Bıçak Sanatı - Forum

Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?

tirendaz

  • ***
  • 214
  • Mert Topçubaşı-1974
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: İstanbul
Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?
« : 28 Temmuz 2011, 00:39:11 »
Sayın forumdaşlar,
Özellikle provakatif bir başlıkla dikkatinizi çekmeye çalıştım, amaç bıçağı sadece kırmak değil elbette.
Bir süreden beri yabancı sitelerde izlediğiniz "knife test" veya "torture test" tarzı testlere takılmış durumdayım.
Bu testlerle ilgili beni rahatsız eden şeyler var. Ama bir yandan da birçok kulanıcı bu test sonuçlarını dikkate alıyor diye düşünüyorum.
Son bir yıldır maalesef bu forum dışında birçok yerde "kendi bıçak testinizi geliştirmek isteseydiniz, hangi kriterlere bakardınız" sorusunun cevabını aradım ve tahmin edersiniz, cevapsız kaldım.
Geçen gün bir yazışmada sayın Emre Ekipmen uygulanacak testlerin bilimsel olması gerektiğinden bahsetti.
Tam olarak bunu arıyorum şimdi: Elimdeki imkanlarla yapabileceğim, tekrarlanabilir, standart testler.

Şimdi bıçaktan bahsedeyim:



"ehl-i dil birbirini bilmemek insâf değil"
Nef'i

tirendaz

  • ***
  • 214
  • Mert Topçubaşı-1974
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?
« Yanıtla #1 : 28 Temmuz 2011, 00:49:25 »
Bunu yapan arkadaşımın bana verdiği bilgileri aklımda kaldığı kadarı ile paylaşacağım, yanlış birşey yazmam umarım:
Bıçak yüksek hız çeliği olarak tarif edilen rulman da denilen bir malzemeden fırınlanmak ve dövülmek sureti ile üretilmiş. Anlatılandan anladığım kadarı ile hava ile soğutulmuş, ama bu esnada sırtın ve kesici kenarın farklı hızlarda soğutulması sağlanmış. Şu anda kolumu traş edebileceğim kadar keskin ve özellikle bu tür testlere tabi tutulmak üzere üretilmiş bir bıçak. Belki bir eksikliği - ve bu çok önemli de olabilir- bir kabzasının olmaması olabilir, ama sanırım bu şekilde de kullanılabilir.
Bu yazacağım biraz duygusal olacak ama elimde verdiği his çok güzel, ağırlığı ve dengesi çok doğruymuş gibi hissediliyor, yani bunu sevdim.
Nasıl test edeceğim diye kara kara düşünüyorum.
Hangi testleri uygulamak doğru olur?
Daha da önemlisi hangi testler anlamlıdır, sizlerin beğendiğiniz bıçakları seçerken bilmek isteyecekleriniz nelerdir?
"ehl-i dil birbirini bilmemek insâf değil"
Nef'i

Erdal ATASOY

  • ***
  • 164
  • Meslek: imalat/ ERDAL ATASOY D.T:1973
  • Yer: GÜDÜL/ANKARA
Ynt: Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?
« Yanıtla #2 : 28 Temmuz 2011, 01:24:30 »
Mert bey öncelikle bıçakgörsel açıdan çok hoş duruyor ve aynı zamanda çok hoşta fotoğrafda kombinasyon oluşmuş o bakımdan süper  :2up
Sorduğunuz soruyu bıçak bende olsa idi ne yapardım diye kendime sordum ve aklıma gelen şu oldu:
Bana göre bıçağın görselliği kadar mukavemetide çok önemli bunu avrupada nasıl uygulandığını az çok hepimiz biliyoruz bunun yarışmaları düzenleniyor yapılanlar az çok belli halat kesiyorlar pet şişe kalas hatta cola kutusunda bile performans denemesi yapıyorlar.
Aslında bizlerde hersene bi araya gelip bu etkinliklerden yapmamız lazım diye düşünüyorum!!!
Elinizdeki bıçakla ne yapabilirsiniz; Bıçak jlet keskinliğinde olmalıdır Sertlik derecesi yüksek ağaçlar seçilerek örneğin meşe gürgen erik ceviz ağacı gibi bunlar üzerinde parçalama ve doğrama testine tabi tutulduktan sonra ağız keskinliğinin hala jilet keskinliğinde olup olmadığı konturol edilebilir, yine yağ tenekelerinde aynı işlem yapılıp ağzı dönmüş mü bakılabilir bu tür işlemler çoğaltılabilir işte kemik  enson demir de denenebilir ki bunu ben özellikle kendi yaptığım bıçaklarda hep test etmişimdir inanın yaptığım bıçakların ağzında en ufak bi dönme olmadığını görünce işte bütün dünyalar benim oluyor o an.
Yakın zamanda bununda videosunu çekip foruma koyacağım nasipse.
Saygılar!!!

