Bıçak Sanatı - Forum

Ainu Knife

dela

• *
  • 2182
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ainu Knife
« : 01 Mayıs 2023, 20:56:32 »
Ainular, Japon adalarına, bugünkü japonlardan önce gelmiş ama yakın zamana kadar yapılan asimilasyon uygulamaları nedeniyle ülkenin kuzeyinde etnik azınlık olarak yaşamak zorunda kalan bir halk. Bu bıçak da, bu halkın geleneksel bıçakları.
Umarım orjinaline yaklaşabilmişimdir.
japonya da Ainu olmayı hissetmek için 1992 Unforgiven western filminin Japon versiyonu 2013 Unforgiven filmi izlenebilir.

Çelik : Zamanın ve oksijenin insafında kalmış bilenerek kullanılan ve ahşap kesiminde kullanılan daire testere.
Boy : 23 cm
Namlu : 11 cm
Kabza : Ceviz
Kın : Ceviz

« Son Düzenleme: 01 Mayıs 2023, 22:23:04 Gönderen: dela »

MustafaV

• 794
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Ainu Knife
« Yanıtla #1 : 02 Mayıs 2023, 09:53:50 »
Mehmet hocam eline, emeğine sağlık. Baştan beri merakla takip ettiğim bir çalışma. Çok şık, çok güzel. Geometrisi çok güzel. Gözü yoran hatlar, çizgiler yok. Eminim kesişi de mükemmeldir. Kındaki işlemelerin de kabzayla uyumu çok iyi. Sizden böyle bol işlemeli bıçak görmemişken bir anda bunun çıkması "Mehmet hocamda da ne cevherler varmış yahu" dedirtti. :)

Kabzadaki deliğin bir işlevi var mı? Var idiyse keşke videoda ya da fotoğraflarda gösterseymişsiniz. İpe bağlı olan beyaz parça nedir?

Ayriyeten örneğini görmediğimiz bir bıçak olması, hikayesinin olması ayrı bir değerli kılıyor. Araştırmacılığın takdire şayan hocam. Mansi bıçağı olsun, bu bıçak olsun, hani forumda söylenirmiş ya eskiden, araştırmacı bıçakçılık kimliği tam senin üstüne oturdu hocam. Böyle farklı bıçakları, hikayeleri bize gösterdiğin için çok teşekkür ederim şahsım adına.

Hocam şimdi ben yine her zaman yaptığımı yapsam, bir kaç şey söylesem görünce aklıma gelen, sorun olmaz herhalde. O:-)
Kabza-kın üzerindeki işlemeler çok hoş ve estetik ama namludaki eski görüntü biraz tezat oluşturmuş gibi geldi bana. Orijinalinde de (gerçi orijinal hâlinde temiz çelik bulmak ne kadar mümkündür bilinmez ama) durum böyle midir acep?
Kının birleşim yerleri biraz fazla belli oluyor, bunu siz çözermişsiniz sanki de gözünüzden kaçmış gibi.
Son olarak, kabza ve kına bitiriş uygulanmadı mı yoksa açık renkli bir bitiriş mi uyguladın hocam? Bu da mı bıçağın doğasında olan, orijinal bir durum acaba?

Naçizene bir de öneri, şu ucuz, milyoncularda satılan tripodlardan alsan video için çok çok faydası olur hocam. Sanki sen video çekerken ben uğraşmışım gibi hissettim, daraldım. :D
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

dela

• *
  • 2182
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #2 : 02 Mayıs 2023, 20:29:03 »
Mehmet hocam eline, emeğine sağlık. Baştan beri merakla takip ettiğim bir çalışma. Çok şık, çok güzel. Geometrisi çok güzel. Gözü yoran hatlar, çizgiler yok. Eminim kesişi de mükemmeldir. Kındaki işlemelerin de kabzayla uyumu çok iyi. Sizden böyle bol işlemeli bıçak görmemişken bir anda bunun çıkması "Mehmet hocamda da ne cevherler varmış yahu" dedirtti. :)

Kabzadaki deliğin bir işlevi var mı? Var idiyse keşke videoda ya da fotoğraflarda gösterseymişsiniz. İpe bağlı olan beyaz parça nedir?

