Bıçak Sanatı - Forum

Ağaç Kesiminde Ay Döngüsü

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
Ağaç Kesiminde Ay Döngüsü
« : 08 Mayıs 2024, 22:31:35 »
Merhaba arkadaşlar

Mahalleden bir abim böyle araştırmaları çok sever. Bu gün bana bir akademik çalışma göndermiş. Ben de bunu forumla paylaşmak istedim.

Çalışmada ağaçlardaki suyu ay döngüsüne göre test etmişler.

Ay eskisinde kesilen ağaçların yeni ayda kesilenlere oranla daha az suya sahip olduğu ile ilgili geleneksel bir inanış varmış. Bu eski dünyanın muhtelif yerlerinde eski ustalardan kalma bir bilgiymiş, ben de yeni öğrendim. Çalışmada bu test ediliyor.

Tabi ki tek başına bir etken değildir bu. Mesela ağaçların kış aylarında daha az suya sahip olduğunu duymuşuzdur, bununla birlikte bakı faktörü de geleneksel olarak bilinir. Kuzey yöne bakan ağaçların daha sıkı olduğu söylenir.

Çok uzatmayayım okunacak çok şey var; https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/195898

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Ağaç Kesiminde Ay Döngüsü
« Yanıtla #1 : 09 Mayıs 2024, 09:18:23 »
Bizimle de paylaştığın için çok teşekkürler ustam. Henüz gönderini okumadım, içeriğinde var mı bilmiyorum ama ben de aynı şeyleri eski ustalardan(dedem) çıraklarına(babam) ve birbirlerine aktarılırken duydum. Kesilen ağaçların tomruk ve kalas haline geldikten sonra kurtlanmasının en büyük sebebi de buymuş.

Araştırmayı okumak için sabırsızlanıyorum, bakalım bende kalan bu eski bilgi gerçekten doğru mu heycanı içindeyim. :2up

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #2 : 09 Mayıs 2024, 11:35:08 »
Yazıyı okumadan ben de hemen başlığa ve Şeref ustamın sözlerine istinaden yazayım;

Bi tanıdığım var, ağaç kesim, bakım, aşılama işleriyle bolca uğraşır ve geçen hafta muhabbet arasında bunu anlatmıştı. Ekinlerin ekim-söküm zamanları, ağaç budama ve kesme zamanlarıyla ilgili. Ay eskimeye dönünce ayın gel-git etkisi sebebiyle ağaca yürüyen suyun daha az olacağını söylemişti. Direkt aklımda oturmuştu. Eskiden bunlar bilinen yöntemlermiş, kendisi de yine eski nesilden birilerinden öğrenmiş.

Çalışmayı da hemen arşive aldım, müsait bir zamanda okuyacağım Şeref ustam paylaşımın için çok teşekkürler.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #3 : 10 Mayıs 2024, 00:04:39 »
Bahçecilik sebze ve meyve dikimlerinde buna dikkat edenler çoktur.

Toprak altına atılan sebze tohumlarıyla toprak üstü yetişen sebzelerin ekim zamanlarını ayın durumuna göre düzenliyorlar.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #4 : 11 Mayıs 2024, 15:59:04 »
Ay etkisi bildiğimizden çok daha fazla demek. Biraz daha detaylı bilgiler rica ediyorum. Belki burada belki ayrı bir makale olarak olabilir.