Bıçak Sanatı - Forum

2 Tekerli Bant Zımparam ve Bir Soru

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
2 Tekerli Bant Zımparam ve Bir Soru
« : 26 Ocak 2023, 11:20:37 »
Ustalarım hepinize selamlar. Bu konuyu buraya, bu şekilde açtım fakat şimdilik bant zımparanın resimleri ve bilgileri yok. Makineyi bitirdim, ufak tefek boya, elektrik bağlantısı vs. kaldı. Sorumu sorayım, bitirince de bu konunun altına makineyi paylaşırım diye düşündüm.

0.75 kw 2800 d/d trifaze bir motorumuz vardı, bunun üstüne inşa ettik. Motorun bağlantısını yaparken sadece aç-kapa bir düğme/şalter mi takalım yoksa geri çevirme özelliği de isteyerek bir pako şalter mi bağlayalım? Zımparayı geriye (yukarı) hareket ettirmek önemli midir? Bir yerde bir şekilde işimize yarar mı? Ne dersiniz?
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: 2 Tekerli Bant Zımparam ve Bir Soru
« Yanıtla #1 : 26 Ocak 2023, 13:06:53 »
Pako şalter. Mümkünse de sürücü.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #2 : 26 Ocak 2023, 13:25:33 »
Pako şalter. Mümkünse de sürücü.

Hocam sürücü şimdilik olmayacak maalesef. Çünkü pahalı o meretler. :D Ben bant hızını yanlış hatırlamıyorsam 23m/sn olacak şekilde hesaplamıştım. Şimdilik tek hızda idare edeceğiz gibi. Ahşabı da yakarsak yine anam babam usulü elde eğe ile devam ederim.

Dönüş yönünü değiştirecek pako ile bitirelim o zaman.

Hocam ters yöne dönmesinin ne gibi artısı oluyor, nerede kullanıyoruz onu da belirtirsen çok sevinirim. O:-)

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #3 : 26 Ocak 2023, 16:23:40 »
Kalın kumlu zirkonyum zımpara ile ahşabı yakmadan çalışabilirsin. dişleri doldukça yakmaya başlıyor. Sakin çalışılırsa dişleride uzun süre dolmadan kalır diye düşünüyorum.
Ben ters yönde çalışmayı
- kesici ağız açarken
- curved ağız açarken
- kabzayı yuvarlarken kullanıyorum. Makinanın ayna kısmında değilde bantın üst kısmında yapıyorum.
İki teker makinada öyle bir alan olmadığı için bunlar pek bi anlam ifade etmeyecek.

makinayı yatırma şansın varsa 2. görseldeki gibi. ayna kısmını geriye doğru yatırıp bu saydıklarımı yapabilirsin geriye doğru çalıştırarak.

Eğer böyle yatmıyorsa geriye doğru çalıştırmanın aklıma gelen bir artısı yok

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #4 : 26 Ocak 2023, 16:41:18 »
Bir şarklı olarak 'fazla mal göz, mal çıkarmaz' ilkesi her zaman geçerlidir.  :D
Bunun dışında yatmasa bile ikinci ağız açarken, bileme yaparken. Ağız çok inceldiğinde makine perdahı yaparken vede keçe zımpara kullanırken lazım oluyor.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #5 : 26 Ocak 2023, 16:51:13 »
36 kum zirkonyum almıştım mesela deneme için, bu kalınlıklar mı kalın kumdan kastınız hocam? Ben bu kumun bir anda büyük parçalar koparıvereceğini hissediyorum nedense, daha kullanmadık malum.

Yasin hocam şu hâliyle makinenin şasesi doğrudan flanştan hareket ettirip yatırılacak bir şekilde değil. Motor ayakları üzerinden gelen, profilden imal bir şase. Ama gergi yayının bağlı olduğu kolu bir ayak gibi kullanarak (yahut modifiye ederek) geriye doğru yatırabilmeyi düşündüm alttaki büyük tekeri içbükeyde kullanır mıyım diye. Bu durumda da arka dayamanın sabit olması sizin bahsettiğiniz duruma engel. Ama arka dayamaya kullandığım malzemenin kısa gelmesinden ötürü üst tekere yakın kısımda bir boşluk var, o kısmı kullanabilirim. Bakalım kafada şekillenir kullandıkça sanırım.

