Bıçak Sanatı - Forum

Küçük soğan/ kebapçı bıçağı

dela

• *
  • 2187
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Küçük soğan/ kebapçı bıçağı
« : 14 Aralık 2022, 18:23:32 »
Çelik : Daire testere (ısıl işlemini 1075 ayarı varsayarak yaptım.)
Tam boy : 26 cm
Namlu Boy : 14 cm
Kalınlık : 2,1 mm
Kabza : Yalancı portakal

Taşıma kolaylığı için normal boyutlardan küçük. Kendim kullanacağımdan biraz pasaklı.
Yüzeyinde asitleme mevcut. Yapışma sorunları için perdahı biraz zayıf bıraktım.
« Son Düzenleme: 14 Aralık 2022, 18:25:48 Gönderen: dela »

Yasin UZ

• 599
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: Küçük soğan/ kebapçı bıçağı
« Yanıtla #1 : 15 Aralık 2022, 00:06:29 »
Elinize sağlık Mehmet ustam.
Namlu üzerindeki dağ manzaraları çok güzel olmuş. Kampta yemek yapmayı sevenlerin iç çekecekleri bir bıçak  :2up
Kabzanın formu ve rengine bayıldım çok rahat görünüyor  8)

MustafaV

• 800
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #2 : 15 Aralık 2022, 09:19:34 »
Mehmet hocam eline sağlık. Güzel bıçak, hele ki sadece ağız kesitini gördüğüm fotoğraftan bu bıçağın çıkacağını hayal edememiştim. Bi şaşırttı.

Hemen benim gözüme çarpacaklar için pasaklı olduğunu belirtmişsin hocam. Olmadı ama. :))

Yapışma sorunu dediğin namlunun yüksek kumlarda perdahında kesilecek malzemenin namluya yapışma durumu mudur hocam? Böyle bir durum olabiliyor mu? Yani benim ilk aklıma gelen bu oldu da.

Ayrıca işaret parmağının önündeki kısım, namlunun başlangıcı bir kazaya mı uğradı yoksa parmağa zarar vermesin diyerek mi o kadar küt yaptın hocam? Biraz daha yuvarlak olsa daha iyi olmaz mıymış?
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

dela

• *
  • 2187
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #3 : 15 Aralık 2022, 18:41:34 »
Elinize sağlık Mehmet ustam.
Namlu üzerindeki dağ manzaraları çok güzel olmuş. Kampta yemek yapmayı sevenlerin iç çekecekleri bir bıçak  :2up
Kabzanın formu ve rengine bayıldım çok rahat görünüyor  8)

Sağolasın Yasin Hocam.

Mehmet hocam eline sağlık. Güzel bıçak, hele ki sadece ağız kesitini gördüğüm fotoğraftan bu bıçağın çıkacağını hayal edememiştim. Bi şaşırttı.

Hemen benim gözüme çarpacaklar için pasaklı olduğunu belirtmişsin hocam. Olmadı ama. :))

Yapışma sorunu dediğin namlunun yüksek kumlarda perdahında kesilecek malzemenin namluya yapışma durumu mudur hocam? Böyle bir durum olabiliyor mu? Yani benim ilk aklıma gelen bu oldu da.

Ayrıca işaret parmağının önündeki kısım, namlunun başlangıcı bir kazaya mı uğradı yoksa parmağa zarar vermesin diyerek mi o kadar küt yaptın hocam? Biraz daha yuvarlak olsa daha iyi olmaz mıymış?

Sağolasın Mustafa.
İncelik ve yüksek taşlama ile iyi kesiyor. Yapışma işin bahanesi oldu. Tembellik de var diyelim. Başlangıçta namlu düzdü. Birkaç kez sağı solu kesince makinede yedirdim o kısmı.

Yasin UZ

• 599
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #4 : 15 Aralık 2022, 20:56:35 »
Mehmet ustam ben normalde her zaman el perdahı yapıyorum bıçaklarıma. Mutfak bıçağı olsun ağır hizmet bıçakları olsun.
Özellikle mutfak bıçaklarında yüzey geniş olduğu için çok fazla yapışıyor kestiğim gıdalar.
Az kumlarda makina perdahı yapışmayı azaltırmı diye bir kaç kez denedim ama yine yapışma aynı düzeyde devam etti.
Yapışmanın önüne geçmek için ağzı curved yapmak lazım bence. Birde büyük tekerlerde iç bükey taşlama yapanlarda var namlunun orta kısmını.
En pratiği bence curved namlu yapısı yapmak.