Ayriyeten örneğini görmediğimiz bir bıçak olması, hikayesinin olması ayrı bir değerli kılıyor. Araştırmacılığın takdire şayan hocam. Mansi bıçağı olsun, bu bıçak olsun, hani forumda söylenirmiş ya eskiden, araştırmacı bıçakçılık kimliği tam senin üstüne oturdu hocam. Böyle farklı bıçakları, hikayeleri bize gösterdiğin için çok teşekkür ederim şahsım adına.

Hocam şimdi ben yine her zaman yaptığımı yapsam, bir kaç şey söylesem görünce aklıma gelen, sorun olmaz herhalde. O:-)
Kabza-kın üzerindeki işlemeler çok hoş ve estetik ama namludaki eski görüntü biraz tezat oluşturmuş gibi geldi bana. Orijinalinde de (gerçi orijinal hâlinde temiz çelik bulmak ne kadar mümkündür bilinmez ama) durum böyle midir acep?
Kının birleşim yerleri biraz fazla belli oluyor, bunu siz çözermişsiniz sanki de gözünüzden kaçmış gibi.
Son olarak, kabza ve kına bitiriş uygulanmadı mı yoksa açık renkli bir bitiriş mi uyguladın hocam? Bu da mı bıçağın doğasında olan, orijinal bir durum acaba?

Naçizene bir de öneri, şu ucuz, milyoncularda satılan tripodlardan alsan video için çok çok faydası olur hocam. Sanki sen video çekerken ben uğraşmışım gibi hissettim, daraldım. :D

Sağolasın Mustafa.
Epeydir niyetim vardı anca uğraşma fırsatım oldu.
Bu bıçağı Unforgiven 2013 filminde gördüm. İlginç geldi. İpin ucundaki parça için ayrıntılı bilgiye ulaşamadım. Eski fotoğraflardan tahminim, bele bağlanan kuşak veya ip benzeri kemer maksatlı şeylere iki dolayıp asma amaçlı. Bazıları hem bıçağa hemde kına bağlanarak kullanılıyor. Bıçağı çektiğinde kın da elinde sallanıyor yani...
Bu bıçağı gördüğümde zamanın aşınmasına maruz kalmış bir nesne canlandı gözümde. Elimde de bu tarife uyan bir çelik vardı. Kullandım. Felsefi bir tarafı yok yani.  :)

Kın ve kabzayı desensiz cevizden yapıp kararmasına müsade etmek için keten tohumu yağında beklettim. Bu hali aldı.

Video ile ilgili de çok daha ucuz bir yöntem buldum. Çekmemek.  :D

Ersin Özdemir

• 2462
  • Meslek: ( Makine teknikeri )
  • Yer: Viyana-İstabul- Edirne
« Yanıtla #3 : 03 Mayıs 2023, 21:30:07 »
Mehmet abi eline koluna sağlık hem bilgilendirme için hemde bıçak için ayrıca yine teşekkür ederim sen olmasan form iyice karanlık kalacak

dela

• *
  • 2182
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #4 : 03 Mayıs 2023, 23:40:13 »
Mehmet abi eline koluna sağlık hem bilgilendirme için hemde bıçak için ayrıca yine teşekkür ederim sen olmasan form iyice karanlık kalacak

Sağolasın Ersin.
Forum mimarisi, yapısı gereği gelişen sosyal medya uygulamalarının etkileşim özelliklerini taşımadığından zamanın ruhunun dışında kaldı. Ama diğer sosyal medya uygulamalarında olmayan en önemli özellik de sadece forum altyapılarında var. O da bilginin arşiv olarak ulaşılabilir olması. Diğer sosyal medya uygulamalarında maalesef paylaşılan bir bilgi birkaç paylaşım sonra unutulup gitmekte.
Forumu kütüphane gibi düşünmek lazım. Bilgi var ve varolduğu sürece isteyen gelip alabilir. Kütüphaneler de kasvetli yerler değilmidir zaten. Forumun olmadığını düşünmek bile istemem.
Benim, her yaptığımı paylaşma ısrarım herhalde geç katılma ile ilgili. Doyamadım.  :D

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #5 : 04 Mayıs 2023, 10:56:14 »
Ellerinize sağlık Mehmet Hocam.
   Sade ve çok hoş izler desenler bir bütünlük oluşturmuş bıçaktan cok kınına hasta oldum diyebilirim elleriniz dert görmesin arkası gür olsun ustam inşallah.
Gendarmerie Special Operation...

dela

• *
  • 2182
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #6 : 04 Mayıs 2023, 19:50:50 »

Ellerinize sağlık Mehmet Hocam.
   Sade ve çok hoş izler desenler bir bütünlük oluşturmuş bıçaktan cok kınına hasta oldum diyebilirim elleriniz dert görmesin arkası gür olsun ustam inşallah.

