Bıçak Sanatı - Forum

Hint malı jk eğeler

Yasin cengiz

• **
  • 103
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Afyon
Hint malı jk eğeler
« : 05 Ağustos 2022, 20:34:45 »
Merhaba kıymetli ustalarım değerli hobidaşlarım abilerim kardeşlerim size sormak istediğim bir soru var elimfe hint malı jk bir eğe var acaba bu eğeden bıçak yapan ustalrım varmı yani başarılı bir sonuç alındı mı  daha önce çin malı ve bazı hint malı eğelerin sementasyonla sertleştirildiğini okumuştum deneyen ustalarım olur yada olmaz derse çok memnun olurum saygılar
Kopan bir ipe sımsıkı bir düğüm atarsanız, ipin en sağlam yeri artık bu düğümdür. Ama ipe her dokunuşunuzda canınızı acıtan tek nokta yine o düğümdür.(Looper)

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Hint malı jk eğeler
« Yanıtla #1 : 05 Ağustos 2022, 20:52:03 »
Merhaba kıymetli ustalarım değerli hobidaşlarım abilerim kardeşlerim size sormak istediğim bir soru var elimfe hint malı jk bir eğe var acaba bu eğeden bıçak yapan ustalrım varmı yani başarılı bir sonuç alındı mı  daha önce çin malı ve bazı hint malı eğelerin sementasyonla sertleştirildiğini okumuştum deneyen ustalarım olur yada olmaz derse çok memnun olurum saygılar

Sadece bir sefer denediğim için kısıtlı tecrübedir.
Hint malı "JK" markalı eğe, ısıl işlemi kanola yağında, (suda denemedim) w1 esas alındığında iyi sertlik alıyor. Menevişi 250 ve azıcık üzerinde seviyor. Hamon denemedim.
« Son Düzenleme: 05 Ağustos 2022, 20:54:23 Gönderen: dela »

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #2 : 05 Ağustos 2022, 21:02:15 »
Cevabınız için teşekkür ederim ustam eğeyi bir arkadaşım verdi onun için bşr bıçak yapılıcak ama eğe yeni gibi elimde 25 30 yıllık ingiliz bir eğe var ömrünü tamamlamak üzere artık pek talaş kaldıramıyor ingiliz eğelerini w2 olduğunu biliyorum ilerde homon denemek istşyorum bu yüzden kararsız kaldım açıkçası jk de w2 ise ingiliz eğemi feda edicektim yoksa yeni bir eğeyi dövmek içimden gelmiyor :-[
Kopan bir ipe sımsıkı bir düğüm atarsanız, ipin en sağlam yeri artık bu düğümdür. Ama ipe her dokunuşunuzda canınızı acıtan tek nokta yine o düğümdür.(Looper)

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #3 : 05 Ağustos 2022, 21:03:57 »
Çok fazla ikilemdeyim galiba  :D :D

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #4 : 07 Ağustos 2022, 00:12:47 »
sementasyon yapılmış eski eğeden bıçak yapılıyorsa.... sementasyon konusunu biraz okumalı.

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #5 : 07 Ağustos 2022, 10:07:39 »
sementasyon yapılmış eski eğeden bıçak yapılıyorsa.... sementasyon konusunu biraz okumalı.
Yok yok murat hocam yanlış anlaşıldım galiba semantasyon yapılmış eğelerin sadece yüzeyine karbon emdirildiğini ve bıçak olmayıcağını biliyorum hint malı jk eğeleri denemiş ve olumlu netice almış arkadaşlar olduğunu öğrendim ama bendeki eğeyi bozmamaya karar verdim onlara kıyamadım diyeyim  ;. Onun yerine oksijenle kesilmiş bir tren rayı parçasını dövmeye başladım  :)]
saygılar
« Son Düzenleme: 07 Ağustos 2022, 10:16:40 Gönderen: Yasin cengiz »

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #6 : 07 Ağustos 2022, 10:15:48 »
Yeni konu açmadan bir soru daha sorsam kimse kızmaz galiba  ;D tren rayından kesilen bşr parçayı lama yapmaya çalışıyorum şimdi aklıma takılan şey şu değerli ustalarım parça zor dövüldüğü için ve çatlak yada yırtılma olmasın diye yüksek ışılarda dövüyorum ama yüzeyde karbon yanması göze çarpıyor parçanın şuanki kalınlığı en kalın yeri 2 cm en ince yerçde 1.5 cm filan acaba inceldikçe daha düşük ısılarda mı dövme yapmalıyım karbon kaybeden kısım dövüldğkçe tufal olup dökülürmü ilk dövme aşamasında çok fazla tufal döküldü ben bunu oksijenle kesilmiş olmasına bağladım yanılıyor muyum?
 saygılar
« Son Düzenleme: 07 Ağustos 2022, 10:18:14 Gönderen: Yasin cengiz »

