Bıçak Sanatı - Forum

Tren rayından bıçak

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Tren rayından bıçak
« Yanıtla #40 : 05 Eylül 2022, 16:17:37 »
Benim aklıma delmeyle ilgili gelen şu oldu; taşlamadan sonra eğeyle düzeltme yapıp öncesinde delik delememenin sebebi, taşlama ile ısınınca çeliğin daha yumuşamış olması olabilir mi acaba? Çünkü görünürde eğeyi delmeye çalıştığın yere değil, taşlamayla kabasını aldığın yere sürtmüşsün. Bazı çeliklerin havada da yeterince sertleştiğini okumuştum, yumuşatma tavlaması yapmış mıydın delmeden önce?
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Yasin cengiz

• **
  • 103
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Afyon
« Yanıtla #41 : 05 Eylül 2022, 22:25:39 »
Benim aklıma delmeyle ilgili gelen şu oldu; taşlamadan sonra eğeyle düzeltme yapıp öncesinde delik delememenin sebebi, taşlama ile ısınınca çeliğin daha yumuşamış olması olabilir mi acaba? Çünkü görünürde eğeyi delmeye çalıştığın yere değil, taşlamayla kabasını aldığın yere sürtmüşsün. Bazı çeliklerin havada da yeterince sertleştiğini okumuştum, yumuşatma tavlaması yapmış mıydın delmeden önce?
mustafa hocam çeliğe yumuşatma tavlamsı yapmadım çünkü eğeyle deneme yaptığımda çok rahat talaş kalkıyordu taşlamadan öncede eğe talaş kaldırıyordu yani. Farkettiğim bir husus taşlama yaparken fazla ıstmadan (yanlış anlaşılmasın meneviş renkleri dahi görünmeden ) sık sık soğuttum sonra fark ettim ki eğe talaş kaldırmıyor bende tekrar taşlama yapıp kendi kendine soğumasını bekledim eğw tekrar çalışmaya başladı  :2up
Kopan bir ipe sımsıkı bir düğüm atarsanız, ipin en sağlam yeri artık bu düğümdür. Ama ipe her dokunuşunuzda canınızı acıtan tek nokta yine o düğümdür.(Looper)

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #42 : 06 Eylül 2022, 13:10:36 »
Dövülmüş bir çeliğin yumuşatma tavlaması şarttır.

Siz eğenin çeliği yediğini düşünüyorsunuz ama aslında eğeleriniz de köreliyor.

Bu şekilde devam edilirse bir eğe ile ancak bir iki bıçak çıkarabilirsiniz.

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #43 : 06 Eylül 2022, 22:03:36 »

aslında yapıcaktım leref ystem ama sanırım şeytana uydum eğe işi çok az kalmıştı zaten bi kaç gündür profille ilgilenemiyorum :-[yarın bi bakayım işin çokluğuna göre yumuşatma tavlamsını yaparım uyarınız için sağolun. ;D ;D

Kopan bir ipe sımsıkı bir düğüm atarsanız, ipin en sağlam yeri artık bu düğümdür. Ama ipe her dokunuşunuzda canınızı acıtan tek nokta yine o düğümdür.(Looper)

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #44 : 09 Eylül 2022, 12:12:37 »

aslında yapıcaktım leref ystem ama sanırım şeytana uydum eğe işi çok az kalmıştı zaten bi kaç gündür profille ilgilenemiyorum :-[yarın bi bakayım işin çokluğuna göre yumuşatma tavlamsını yaparım uyarınız için sağolun. ;D ;D
şeref ustam kusuruma bakmayın yazım hatası yapmışım benim klavye kafayı yiyor galiba

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #45 : 09 Eylül 2022, 12:34:44 »
Herkeze tekrar merhabalar fırsat buldukça bıçağı tamamlamaya çalışıyorum bugün biraz daha ilerleme kaydedttim öncelikle ağız açma işi bitti ama bu işi çok dağınık ve fırsat bulduğum her boş vakitte 5 10 dk dk yaptığım için fotoğraflayamadım sanırım adım adım bıçak yapımından uzaklaştı konu :-[
Ful taşlama yapmaya çalıştım ağzı oldu ama bir bant zımpara makinesinden çıkmış gibi diğil  ;D ;D

Bugün bileme çentiğini açtım ve yavaştan perdaha başladım 80 kum flap diskle bitirmiştim zaten yüzeyi 150 kumla bir yüzüne giriştim bıçağın ama daha 180 kuma geçemeden vakit geç oldu ve uyumam gerekltiği için bıraktım sanırım önümizdeki yaza biticek bıçak :D :D

Bu arada bu bıçağın delikleri nerde diye kızmayın yarın delicem iniallah bi aksilik olmazsa

« Son Düzenleme: 09 Eylül 2022, 12:37:51 Gönderen: Yasin cengiz »

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #46 : 09 Eylül 2022, 12:52:34 »
Güzel güzel, bence adım adım oluyor bu da. Her aşamayı fotoğraflarsan süreç daha da uzar zaten. Bant zımparanın esprisi bence karbon çelikte sadece bitirişinin eğeden daha düzgün olması. Yani eğeyle de gayet hızlı ağız açılabiliyor. Tek sorun eğede perdah daha uzun sürüyor eğenin açtığı derin izlerden ötürü.

