Bıçak Sanatı - Forum

İlk bıçağım

Yasin UZ

• 599
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
İlk bıçağım
« : 27 Aralık 2022, 16:57:43 »
Herkese iyi forumlar.
Uzun zamandır bıçak sanatına ilgi duyup yaklaşık 1 yıldırda üretim yapan birisi olmama rağmen kendime ait hiç bıçağım olmamıştı.
Kendim için niyetlenerek yaptığım puukko vardı onuda kardeşime hediye ettim.
Bu bıçağı inşallah kimselere vermeden kullanmayı düşünüyorum. Normal sat modeline göre enine boyuna biraz daha ufak bir bıçak yaptım.
Her zamanki gibi ck75 karbon çeliği kullandım 4mm.
Kabzada kullandığım ağaç hediye gelmişti geçen sene. Ne ağacı olduğunu unuttum, ağaç hakkında bilgisi olan varsa hepimizi aydınlatmasından mutluluk duyarım  :D

Toplam boy 20,5 cm
Namlu boyu 10 cm
Taşlama hattı 2,2 cm

Isıl işlem sonrası profil yüzeyinde oluşan cüfürleri zımpara yapmadan temizledim az da olsa onların dokusu kaldı ricassoda.
Taşlama hattını 120 kum el perdahı sonrası asit karartma ve 220 kum su zımparası ile yüzey temizliği yapıp bıraktım.

Benim çok içime sinen bir çalışma oldu umarım sizlerde beğenirsiniz  8)

Fotoğraflar kesici ağızda kılağ temizlenmeden çekilmiştir.

MustafaV

• 800
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: İlk bıçağım
« Yanıtla #1 : 27 Aralık 2022, 17:24:19 »
"İlk bıçağım" görünce tarihi 2-3 kere kontrol ettim ne oluyor diye. Sonra açıklamayı okuyunca fark ettim meseleyi.

SAT bıçaklarını zaten seviyorum Yasin hocam. Namlu işçiliğinde söylenecek bir şey yok zaten. her zamanki gibi. Ahşap çok güzelmiş. Kabza hatlarını güzel ortaya çıkarmış. Sadece, pimler biraz daha mı küçük olsaymış diye düşündüm. Sanki kabzada çok yer kaplıyor gibi. Tabi bunda benim artık ince pimleri daha çekici bulmam da etkili olabilir.

Buna şöyle kahve tonlarında, Soytürk ustamın stillerde bir kılıf da fena gider hocam. Tam sergilik olur o zaman. :2up
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Yasin UZ

• 599
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #2 : 27 Aralık 2022, 17:42:53 »
Sen söyleyene kadar pimler hiç dikkatimi çekmemişti şimdi bende bi tık büyük görmeye başladım  :))
Siyah kydeks kılıf yaptıracağım buna. Yapılınca onunda görselini paylaşırım burdan.
Beğenmene sevindim Mustafa  :)

« Yanıtla #3 : 28 Aralık 2022, 12:11:10 »
Yasin hocam, gayet başarılı bir bıçak olmuş. Sap ağacı çok büyük olasılıkla çınar. Kılıf olarak ben olsam deri kullanırdım, kaydex bu sapa göre biraz aformal olabilir. Sonuç olarak Sen hangisi beğeniyorsan elbette o;) ellerine sağlık.

Yasin UZ

• 599
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #4 : 28 Aralık 2022, 12:20:30 »
Teşekkür ederim Sefa ustam beğenmenize sevindim  :)
Sipariş olarak yaptığım bıçaklara hep kydeks yaptırdım ama kılıfçıdan direk müşteriye gitti bıçaklar hiç elime alıp bakamadım kydekslere o yüzden heves ettim, kendimede yaptırayım diye  :)
Kydeksi bi tecrübe edeyim belki sonra deri kılıf dikerim.

İnternetten baktım yabancı sitelerde İngiliz çınar ağacı olarak bulunuyor bıçaklık blok şeklinde.
Çınar ağacının gövdesinden bir parça mı yoksa ur mudur acaba desenleri çok garip, kabzaya denk gelmedi ama kullandığım bloğun yan yüzeyinde girdap gibi desenler vardı çok ilginçti gerçekten
« Son Düzenleme: 28 Aralık 2022, 12:34:18 Gönderen: Yasin UZ »

MustafaV

• 800
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #5 : 28 Aralık 2022, 12:49:50 »
Ardaklanmış olabilir mi Yasin hocam? O izler bana başta ardaklanmayı anımsatmıştı.

dela

• *
  • 2187
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #6 : 28 Aralık 2022, 13:16:16 »
Yasin Hocam eline sağlık.
Bazen bademden de buna benzer lifimsi doku ve renk çıkabiliyor.

