Bıçak Sanatı - Forum

Tren rayından bıçak

Yasin cengiz

• **
  • 103
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Afyon
Ynt: Tren rayından bıçak
« Yanıtla #80 : 15 Eylül 2022, 23:42:13 »
Başından beri takipteydim geçmiş olsun bazen emekler çöp oluyor tecrübe ile sabittir her olmaz sizi bir üst seviyeye taşır.
    Dövme işi zevkli olsada bazen sorunlar yaşanabiliyor o yüzden size tavsiyem bildiğiniz malzeme ile çalışın mutlaka olacaksa bildiğiniz malzeme üzerinden olsun elimde 8 mm O2 mevcut kesilmiş halde parçalar var isterseniz eğe isterseniz O2 gönderebilirim Şeref ustama katılıyorum deneme yanılma yöntemi ile çalışın mutlaka kolay gelsin.
nazik teklifiniz için teşekkür ederim şaban ustam sanırım o malzemeler size daha çok lazım olucak daha çok güzel bıçaklar görücez   :)
Haklısınız sürekli aynı malzemeyle çalışırak deneme yanılma ile   belli bir standart otutturulabilir. Bşr sonraki denemelerimde gşzel sonuç alıcağıma inanıyorum :)
Kopan bir ipe sımsıkı bir düğüm atarsanız, ipin en sağlam yeri artık bu düğümdür. Ama ipe her dokunuşunuzda canınızı acıtan tek nokta yine o düğümdür.(Looper)

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #81 : 15 Eylül 2022, 23:45:17 »
Sanırım baş parmağımda bir sorun var kılavyem bu yüzden sürekli yanlış yazıyor bende kılavyeye kabahat buluyorum :D :D
Kopan bir ipe sımsıkı bir düğüm atarsanız, ipin en sağlam yeri artık bu düğümdür. Ama ipe her dokunuşunuzda canınızı acıtan tek nokta yine o düğümdür.(Looper)

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #82 : 16 Eylül 2022, 13:23:22 »
Rulman konusunda aklıma gelen bir hususta daha uyarı yapmak istiyorum.

Her şeyi düzgün yapsanız da sizden kaynaklı olmayan sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu sizin elinize geçene kadar yorulmuş ve mikro çatlaklar üretmiş olabileceğidir.

Zaten o çatlaklar sonucu kırılma olduğu için ıskartaya ayrılmıştır. Rulmanın her zaman riski vardır, unutmayın.

Bir de her rulman 52100 değildir, dövmeden önce kıvılcım testi yapınız. 52100ün yıldızları bol olur.

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #83 : 16 Eylül 2022, 13:47:37 »
Rulman konusunda aklıma gelen bir hususta daha uyarı yapmak istiyorum.

Her şeyi düzgün yapsanız da sizden kaynaklı olmayan sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu sizin elinize geçene kadar yorulmuş ve mikro çatlaklar üretmiş olabileceğidir.

Zaten o çatlaklar sonucu kırılma olduğu için ıskartaya ayrılmıştır. Rulmanın her zaman riski vardır, unutmayın.

Bir de her rulman 52100 değildir, dövmeden önce kıvılcım testi yapınız. 52100ün yıldızları bol olur.
ek bilgiler için teşekkür ederim şeref ustam. Diyebilirmiyiz ki kaliteli üreticiler iyi çelik kullanır rulmanın marksıda çelik konusunda bir fikir verebilir elimde şöyle bir rulman var markanın ne çelik kullandığını bulamadım ama çok kaliteli bir şey ama söylediğiniz mikro çatlak olayı bundaolabilir çünkü cat dozerlerin paletlerini çeviren rulman bu ama sökülmeden önce sağlamdı kırık filan diğildi sıfırı 4000 lira kadar birşey miş :)

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #84 : 16 Eylül 2022, 14:06:09 »
Bu kaliteli bir parça, yine de kıvılcım testi yapmak lazım. Hurdaya her zaman hurda muamelesi yapılmalı.