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?
« Yanıtla #3 : 28 Temmuz 2011, 01:28:44 »
Ben olsam önce pirinç testi yapardım, ısıl işlem düzgün mü, kristal yapısı homojen mi diye bakmak amaçlı, sonra karton keserdim. Kaç metre karton kesiminden sonra traş edemeyecek kadar körleşmiş ona bakardım, tabii kesim işini olabildiğince aynı noktada yapmak gerek, karton yerine halat da olur. Halat için de kaç dilim halat kestikten sonra körelmeye başlamış onu kaydederdim. Bundan sonra düzgün bir kabza geçici de olsun yapardım en azından ip sargı filan, çünkü bu noktada yine bileyleyip bir de 2X4 cmlik kalas kesme işine girişirdim. Doğrama sonunda ne kadar vuruş sonra ya da kaç kez kalası böldükten sonra körleşme olmuş ona bakardım.
Bundan sonra eğer tamamen bıçaktan kurtulmak istiyorsanız  ;D mengeneye uçtan yaklaşık 3-4 parmak ilerden namluyu kıstırıp bükülme testi yapardım, kaç derece civarında kırıldığını not ederdim. Bu elinizdeki verileri daha ilerde elinize başka test için bıçak geçerse karşılaştırabileceğiniz değerler sunacaktır kabaca. Bir de eğer imkanınız olursa ve test etmeye meraklısanız bence mutlaka bir metalurji laboratuvarına sertlik ölçümü için yollayın, bu sertlik ölçümünü hem sırt bölgesine yakın yerlerden ve ağıza yakın biryerden ölçtürün derim...

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

  • ***
  • 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Ynt: Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?
« Yanıtla #4 : 28 Temmuz 2011, 01:39:37 »
Emre Kipmen , uygulanacak testlerin bilimsel olmasi gerektigini soyledi demek. :) O zaman " three point bend " diye bir test yapmak gerekecek ve bu test standart sekilde uretilmis 40 plus ornek ile yapilacak ve " poisson rate "de isin icine katilarak  ' kirilma testi  istatistikleri degerlendirilecek.  :) Bu tarz  materyalleri  degerlendirmek icin bilinen en baba , bilimsel test bu. Bir dolu metalurji muhendisimiz de var , bir girersek cikamayiz .

Ama , bicak kullanicilari kendi yollarini buluyorlar, ben de bu test metodlarina saygi duyuyorum, ne yalan soyliyeyim. Mengeneye tutturulmus bicagin boru marifetiyle , kuvvet kolunu uzatarak egilmeye calisilmasi, gibi abuk bir test , avda ne kadar anlamli ise  en bilimsel yol da esit derecede anlamsiz geliyor bana sanki.

Bicagi , sahada kullanan adamlarin fikirlerine danisiyorum, bence en duzgun test sonuclari buradan cikiyor. Ben , gecmiste bir zaman japon su taslari hamonu daha iyi ortaya cikariyor sanki demistim, benimle dalga gecmislerdi 'simdilerde Emre'den de ayni seyleri duyuyorum.

Bilimsellige karsi degilim , ama bicak denen nesne oyle acaip birsey ki , ve kullanildigi alanlar oyle cok degiskenlik gosteriyor ki degiskenleri sabitleyip belirli bir test metodunu standart hale getirmek mumkun degil. Konusuruz daha ...


Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

Akın Özcan

  • ***
  • 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
Ynt: Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?
« Yanıtla #5 : 28 Temmuz 2011, 03:05:05 »
burak abiye katılıyorum. bıçak için çokta bilimsel testlere gerek yok. ki bin bir emekle ürettiğimiz bıçağı geri dönüşü olmayan bir yola sokmanın da bir manasıda yok. tabi belli bir çelik ve tipteki bıçaktan çok sayıda bıçak üretilecekse bir kaç bıçağı eğme ve benzere testlerde heba etmenin kalite açısından faydası olacaktır.

hani mümkünse bıçağın sertliğini ölçtürmek bıçağın ağız tutuşu açısından bize yeterli bir bilgi verecektir. halat, karton vs ile de buna bakılıyor sanırım. bu kesim işlerinde bir süre uğraştıktan sonra buradan da yeterli bilgi alınabilir.

aklıma gelen diğer önemli bir konu da, tabi bıçağın sertliğinin yeterli olduğunu gördükten sonra, ısıl işlemin ne kadar doğru yapıldığı. sertlik tamamsa zaten bıçak ya olması gerektiği gibi olmuştur ya da serttir ama tane büyümesi nedeniyle mukavemeti inanılmaz derecede düşmüştür.

ben bunu eğeden yaptığım ikinci bıçağımda gördüm. inanılmaz bir ağız tutuşu ve sertliği vardı.
aklıma pirinç çubuk testi geldi, millet acaba bunu niye yapıyor diye, denedim ve bıçağın ağızı cam gibi kırıldı. meneviş az gelmiştir diye menevişle baya uğraştım ama nafile kırık yüzeyde büyümüş taneler açık olarak görülüyordu. pirinç çubuk testi olmadan bunu anlayamazdım en azından bıçak elimde kalana kadar çünkü bıçağın azını baya bir yere vurdum ağız tutuşuna bakmak için ama hep bıçağın ağızına dik kuvvetlerle. yani pirinç çubuk testide şart bence.

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?
« Yanıtla #6 : 28 Temmuz 2011, 14:15:21 »
Elinle kırdığın bıçağı göz yaşlarınla birleştiremezsin.  ;D

Amaç salt kırmak ise bunu şöyle yapardım: Sıcaklık sıfırın altındayken gece dışarda unutur, yine dışarda kalmış bir kütüğü yarmak için demir bir lamayı bıçağın sırtına vurarak batonlardım. Bu kaza süsü verdiğim hal.

Aksi halde yine çok soğutulmuş bıçağı mengenede çekiç darbesiyle kırardım.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

tirendaz

  • ***
  • 214
  • Mert Topçubaşı-1974
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?
« Yanıtla #7 : 28 Temmuz 2011, 14:37:38 »
Bilgilerini ve fikirlerini paylaşan tüm dostlara teşekkür ederim. Aklımda yavaş yavaş bir protokol belirmeye başlıyor.
Forum çapında standart olarak uygulanan bir testler dizisi yok anladığım kadarı ile. Sizce "bıçaksanatı" forumuna özgü bir yöntem geliştirmek, yapalacak yeni bıçakların en azından bu forumun standartlarını karşılaması anlamında bir hedef koymaz mı?
Ya da Bursa'da yapılacak yarışma gibi yarışmalarda kullanılacak bir referans olmaz mı?
Benim aklımda oluşan protokol şöyle:
Sertlik ölçümü
Keskinlik ölçümü-başlangıç için traş edebilir keskinlik
Keskinlik ölçümü -Halat- karton kesimi -kaç mm.lik malzeme kesileceği kararlaştırılır-
Tekrar bileylenebilme
Bu noktada pirinç çubuk testi? Belki bu testin yeri değişebilir
Kalasa vurarak (2x4) kalası kesmek
Tekrar keskinlik testi
Batonlayarak benzer kalınlıkta bir kalası kesmek
Keskinlik testi
Metal objeleri delmek- bundan emin değilim-
Tekrar test
Bıçağın üzerine yatay olarak ağırlık vermek- bunun, acil bir durumda bıçağı basamak olarak kullanmak anlamında bir kıymeti var mıdır?-
Sayın deserteagle :)
Bıçağı kırmak istemiyorum efendim, dikkatinizi çekeyim demiştim ama yanlış bir başlık olmuş:)
Sizin test önerilerinizi de öğrenebilir miyim?
"ehl-i dil birbirini bilmemek insâf değil"
Nef'i

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?
« Yanıtla #8 : 28 Temmuz 2011, 14:48:36 »
Ehehe başlığı öyle koyunca benim bu şakayı yapma fırsatım doğdu.  :)

Aslında yazdığımın kelime aralarında kırılganlığı belirleyen daha fazla şey olduğunu ima ettim. Örneğin aynı noktaya sert ve köşeli bir nesnenin darbeleri, sıcaklığın çeliğin kırılganlığına etkisi, kesim testinde kullanılan malzemenin durumu gibi... Bunları kontrol altında almadıkca karşılaştırmalar kötü sonuçlara gebedir.

