Bıçak Sanatı - Forum

Isıl işlem

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Isıl işlem
« Yanıtla #20 : 23 Haziran 2023, 12:47:31 »
Mustafa hocam, ısıl tav renkleri konumuz var, oradaki görseli ya çıktı alıp yanınıza alsanız, ya da telefona indirip açsanız daha sağlıklı olmaz mı? Algınız yanılabilir ısıl işlem esnasında.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

msevim40

• *
  • 13
  • Mustafa sevim
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: kırşehir
« Yanıtla #21 : 23 Haziran 2023, 21:59:12 »
Ustam ben o renklere telefondan bakıyorum zaten ama turuncu renge gelmesi 1,2 dakika sürmüyo ve yağa daldırdığımda ateşte çıkmıyo bende renklerimi seçemiyorum diye biraz parlak turuncu olmasını denedim koyu turuncu olmasını denedim çelik kaç derece olduğunda mıknatıs tutmaz acaba bende o sıcaklığa uygun bi çelikle çalışsam acaba daha mı mantıklı olur

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #22 : 24 Haziran 2023, 00:24:41 »
Mıknatıs tutmamaya başlama derecesi, +-770 dereceyi geçtiğimizi gösterir. Isıl işlem ısısına yaklaştığımıza klavuzluk edebilir. Aslında kullandığınız O2, mıknatıs testine yakın çeliklerden. Eğeler de yakındır. Mıknatıs tutmadıktan sonra renk bir tık yukarı gibi birşey de sorunlu. Östenizasyon süresi de işin içine giriyor.
Isı kontrollü bir imkanınız yoksa, renkden ısı belirleme olayını halletmeniz gerekir.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #23 : 24 Haziran 2023, 00:38:31 »
Çeliğin manyetiklik sınırı genel geçer bir deyişle 762-764 dereceler arasındadır ama bu sertleştirme sıcaklığı için bir temel kriter oluşturmaz, sadece fikir verir..

...
Sefa hocamın yine şöyle bir yazısı var Mustafa hocam. Bu değere yakın bir çelik seçilebilir de yapılabilir mi bilmiyorum. Hangi çelikler buna yakındır onu da bilmiyorum. Ama sürekli bu şekilde yapılması mümkün görünmüyor, telefon ekranı yanıltıyor olabilir, kaliteli bir yazıcıdan çıktı alıp kullanabilirsiniz.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #24 : 24 Haziran 2023, 00:44:56 »
Herlade 50 cm daha o2 lama kaldı (o2 olmasındanda süpheleniyorum ama mehmetmarangozdan aldım çeliği) 2 deneme hakkım daha kaldı olmadı makas çeliği bulmaya çalışacağım ama hepsinde başarısız olmam çok üzdü artık o kadar uğraşmıyorum profili çıkarıp ağzını açıp deniyorum yinede 1 günüm gidiyor birde ısıl işlem yağı aldım risk olmasın diye adamlar motor yağında yapıyo suyla yapsam dahamı iyi ocağın ısısını ölçüyorum içinde ısı ölçer var ama çeliğin ısısını ölçemiyorum renk testi mıknatıs testi hepsini denedim o kadar uğraştıktan sonra bırakmakta istemiyorum

O-2 derin sertlik alan bir çelik, bence kullandığınız malzeme O-2 değil, malzemenin ölçüsü nedir? Böhlerin bütün malzemelerinin yüzeyi siyaha boyalıdır ve üzerinde çeliğin kodu yazar, sizinkinde K-720 yada 2842 yazıyor mu?

üzerinde hiç birşey yazmıyor lama 4x50x1000 ölçülerinde inşallah o2 değildir sahtedir tek giden para olsun ama başarısız olmayım

Benim bildiğim 4 mm lik lama yok böhler de belki sacdan kesilmiştir  :-[ :-[ :-[ Ayrıca hepsi siyah boyalı ve üzerleri yazılı oluyor, ama mehmetmarangozunda sahte mal satacağına ihtimal vermiyorum bir yerde bir hata var ama  O:-)

« Yanıtla #25 : 24 Haziran 2023, 00:56:45 »
3 4 yıl önce yaptığim ama ocak olmadığı için su veremediğim testere çeliği vardı ona tekrar normalizasyon yaptilım simdi birde böyle deneyeceğim rengi koyu turuncu mu olmalı yoksa ayva sarısı mı
Hocam, normalizasyon başka, yumuşatma tavlaması başka, en azından dil yanlış alışmasın  ;)
Soytürk e katılıyorum, bence de çelik O2 değildir, O2 nazlı bir çelik değil, tavlayıp bıraksanız neredeyse sertleşir yani. Yıllar önce forumdan bir arkadaşımız benzer bir şey yaşamıştı ve sonunda malzemeleri karıştırdığını farketti, defalarca denemeden sonra.

msevim40

• *
  • 13
  • Mustafa sevim
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: kırşehir
« Yanıtla #26 : 24 Haziran 2023, 22:34:38 »
Valla inşallah çelikte bir hata vardır ama muhtemelen ben daha yüksek derecelere çıkarıyo olabilirim ama son yaptığım denemede daha düşük ısıları denedim ama o da olmadı ama artık deneye deneye bir şekilde yaz bitmeden yapmam lazım soytürk usta belgeselde mıknatıs testi demişti ama sonrasında orda da renk diyordu ben yine bir kağıda çıkarıyım ben renkleri artıkları