Rulmanın hep olumsuz tarafını yazdık olumlu taraflarını da yazalım. Karbonu yüksek olduğu için ağaç işleme gibi sert işlerde kullanılabilir bir çeliktir. Sürtünme dayanımı iyidir. Yağda kolayca su verilebilir. Yalın karbon çeliklerine göre biraz daha geç paslanır. Menevişli kolaydır (Sefa hocanın tablolara bakınız).

Ben rulmanı hem büyük hem küçük bıçaklarda kullandım. Haliyle ben de kırım yaşadım. Bu yüzden rulmandan büyük bıçak olayına girmem. Her zaman keyif aldığım bir çelik. Asitle çıkan desenler de bonus geliyor.

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #85 : 16 Eylül 2022, 16:18:13 »
Bu kaliteli bir parça, yine de kıvılcım testi yapmak lazım. Hurdaya her zaman hurda muamelesi yapılmalı.

Rulmanın hep olumsuz tarafını yazdık olumlu taraflarını da yazalım. Karbonu yüksek olduğu için ağaç işleme gibi sert işlerde kullanılabilir bir çeliktir. Sürtünme dayanımı iyidir. Yağda kolayca su verilebilir. Yalın karbon çeliklerine göre biraz daha geç paslanır. Menevişli kolaydır (Sefa hocanın tablolara bakınız).

Ben rulmanı hem büyük hem küçük bıçaklarda kullandım. Haliyle ben de kırım yaşadım. Bu yüzden rulmandan büyük bıçak olayına girmem. Her zaman keyif aldığım bir çelik. Asitle çıkan desenler de bonus geliyor.
o zaman denemeye değer şeref ustam verdiğiniz bilgiler için teşekkürler fırsat bulunca deneyicem ama baya kalın dövmek kolay olmayıcak  :)

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #86 : 18 Eylül 2022, 14:03:00 »
Yasin bence yeni bir dövme işine girmeden önce ufak bir bıçak bitir talaşlı üretim ile. hem dinlenmiş, hem de motive etmiş olursun. eğe meselesinde de illa hurda eğe olmasına gerek yok, sıfır bir eğeden de bıçak yapabilirsin. ben bir proje için yeterli ebatlarda eskimiş eğe bulamayınca, nalburdan yeni ama istediğim ebatlarda bir eğe aldım, yumuşattım ve çalıştım.

fakat eğer isresen sana 3 mm ck67 gönderebilirim bir kaç bıçaklık. şiir gibi çeliktir; akmaz, kokmaz, yarı yolda bırakmaz  ;)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #87 : 18 Eylül 2022, 18:57:45 »
Yasin bence yeni bir dövme işine girmeden önce ufak bir bıçak bitir talaşlı üretim ile. hem dinlenmiş, hem de motive etmiş olursun. eğe meselesinde de illa hurda eğe olmasına gerek yok, sıfır bir eğeden de bıçak yapabilirsin. ben bir proje için yeterli ebatlarda eskimiş eğe bulamayınca, nalburdan yeni ama istediğim ebatlarda bir eğe aldım, yumuşattım ve çalıştım.

fakat eğer isresen sana 3 mm ck67 gönderebilirim bir kaç bıçaklık. şiir gibi çeliktir; akmaz, kokmaz, yarı yolda bırakmaz  ;)
emin ustam bende siz gibi düşünüyorum biraz talaşlı çalışsam sanki daha iyi olucak onun için bu hafta sonu hurdacıları biraz gezdim amacım talaşlı çalışabiliceğim daire testere , ince eğe ve ince makas bulmaktı ama bir yer haricinde bulamadım o arkadaşta daire testereye hemen hemen sıfır parası isteyince oda suya düştü   :-[ anlamadığım husus ise ekonominin kötü olmasından mı yoksa afyonun küçük olmasından mı hurdacıların elinde doğru düzgün hurda yok.