Bunun dışında testler için tek bir test paketi oluşturulamayacağını düşünüyorum. Bıçağın kullanım amacına ve operatörünün anlayışına göre sahada yaşayacakları farklı olduğundan bıçağın hangi özelliğinin ne kadar öncelikli olduğunu herkesin mutabık olacağı şekilde belirlemek güç...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?
« Yanıtla #9 : 28 Temmuz 2011, 14:57:07 »
Testlerden yalnızca belirli bir seviyenin altındakini eleme amaçlı yararlanılması ise bahsi geçen yarışma gibi işin içinde estetiğin olduğu durumlarda iyi bir tercih olabilir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?
« Yanıtla #10 : 28 Temmuz 2011, 15:20:45 »
Testin tekrarlanabilir ve bize nicel bir değer vermesi durumunda bilimsel olduğu düşünülebilir. En azından 1 - 0 gibi "doğru" - "yanlış" gibi sonuçlar veren bir test bilimsel olabilir bir miktar, bu sonuçların tekrarlanabilir olması demek de tüm değişkenlerin kontrollü olması anlamını taşır.

Bu açıdan baktığımızda:
Sertlik ölçümü bilimseldir. Kesine yakın ve tekrarlanabilir bir sonuç verir.
Pirinç testi doğru uygulanırsa bilimseldir. "Doğru" veya "yanlış" anlamında mantık sonucu vermesi bakımından, ısıl işlemin bıçak geometrisine göreli olarak başarılı olup olmadığını söyler. Sadece bu ikisi bile oldukça güzel veri sunar.

Sorun ağız tutuşu denilen karmaşık konu. Bu konunun testi pek kolay değildir, hele tekrarlanabilir ve bıçaktan bağımsız olma ihtimali yoktur. Bu yüzden sadece ve sadece aynı geometri ve işleve sahip bıçaklar arasında karşılaştırma anlamında birşeyler ifade edebilir. Örneğin maksimum 3 milim kalınlığa kadar olan, namlu boyu 12 santimi geçmeyen av bıçakları halat kesme müsabakası gibi birşey yapılırsa, hemen hemen aynı fonksiyon için ve aynı boyutlarda tasarlanmış bir bıçak grubunu birbiriyle karşılaştırma anlamında bir miktar bilgi sağlayabilir, ancak bu kullanıcı odaklı bir bilgidir, bilimsel olduğu iddia edilemez. Bunun gibi kalas kesme konusu da aynı şekilde sadece karşılaştırma anlamında değeri olan testlerdir, ya da en azından bir kriter belirlenir, denir ki bıçak bu halattan 15 dilimi körelmeden kesebiliyorsa başarılı sayılır. Bu tip bir kriter sadece bıçağın aşınma direnci ve geometrisinin belli bir işlevi yerine getirmeye yeterli olduğu anlamında bir bilgi taşır.

Açıkçası benim kendi deneyimlerim saha testinin, yani av bıçağının avda, şef bıçağının mutfakta test edilmesinin sadece kabza ergonomisi, kılıf tasarımı ve bıçak formu anlamında bir anlamı olduğunu söylüyor. Bıçağın dayanımı, keskinliğini koruyabilmesi vs. konusunda sahadan gelen bilgiler aşırı yanıltıcı olabiliyor. Örneğin bir av bıçağı ile övünen bir avcı bir sürü ava gittim bıçak hala bileme istemedi diye bir bilgi verirken o bıçağı ne sıklıkta ve ne iş için kullandığı bilgisini tam olarak vermediği sürece bu bilginin aslında en ufak bir değeri yoktur. Bir avcı afrikada gergedan avlamıştır ve bıçağı bu hayvan için kullanmıştır, diğeri göl kenarında çulluk avlamıştır ve bıçak sadece bu hizmeti görmüştür. Bunları tam olarak karşılaştırmanın imkanı yok...

Bıçağı kırmaya gelince, bence yine aynı tip ve boyutta bıçakların özellikle "survival" denilen tiptekilerin karşılaştırılması için kırılana kadar bükülme testi bir miktar bilgi içerir, en azından kullanıcıya az çok bıçağı ne kadar zorlayabileceği bilgisini verir ki maalesef bazı kullanıcılar için bu bilgi önemlidir  ::) Aslında sadece bu konuda bir kriter belirlemek ve belli mesafeden kaldıraçlanan bıçağın kabzadan bükülmesi neticesinde en azından atıyorum 35 derece bükülmeye dayanması ve eski haline yamulmadan geri dönmesi gerekir gibisinden bir kısıt koymak daha makul olur.

