Bıçak Sanatı - Forum

Tetrahymena:テトラヒメナ

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Tetrahymena:テトラヒメナ
« Yanıtla #2 : 28 Ekim 2022, 16:14:32 »
Biraz önbilgi (hamon, bakır yumuşatma, sori, sert lehimleme vb.) sahibi olanlar için güzel videolar.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #3 : 28 Ekim 2022, 16:52:02 »
Videolar güzel, izlemesi de zevkli. Teşekkürler Yasin hocam.

Ben de geçende tamahagane çeliğinden üretim videosu izlemiştim, baya böyle samanlı, çamurlu katlamalar falan. Şahmerdanı saymazsak (çeliğin perdahı da dahil) en geleneksek yöntem bu mudur diye düşündüm. Videosunu da paylaşayım hatta.

Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #4 : 28 Ekim 2022, 18:47:19 »
Biraz önbilgi (hamon, bakır yumuşatma, sori, sert lehimleme vb.) sahibi olanlar için güzel videolar.
Beni çok heveslendiriyor bu kanaldaki videolar  :-[
Videolar güzel, izlemesi de zevkli. Teşekkürler Yasin hocam.

Ben de geçende tamahagane çeliğinden üretim videosu izlemiştim, baya böyle samanlı, çamurlu katlamalar falan. Şahmerdanı saymazsak (çeliğin perdahı da dahil) en geleneksek yöntem bu mudur diye düşündüm. Videosunu da paylaşayım hatta.
Rica ederim :)
Senin paylaşımında çok güzel kısa bi özet geçmişler ama az çok bişeyler öğretiyor gibi  :)

« Yanıtla #5 : 29 Ekim 2022, 13:39:31 »
Video ilgi çekici harbiden ancak, bitmiş işte Habaki sırta ( mune) uyumlu değil, iyi alıştırılmamış. Yapacak arkadaşlara da bir hatırlatma; lama veya silme şeklindeki pirinç malzemeleri bu şekilde çalışmak isterseniz bir tarafından çatlıyor mutlaka. Pirinç kullanmayı düşünenler mutlaka sac formunda malzeme kullanmayı tercih etmeli ;)

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #6 : 29 Ekim 2022, 19:26:22 »
Video ilgi çekici harbiden ancak, bitmiş işte Habaki sırta (mune) uyumlu değil, iyi alıştırılmamış.
Sefa ustam habakinin bu şekilde olması gerekiyor değil mi ?

« Yanıtla #7 : 29 Ekim 2022, 19:30:23 »
Aynen öyle, olması gereken bu.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #8 : 31 Ekim 2022, 14:41:09 »
Farkı tam anlayamadım ama görebildiğim kadarıyla ağız açılmış yanaklarda habaki basamak gibi çıkıntı yapmış, sırtta ise V formu ile aynı seviyete devam ediyor. Bundan mı bahsediyoruz?

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #9 : 01 Kasım 2022, 06:34:38 »
Farkı tam anlayamadım ama görebildiğim kadarıyla ağız açılmış yanaklarda habaki basamak gibi çıkıntı yapmış, sırtta ise V formu ile aynı seviyete devam ediyor. Bundan mı bahsediyoruz?
Yanaklardaki basamak değilde sırttaki çıkıntı sorunlu.
Sırtla aynı hizada olması gerekiyor, şu şekilde çıkıntı olmaması lazım.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #10 : 07 Kasım 2022, 18:41:44 »

« Yanıtla #11 : 07 Kasım 2022, 19:42:45 »
Şahane yaptı Tsuba yı  :2up :2up

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #12 : 11 Kasım 2022, 09:59:16 »
Tsuba gerçekten kuyumcu işi oldu. Bıçakçı seviyesinde bir iş değil ama tekrar Habaki'ye dönmek istiyorum. Yasin hocam teşekkürler son çiziminde daha iyi anladım ( bu arada çizimlerin müthiş, hamonlar falan :2up ) ama habakinin yan tarafları çıkıntı basamak olmalı mı yoksa olmasa daha mı iyi? Sefa hocamın uyarısı üst sırt ve alt uçlar için, orası tamam, oralar bütün olarak devam etmeli. Peki yanlar nasıl olmalı? Sonuçta Saya'nın içine girdiğinde alıştırılması lazım ve düşmeyecek kadar sıkı tutması lazım.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #13 : 19 Kasım 2022, 21:52:37 »
Dediğiniz gibi sayanın içine girip sıkı tutması gerektiği için basamak olması gerekir diye düşünüyorum.
Belki ufaktan pah kırılabilir ama benim genel olarak gördüklerim hep bu şekilde.

« Yanıtla #14 : 19 Kasım 2022, 23:49:33 »
Dediğiniz gibi sayanın içine girip sıkı tutması gerektiği için basamak olması gerekir diye düşünüyorum.
Belki ufaktan pah kırılabilir ama benim genel olarak gördüklerim hep bu şekilde.
Habaki nin yanal yüzeydeki çıkıntısı öyle basamak gibi olmamalı, bu videodaki Habaki nin çıkıntısı çok fazla. Öyle olmalı ki, hani daha ince olsa malzeme bitecek kadar, örneğin, 0.5 mm gibi. Çıkıntı çok fazla olduğu zaman özellikle, Katana veya Tanto Saya içerisine girerken takılma yapıyor ve bu takılmalar bir süre sonra giriş ağzını anormal düzeyde deforme ediyor.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #15 : 21 Kasım 2022, 15:47:40 »

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993