Sağolasın Şaban Ustam.
Gördüğüm örneklerde, geleneksel olarak bazı kültürlerdeki gibi standart desen ve motifler olmuyor. Kın ve kabzadaki desenler daha çok serbest çalışma şeklinde. Ben de serbest çalıştım. Bu çıktı.  :)

« Yanıtla #7 : 06 Mayıs 2023, 00:13:21 »
Hocam, böyle gizli kalmış bıçakları yapıp bize örnek göstermen gerçekten çok ufuk açıcı ve coğrafyalar arası farklılıklarını gösteriyor, çok iyi bir örnek olmuş, ellerine sağlık  :2up :2up

dela

• *
  • 2182
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #8 : 06 Mayıs 2023, 10:08:26 »
Hocam, böyle gizli kalmış bıçakları yapıp bize örnek göstermen gerçekten çok ufuk açıcı ve coğrafyalar arası farklılıklarını gösteriyor, çok iyi bir örnek olmuş, ellerine sağlık  :2up :2up
Sağolasın Hocam.
Yakutla, karaçay-balkarla, abhaz bıçağıyla bir kapı açmışsınız. O kapıdan geçme çabası.  :)

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #9 : 06 Mayıs 2023, 19:50:13 »
Dela ustam ellerine sağlık. Paylaşım hem görsel hemde bilgi açısından dolu dolu bir paylaşım olmuş.
Bu tarz geleneksel işleri çok güzel yapıyorsunuz. Bu bıçak benim çok hoşuma gitti Puukko gibi üzerinde ustalaşmaya müsait, sürekli yapılabilecek bir bıçak olarak gördüm.
Namlu yapısı ve genel hatları mükemmel şekilde işlemişsiniz çok sıkı güçlü bir görseli var. İşlevselliğininde yerinde olduğunu düşünüyorum harika bir iş.

dela

• *
  • 2182
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #10 : 06 Mayıs 2023, 20:23:47 »
Dela ustam ellerine sağlık. Paylaşım hem görsel hemde bilgi açısından dolu dolu bir paylaşım olmuş.
Bu tarz geleneksel işleri çok güzel yapıyorsunuz. Bu bıçak benim çok hoşuma gitti Puukko gibi üzerinde ustalaşmaya müsait, sürekli yapılabilecek bir bıçak olarak gördüm.
Namlu yapısı ve genel hatları mükemmel şekilde işlemişsiniz çok sıkı güçlü bir görseli var. İşlevselliğininde yerinde olduğunu düşünüyorum harika bir iş.

Sağolasın Yasin Hocam.
Her zaman olduğu gibi kafama koyduğum bir bıçak türü olduğu zaman ısıl işlemden çıkmama ihtimaline karşılık iki profil hazırlarım. İkisi de sağ çıktı. Bıçak hazır. Kın ile uğraşıyorum. Aynı işi sürekli yapmak bana göre değil. Hevesim geçer. Başka şeyler kafamda dolaşmaya başlar.  :)

orkunaydin350

• *
  • 1996
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #11 : 17 Mayıs 2023, 08:18:09 »
Ahşap işleme ve desenleri çok güzel olmuş, ip ve aksesuarlarıyla çok şık bir çalışma olmuş eline sağlık hocam. Ayrıca bize yeni şeyler öğretip kattığın için çok sağol hocam. :2up

Başkla bir konu, bunda kullandığın çelik şu meşhur şaibeli testere değil mi hocam? Hani elmas kesici uçları olan. Sertleştirmede zorluk yaşadın mı hocam?

dela

• *
  • 2182
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #12 : 17 Mayıs 2023, 18:40:56 »
Ahşap işleme ve desenleri çok güzel olmuş, ip ve aksesuarlarıyla çok şık bir çalışma olmuş eline sağlık hocam. Ayrıca bize yeni şeyler öğretip kattığın için çok sağol hocam. :2up

Başkla bir konu, bunda kullandığın çelik şu meşhur şaibeli testere değil mi hocam? Hani elmas kesici uçları olan. Sertleştirmede zorluk yaşadın mı hocam?

Sağolasın Orkun.
Elmas uçlu değil de bilenip kullanılan eski bir daire testere. 1075 esas alarak ısıl işlemini yaptım. Sorun olmadı.