Elimde üç tane lama eğem var emin ustam bunlarda birini bozucaktım ama biri çok eski bir ingiliz eğesi baya kalın dövmeden bıçak.için çok kalın olucanı düşündüm diğerlerinidende  başka eğem olmadığı için vaz geçtim elimdeki rulmanı veya eski eğeyi dövmeyi düşünüyorum ama kömür ocağımın kille sıvadığım için son maceradan sonra baya kötü bi duruma geldi önce onu tamir etmeliyim   :)

Nazik teklifiniz içinde teşekkür ederim (diğer ustalarımın tekliflerini daire testere filan bulabilirim diye kabul etmedim lütfen beni yanlış anlamasınlar   :) ) size yük olmayıcaksam küçük bir bıçaklık çeliğe sanırım hayır diyemeyicem   :)
Bu macera dövme konusunda çok pratiğe ihtiyacım olduğunu bana gösterdi  umarım eksiklerimi gideririm çünkü dövme çalışmak her ne kadar zor olsada çok zevkli :)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #88 : 22 Eylül 2022, 13:22:08 »
ek bilgiler için teşekkür ederim şeref ustam. Diyebilirmiyiz ki kaliteli üreticiler iyi çelik kullanır rulmanın marksıda çelik konusunda bir fikir verebilir elimde şöyle bir rulman var markanın ne çelik kullandığını bulamadım ama çok kaliteli bir şey ama söylediğiniz mikro çatlak olayı bundaolabilir çünkü cat dozerlerin paletlerini çeviren rulman bu ama sökülmeden önce sağlamdı kırık filan diğildi sıfırı 4000 lira kadar birşey miş :)

Hiç farketmez. Nerede kullanıldığı yada sıfırının ne kadar olduğu onu iyi bir bıçak malzemesi yapmaz. Zaten şu anda Euro ile karşılığı olan herhangi bir hammadeyi TL'ye çevirdiğinizde 4bin lira yapıyor. TV'nin akıllı kumandası bolmuş, geçen sene 850TL olan basit bir kumanda şu anda 2500TL. Neyse...

Rulmanın pahalı olmasına kanmayın, paslanmaz bir rulman da olabilir. Bu sebeple de çok küçük bir rulman da pahalı olabilir. Bu durumda döverken de, açık havada su verirken de onu deforme etmiş olursunuz. Düzeltmeye çalışmayı geçtim, kendi kendine soğumaya bıraktığınızda bile çıtır-çıtır sesler duyabilirsiniz.

Rulman gerçekten büyük risk. Makas kadar sıkıntısız bir malzeme varken rulmanla uğraşmak fantazi gibi geliyor bana.

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #89 : 22 Eylül 2022, 14:17:34 »

Hiç farketmez. Nerede kullanıldığı yada sıfırının ne kadar olduğu onu iyi bir bıçak malzemesi yapmaz. Zaten şu anda Euro ile karşılığı olan herhangi bir hammadeyi TL'ye çevirdiğinizde 4bin lira yapıyor. TV'nin akıllı kumandası bolmuş, geçen sene 850TL olan basit bir kumanda şu anda 2500TL. Neyse...

Rulmanın pahalı olmasına kanmayın, paslanmaz bir rulman da olabilir. Bu sebeple de çok küçük bir rulman da pahalı olabilir. Bu durumda döverken de, açık havada su verirken de onu deforme etmiş olursunuz. Düzeltmeye çalışmayı geçtim, kendi kendine soğumaya bıraktığınızda bile çıtır-çıtır sesler duyabilirsiniz.

