Farklı zamanlarda yaşadığımız bazı hadiseler forumu kasıtlı ya da kasıtsız gerdi. Bu tür olayların oluşup insanları germesini hobimizi paylaşabildiğimiz tek ortamı da yaşanmaz hale getirmemesi için ise kurallar koymak zorunda kaldık. Takdir edersiniz ki başka bir milleti cinsel saldırı içerikli küfürlerin hedefi yapan varlıklar ile uğraşmak vs. problemlerin yaşanması, insanlara haksızlık olmasın diye kişileri kurallar koymak zorunda bırakıyor. Kural koymanın da bir kötü tarafı bir kere kuralları listeleyince listede geçmeyen her şeyi - eğer kişi niyetlenmişse - arlanmadan yapmaya başlayıp, bir de kendisini uyaran olunca da öyle bir kuralın olmadığı savıyla kendini uyaranları püstürtebilecek olması. Yani kural yapmaya başlayınca kuralllar kapsamlı olmak durumunda kalıyor.
Tartışması bol, kural koyması, itiraz etmesi, moderasyonu bol olan bu süreç de forum için çalışan insanları, hem foruma gönüllü hizmet veren kişiler hem de forumu aktif olarak kullanan, forumun içeriğine de katkı sağlayan kişiler olmaktan çıkarıyor. Sırtında forumun sorumluluğunu taşıyan, her türlü saçmalığa maruz bırakılmaya müstehak olan, "öteki" edilip kendisinden 3. kişi gibi bahsedilen, atölyede geçireceği zamanı artık anılara karışmış insanlara döndürüyor.
Önceden usta diyen falan olurdu da her gün yeni bir şey öğrenen birileri olduğumuzdan bunu kendimize yakıştırmazdık ama şimdi "moderatör" olduk çıktık. Kimisinin gözünde düğünlerde havaya saydırma zanlısı, kimisinin gözünde bireysel silahlanma karşıtı, kimisinin gözünde sakalına tenasül organı sürtülecek kişiler olduk. Sıfatı moderatör, adı ise unutulmuş kişilere döndük.
Bu da beni yordu. Forumda tanımaktan, bir şeyler paylaşmak bir onur duyduğum o kadar çok insanla tanıştım ki Türkiye umut ettiğimden de güzel bir yer dedim. Ancak kimimizin, kendilerini, yaptıklarını biraz daha fazla tartmasını isterdim... ki forum nefes aldığım bir ortam olsun, kim nereden nasıl bir argümanla girişecek diye gerildiğim bir ortam değil.
Bu nedenle müsadenizle ben biraz daha dinlenerek, soluklanarak takip edeyim mesajları. Mümkünse "konu dışı" altında daha az vakit geçireyim.
Saygılar