Flap kullanırken dikkat, taşlama makinesini çok yatay tutarsan yaprakların arasına profil dalabilir. Bir de tam taşlama olmayan işlerde taşlama hattını yok edebilir. Ben yine senin nezdinde genel uyarımı yapmış olayım.

Eline sağlık, bitmiş hâlini merak ediyorum. :2up
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #47 : 09 Eylül 2022, 13:09:48 »
Estağfirullah hepimizde oluyor klavye hataları.

Mustafa uyarıyı yapmış güvenlik için.

Ben de bir ekleme yapmak istiyorum;
tam taşlamada eşik kısmında fazla aşındırmadan dolayı bir sıkıntı yaşıyoruz. Bunu önlemek için ağız açım işini bir tık az yapmak lazım. Mesela tam taşlamayı 2mm aşağıda bırakabiliriz. Bu eksikliği zımpara perdahında giderebiliyoruz.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #49 : 09 Eylül 2022, 20:18:55 »
Uyarılarınız için hepinize  :)teşekkür ederim abilerim flapın böyle bşr tehlikesinin olduğunu biliyorum başımada geldi flap elimdeki çift apızlı kamayı kapıp karşımdaki ağaca sapladı tabi o olaydan sonra daha dikkatli oluyırum dik kullanmıyorum flabı.. İnşallah bitşrmek nasib olur

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #50 : 10 Eylül 2022, 21:04:30 »
Herekeze iyi akşamlar diliyorum bıçağın pim delikleri bu gün delindi ama fotoları çekemedim yarın yüklerim inşallah delikler punta matkabıyla delindi çokta zor olmadı açıkcası

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #51 : 11 Eylül 2022, 11:43:55 »
Ve fotoğraflarda böyle perdaha bugünde devam ettim hala 150 kumdayım daha sonra 180 240 be 400 kumla yapıcam daha sonra polisaj kıremiyle parlatıcam

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #52 : 11 Eylül 2022, 19:13:44 »
400 kumdan polisaj kremi iş görmez.

Suyu verildi mi bunun takip edemedim. Eğer suyu verilmediyse 150 kumu geçmeye gerek yok.

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #53 : 11 Eylül 2022, 20:03:38 »
400 kumdan polisaj kremi iş görmez.

Suyu verildi mi bunun takip edemedim. Eğer suyu verilmediyse 150 kumu geçmeye gerek yok.
şeref ustam elimde en yülsek 1500 kum zımpara var ama 400 den sonra yani arası yok 400 den sonra 1500 iş görürmü acaba  O:-)

Daha suyunu vermedim ustam perdahı biraz halledeyim sulayıcam inşallah

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #54 : 11 Eylül 2022, 22:33:14 »
400den 1500 çok zor. En iyi ihtimalle günler alır.

Neden parlatıyorsun ki zaten ısıl işlemde kararacak hatta oksidasyonlar oluşacak yüzeyde. Yine en kaba kuma döneceksin.

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #55 : 12 Eylül 2022, 00:12:08 »
400den 1500 çok zor. En iyi ihtimalle günler alır.

Neden parlatıyorsun ki zaten ısıl işlemde kararacak hatta oksidasyonlar oluşacak yüzeyde. Yine en kaba kuma döneceksin.
ustam sizin uyarınızdan  sonra 150 kumda bırakmaya karar verdim.

Işıl işlem sonrasında parlatmayı düşünüyorum ara kumları tedarik etmeye çalışayım
« Son Düzenleme: 12 Eylül 2022, 00:14:04 Gönderen: Yasin cengiz »

exhonage

• *
  • 14
  • yusuf gültekin
  • Meslek: makina mühendisi (öğrenci)
  • Yer: ankara
« Yanıtla #56 : 12 Eylül 2022, 20:03:49 »
şahmerdan yada pres olmadan benim cesaret edemeyeceğim bir iş yapmışsınız, tebrik ederim. elinize sağlık

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #57 : 12 Eylül 2022, 20:54:33 »
Bence parlatma işine hiç girme. Başlayınca sonu yok bu parlatma işinin saatlerce uğraşırsın sonra polisaj yapınca çizgiler belirmeye başlar ulan dersin hangi kumda yetersiz perdah yaptımda böyle oldu. Baştan başlarsın eğer çiziksiz bir yüzey istersen. Bunlarda seni işten soğutur bence orta ayar bir kum belirle o kumda saten yüzeyde bırak bıçağı.

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #58 : 12 Eylül 2022, 22:54:26 »
şahmerdan yada pres olmadan benim cesaret edemeyeceğim bir iş yapmışsınız, tebrik ederim. elinize sağlık
teşekkür ederim ustam sonradan biraz pişman oldum ama sonuç inşallah bunca emeğe değer
« Son Düzenleme: 12 Eylül 2022, 22:55:57 Gönderen: Yasin cengiz »

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #59 : 12 Eylül 2022, 22:58:09 »
Bence parlatma işine hiç girme. Başlayınca sonu yok bu parlatma işinin saatlerce uğraşırsın sonra polisaj yapınca çizgiler belirmeye başlar ulan dersin hangi kumda yetersiz perdah yaptımda böyle oldu. Baştan başlarsın eğer çiziksiz bir yüzey istersen. Bunlarda seni işten soğutur bence orta ayar bir kum belirle o kumda saten yüzeyde bırak bıçağı.
tavsiyeniz için sağolun 400 kum yeterlimidir acaba saten yüzey için ama kesici ağızı ayna gibi yapıcam   :D ;D