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #7 : 07 Ağustos 2022, 10:21:42 »
Bende bir kez denedim epey kıvılcim veriyor. Zannedersem w1 yada w2 karbonlu. En anlaşılır yolu uçundan 1cm kesin deneyin sertleşiyor mu diye?

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #8 : 07 Ağustos 2022, 10:56:06 »
Bende bir kez denedim epey kıvılcim veriyor. Zannedersem w1 yada w2 karbonlu. En anlaşılır yolu uçundan 1cm kesin deneyin sertleşiyor mu diye?
eğenin dişlerinin iyi olmasından dolayı kullanmaktan vaz geçtim ustam ama tecrübenizş paylaştığınız için teşekkür ederim sonuçta eğe bir gün körelicek ve bıçak olucak forumdan edindiğim bilgilere göre esaş,jk,hase,dick ,pferd ve diğer alman ingiliz malı olan eğeler bıçak oluyor en azından sementasyonla üretilmemişler veya hss filan diğiller  8) 8)
Saygılar

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #9 : 07 Ağustos 2022, 10:59:45 »
Yeni konu açmadan bir soru daha sorsam kimse kızmaz galiba  ;D tren rayından kesilen bşr parçayı lama yapmaya çalışıyorum şimdi aklıma takılan şey şu değerli ustalarım parça zor dövüldüğü için ve çatlak yada yırtılma olmasın diye yüksek ışılarda dövüyorum ama yüzeyde karbon yanması göze çarpıyor parçanın şuanki kalınlığı en kalın yeri 2 cm en ince yerçde 1.5 cm filan acaba inceldikçe daha düşük ısılarda mı dövme yapmalıyım karbon kaybeden kısım dövüldğkçe tufal olup dökülürmü ilk dövme aşamasında çok fazla tufal döküldü ben bunu oksijenle kesilmiş olmasına bağladım yanılıyor muyum?
 saygılar

Bazı çelikler düşük sıcaklıklarda dövülmeyi sevmez. Sizin dövme işleminiz damaskus dövme tekrarına ulaşmaz zaten. Teknik olarak karbon kayıpları, öte yandan çeliğin, ocaktan karbon emilimini falan bir tarafa bırakarak, yüzyıllarca tekrar tekrar yapılan bir uygulamadan sözediyoruz.
Bileğinize kuvvet.  Devam...  :)

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #10 : 07 Ağustos 2022, 11:53:05 »
 saygılar

Bazı çelikler düşük sıcaklıklarda dövülmeyi sevmez. Sizin dövme işleminiz damaskus dövme tekrarına ulaşmaz zaten. Teknik olarak karbon kayıpları, öte yandan çeliğin, ocaktan karbon emilimini falan bir tarafa bırakarak, yüzyıllarca tekrar tekrar yapılan bir uygulamadan sözediyoruz.
Bileğinize kuvvet.  Devam...  :)
yüksek ısılar dedim ama şöyle diyeyim çelik izerinden kimi zaman kıvılcım atıyor oluyor kimi zaman bşraz daha ısınsa kıvılcım atıcak ısıda oluyor ama cevabınız içimi rahatlattı teşekkür ederim sanırım iki güne filan 3mm yada 3.5 mm düşürürüm  :D

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #11 : 07 Ağustos 2022, 12:05:39 »
...........
 yüksek ısılar dedim ama şöyle diyeyim çelik izerinden kimi zaman kıvılcım atıyor oluyor kimi zaman bşraz daha ısınsa kıvılcım atıcak ısıda oluyor ama cevabınız içimi rahatlattı teşekkür ederim sanırım iki güne filan 3mm yada 3.5 mm düşürürüm  :D

Tarif ettiğin yıldızlanmanın bir tık ötesi erime. Ocak kaynağı için tamam da dövme için de abartmamak lazım.  :)
Bu arada karbon kaybı ile tufal (demir oksit) arasında doğrusal ve görsel bir ilişki kurulabilir mi? Onu da bilen cevaplasın.