Rulman gerçekten büyük risk. Makas kadar sıkıntısız bir malzeme varken rulmanla uğraşmak fantazi gibi geliyor bana.
orkun ustam illeride bir deneme yaparım nasılsa elimde olan bir malzeme makası tüm ustalar sıkıntısoz olarak nitelendiriyor bulur bulmaz tecrübe edicem iniallah ama ince makas bulmak zor gibi
Bu arada  büyük mermer bloklarını kestikleri çapı 200cm ve 150 cm olan kalınlığı 5 milimfen fazla testerelerden sanırım bulmak üzereyim bi arkadaştan haber bekliyorum forumda daha önce 0.75 karbonlu bi çelik olduğu konuşulmuş ama deneyen ustalarım varmıdır acaba

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #90 : 22 Eylül 2022, 14:41:39 »
Orkun abi rulman konusunda bayağı bir birikime sahiptir.

Makas hakikaten çok daha iyi bir çelik. Ama ince makası ben olsam tercih etmem. Genelde kalın makaslar kamyonlardan çıkıyor ve daha kaliteli.

Sıkıntısız kelimesi iddialı.
Ama ısıl işlemeleri, dövülme, mukavemet, sertlik, esneklik olayları bakımından çok iyi bir çelik.

Daire testere olayı çok karışıktır, bilene danışın. Genelde marangoz testerelerinden kullanıyorlar.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #91 : 22 Eylül 2022, 14:55:52 »
Daire testereler konusunda sanırım en çok çalışmış kişi Dela Mehmet hocamdır. Bazı daire testerelerin üstündeki yazıları silinmediyse direkt çelik kodu yazıyor diyordu, ve çoğunlukla ya 80crv2, bir kısmı da 1080 ya da 1075 (bundan emin olamadım) diyordu. Görürse dahasını yazar, yazmazsa dahi bu çeliklerin ısıl işlemleri yakındı, bir kaç denemeyle halledersin diye düşünüyorum.

Bende de var bir tane daire çeliğinden yapılma iş, bekliyor bayadır, sen yazınca bi gidip bitiresim geldi aklıma geldi de.  :D
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #92 : 22 Eylül 2022, 17:51:22 »
Orkun abi rulman konusunda bayağı bir birikime sahiptir.

Makas hakikaten çok daha iyi bir çelik. Ama ince makası ben olsam tercih etmem. Genelde kalın makaslar kamyonlardan çıkıyor ve daha kaliteli.

Sıkıntısız kelimesi iddialı.
Ama ısıl işlemeleri, dövülme, mukavemet, sertlik, esneklik olayları bakımından çok iyi bir çelik.

Daire testere olayı çok karışıktır, bilene danışın. Genelde marangoz testerelerinden kullanıyorlar.
şeref ustam daire testereyle çalışmışmkişiler genelde ya profil kessen testerelerle yada marangoz testereleriyle çalışmış bu mermer taiesteresiyle pek tecrübesi olan ustamız yok sanırım(umarım vardır   :) )en kötü küçük bir parçasına deneme yaparım kuvılcım testine filan bakarım malum ünüversiteler başlıyor  başlasın deneme yapmak için biraz daha çok fırsatım olucak  :)

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #93 : 22 Eylül 2022, 18:01:00 »
Daire testereler konusunda sanırım en çok çalışmış kişi Dela Mehmet hocamdır. Bazı daire testerelerin üstündeki yazıları silinmediyse direkt çelik kodu yazıyor diyordu, ve çoğunlukla ya 80crv2, bir kısmı da 1080 ya da 1075 (bundan emin olamadım) diyordu. Görürse dahasını yazar, yazmazsa dahi bu çeliklerin ısıl işlemleri yakındı, bir kaç denemeyle halledersin diye düşünüyorum.

