Bıçak Sanatı - Forum

İrice Bir Satır (80Crv2 - Ceviz)

MustafaV

• 794
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
İrice Bir Satır (80Crv2 - Ceviz)
« : 08 Temmuz 2023, 19:26:28 »
Herkese selamlar.

Bu arkadaşı bayramda kullanmak maksadı ile yaptım. Beraber kurban kestiğimiz kişilerin hiç birinde balta vb. malzeme yoktu, her bayram birilerinden istemektense kendim yapayım dedim. Daire testereden kestim, mangalda suyunu verdim, sadece ısıl işlem sonrası flap ile yüzey temizliği yaptım. Zaten kullanılacak, darbe görecek, çizilecek vs. diyerek hiç perdaha girmedim. Yüzeyde de menevişten sonra pürmüz ile tekrar meneviş rengi bıraktım geniş yüzeyde iyi duracağını düşünerek.

Şükür ki yarı yolda bırakmadı beni bayramda, görevini layıkıyla yaptı. Koca bir büyükbaş hayvanın bütün kemiklerini kırdı. Benden başka kullanan birisi sanırım vururken elini döndürmüş, ağızda çok küçük bir yerde dönme vardı. Bugün onu da düzelttim, gelecek bayrama kadar dolabın üstüne kalktı artık.

Sap ile namlu arasındaki büyük boşluk dikkatinizi çekecektir. Gerekirse iki elle kullanılır diyerek uzun yaptım ama sonra fark ettim ki bendeki hiç bir ahşap o kadar uzun değil. İki parçalı yapmayı da gözüm kesmedi hiç alıştırma yapmadığım için. Kısaltmak da istemedim çünkü sap sonuna elden fırlamasını önlemek ve kavramayı kolaylaştırmak için çıkıntı yapmıştım. Böyle çirkin bir şey çıktı. :D Hatta gaza gelip sap önüne asit ile yazı yazayım dedim, derin ama ince, garip bir şey oldu.

Çelik           : Daire Testere
Kalınlık        : 4 mm
Tam Boy      : 450 mm
Namlu Boyu : 210 mm
Namlu Eni    : 120 mm
Kabza          : Ceviz
Kabza Cilası : Sefa hocamın formülü üstüne kurbanlık hayvanın vücut yağları  :)
Isıl İşlem     : 80Crv2 olduğu düşünülerek tabloya göre, mangal üzerinde
Meneviş       : 270-300 C~ arası, homojen olmayan bir meneviş yapıldı. Darbeli çalışacağı için yüksek tutmak istedim.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

dela

• *
  • 2182
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: İrice Bir Satır (80Crv2 - Ceviz)
« Yanıtla #1 : 08 Temmuz 2023, 22:51:55 »
Mustafa eline sağlık.
Bazı mezbahalarda, testere kullanılmaya başlanmadan önce, karkası ikiye ayırmak için bu formun biraz devasa olanı yada balta kullanılırdı.

MustafaV

• 794
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #2 : 08 Temmuz 2023, 23:36:38 »
Sağ olasın hocam. O işe de yarardı sanırım, performansından çok memnun kaldım. Bu kadar büyük bir işe ısıl işlem yapmamış olmam korkutmuştu ama onu da kotardık şükür.  ;D

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #3 : 09 Temmuz 2023, 14:05:22 »
Mustafa eline sağlık

Menevişi orta kısımda biraz yükseltmişsin, ağız dönmesi bu yüzden olabilir. Mor renk ağza ulaşmamalı. Bizim ideal renk hardal sarısı.

Bu işlerde su vermeden kalan karartıyı sadece tel sürerek parlaklaştırırsan paslanmayı bayağı geciktiriyor.
Hatta o bıraktığın meneviş renkleri bile bir miktar geciktirir.

MustafaV

• 794
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #4 : 09 Temmuz 2023, 18:02:16 »
Şeref ustam sağ olasın.