Bir şarklı olarak 'fazla mal göz, mal çıkarmaz' ilkesi her zaman geçerlidir.  :D
Bunun dışında yatmasa bile ikinci ağız açarken, bileme yaparken. Ağız çok inceldiğinde makine perdahı yaparken vede keçe zımpara kullanırken lazım oluyor.

Evet hocam, keçe zımparayı hiç düşünmemiştim bakın. Dalmaması için ters çalışmak lazım mantıken değil mi? Neyse çift yönlü çalıştırmanın maliyeti çok olmayacağına göre küçük kardeşime bir "rica" ile bu işi de hallettirivereyim madem. :D

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #6 : 26 Ocak 2023, 16:53:38 »
Masrafsız bişeyse kolay yapılabiliyorsa yapmak lazım tabiki. Ben kendi kullanış şeklime göre yorumladım. Mesela hiç keçe zımpara kullanmadım keçeyi patlatmamak için ters yönde kullanmak gerekir.
Kullanış şekline göre illaki lazım olacaktır ters çalıştırma  :2up

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #7 : 26 Ocak 2023, 16:56:59 »
36 kum zirkonyum almıştım mesela deneme için, bu kalınlıklar mı kalın kumdan kastınız hocam? Ben bu kumun bir anda büyük parçalar koparıvereceğini hissediyorum nedense, daha kullanmadık malum.

Evet 36-40-60 bu kumlar yakmadan çok güzel iş görüyor kabzada.
Ciltte de çok güzel tahribata yol açıyor aman dikkat ! saliselik bir anda parmaktan bir anda büyük parçalar koparıveriyor tecrübe ile sabit  :D

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #8 : 26 Ocak 2023, 17:05:25 »
Evet 36-40-60 bu kumlar yakmadan çok güzel iş görüyor kabzada.
Ciltte de çok güzel tahribata yol açıyor aman dikkat ! saliselik bir anda parmaktan bir anda büyük parçalar koparıveriyor tecrübe ile sabit  :D

Arkadaşın birisi "Ellere dikkat" demişti, ben de "Ele ne olacak yahu gözü ve nefesi korusak yeter, elimi en fazla yakar" demiştim. O zaman cidden ellere de dikkat. :))

« Yanıtla #9 : 26 Ocak 2023, 23:40:09 »
Valla herşey bir tarafa, çok deneyimin yoksa böyle deli gibi dönen bir makinede keçe meçe işlerine hiç girme derim. Keçede çalışmanın temel mantığını kafaya iyice yerleştirmedikçe ve bunu daha devirsiz aletlerde ( veya daha güçsüz) deneyimlemeden, agresif bir makinede kullanmanı kesinlikle tavsiye etmem. Forumda kendini bıçaklayan arkadaşlarımız olmuştu, aman dikkat.
Bant zımparanın doku kaybı hem çok acı veriyor hem de o kadar geç iyileşiyor ki, Yasin e katılıyorum, ve kopardığı parçaya bağlı olmaksızın ( ki 36 kum baya kuduz gibi dişler) ciddi tahribat yaratıyor.  23m/sn de ahşabın çok şansı yok, belki 24-60 kum aralığında iş görür ama ahşap sonuçta yanar, ahşabın yanması zımparanın dişlerinin körelmesine ve dolmasına bağlı olarak 3 sn de bile olabilir.

KAZIMUGUR

• **
  • 122
  • Meslek: Elk müh
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #10 : 27 Ocak 2023, 08:36:17 »
23m/s az bir hız değil.
Malzemelere göre önerilen hızlar illa olacak hızlar değil , daha düşükleri de iş yapar.
Hız arttıkça sıcaklık da artar .
Elinin yandığı kimin umurunda , o kadar emek harcanmış çeliğe - malzemeye bir şey olmasın da... :)
Özet illa devir ayarı olsun.
Aliexpress gibi yerlerde hesaplı ve iş görür hız kontrol cihazları var.
Hızını da kontrol eder emniyeti de sağlar.
Muhtemelen tekerlerin kauçuk kaplı değil , öyle pako ile ters çevirmek makul değil.
Ters yönde bant yer değiştirir ve trim ayarı gerekir yani sağa sola kaçar.
Şalter ile motor ani kalkış yapar banda zarar.
Yeme içme hız kontrol al.
Temel prensip , usta kişi bir şekilde sorunların üstesinden gelir ama acemi ...
O yüzden kendini sınama , acele etme , söz dinle .

