Bıçak Sanatı - Forum

Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
Ynt: Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?
« Yanıtla #20 : 28 Temmuz 2011, 20:15:08 »
baton test
pirinç testi
sivri uç dayanım testi
kesim testleri ( karton halat ağaç kağıt domates )

bir avcı ve amatör balıkçi olarak kemik kesme ve balık kesme testini unutmuşum
iyi bıçak balığı da kesen bıçaktır

özellikle de alabalık ;)
« Son Düzenleme: 28 Temmuz 2011, 20:22:20 Gönderen: yusuf biçer »
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

Erdal ATASOY

• 164
  • Meslek: imalat/ ERDAL ATASOY D.T:1973
  • Yer: GÜDÜL/ANKARA
« Yanıtla #21 : 29 Temmuz 2011, 01:58:55 »
http://www.youtube.com/watch?v=-sHTJAKN-5k
Adamlar katanaya 50 cal. ile atış yapıyor ve sonuç
Saygılar.

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #22 : 29 Temmuz 2011, 10:38:45 »
Akın bey, teşekkür ederim. Önerdiğiniz biçimde 3er ölçüm alabilirim.
Ben 10 sene önce KOSGEB'de çalışmıştım ve o zamanlar çok da teknolojik bir yer değildi. Umarım bahsettiğiniz tablalı düzenek orada vardır.
Yusuf bey, balığı bulmak kolay :) ama av hayvanına muadil aklıma gelen tek şey çiğ bir tavukla uğraşmak.
Bu yöntemi uygulamak sizce doğru olur mu?
Saygılarımla
"ehl-i dil birbirini bilmemek insâf değil"
Nef'i

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #23 : 29 Temmuz 2011, 10:58:23 »
Testin amacı yoketme testinden çıktı galiba.

Balık konusuna katılamayacağım, balık için bıçak süper keskin, dar, ince ve esnek olmalı, dayanıklılık balık bıçağında arayacağım son şey. Balık bıçağı balığın derisini yüzecek fileto çıkartacak bıçak.

Tavuk da bir av hayvanımızdır, avcı yeterince alkollendirilip yeterince kızdırılırsa >:D. Dana bile avlanabilir ???, ustalarımızın hikayelerinden bilirim :D.

Av hayvanında yoketme testi yapılacaksa domuz zurnası (kafanın gözden önü) kırmayı öneririm. Azı dişlerini almak için sıkça yapılan bir iştir. Çok avcıya övdüğü bıçağına mal olmuştur.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #24 : 29 Temmuz 2011, 13:31:20 »
...
Av hayvanında yoketme testi yapılacaksa domuz zurnası (kafanın gözden önü) kırmayı öneririm. Azı dişlerini almak için sıkça yapılan bir iştir. Çok avcıya övdüğü bıçağına mal olmuştur.

Kırma yöntemi ne? Bıçağın ağzıyla art arda vurarak mı kırıyorlar? Yoksa bıçağın sırtıyla falan..? Bıçaklarda hasar genelde ne oluyor?, ağızda dönme ya da kırılma? Bıçağı mitoz bölme?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #25 : 29 Temmuz 2011, 13:58:52 »
...

Kırma yöntemi ne? Bıçağın ağzıyla art arda vurarak mı kırıyorlar? Yoksa bıçağın sırtıyla falan..? Bıçaklarda hasar genelde ne oluyor?, ağızda dönme ya da kırılma? Bıçağı mitoz bölme?

Her türlü Eylem hocam, dikine saplayıp kabzadan vurarak yerleştiren, sonra da kanırtarak ayırmaya kalkan mı ararsın, ağızla ardarda vuran mı ararsın (bunu benim de yapmışlığım var :-[, mahçup olmadım kırdım zurnayı ama :) )? Hırs yapan avcının yapmayacağı şey yok. Tek ördek arkasından 8 fişek sıkıp hala vuramayınca tüfeği yere çalan eli tüfekliler biliyorum.
« Son Düzenleme: 29 Temmuz 2011, 14:01:25 Gönderen: ratbertovich »
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #26 : 29 Temmuz 2011, 14:13:28 »

baton test
pirinç testi
sivri uç dayanım testi
kesim testleri ( karton halat ağaç kağıt domates )