Yasin UZ

• 599
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #7 : 28 Aralık 2022, 15:03:03 »
Kullandığım blokta aynı bu şekilde desenler vardı. ''London plane Burr'' yazmış bu görseli paylaşan kişi.
Ardaklanmış olabilir mi Yasin hocam? O izler bana başta ardaklanmayı anımsatmıştı.
Siyah izleri diyorsun değil mi? Anladığım kadarıyla ardaklanma siyah çizgiler halinde oluyor benim bıçaktaki de ardaklanma olabilir. 
Desenler çok karmaşık girdap şeklinde olduğu için benim aklıma ilk ur olabilirmi diye geldi ama ağaçlar hakkında malesef pek bilgim yok. Gövdede böyle sık küçük dokular oluşuyorsa gövdeden bir parçada olabilir.
Kafamda deli sorular  :D

Teşekkür ederim Dela ustam.
Çınar olduğuna kanaat getirdim internette benim kabzanın aynısını buldum ingiliz çınar ağacı olarak.
« Son Düzenleme: 28 Aralık 2022, 15:10:11 Gönderen: Yasin UZ »

« Yanıtla #8 : 28 Aralık 2022, 22:15:34 »
Hocam, bu bıçağın sapı da çınar ağacı, benzerliği görebilirsin.
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=3974.0

Muhammed Kargı

• 157
  • Yer: YOZGAT
« Yanıtla #9 : 31 Aralık 2022, 16:21:43 »
Ellerinize sağlık ustam çok hoş bir çalışma olmuş. Kabzada kullanmış olduğunuz ağaç çınar ağacı daha önce bir kaç bıçağımda kullanmıştım oradan biliyorum. Güle güle kullanın..

Yasin UZ

• 599
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #10 : 31 Aralık 2022, 18:59:31 »
Teşekkür ederim ustam beğenmenize sevindim  :) Daha iyileri sizin olsun

orkunaydin350

• *
  • 2018
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #11 : 16 Ocak 2023, 10:09:12 »
Ben de Mustafa ile aynı şeyi yaşadım. ;D Diyorum acaba uzun zamandır foruma girmeyince eski başlıkları yeniymiş gibi mi önüme çıkardı. Öyle olsa da bu bıçağa yorum yazmadan geçmezdim diyorum, sonunda açıklamayı okuyunca aydınlandım. :) Diğer tüm üretimlerinde olduğu gibi bu da gayet estetik ve güzel Yasin hocam. Kabza şekillendirmesi bizim meşhur çekikgözlü Don Nguyen işlerini anımsattı. Gayet yakışmış, eline sağlık hocam. :2up

atikmehmet

• 1214
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #12 : 16 Ocak 2023, 16:08:20 »
Kullandığım blokta aynı bu şekilde desenler vardı. ''London plane Burr'' yazmış bu görseli paylaşan kişi.
Siyah izleri diyorsun değil mi? Anladığım kadarıyla ardaklanma siyah çizgiler halinde oluyor benim bıçaktaki de ardaklanma olabilir. 
Desenler çok karmaşık girdap şeklinde olduğu için benim aklıma ilk ur olabilirmi diye geldi ama ağaçlar hakkında malesef pek bilgim yok. Gövdede böyle sık küçük dokular oluşuyorsa gövdeden bir parçada olabilir.
Kafamda deli sorular  :D

Teşekkür ederim Dela ustam.
Çınar olduğuna kanaat getirdim internette benim kabzanın aynısını buldum ingiliz çınar ağacı olarak.

Sefa Hocam da söylemiş. Piyasada Brezilya Çınarı diye bulunabiliyor. Sizin parça dikine kesilmişlerde desenler daha iri ve pul pul duruyor. Ekte resimde gönderdiğiniz ise başka bir tür büyük ihtimalle meşe kökü.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

Yasin UZ

• 599
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #13 : 17 Ocak 2023, 18:33:00 »
Ben de Mustafa ile aynı şeyi yaşadım. ;D Diyorum acaba uzun zamandır foruma girmeyince eski başlıkları yeniymiş gibi mi önüme çıkardı. Öyle olsa da bu bıçağa yorum yazmadan geçmezdim diyorum, sonunda açıklamayı okuyunca aydınlandım. :) Diğer tüm üretimlerinde olduğu gibi bu da gayet estetik ve güzel Yasin hocam. Kabza şekillendirmesi bizim meşhur çekikgözlü Don Nguyen işlerini anımsattı. Gayet yakışmış, eline sağlık hocam. :2up
Teşekkür ederim beğenmenize sevindim  :)

Sefa Hocam da söylemiş. Piyasada Brezilya Çınarı diye bulunabiliyor. Sizin parça dikine kesilmişlerde desenler daha iri ve pul pul duruyor. Ekte resimde gönderdiğiniz ise başka bir tür büyük ihtimalle meşe kökü.
Atik ustam bıçağımda kullandığım kabza bloğunun artan parçasını buldum. Meşe kökü dediğiniz (görselin sahibi çınar olarak adlandırmış) görseldekine benziyor yapı olarak.