Mor renge bilerek yaklaştım, hatta bunlar asıl menevişten ziyade görsel olan, sonradan renklendirmek için yaptığım renkler. Önceki menevişte bütün uçlarda mora yaklaşmaya çalıştım. Maksat, kırım yaşamayayım, yay menevişi (bu tabire hangi derecede ulaşırım bilmiyorum ama mantığı öyle kurdum işe) tadında olsun demiştim. Normal bıçaklarımda sarı civarı bırakmaya çalışıyorum. Daha mı düşük tutmalıydım yani bunda da menevişi?

Su verdikten sonraki karartıyı korumaktan korkuyorum çünkü bu sefer gözlemleyerek meneviş yapmayı imkansızlaştırıyor. Bir anda ağza renkler yürüyüverir diye düşünüyorum hocam. Yoksa niyetimde o vardı. Ama meneviş renkleri de cidden engelliyor çıplak yüzeye nazaran.

İbrahim BAŞEĞMEZ

• 298
    • YouTube
  • Yer: ESKİŞEHİR
« Yanıtla #5 : 09 Temmuz 2023, 22:17:59 »
Satırı öyle tanıtmışsın ki çirkin, işlevsiz birşey göreceğim sandım. Sahada kullanılacak bir ürün için gayet güzel olmuş.

MustafaV

• 794
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #6 : 09 Temmuz 2023, 22:39:05 »
İbrahim ustam sağ olasın. İşlevsiz değil şükür de biraz çirkinlik var tabiatında bu arkadaşın. :D Teşekkür ederim güzel yorumun için.

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #7 : 10 Temmuz 2023, 22:45:39 »
Yalancı ağzı ufaktan zımparalayıp renkleri görebilirsin aslında.

MustafaV

• 794
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #8 : 11 Temmuz 2023, 10:21:21 »
Yalancı ağzı ufaktan zımparalayıp renkleri görebilirsin aslında.

Şeref ustam o konuya hiç girme ya. Ben komple gövdeyi bile menevişlerken bazen takibi kaçırıyorum, koşa koşa yağa daldırıyorum sonra. :D

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #9 : 11 Temmuz 2023, 11:47:34 »
Sorma ben de yaşıyorum onu, ben şöyle kaytarıyorum; ara ara kesici tarafı uçtan uca suya değdiriyorum her ihtimale karşı.

MustafaV

• 794
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #10 : 11 Temmuz 2023, 12:09:27 »
Kaptım bunu da, kullanırım ustam. Eyvallah bilgi için.  ^-^

orkunaydin350

• *
  • 1996
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #11 : 12 Temmuz 2023, 22:07:12 »
Mustafa hocam tebrikler BÜYÜK iş başarmışsın.  :2up
Bu arada menevişin asılı, birincisi, görsel amaçla yapılanı yoktur. Sıcaklığa maruz bırakılıp her renk değişimi yumuşatma yapacaktır. Sadece her menevişten sonra yüzeyi temizleyip bir önceki renkten ileri gitmezsen. Yani 1 kez sarı renge kadar meneviş yaptın, bir miktar yumuşadı ve gerginliği giderdin. 10 kez daha sarı renge kadar meneviş yapsan da daha fazla yumuşamaz. Ama sonrakilerden birinde sarıdan maviye doğru geçersen tekrar sertlikten kayıp olur.

MustafaV

• 794
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #12 : 13 Temmuz 2023, 10:18:38 »
Mustafa hocam tebrikler BÜYÜK iş başarmışsın.  :2up
...

Hahhah eyvallah Orkun hocam, sağ olasın.

Oradaki kastım şuydu, ilk menevişte zaten komple mor renge yaklaşmıştım. Şeref ustam da "ortalarda menevişi yükseltmişsin" deyince "sadece ortada değil, bütün işte meneviş zaten yüksek, bu görsel olarak" demek istemiştim. Şu an üstündeki meneviş, ilk menevişten daha düşük ısılarda kaldığı için görsel olarak katkı sağlıyor sadece. Buna da özellikle dikkat etmiştim ikinci menevişi yaparken. Bilgi güzel ama, teşekkür ederim. O:-)