bıçağın ağız kısmı nasıl oldu diye bu testlere tutunca yine biraz körelme deforme oluşabiliyor,sonra yine bilemek lazım,yine test yapınca yine deforme oluyor kısır döngü  :-[

ayrıca bu testlerin ingilizce adını bulamadım ki video olarak aratayım ^-^

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
« Yanıtla #27 : 29 Temmuz 2011, 14:58:21 »
Sayın ratbertovich,
:)
Av hayvanı tarifime katkıda bulundunuz, teşekkür ederim.
Bıçağı yok etmekten vazgeçmiş değilim, ilk aşama testleri hallettikten sonra iyice zorlayacağım (laf aramızda kırılmasa ne iyi olur :) )
Avlanmıyorum, pek avcı arkadaşım da yok. Belki bir domuz ile değil ama sığır kemikleri ile çalışabilirim, sizce uygun olur mu?
Balık ile ilgili olarak bu bıçakla fileto çıkartabilir miyim, bilmiyorum ama balığa dikey ve yatay "insizyonlar" yapabilirim sanırım :)

Şu ABS testlerinde, testi geçen bıçağı "knife smith"ler imzalıyorlar, forumdaki ustalar da sınavı geçen bir örneği onurlandırırlar mı acaba? :)
Saygılarımla
Nef'i

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #28 : 29 Temmuz 2011, 16:18:44 »
...
Her türlü Eylem hocam, dikine saplayıp kabzadan vurarak yerleştiren, sonra da kanırtarak ayırmaya kalkan mı ararsın, ağızla ardarda vuran mı ararsın (bunu benim de yapmışlığım var :-[, mahçup olmadım kırdım zurnayı ama :) )? Hırs yapan avcının yapmayacağı şey yok. Tek ördek arkasından 8 fişek sıkıp hala vuramayınca tüfeği yere çalan eli tüfekliler biliyorum.

False edge denen belki yelman sayılabilecek olan bıçak sırtı attraksiyonunun doğru biçim ve doğru ısıl işlem ile uygulandığında bu konuda fayda sağlayacağını düşünüyorum. Yaptığım şu yelman iş görür mü acep?

Belki açıyı az daha keskin hale getirmek iyi bir fikir...
Namık Kemal
Instagram'da ben

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #29 : 29 Temmuz 2011, 16:29:25 »
...

False edge denen belki yelman sayılabilecek olan bıçak sırtı attraksiyonunun doğru biçim ve doğru ısıl işlem ile uygulandığında bu konuda fayda sağlayacağını düşünüyorum. Yaptığım şu yelman iş görür mü acep?

Eylem hocam iş yerinde konulardaki resimleri göremiyorum, akşama bakarım, ama evet, kemik kırmakta zaten ağız değil false edge kullanılmalı. Zurna biraz daha zorlu; o kadar ki, kurşun sektirdiği efsaneleri yaygındır.

Ben uzun zamandır zurna için balta taşıyorum.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #30 : 29 Temmuz 2011, 16:49:55 »
Kesin vardır bir tekniği.

Hindistan cevizini, nasıl bir şey acaba, bu yaşa geldim bir de bunu öğreneyim deyip almıştım. Eve getirdikten sonra mundar etmeden açma işini muhterem google sayesinde çözünce "Vay anasını amma kolaymış demiştim." Kesin vardır zurnanın da bir cheat kodu.
« Son Düzenleme: 29 Temmuz 2011, 17:25:01 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

yusuf biçer

• *
  • 1415
« Yanıtla #31 : 29 Temmuz 2011, 17:09:19 »

avcılar işin kolayını bulmuşlar  ;) artık motorlu ağaç testeresi ile zurnayı kesiyorlar >:D

balığa gelince balık dayanıklılık testi için değil kesim testi için
kaygan ve yumuşak et bıçağı zorluyor kör bıçak balığı kesmiyor ezip pörsütüyor 
« Son Düzenleme: 29 Temmuz 2011, 17:19:14 Gönderen: yusuf biçer »
Yusuf BİÇER / Adana 1974

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
« Yanıtla #32 : 29 Temmuz 2011, 17:16:50 »
Yusuf bey,  doğada ava "field dressing" yaparken- özür dilerim, bunun Türkçesini bilmiyorum,içini temizlerken filan mı demek lazım?- bıçak satır gibi mi kullanılıyor?
Nef'i

yusuf biçer

• *
  • 1415
« Yanıtla #33 : 29 Temmuz 2011, 17:21:31 »
Yusuf bey,  doğada ava "field dressing" yaparken- özür dilerim, bunun Türkçesini bilmiyorum,içini temizlerken filan mı demek lazım?- bıçak satır gibi mi kullanılıyor?