Bu tip kriterleri her bıçak ustasının zaten olur az çok, bazısı abartılı kriterler belirlerler bazısı sadece pirinç testini geçsin yeter der, bazısı teneke bidon keser bazısı karton, bunları standartlaştırmak pek mümkün görünmüyor, ancak yukarda bahsettiğim şekilde bir müsabaka veya belli bir başarı seviyesini kanıtlama babında birşey ifade ediyor..

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?
« Yanıtla #11 : 28 Temmuz 2011, 15:38:08 »
Sertlik testi, belli bir ölçüm değerinin altının elenmesi için kullanılabilir; sertleşmiş ama aşırı sıçaklıkta tane büyümesiyle su verilmiş bir bıçağı eleyemez. Ancak bundan farklı problemler de olduğundan bunları dert etmeyeyim.

Sertlik testinden benim anladığım Rockwell C'dir. Yanlışım varsa affola, bu testi bıçak yüzeyinin istediğiniz noktasına yapamazsınız diye biliyorum. Namlunun iki yüzde de paralel olduğu noktalarda mı doğru sonuç veriyordu? O halde bu testi sırta yakın yerlerde yapacak gibiyiz. Peki, usta gidip şahane bir san mai yapmışsa dış taraflarda karbonu oldukça düşük bir çelik kullanmışsa, yada usta hamon yapmış, bıçağın sırtı su almamışsa bu test nasıl uygulanacak?

Aynı şekilde bükme testi de sırtına balyoz ile bile vursanız tek parça kalacak şekilde sadece ağzına su verilmiş, sırtı yumuşak bir bıçağa haksızlık edecektir.

Yani testlerin yanıltıcı sonuşlar vermemesini sağlamak güç.

Ayrıca testler fazlaca belirleyici olmaya başlatınca testlerden çıkan bıçakların daha az güzel bıçaklar olduğunu görmeye başlayacağız.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?
« Yanıtla #12 : 28 Temmuz 2011, 16:04:08 »
Haklısın Eylem, bunun için ricassonun ağza en yakın noktasından sertlik ölçümü iş görebilir, eğer ricasso'nun o kısmı ağızla birlikte sertleştirilmişse genelde ağız bölgesiyle aynı sertlikte olur hemen hemen, aynı şekilde hamon olayında da bu geçerli olabilir, ama tabii bir sürü bıçağın ne ricasso'su var ne de belirgin bir sertleştirme hattı, hatta sırta doğru karbon çeliklerinde giderek yumuşak değerler çıkabilir. Dediğin gibi sadece ağız sertleştirilmiş bıçaklarda zaten böyle bir bükme testinin anlamsız olacağını düşünüyorum, sünek malzemeyi bükmenin kimseye bilgi vermesi pek mümkün değil, ABS testlerinde bu kısım en fazla şimşekleri üstüne çeken konu zaten.

Testler olunca bıçakların çirkinleştiğini görmek de olası, bir sürü işkenceye katlansın diye 10-12 mlimlik malzemeden bıçaklar gördük, ya da kabza niyetine hiç üstünde uğraşılmadan öylesine ip sarılmış filan...

Ancak bizim ülkemizde yine de bir kalite kıstasının gelişmesi gerektiğini düşünüyorum, en azından pirinç testi için. Biliyorsunuz, beni tanıdığınızdan beri pirinç testi der dururum, boşuna değil, piyasada bu testi geçebilecek pek bıçak yok, geçebilenler de ya aşırı kalın ağız yüzünden filan geçebiliyor. Bu durumun bir şekilde değişmesi lazım, yani bıçakların bir miktar daha fonksiyonellik kazanması ülkemiz için de bir artı değer olabilir bence. Aynı zamanda estetik algıların da hafif hafif değiştiğini görmek isterim, artık kaba 120 kum zımparanın üstüne keçe ile polisaj yapılmış bıçakları insanların sorgulamaya başlaması, kullanıcıların kabzada biraz daha ergonomi aramaya başlaması, iki parça derinin yapıştırılıp dikilmesinin "kılıf" olmadığını görnesi hoşuma giderdi. Mesela balçak için pirinç artık daha az kullanılmaya başlanmalı sizce de öyle değil mi? Ya da pazlanmaz çelik olarak tedarikçilerin sadece 440 A belki bir miktar B ama çoğunlukla AISI420 tibi çelikler getirdiği bir dönemden, daha kaliteli çelikleri istemeye başlayan kullanıcı baskısı ne güzel olurdu.

