Bıçak Sanatı - Forum

N6 Mov

Abdullah BAYRAM

• 344
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Konya
N6 Mov
« : 25 Mart 2023, 10:53:37 »
Merhaba, başlıkta belirttiğim çelik hakkinda bilgisi olan var mı? Yabancı kaynaklardan daha önce araştırdığımda 0.85 oranında karbon olduğunu ve t7 mov'un bir üst versiyonu olduğunu okumuştum. Fakat, yakın zamanda tekrar araştırdığımda herhangi bir bilgiye ulaşamadım.

Türkçe kaynaklarda (yeterli bilgi olmamakla birlikte) tam tersi belirtiliyor 0.65 karbon oranı ve t7 mov'un alt versiyonu olduğu belirtilmiş, kafam iyice karıştı, konu hakkında bilgisi olan bizimle paylaşırsa çok sevinirim...

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: N6 Mov
« Yanıtla #1 : 25 Mart 2023, 20:10:03 »
Bu çelik için 325M diye aratıldığında daha fazla içeriğe ulaşmak mümkün.
İçeriği ile ilgili olarak buraya bakılabilir.

http://zknives.com/knives/steels/Bonpertuis/t6mov.shtml

Yabancı forum sitelerinde, mutfak bıçağında kendisi için memnuniyet ifadeleri var.
T7 çelik işi biraz karışık. T7 diye aratıldığında amerikan malı tungsten ağırlıklı bir çeliğe ulaşılıyor.
Piyasada T7 diye geçen çeliğin bu çelikle ilgisi olması imkansız.

Piyasada T5 ve T7 yi Yatağan gibi geleneksel üretim merkezlerine getirenlerin, bu iki çeliğin fransız ve T7 nin bir tık daha iyi olduğu söylemiyle sattıkları biliniyor.

T5MoV için içerik bilgileri de şöyle.

https://zknives.com/knives/steels/t5mov.shtml

Yine üretici mahvillerinde, N6MoV çeliğinin bu iki çeliğin bazı dezavantajlarının giderilerek üretildiği bilgisi dolaşıyor.

« Son Düzenleme: 25 Mart 2023, 20:17:32 Gönderen: dela »

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #2 : 25 Mart 2023, 23:18:08 »
Karbon oranı olarak T7den düşük ama içeriğinde bir miktar nitrojen var o yüzden tane yapısı, paslanmazlığı T7ye göre daha iyi deniyor piyasada.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Abdullah BAYRAM

• 344
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Konya
« Yanıtla #3 : 26 Mart 2023, 00:52:58 »
Sefa ağabey de, bu çeliğin T6 Mov'dan çok farkı olmayacağını söyledi. @dela üstadımızın belirttiği üzere "zknives.com" sitesine baktığımızda 0.50 civarı karbon oranının olduğu görünüyor. Ülkemizde T7 Mov'un kullanım alanlarına baktığımız taktirde, bu çeliğin gıda sektörü ve kasaplara hitap eden bir ürün olduğunu söylemek abartı olmaz sanırım?

Fiyatı baz alındığında hakkını veren bir ürün olduğunu okumuştum, aynı düşüncedeyim. Siz değerli forum üyelerinin vermiş olduğu bilgi için teşekkür ederim...