« Son Düzenleme: 17 Ocak 2023, 18:34:57 Gönderen: Yasin UZ »

Yasin UZ

• 599
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #14 : 16 Şubat 2023, 17:22:55 »

MustafaV

• 800
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #15 : 16 Şubat 2023, 17:36:22 »
Yasin hocam eline sağlık.

Kydexin keskin hatları çok güzel şekilde alabilmesi benim çok sevdiğim bir özelliği. Fakat işte bunda da kılıfın kenarına pimler için çok fazla pay bırakmak gerekiyor. Onu da sevemiyorum. Aslında ince pimler ve şerit şeklinde boşluklarla yapılan şekli daha hoşuma gidiyor.

Bunlar demek değil ki olmamış. Gayet de güzel olmuş hocam. Özellikle bıçağı oturturken (her ne kadar ıskalamış olsan da  :) ) direkt yerini bulması çok rahatlatıcı görünüyor.

Fakat hâlâ bahsettiğim tarzda deri kılıfın da efsane duracağını düşünüyorum.

Yasin UZ

• 599
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #16 : 16 Şubat 2023, 18:12:53 »
Yasin hocam eline sağlık.

Kydexin keskin hatları çok güzel şekilde alabilmesi benim çok sevdiğim bir özelliği. Fakat işte bunda da kılıfın kenarına pimler için çok fazla pay bırakmak gerekiyor. Onu da sevemiyorum. Aslında ince pimler ve şerit şeklinde boşluklarla yapılan şekli daha hoşuma gidiyor.

Bunlar demek değil ki olmamış. Gayet de güzel olmuş hocam. Özellikle bıçağı oturturken (her ne kadar ıskalamış olsan da  :) ) direkt yerini bulması çok rahatlatıcı görünüyor.

Fakat hâlâ bahsettiğim tarzda deri kılıfın da efsane duracağını düşünüyorum.

Teşekkür ederim Mustafa. Kılıfı instagramda türk taktik isimli sayfaya yaptırdım. Sanırım vakum ile yapıyor o yüzden bu kadar keskin hatlar çıkıyor ortaya.
Bahsettiğin kenar pimleri benimde gözüme batıyordu fotoğraflarda, çok geniş duruyordu kılıflar. Elime alınca o kabalık gitti bi anda bıçak zaten küçük kılıfta çok kibar olmuş.

Artık bıçak işlerini bıraktığım için hiç deri kılıf olayına girmeyeceğim :)
"Özellikle bıçağı oturturken (her ne kadar ıskalamış olsan da  :) ) direkt yerini bulması çok rahatlatıcı görünüyor."  :D ilk defa kydeks kılıfım oldu olacak o kadar ıskalama

MustafaV

• 800
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #17 : 16 Şubat 2023, 18:19:13 »
...
Artık bıçak işlerini bıraktığım için hiç deri kılıf olayına girmeyeceğim :)
...

Yasin hocam tarzını ve işçiliğini çok seven birisi olarak bunu duyduğuma cidden üzüldüm. Bir sorun yoktur İnşallah? Komple mi bırakıyorsun yoksa azaltıyor musun? Mahrum kalacağıma üzüldüm cidden. :(

Yasin UZ

• 599
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #18 : 16 Şubat 2023, 19:04:33 »
Bu yola çıkarken bıçak işini meslek edinmek niyetiyle çıkmıştık geçimimi ordan sağlamaktı amacım ama tek başıma işi ilerletemiyorum hobiden çokta farkı yoktu, çok zaman alıyordu bir bıçağı yapmam.
Aslında 1 bıçaktan iyi kar ediyordum ama ay sonunda elimde pek birşey kalmıyordu maddi olarak. Ya daha fazla sermaye bulup toplu üretim yollarına girecektim yada bırakacaktım. Sanırım biraz korkaklık ettim ticaretin riskini göze alamadım çevrede herkes memur olunca bende memur kafasıyla daha risksiz adımlar atmayı tercih ettim. Şuan başka hedeflerim var inşallah hayırlısıyla gerçekleştirebilirsem bıçak konusunu hobi olarak devam ettirebilirim belki. Belki diyorum çünkü biraz yordu bu süreç beni soğudum açıkçası bıçak işinden.

MustafaV

• 800
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #19 : 17 Şubat 2023, 08:48:39 »
Yasin hocam aynı zamanlarda foruma katıldığımız için atölye kurma aşamasındaki konularını hatırlıyorum. Gayet araştırmacı ve istekliydin. Böylesi hayırlıymış diyelim. En azından keşken kalmamış oldu bu yolda. Hakkında hayırlısı olsun İnşallah.

Bu arada sanmıyorum bıçak işini bırakabileceğini. Hakkında belki hiç bir şey bilmesek bile işlerin özeninden, sunumundan bu işi severek yaptığın çıkarımına varılıyor. Bir müddet ara verip dönersin gibime geliyor.

Yeni yolun sana hayırlı olsun. Hedeflerine tez zamanda ulaşman dileğiyle. O:-)