Aşağıdaki, bir örnek benzeri bir sürü satıcı var , geri bildirimleri nasıl kaç tane satmış gibi ..
~~40 dolar kargo gümrük dahil , 750 gibi.
100 gibi de kutu ve otomatik sigorta tamamdır.

https://www.aliexpress.com/item/1005004665570290.html?spm=a2g0o.productlist.main.3.36f4290byxz2Rg&algo_pvid=c80db46e-c2e7-40bd-90e0-8a93bbce0f73&algo_exp_id=c80db46e-c2e7-40bd-90e0-8a93bbce0f73-1&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000030032354722%22%7D&pdp_npi=2%40dis%21USD%2160.02%2130.61%21%21%21%21%21%40210217c716747963355258628d06bc%2112000030032354722%21sea&curPageLogUid=tKnLUDD5ehKr

Ters yönde dönüş çok gerekli bir şey değil.
Lakin her emniyet uyarısı bir bedel sonucu olduğuna göre dinlemek yararlı.

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #11 : 27 Ocak 2023, 08:58:09 »
Mustafa hocam ben eskiden herşeyi kendim deneyimleyip kendi çıkarımlarımı yapan biriydim. Ustalar böyle mi demiş ben yine de kendi bildiğimi okuyayım modundaydım yani. Sonradan baktım ki bu bana hem zaman hem maliyet olarak zarar veriyor. Canıma verdiğim zararlarsa cabası. O yüzden uzun zamandan beri bir işte deneyimim yoksa o işin ustası ne diyorsa onu yapmaya kendi fikirlerimi en baştan değil ustalaştıktan sonra denemeye çalışıyorum. Sende soru sormuşsun ustalarım cevaplar vermiş. Benim ekleyeceğimse Kazım hocam uygun fiyatlara bu devir işin çözümleneceğini söylemiş, bence yapmışken devirlisini yap, çünkü devirsiz makinamı düşünüyorum da hiç özlediğim zamanlar değil. Medeniyet bana devirli makina ile gelmiş gibi hissetmiştim. Yerinde olsam ne yapar eder bu devir işine girerdim.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #12 : 27 Ocak 2023, 10:36:14 »
Sefa hocam zaten ben keçenin neden kullanılacağını da anlayabilmiş değildim, hiç keçe ile çalışmadığım için. Hani ileride iyice kafamda oturtursam diyerek, baştan olsun, sonra lazım olunca ekleme yapılmasın kafasındaydım. Zaten deneme yaparken küçük bir parçayı yeterince de sağlam tutmamışken zımparaya değdirmemle bi "Haaa" oldum. O konuları da görmüştüm zamanında, kafam yerinde değilse, ellerim yanmış, yorulmuşsa falan zaten kapatır makineyi çekilirim kenara. Öyle düşünüyorum yani, güvenlik mühim cidden.

Ahşabı kaba şekillendirmede işe yararsa kalanını yine eğe ile hallederim diye düşünmüştüm hocam. Mesela kaba şekillendirmede yanması çok dert olur mu? Yani bu sorular kaçınmak için değil, yanlış anlamayın. Bilgisizlikten, tecrübesizlikten. Ha ne olur, en fazla 1-2 kabzayı mahveder atarım kenara ama sormadım demeyeyim kendime.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #13 : 27 Ocak 2023, 10:42:03 »
Kazım hocam işte zamanında eski okuduğum konulardan en ideal hızın bu olduğu gibi aklımda kalmış. Hani acemi de olmuşken en iyisi olsun ister ya, o mantıktan tekerleri ona göre ayarladık. Baktım çok tehlikeli olacak, tekeri tekrar tornalatıp çapını düşürürüm. Kestamit malzeme zaten.