Bende de var bir tane daire çeliğinden yapılma iş, bekliyor bayadır, sen yazınca bi gidip bitiresim geldi aklıma geldi de.  :D
mustafa hocam bu testere baya büyük olduğu için bana yarısı gelicek galiba üzerindeki yazıların durduğunu sanmıyorum çünkü bu testereler mermer blokları keserken baya sürtünme yaşıyordur dahası uçlarındaki elmas bitince gövde sağlamsa tekrar elmas kaynatıp kullanmaya devam ediyorlar yani gövde eskiyesiye kadar kullanıyorlar yazılar bu süreçte silinir sanırım inşallah Mehmet hocamın bir bilgisi vardırda bizle paylaşır   :) en kötü kıvılcım testine bakıp küçük bir parçaya deneme için ışıl işlem meneviş filan yaparım bu arada ocağımın küçük bir revizyona uğraması gerekiyor ışıl işlemde havayı biraz ayarlayabilirsem daha iyi olucak malum ünüversiteler başlıyor bunları yapmak için şimdikinden daha fazla fırsatım olucak  :)

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #94 : 23 Eylül 2022, 12:17:39 »
Yasin kömür ocağı işinde bir kaç tavsiyem olacak. Eğer imkanın varsa Soytürk ustanın ocağı örnek alabilirsin. Bizim için ideal ocak tipi odur.

Bunun dışında elimde sadece ateş tuğlası gibi temel basit ekipmanlar var dersen; Japonların ocakları gibi bir şey yapabilirsin. Bu da çok kullanışlı bir ocak tipidir.

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #95 : 23 Eylül 2022, 13:12:19 »
Yasin kömür ocağı işinde bir kaç tavsiyem olacak. Eğer imkanın varsa Soytürk ustanın ocağı örnek alabilirsin. Bizim için ideal ocak tipi odur.

Bunun dışında elimde sadece ateş tuğlası gibi temel basit ekipmanlar var dersen; Japonların ocakları gibi bir şey yapabilirsin. Bu da çok kullanışlı bir ocak tipidir.
şeref ustam tavsşyeleriniz için teşekkür ederim soytürk ustanın ocağını bende çok beğendim eminim çok kullanışlıdır ama bana çok yer kaplamayan. Çok basit bir şekilde taşınabilen bir ocak gerekiyor şuan kullandığım ocak öyle ama çok amatörce birde şuanki ocağım ışıl işlem için uygun dövme içinde kullanıyorum ama çok kalın parçaları ısıtmak uzun sürüyor
 Şuan kullandığım ocağa hava şiiddetini ayarlamak için fanın hava aldığı deliğe ayarlı bir kapak yapmayı düşünüyorum bu sayede su verme işleminde daha yavaş ama daha kontrollü ıstma yapabilir. Diğer bir rahatsız olduğum durumsa ocağın çok basit deforme olup çatlaması duvarlarda ateş tuğlası filan kullanmadım killi toprakla sıvadım hava deliklerine yakın kısımlar tuğla gibi oluyor ama daha üst kısımlar zamanla çatlayıp dökülüyor bentonit karışımlı bir harç denedim ondanda şstediğim neticeyi alamadım

Ocağın bir fotoğrafını yükleyeyim ama çok amatörce olduğunu tekrar söyleyeyim  :)
Ocak bu ustam 18 lt yağ tenekesini yandan kestim alttan hava alması için boruya boydan boya delikler deldim içini tam V gibi diğil ama ama U la V arası bir şekilde killi toprakla samanı karıştırarak sıvadım

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #96 : 23 Eylül 2022, 14:52:08 »
Neden taşınabilir ocak istiyorsun, arazide mi dövme yapıyorsun.

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #97 : 23 Eylül 2022, 17:03:15 »
Neden taşınabilir ocak istiyorsun, arazide mi dövme yapıyorsun.
hayır şeref ustam yerim gayet müsaid ama boyut büyüdükçe ve elle ayağa dolandıkça aileyle problem yaşama riski artıyor kendileri benim boş işlerle uğraştığımı düşünüyorlar   :( o yüzden küçük taşınabilir bir ocak benim için en iyisi yoksa soytürk ustanın ocağı gibi bir ocak  kullanmak isterim tabiki  :)
« Son Düzenleme: 23 Eylül 2022, 17:18:34 Gönderen: Yasin cengiz »