Bıçak Sanatı - Forum

Pirincin kararmasını önlemek

UZUNMEMMED

• *
  • 20
  • Mehmet Zengin
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: Ankara
Pirincin kararmasını önlemek
« : 26 Aralık 2022, 18:29:16 »
          Herkese esenlikler dilerim. Bu aralar bir sorunla karşılaşıyorum hem yaptığım bıçaklardaki pirinç kısımlar hem de yaptığım birkaç süs eşyasındaki pirinç parçalar çok çabuk kararıyor. Sürekli zımparayla veya diş macunu gibi şeylerle parlatmam da söz konusu değil. Acaba pirincin kararmasını önlemek için yapabileceğim bilinen bir yöntem var mıdır bir tür cila koruma yağı herhangi bir şey?

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Pirincin kararmasını önlemek
« Yanıtla #1 : 27 Aralık 2022, 10:19:41 »
Yarım kalan işlerde (ki ne kadar işimin yarıda kaldığını görseniz kesin maymun iştahlı derdiniz :D ) zımparası yüksek kumlarda yapılmış işlerin diğer işlere göre daha geç paslandığını gördüm. Hatta bazıları hiç paslanmadı. Üstelik bir koruma da uygulamadan kaldırmıştım. Hasılı, pirinçte de yüksek kumlarda zımpara, polisaj engeller mi diye bir mantık kuruyorum. Hiç denediniz mi hocam?
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Emrecngz

• *
  • 1
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Türkiye
« Yanıtla #2 : 02 Şubat 2023, 21:20:18 »
Ben de aynı sorundan muzdarip bir bıçağa sahibim. Parlatmama rağmen yeşil yeşil pas lekeleri oluşuyor, kararıyor. Üzerine Japon yapıştırıcıyla birkaç kat kaplama yaptım ama yüzeyi kesinlikle tutmuyor. Bir tür vernik var mı bildiğiniz? Yoksa o parçaları söküp atmama ramak kaldı.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #3 : 02 Şubat 2023, 21:35:45 »
Ben de aynı sorundan muzdarip bir bıçağa sahibim. Parlatmama rağmen yeşil yeşil pas lekeleri oluşuyor, kararıyor. Üzerine Japon yapıştırıcıyla birkaç kat kaplama yaptım ama yüzeyi kesinlikle tutmuyor. Bir tür vernik var mı bildiğiniz? Yoksa o parçaları söküp atmama ramak kaldı.

Pirinç, bakır gibi oksitlenen malzemelerde, süreye bağlı olarak maalesef ilk günkü durumu korunamıyor.

Ya oksitlenmeyen bir malzeme seçmek. Ya bu tip malzemeyi kullanmamak. Ya da kontrollü eksitme yapıp sanat ayağına yatmak.

Bitmiş üründe de bir takım temizleme malzemeleri olduğunu (sitrik asit, ketçap dahil) öğrenmiştim. Kullanmadığımdan unuttum gitti.
« Son Düzenleme: 02 Şubat 2023, 21:38:24 Gönderen: dela »

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #4 : 14 Şubat 2023, 13:45:41 »
Aslında bir yöntem var fakat biraz pahalıya kaçar bir de kendimiz yapmamızda zor altın kaplama yapılırsa sorun ortadan kalkar fakat kaplama ince olacağından çizilen yerleri yine kararabilir.