Hocam kardeşim sanayi elektriği üzerine usta, kendi işyeri var. Elinde de illa ki vardır sürücü de onunla da ufak tefek istişare yaparken "Gerek var mı" cümlesini duyunca üstelemiş olmak istemiyorum. Hatta çıkması bile vardır belki bir yerlerden kalma. Bakalım yarın bi oturayım tekrar makinenin başına, olmadı emrivaki yapacağız bizim ufak kardeşe.

Bu arada hocam hani çıkar yol bulmaya çalışırken "şöyle yapsam, böyle yapsam" soruları sizleri dinlememekten ziyade farklı çözümler bulabilir miyim sizin önerilerinize düşüncesinde oluyor. Yoksa ne güvenlik önerileri, ne iyileştirme önerileri, ne bıçaklardaki tasarım vb. gibi öneriler asla önemsemediğim şeyler değil. Hatta inanın bazılarını not defterime yazıyorum bile. Görseniz gülersiniz. :D

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #14 : 27 Ocak 2023, 10:48:13 »
Atik ustam asla o kafada değilim inanın. Yukarıdaki mesajımda da yazdığım gibi, inanın hepsi kafamda. Yani makineyi yaparken kardeşimin "Bunlara gerçekten gerek var mıymış" dediği çoğu şey forumdan okuyup kafamda kalan, not ettiğim şeyler. Ustalarımın söylediklerini kanunmuş gibi görüyorum dersem yeridir. Dediğim gibi, bir yolunu bulalım sürücü işinin o zaman.

Yani açıkçası sürücü işine girmek istemeyişimin bir nedeni de "Sen bu işi hobi olarak yapmıyor musun? Ne bu masraflar? Sen iki gün sonra evlenince elin kızı seni bu işlerle uğraştırır mı yine?" sözleri. Bunlar insanın hevesini kırıyor biraz, olmuşken böyle oluversin diyor insan. Hatta makineyi göstersem,  o kadar lalettayin ki, "bu böyle oluversin madem" dedim, sağlam ama çirkin bir şey çıktı ortaya. Böyle bir makineye de sürücü takalım dediğimde tepki "Ne gerek var" oluyor haliyle. Ben kullanım konforu açısından fark eder sadece diye düşünüyordum, işin içine güvenlik de giriyorsa halledeceğiz artık.

Bu arada
... devirsiz makinamı düşünüyorum da hiç özlediğim zamanlar değil. Medeniyet bana devirli makina ile gelmiş gibi hissetmiştim...

kısmına epey güldüm hocam. O derece yani ha? :))

KAZIMUGUR

• **
  • 122
« Yanıtla #15 : 27 Ocak 2023, 13:12:41 »
RECOMMENDED GRINDING BELT SPEED

Heat sensitive materials,plastics, etc.5-15m/s

Stainless steel, high-speed steel& tool steel 20-30m/s

Sintered metals & carbides 8-15m/s

Grey cast iron & cast steel 30-40m/s

Titanium & similar alloys 8-15m/s Carbon steel 30-40m/s

Glass, porcelain & special steel 8-15m/s Brass, copper, zinc, bronze & tin 25-35m/s

Heat-resistant plastics 20-30m/s Aluminium & light metal 20-35m/s
Wood 15-30m/s

Varnish 10-15m/s

-*----------
ÖNERİLEN BİLEME KEMER HIZI

Isıya duyarlı malzemeler, plastikler, vb. 5-15m / s

Paslanmaz çelik, yüksek hız çeliği ve takım çeliği 20-30m / s

Sinterlenmiş metaller ve karbürler 8-15m / s

Gri dökme demir ve çelik döküm 3 0-40m / s

Titanyum ve benzeri alaşımlar 8-15m / s Karbon çeliği 30-40m / s

Cam, porselen ve özel çelik 8-15m / s Pirinç , bakır, çinko, bronz ve kalay 25-35m / s

Isıya dayanıklı plastik 20-30m / s Alüminyum ve hafif metal 20-35m / s
Ahşap 15-30m / s

Vernik 10-15m / s

Ek:
Devir hız filan dedik ama güç de çoook önemli.
Bu işlerle uğraşanların genelde geçtikleri yolda arkalarında bıraktıkları güçler 1000 W ~~ 1500 W .
Hah şimdi iyi oldu dedikleri motor gücü ise 2200 W (2.2 kW) .
Tabii bu ciddi maliyet artışı .
Sadece ahşap için evet 750 W yeter gibi ama benim bant zımparam var metalleri de işlerim diyorsan ona göre ileriye dönük hesap yap.

