Önce anlam karmaşasını önlemek için terimleri netleştirelim.
Pota çeliği herhangi bir hurda malzemeden geri dönüşümle değil de doğadan hammede ile çelik üretimi(Tatara, Tamahagane) işlemine verilen isim. Sonradan metalleri eriterek elde edilen potaya da pota çeliği denmeye başlandı. Tamamen yanlıştır diyemem, belki literatüre girmiştir. Fakat en azından Wootz, Bulat, Polat dendiğinde çeliğin hammadde olarak üretimini anlamalıyız.
Kutu(canister) damascus ise videodaki gibi Shurab abimizin yaptığı ve herhangi bir çelik üretimi olmayan, mevcutta zaten çelik(ler) kullanarak yapılan damascus oluşturma işlemi. Buna üretim değil de oluşturma demek gerekiyor belki. Çünkü çelik üretimi dendiğinde aklımıza cevherden, madenden demir üretimi akla geliyor. Neyse, buna isim verecek merci biz değiliz zaten.

Sadece konuşurken kafa karışıklığı olmaması için aynı dili konuşalım, eşitlenelim istiyorum.
Kutu damascus için delik delmezsek şarapnel etkili bomba yapmış oluruz. Patlama riski %100. Fakat potada eritilen hurda malzemeler için bu geçerli değil, zaten potanın ağzı açık. Bunu kapatmak için dekopan görevi olarak cam kullanılıyor.
Kutu damascus yapımında kutunun içine daksil(liquid paper) sürülür yada ince nikel şeritler döşenir yada farklı izolasyon malzemesi kullanılır. Amaç içerdeki nitelikli çeliğin dıştaki adi çelikle(mild steel) yapışmasını önlemek. Çünkü içerdeki nitelikli çelik daha sonra ısıl işlemle sertleştirilecek ve dıştaki adi çelik bu üretime dahil olursa sertleştirilemeyen kısımlar da bıçağın çeliğine dahil olmuş olacak. İstemediğimiz bir durum.
Shurab'ın kutuya eklediği ve videoda beyaz gibi gördüğümüz toz tahminimce demiroksit. Başka mantıklı bir açıklama bilmiyorum en azından. Bu malzeme zaten Tatara üretimi için de kullanılabilinen hammaddelerden biri. geri kalanı ise şov amaçlı influencer numaraları. Shurab'ın eski videolarına bakarsanız öyle biber falan yok. Sonradan meşhur olunca, Youtube'da ünlülerin aldığı tiki aldıktan sonra böyle şov işlerine daha fazla girdi. Hatta daha da sonra işbirliği yaptığı kişilerlerin ürünlerini de videolara ekledi. Satışında işbirliği yaptığı meyve ve çiçek çaylarını dahil etti falan...neyse. Ukrayna dilinde(sanırım Rusça'da farklı bir dil) "sharp" demek "biber" demekmiş. Yani kutunun içine keskinlik ekliyor, şova bak. Bunu ilk videolarında açıklama kısmına yazmıştı. Hatta biz burada forumda da konuşmuştuk, ben o linki bulup eklemiştim. Forum içinde arama yaparsanız Shurab'ın o videosunun açıklamasını bulabilirsiniz. Sonradan bu işi ciddiye alıp aslında biber ekleme işine anlam yükleyip, sementasyon - karbürleme olduğunu söyleyenler çıktı. En azından Shurab'dan böyle bir açıklama gelmedi, belki de o işe de yarıyordur bilemiyorum. Fakat işin uzmanlarına pek mantıklı gelmemişti ve şimdilik sadece şov olduğunu biliyoruz.
Kutunun içinde olması gereken malzemeler aslında kontrast oluşturacak farklı çelikler, ve bu çelik parçalarının arasını doldurmak için kullanılan çelik tozu. Gördüğümüz gri toz ise çelik tozu. "Toz Çelik" değil, aramalarda farklı sonuçlara ulaşırsınız, bu bahsettiğimiz 1095, 1084 gibi çeliklerin toz hali. Damascus oluşturabilmek için katmanların/çeliklerin aralarında hava kalmadan birbirlerine tamamen temas etmesini istiyoruz. Peki kutu içindeki rulman bilyeleri, olta kancaları, traş jiletleri, falçata, zımba telleri, matkap uçları gibi malzemelerin havayla temasını nasıl keseceğiz ve birbirine yapıştıracağız? Boşlıkları dolduran çelik tozuyla.
Biraz dağınık yazdım sanırım, umarım anlaşılır ve doğru bilgiler aktarmışımdır. Soru olursa devamını tartışmaya devam edelim ve hocalarımızı da çekmeye çalışalım.