Bıçak Sanatı - Forum

Kömür Ocağı Yapım Süreci

LaManchaliDonEmre

• *
  • 10
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Erzincan
Kömür Ocağı Yapım Süreci
« : 12 Ekim 2023, 22:15:10 »
    Ustalarım hepinize selamlar
Daha önceden 2 adet başarısız ocak girişimim olmuştu ve duruma son noktayı koymam gerekiyordu. Karşıma çıkan bir videodan esinlenerek elimden geldiğince bir şeyler denedim. Çelik üzerinde deneme şansım olmadı malum ocağı kapalı alanda yakınca göz gözü görmüyor. Yakında bu konuya eklerim çelik üzerindeki etkisini. Sizlerden ricam iyi ve kötü eleştirilerinizi benimle paylaşmanızdır, şimdiden hepinize teşekkürler.

Esinlendiğim Video :https://www.youtube.com/watch?v=m-R6iY-mY-Y   bu yabancı ustama teşekkür ederim büyük ihtimalle foruma üye bile değil ama yapacak bir şey yok :)

Kullandığım Malzemeler:
15 20 adet arası harman tuğlası tane fiyatı 9tl
bahçe toprağı
çanak anten sabitleme borusu
fön makinesi
75x75 mdf
75 cm uzunluğunda 4 adet ahşap
Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik   
Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik

LaManchaliDonEmre

• *
  • 10
Ynt: Kömür Ocağı Yapım Süreci
« Yanıtla #1 : 12 Ekim 2023, 22:16:40 »
.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #2 : 13 Ekim 2023, 10:03:53 »
Emre ellerine sağlık. Bu seferki işini görür umarım.

Ocak konusunda aşırı bilgili değilim ama bir kaç şey söyleyeyim, hatalıysam ustalarım düzeltir zaten.

Birincisi, çok büyük kütleli işler yapmayacaksan genişliğin bu kadar olmasına gerek yok sanırım. Daha dar bir alanda hem havanın fazla yayılmasıyla geniş bir yakma ile kömür sarfiyatını artırmazsın, hem de yine havanın daha belirli bir alana gelmesiyle ısıyı daha hızlı yükseltip daha kolay dövme yapabilirsin.

Torbjörn ustanın hava girişi daha alt tarafta, seninki direkt yandan vuruyor gibi. Hazır, malzemeler oynanabilir durumdayken boruyu alta doğru vermen daha iyi olacaktır. Hatta benim konudaki gibi boruyu komple alta verip üst tarafına delikler açabilir (bana da delikten ziyade yarık şeklinde tavsiye etmişlerdi), ya da bir dirsekle yukarı çevirebilir, ya da hiç uğraşmayıp borunun ağzı kapanmayacak şekilde ucunu açık bırakabilirsin altta. Tabi bu durumlarda borunun dolması daha çabuk gerçekleşecektir. Onun kararını sen verirsin. Ayrıca yine boruyla ilgili, galvanizli boruların yanmayla birlikte zehirli gaz çıkarabileceğini hatırlıyorum, bu konuya da ayrıca çok dikkat etmek gerekli.

Benim konuda epey faydalı bilgiler gelmişti, bi göz atarsan senin işine yarayanlar da çıkabilir: https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=14849.msg258212#msg258212

Torbjörn ustanın kanalını da severek takip ederim. Forumumuzun üyesi değil maalesef. İnsan görmeyi isterdi ama videoları da açıklayıcı, katkı sağlıyor videolarla.

Tekrardan ellerine sağlık. Ocakta ateşin bol, bileğin kuvvetli olsun. :2up
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

« Yanıtla #3 : 13 Ekim 2023, 15:05:41 »
Kolay gelsin, hızlıca ilk gördüğüm aksiliği söylemiş olayım; ocağın içerisine yandan verdiğiniz hava borusu ilk yakmada uç kısımlardan erimeye başlayacaktır.

LaManchaliDonEmre

• *
  • 10
« Yanıtla #4 : 13 Ekim 2023, 20:21:54 »
Emre ellerine sağlık. Bu seferki işini görür umarım.

Ocak konusunda aşırı bilgili değilim ama bir kaç şey söyleyeyim, hatalıysam ustalarım düzeltir zaten.

