Yapılır? Hangi solüsyonu kullanmalıyım?

beykana

• *
  • 42
    • Beykana
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Afyonkarahisar
Bu videoda, önceki videoda hazırladığım dört farklı metal etching (aşındırma) solüsyonunu tek tek test ediyorum. Bıçak yapımcıları ve metal üzerine elektrolitik yöntemle yazı yazmak isteyenler için ideal olan bu solüsyonların her birinin performansını değerlendiriyor ve sonuçları sizlerle paylaşıyorum. Hangi solüsyonun en iyi sonucu verdiğini merak ediyorsanız, bu videoyu kaçırmayın!

Solüsyonların hazırlanması ile ilgili forum konumuzda aşağıdadır:
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=15275.0

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Emeklerinize sağlık, uğraştırıcı bir hazırlık olmuş. Paylaştığınız için teşekkür ederim.
Gördüğüm birkaç eksiği belirteyim, markalama yaptığınız bıçağın çeliği belirtilmemiş. Paslanmazlar üzerine kazıma ve karartma yapmak karbon çeliklerine göre çok daha zordur. Siz test için hangi çeliği kullandınız? Bu çelik sulu mu? Ayrıca cihazınız değişik voltaj ve akımlar verebiliyor ama videoda hangisi daha verimli bunu göremedim. Kazıma için hangi voltajı ve akımı, karartma için hangi voltaj ve akımı kullanmak daha uygun bunu göremedim.

beykana

• *
  • 42
    • Beykana
Emeklerinize sağlık, uğraştırıcı bir hazırlık olmuş. Paylaştığınız için teşekkür ederim.
Gördüğüm birkaç eksiği belirteyim, markalama yaptığınız bıçağın çeliği belirtilmemiş. Paslanmazlar üzerine kazıma ve karartma yapmak karbon çeliklerine göre çok daha zordur. Siz test için hangi çeliği kullandınız? Bu çelik sulu mu? Ayrıca cihazınız değişik voltaj ve akımlar verebiliyor ama videoda hangisi daha verimli bunu göremedim. Kazıma için hangi voltajı ve akımı, karartma için hangi voltaj ve akımı kullanmak daha uygun bunu göremedim.

Teşekkür ederim.
Bıçak çeliği chrome vanadium testere çeliği. Çelik sulu ancak yamulduğu için test bıçağı olarak kullandım. Üstünde en son 240 kum zımpara perdahı var.
Bütün testlerde önce 24v DC ile çelik üzerinde oyuk açmaya çalışıp sonra 24v AC ile oyuğun içini karartmaya çalıştım. Sadece en sonda yaptığım ve giriş sahnesinde de 12v olarak belirttiğim testi 12v DC ile hem - + hem de + - olarak yaptım. Yaptığım testlerde 24v - 12v farkı ise hız. 24v daha hızlı karartma yaptı.
Yaptığım testlerde büyük logo şablonunda sadece su ve tuz çözeltisi daha başarılı oldu. Diğerlerinde logonun kenar çizgilerinin etrafı baya aşındı.
Küçük logo şablonlarında ise hemen hemen bütün solüsyonlar birbirine benzer sonuçlar verdi.
Burada dikkatimi çeken ufak şablonlarda daha başarılı gibi.
Aslında sadece 24v AC 'yi kullandığım bir test daha yapmayı düşünüyordum ama unuttum.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Teşekkürler. Bu ayrıntılara videoda da yer verirseniz forum haricinde sizi Youtube'da bulanlar da faydalanmış olur. :2up

beykana

• *
  • 42
    • Beykana
Teşekkürler. Bu ayrıntılara videoda da yer verirseniz forum haricinde sizi Youtube'da bulanlar da faydalanmış olur. :2up

:2up