av bıçağıysa evet

büyük av bıçağı + bi de yüzme bıçağı var avcıların kullandığı

deri yüzmek karın yarmak için  bir de bunlar var

Guthook

« Son Düzenleme: 29 Temmuz 2011, 17:50:14 Gönderen: yusuf biçer »
Yusuf BİÇER / Adana 1974

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #34 : 29 Temmuz 2011, 17:45:48 »
avcılar işin kolayını bulmuşlar  ;) artık motorlu ağaç testeresi ile zurnayı kesiyorlar >:D

Keserken kolaydır da üst baş batıyordur domuzun kanı kemiği kıkırdağından... Ben baltayla devam ^-^...

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #35 : 29 Temmuz 2011, 18:36:47 »

Evet, biraz daha dar bir açıyla gayet iyi iş görür. Bir de tecrübem: düz değil de dışa kavisli yelmanla daha kolay kemik kırılıyor.

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
« Yanıtla #36 : 29 Temmuz 2011, 19:01:58 »
Bu durumda:
Aşamaların tek bir uygulayıcı tarafından tatbik edilmesi ve her aşamadan sonra traş edici keskinliğin kalıp kalmadığının ayrıca bıçaktaki kırılma, aşınma ve çatlamaların standart bir ışık kaynağı altında, bir kişi tarafından kontrol edilmesi kaydıyla:

1-Sertlik testi -Rockwell
2-Pirinç çubuk testi
3-Traş edecek seviyede keskinlik
4-Balık- domates vs kesmek
5- Karton kesmek
6-Halat kesmek
7-Kalas kesmek
8-Batonlayarak kalas kesmek
9-Kemik kesmek/kırmak
10-Uç dayanımını görmek için metal levhaları delmek
11-Briket kırmak??
12-Mengenede bükme testi uygulamak

Eksik kalan birşey var mı? :)
Saygılarımla
Nef'i

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #37 : 29 Temmuz 2011, 19:05:39 »
Metal levha delmek ucun esnemesini test eder mi? Gördüğüm testlerde 20-30 kez kalasa saplayıp kanırtarak parça kopartmak şeklinde test ediliyor bıçağın ucu.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #38 : 29 Temmuz 2011, 19:51:50 »
Şahsen knifetests.com mentalitesini itici bulmuşumdur ancak sizin test listesi de aynı yöne kayıyor.  ::)
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #39 : 29 Temmuz 2011, 20:22:07 »
Briket kırmak, metal levhaları delmek testleri özellikle gereksiz ve anlamsız...

Aynen Eylem'e katıldım şimdi, bu yolda gidiyor. Bir daha tekrarlayayım, karşılaştırılabilir veya anlamlı bir sonuç vermeyecek test bıçağa eziyetten ileri gidemez, örneğin brikete veya betona bıçağı vurmak hiç bir bilgi vermeyecektir size, tüm bıçaklar gibi sizin bıçağınızın da bu işten hasar göreceğini kanıtlayacak sadece, ya da metal levhayı delmek, bu testte de eğer levha yeterince inceyse bıçağınızın kendinden yumuşak metalleri rahatlıkla deldiğini gösterecektir, uç yapısı bıçağınızın küt ise levhayı delemeyecek ve bu test sizin bıçağınızın ucunun küt olduğunu gösterecek, yani totoloji. Totolojiler testlerde sanki işe yarar gibi görünürler genelde, bıçak kesiyor bilgisi mesela hiç bir bilgi içermez, bıçak zaten keser, ama ne kadar kesiyor bilgisi totoloji değildir. Bunun gibi mesela su dolu pet şişeleri dizip bıçakla bunları biçiyorlar, burada bıçağı tutanın tekniği, gücü, bıçağın ağırlığı ve uzunluğu, biley kalitesi gibi faktörler sonucu belirliyor, ancak bu veriler bilgi değil değişkenlerdir, değişkenlerin de değişme eğiliminde olması bilgi değil totoloji yine  ;D

Kipmen Sanat web sitesi