Bu tip değişimler ne olursa olsun benim gördüğüm kadarıyla ancak ve ancak bu forumun bir şekilde etkisiyle olacaktır ülkemizde. Bu yüzden basit ve tam olarak anlamlı olmasa da bir çeşit performans testi geleneğinin de burada az çok oturmaya başlamasını elzem olarak görüyorum. Akın'ın anlattığı pirinç testi hikayesi bence çok önemli bir deneyim. Sert olup da başarısız bir çeliğin olabileceğini bu testle ortaya çıkarabiliyorsunuz. Ya da güzel sertleşmiş görünen bir paslanmaz çelik halat keserken hızla körelebilir, burada aşırı miktarda birikmiş kalıntı östenit olduğunu farkedebilmek veya yeterince östenitlenmeyip yarı martensit yarı perlit bir yapı oluşmuş, bunu görebilmek bence çok ileri bir adım olabilirdi üreticilerimiz adına. Kullanıma yönelik olmayan ergonomisi hiç düşünülmemiş bir kabzaya sahip bıçağı artık yerebilecek bir kullanıcı kitlesinin oluşmaya başlaması en büyük temennim. Bunun için bu tip yarışmalar bir yere kadar işlevseldir, en azından ABS'nin saçma sayılabilecek testleri sonundadır ki artık neredeyse tüm endüstri az çok fonksiyonel, yeteri sertlikte ve esneklikte, ergonomisi rahatsız etmeyen ve çoğunlukla estetik denilebilecek bıçak üretmeye dikkat ediyor. Bu bıçaklar ABS sınavına gireceğinden değil ama bu testlerin 30 yıl kadar sonra çıtayı yukarı çekmesinden dolayı kalitece yükseliyor...

Kipmen Sanat web sitesi

tirendaz

  • ***
  • 214
  • Mert Topçubaşı-1974
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?
« Yanıtla #13 : 28 Temmuz 2011, 16:30:16 »
Sayın Emre (ilk mesajımda soyisminizi yanlış yazmışım, özür dilerim) ve Eylem beyefendiler,
İzninizle son yazışmanıza dair bazı sorularım olacak:
Bıçak yapan bazı dostlarım sertlik testi ölçümlerinde Rockwell testini diğerlerine üstün tutuyorlardı. Önceleri  farklı malzemelerle çalışırken Vicker ve Knoop testlerini kullandım, ama  Rockwell C testinin püf noktalarını bilmiyorum.
Şu anda yapabileceğim tek şey Dudullu KOSGEB'e gidip, oradan birisine rica etmek, ama ölçümlere müdahale etmem mümkün olmayabilir. Bana bu tip sertlik ölçümünün inceliklerinden bahseder misiniz?
 Kesici ağız, orta 1/2 hat ve sırt boyunca 3 hat üzerinde 5'er taneden toplam 15 ölçüm yapmak, metalin homojenliğini ölçmek anlamında değerli olur mu?

ABS testlerini hala içime sindirememkle beraber, eğer dünyanın anladığı şey şimdilik bu ise, oluşturulacak testler paketine bu yöntemlerin de eklenmesine nasıl bakarsınız?

Saygılarımla
"ehl-i dil birbirini bilmemek insâf değil"
Nef'i

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?
« Yanıtla #14 : 28 Temmuz 2011, 17:43:17 »
Sertlikte homojenlik ararsak kesintisiz bir şekilde ve yavaş su alabilen (örneğin havasa su verilen) bir çelik seçip, bunu fırında ısıtıp sonra temperlemeyi de fırında yaparsak hedefe olabildiğince yaklaşırız.

Haliyle
- hızlı su vermek gereken çelik kullanıldığı ve soğutma ortamının sınır hızlarda soğutma sağladığı,
- ocakta ya da başka bir ortamda sadece ağzını ısıtarak su verdiğimiz,
- kesintili olarak su verdiğimiz,
- ya da su verme ortamından ya da kil kaplaması gibi nedenlerden dolayı bıçağın sadece ağzının yeterli hızda soğuyabildiği,
- temperlemeyi farklı noktalarda farklı derecede uygulayabildiğimiz

durumlarda homojen olmayan sonuçlar alırız ki bu durumda bir bıçağı elde yapmanın getirdiği tüm avantaj ve bıçak yapmanın keyfi de çöpe gider.  :(

Tabii hep eksiltme yöntemi ile düşündüm durdum. Böylece testlerin yanlış kullanımını olabildiğinde bulup geriye iş görecek testleri bırakmaya çalıştım.