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #12 : 07 Ağustos 2022, 12:15:34 »
...........

Tarif ettiğin yıldızlanmanın bir tık ötesi erime. Ocak kaynağı için tamam da dövme için de abartmamak lazım.  :)
Bu arada karbon kaybı ile tufal (demir oksit) arasında doğrusal ve görsel bir ilişki kurulabilir mi? Onu da bilen cevaplasın.
yıldızlanma olmadan döveme yapmamın bi mahsuru yok galiba zaten parça inceldikçe ısınmayı kontrol etmek daha kolay oluyor kalın parçada üzerini örtüyorsun biraz bekliyosun filan falan  ;. Yıldızlanma sıcaklığına varmadan dövücem konu anlaşılmıştır sağolun ustam  :2u.
Saygılar

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #13 : 23 Ağustos 2022, 06:40:03 »
Bu arada ray parçasından bir lama elde ettim eğer foto yüklemeyi başarabilirsem başka bir konu açıp adım adım süreci payalaşmaya çalışıcam en azından çekebildiğim kadarını birde konu için hangi bölüm uygun olur diye sormadan edemeyicem  ;D

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #14 : 23 Ağustos 2022, 09:50:36 »
Adım adım paylaşım için Nasıl Yapılır - Adım Adım Bıçak Yapımı bölümü uygun olur bence. Yahut yine Sabit Namlu bölümünde paylaşılabilir.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #15 : 23 Ağustos 2022, 21:49:37 »
Adım adım paylaşım için Nasıl Yapılır - Adım Adım Bıçak Yapımı bölümü uygun olur bence. Yahut yine Sabit Namlu bölümünde paylaşılabilir.
teşekkür ederim fotoları yüklemeyi öğrenir öğrenmez konuyu açıcam

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #16 : 24 Ağustos 2022, 09:44:44 »
Rica ederim hocam. Foruma görsel yüklemek aslında basit iş.

İlk yöntem forumun kendi altyapısına eklemek. Fotoğraf boyutunu, türünü ayarladıktan sonra (bunlar aklımda değil bi arama yapabilirsiniz forumda) yanıtla ekranının altında "Ekler ve diğer seçenekler" kısmından "Dosya Ekle" seçip resimleri foruma ekleyebilirsiniz.

Bu ayarlar zor gelirse benim kullandığım yöntem hizliresim.com sunucusunu kullanmak. Buraya fotoğrafları yükledikten sonra (herhangi bir boyut kısıtlaması yok) yüklenen görselin sağ tarafında çıkan seçenekler içinden forum için olan linki kopyalıyorsunuz, yazıda nerede görünmesini istiyorsanız oraya yapıştırıyorsunuz.

Bunların detayları yine forumda anlatılmış bir kaç yerde. Biraz aramayla ulaşabilirsiniz hocam. Konunuzu bekliyorum.  :2up

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #17 : 24 Ağustos 2022, 14:02:29 »
Beyaz üzerinde beyaz arka planlı paylaşım çok okunaklı olmadığı için alıntıla gibi yapıp koyu arka plan oluşturdum. Umarım işinize yarar: https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=878.msg260655#msg260655

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #18 : 24 Ağustos 2022, 14:38:46 »
Orkun hocam emeğine sağlık. O konuya da yazıp kalabalıklaştırmak istemiyorum. Hem insanlara bir rehber hazırlamış, hem de bunu alıntılayıp daha okunaklı hâle getirmiş olman çok güzel. (Ayrıca alıntılayıp arka planı karartmak tam çözüm odaklı bir hareket olmuş, çok akıllıca. :2up )

Buraya bir ekleme yapacak olursam, forum altyapısına yüklenmiş görsellerin hem uzun süreli olması hem de bir görsele tıkladıktan sonra sağ-sol oklar yahut fare tekerleği ile bile görseller arası geçiş kolaylığı avantajı varken, farklı bir sunucu kullanarak yüklenmiş görselleri konunun tam ilgili yerine koyarak metin-görsel arası etkileşimi daha etkili kullanma avantajı var.

Muhammed Kargı

• 157
  • Yer: YOZGAT
« Yanıtla #19 : 24 Ağustos 2022, 15:59:19 »
Jk marka ağaç törpüsünden bowie av bıçağı yapmıştım. Sahibi yaklaşık 3 yıldır kullanıyor çok memnun. Yapım sonrası gerekli testlerden başarılı bir şeklide geçmişti.