Birincisi, çok büyük kütleli işler yapmayacaksan genişliğin bu kadar olmasına gerek yok sanırım. Daha dar bir alanda hem havanın fazla yayılmasıyla geniş bir yakma ile kömür sarfiyatını artırmazsın, hem de yine havanın daha belirli bir alana gelmesiyle ısıyı daha hızlı yükseltip daha kolay dövme yapabilirsin.

Torbjörn ustanın hava girişi daha alt tarafta, seninki direkt yandan vuruyor gibi. Hazır, malzemeler oynanabilir durumdayken boruyu alta doğru vermen daha iyi olacaktır. Hatta benim konudaki gibi boruyu komple alta verip üst tarafına delikler açabilir (bana da delikten ziyade yarık şeklinde tavsiye etmişlerdi), ya da bir dirsekle yukarı çevirebilir, ya da hiç uğraşmayıp borunun ağzı kapanmayacak şekilde ucunu açık bırakabilirsin altta. Tabi bu durumlarda borunun dolması daha çabuk gerçekleşecektir. Onun kararını sen verirsin. Ayrıca yine boruyla ilgili, galvanizli boruların yanmayla birlikte zehirli gaz çıkarabileceğini hatırlıyorum, bu konuya da ayrıca çok dikkat etmek gerekli.

Benim konuda epey faydalı bilgiler gelmişti, bi göz atarsan senin işine yarayanlar da çıkabilir: https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=14849.msg258212#msg258212

Torbjörn ustanın kanalını da severek takip ederim. Forumumuzun üyesi değil maalesef. İnsan görmeyi isterdi ama videoları da açıklayıcı, katkı sağlıyor videolarla.

Tekrardan ellerine sağlık. Ocakta ateşin bol, bileğin kuvvetli olsun. :2up
  Ağabeyim bilgilerin için teşekkürler, yazını okuduktan sonra ocakta değişikliğe gittim. Bu sefer içime daha çok sinen bir şeyler çıktı ortaya. Boru için jet taşıyla kesikler açılmasını tavsiye etmiş Soytürk usta , bende malesef jet taşı yok matkapla 5 6 delik daha ekleyeceğim. Tekrardan teşekkür ederim  :)

LaManchaliDonEmre

• *
  • 10
« Yanıtla #5 : 13 Ekim 2023, 20:23:25 »
Kolay gelsin, hızlıca ilk gördüğüm aksiliği söylemiş olayım; ocağın içerisine yandan verdiğiniz hava borusu ilk yakmada uç kısımlardan erimeye başlayacaktır.

Sefa Ustam bilgilerin için teşekkür ederim şimdilik deneyeceğim dediğiniz gibi erime olursa değişikliğe giderim  :)

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #6 : 16 Ekim 2023, 10:23:02 »
Rica ederim Emre. Ellerine sağlık, daha derli toplu duruyor. İş görür umarım. :2up

Boruyu boyalı gibi görüyorum, yandığında boya çok kötü duman ve koku yapacaktır. Hele kapalı alanda olduğunu söylemişsin. Maske takarak zımpara, matkaba bağlayabileceğin bir daire tel fırça ya da kimyasal boya sökücüler ile (bu masrafa gerek yok gibi sanki) boyayı söküp öyle kullanman daha iyi olur sanırım.

Borunun ucunu kapattın mı belli olmuyor, kapatmadıysan havanın tamamı oradan çıkıp gidecektir. Kapalıysa zaten, tamamdır.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

LaManchaliDonEmre

• *
  • 10
« Yanıtla #7 : 16 Ekim 2023, 18:35:04 »
Rica ederim Emre. Ellerine sağlık, daha derli toplu duruyor. İş görür umarım. :2up

Boruyu boyalı gibi görüyorum, yandığında boya çok kötü duman ve koku yapacaktır. Hele kapalı alanda olduğunu söylemişsin. Maske takarak zımpara, matkaba bağlayabileceğin bir daire tel fırça ya da kimyasal boya sökücüler ile (bu masrafa gerek yok gibi sanki) boyayı söküp öyle kullanman daha iyi olur sanırım.

Borunun ucunu kapattın mı belli olmuyor, kapatmadıysan havanın tamamı oradan çıkıp gidecektir. Kapalıysa zaten, tamamdır.
Teşekkür ederim, evet boru boyalı boyayı kazıma düşüncesi hiç gelmedi aklıma ama kazınması gerekiyormuş ciğerlerime bir kaç kere çektim yeterince sızlattı :)