« Son Düzenleme: 27 Ocak 2023, 13:22:47 Gönderen: KAZIMUGUR »

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #16 : 27 Ocak 2023, 14:40:10 »
Kazım hocam bilgiler için teşekkürler. İyi veri oldu bunlar burada.

Elimdeki bu motoru kullanırken rahat olmamın nedeni Sefa hocamın zamanında yaptığı bir yorum. Şöyle demiş;

Tarık, çok önceleri okul için yaptığım makinada 0.75 KW trifaze motor kullanmıştım ve sanıyorum devir sayısıda buna yakındı, kişisel gözlemim yeterli geldiği yönündeydi. Uzun bir süre çalıştı makina ve bayılma vs durumu olmamıştı. Arkadaşın gereksinimini karşılayabilir. Daha büyük olsa iyidir ama elde olanı değerlendirmek açısından avantaj olarak düşünülebilir.

Tabi başka bir konuda sürücü bağlayınca 0,75kw motorun da yetersiz geleceğini de söylemiş.

Dediğim gibi, hobiciyim ben hocam, elimdeki imkanları kullanmak daha cazip. Şu anda o güçlerde bir motora bütçe ayıramam maalesef.

KAZIMUGUR

• **
  • 122
« Yanıtla #17 : 27 Ocak 2023, 16:30:41 »
Güzel bir söz :
Ayağını yorganına göre uzat  :2up

Ek bilgi :
Monofaze şebekeden trifaze enerji üreten cihazlar , trifaze şebeke için üretilen motorları tam güçte çalıştıramazlar.
Bunun için özel üretilmiş " Sürücü ile çalışır " yazan motorlar kullanılmalıdır yoksa çalışır ama güç kaybı ile mesela 1000 W motor 700 W gibi çalışır !
Aklında bulunsun.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #18 : 27 Ocak 2023, 17:04:39 »
Elektrik işlerinden kablo bağlama harici anlamıyorum hocam ama kardeşimin dükkanında trifaze elektrik var. Orada kullanacağım zaten. Bu bilgi için de teşekkürler. :2up

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #19 : 30 Ocak 2023, 09:37:54 »
Zımparanın işlerini bitirdim. Sürücü eklemedik şimdilik, ileride bakacağız duruma göre. Masaya sabitleme işini nasıl yapacağımı düşünüyorum, sanırım masaya 4 delik delerek cıvata-somun ile alttan sabitleyeceğim, işim bitince kaldıracağım. Buyrunuz fotoğrafları:

Bu da işlerin arasında tamir ettiğimiz arızalı ışıklı büyüteçti. Bunun da kablo eksikleri vardı, bir tarafta ışığı eksikti. Bir kaç lehim işi, biraz sabitleme işiyle bunu da aradan çıkarttık, masanın bir köşesine sabitledik. Eklemleri sayesinde istenilen yere çekilmesi kardeşime pano vs. işlerinde baya yardımcı olacakmış aydınlatma açısından. İleride ince işlerimde de ben de kullanırım büyüteç kısmını. Belki gravüre falan merak salarız. :D

Bu da kardeşimle ortak kullandığımız tezgah. Tam fotoğrafı çektiğim yerde kullandığım çenesi yamuk falan bir işkence var. Aslında neredeyse bütün işlerimi onun üstünde yapıyordum şimdiye kadar. Tezgahın dağınıklığının kusuruna bakmayın, dükkanın çırağı bu gördüğünüz panoyla uğraşıyordu, toplamadan çekiverdim.