Yasin UZ

• 599
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #5 : 15 Aralık 2022, 21:22:06 »
Curved namlu yapısını görselleştirmeye çalıştım.
Merak eden olursa umarım faydalanabilir bir görsel olmuştur

2. Görselde düz ve curved arasındaki kesim farkı.
« Son Düzenleme: 15 Aralık 2022, 21:39:28 Gönderen: Yasin UZ »

dela

• *
  • 2187
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #6 : 16 Aralık 2022, 19:31:04 »
Mehmet ustam ben normalde her zaman el perdahı yapıyorum bıçaklarıma. Mutfak bıçağı olsun ağır hizmet bıçakları olsun.
Özellikle mutfak bıçaklarında yüzey geniş olduğu için çok fazla yapışıyor kestiğim gıdalar.
Az kumlarda makina perdahı yapışmayı azaltırmı diye bir kaç kez denedim ama yine yapışma aynı düzeyde devam etti.
Yapışmanın önüne geçmek için ağzı curved yapmak lazım bence. Birde büyük tekerlerde iç bükey taşlama yapanlarda var namlunun orta kısmını.
En pratiği bence curved namlu yapısı yapmak.

Yapışma bende bahane oldu. O konuyu çok fazla dert etmedim açıkcası. Ama keskinlik dışında keskinliğin sürtürülmesi açısından 0,2 - 0,3 bırakılmış bir ağza, mikro kesici ağız daha verimli ve kolay geliyor bana. Tabi tartışmaya açık.
« Son Düzenleme: 16 Aralık 2022, 19:33:37 Gönderen: dela »

Ersin Özdemir

• 2462
  • Meslek: ( Makine teknikeri )
  • Yer: Viyana-İstabul- Edirne
« Yanıtla #7 : 18 Aralık 2022, 16:46:57 »
Mehmet abi eline sağlık çok güzel olmuş asit indirme mükemmel olmuş

dela

• *
  • 2187
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #8 : 19 Aralık 2022, 01:35:28 »
Mehmet abi eline sağlık çok güzel olmuş asit indirme mükemmel olmuş

Sağolasın Ersin.  :)

orkunaydin350

• *
  • 2018
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #9 : 20 Aralık 2022, 13:45:28 »
Eline sağlık Mehmet hocam, koleksiyona güzel bir parça dahil olmuş. :2up

dela

• *
  • 2187
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #10 : 20 Aralık 2022, 23:32:10 »
Eline sağlık Mehmet hocam, koleksiyona güzel bir parça dahil olmuş. :2up
Sağolasın Orkun.  :)

Güray GÜNEN

• 107
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Edirne
« Yanıtla #11 : 22 Aralık 2022, 11:14:10 »
Mehmet hocam ellerinize sağlık .Çok güzel olmuş namlunun ince olması yarma yerine kesmesi bakımından doğru bir seçim. Bence kalın namluda keserken tıkanma yapıp yarıyor ama ince namlu güzel kesiyor.Namlu genişliği ne kadar hocam onu yazmamışsınız . Bu tür bıçaklarda namluyu tam ağız açıp altta kesici ağzın  1 cm kadar üstünde bir hat olarak oyuntular yapıyorlar yabancı bıçaklarda yapışmayı önlemek için.Bu bıçağı çok beğendim aynısından yapmak istiyorum telif hakkı yoksa. :)

dela

• *
  • 2187
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #12 : 22 Aralık 2022, 12:03:44 »
Mehmet hocam ellerinize sağlık .Çok güzel olmuş namlunun ince olması yarma yerine kesmesi bakımından doğru bir seçim. Bence kalın namluda keserken tıkanma yapıp yarıyor ama ince namlu güzel kesiyor.Namlu genişliği ne kadar hocam onu yazmamışsınız . Bu tür bıçaklarda namluyu tam ağız açıp altta kesici ağzın  1 cm kadar üstünde bir hat olarak oyuntular yapıyorlar yabancı bıçaklarda yapışmayı önlemek için.Bu bıçağı çok beğendim aynısından yapmak istiyorum telif hakkı yoksa. :)

Sağolasın.  :)
Namlu genişliği 6 cm. Anadolunun her yöresinde kebapcı ve kokareçcilerde yoğun kullanılan bir bıçak. Tabla salatasının vazgeçilmezi. Kısaca anonim.  :) Bu biraz küçük boyutlusu.  ;)