 O:-) Çamur atamadığım testler arasında pirinç testi var, kalas kesme testi var, ip, kağıt, karton kesme tesleri var. Tabi bunların da doğru ayrıntılandırılması ve testlerde elden geldiği kadar da kesen kişinin değil de kullanılan bıçağın yetilerinin gözlenmesinin sağlanması gerekli.

 ;D Bu yüzden baştan şakayla başladım. Çünkü mesele insanların emeğini, sanatını karşılaştırmak olduğundan ayrıntılar ciddileşiyor.

 >:D Biraz da kara mizah yapayım. Buna karamsarlık demek de doğru aslında... Sadece keskinlik testini bile geçemeyecek çok bıçak olacaktır. Üstelik bıçağı köreltmeyi amaçlayan testler yapılmadan...

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?
« Yanıtla #15 : 28 Temmuz 2011, 18:14:45 »
Keşke Sefa ustamız olsaydı forumda da güzelce aydınlatabilseydi sizi. Ben sadece onun yanında durup ölçüm yapışını izledim.

Öncelikle sertlik ölçümü tam olarak çeliğin yapısı hakkında bilgi vermez, sadece sertlik değerini ölçer, bu ölçüm de ortalama bir değerdir. Sertliği oluşturan kristal yapısı ve karbür büyüklükleri dışında martensit-perlit-östenit-sementit yapıların dağılımı ve homojenitesi ve boyutları değişse de sertlik aynı kalabilir. Bu yüzden sertlik ölçümü bir yere kadar bilgi verir.
Rockwell C sertlik ölçümü artık bildiğim kadarıyla sert çeliklerde en çok uygulanan test. Bu işlemi en önemli problemi yüzeylerin paralel olması yani bıçağın düz bölgelerinde yapılabilmesi Eylem'in belirttiği gibi. Birden çok ölçüm tabii ki daha doğru bir sonuca varmanızı sağlayabilir. Elinizdeki bıçağın kabzanın ağıza en yakın kısmından ölçüm yaparsanız belki ağız sertliği konusunda daha iyi fikriniz olur, ne de olsa taşlamanın olduğu namlu bölgesinde yüzeyler paralel olmadığından ölçüm yapamayacaksınız...


Kipmen Sanat web sitesi

yusuf biçer

  • *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
Ynt: Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?
« Yanıtla #16 : 28 Temmuz 2011, 18:53:41 »
bu bıçak düz kolay kırılır
önemli olan kalınlığı değil yüzeyinde yüzey gerilimine artıran yüzey şekilleri 
iç bükey ağız  oluk vs

en iyi test sertlik testi sanayide KOSGEB lerde yaptırabilirsin ama ustaların dediği gibi sadece sırt kısmına

baton test
pirinç testi
sivri uç dayanım testi
kesim testleri ( karton halat ağaç kağıt domates )
 
benin en sevdiğim test bıçağa tek kurşun atma testi ama daha fırsat bulup deneyemedim  >:D
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

tirendaz

  • ***
  • 214
  • Mert Topçubaşı-1974
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?
« Yanıtla #17 : 28 Temmuz 2011, 19:01:58 »
Haklısınız Yusuf bey, yüzeyinin fotoğraflarını çekmemişim.
Bahsettiğiniz testleri ben de yapacağım.
Bu arada bıçağa mermi atmaktaki murat nedir, bilemiyorum ama sanırım ayarlayabilirim :)

Sayın dostlar, Sefa beyin fikirlerini de çok merak ediyorum. Kendisinin foruma dönmesini ve yorumlarını beklemek istiyorum.
Bu arada tüm katkılara açığım :)

İnşallah iş "bu forumda uygulanan ve kabul gören testler" başlığının açılmasına kadar gider:)
Saygılarımla
"ehl-i dil birbirini bilmemek insâf değil"
Nef'i

Akın Özcan

  • ***
  • 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
Ynt: Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?
« Yanıtla #18 : 28 Temmuz 2011, 19:04:45 »
sertlik testini sırt dışında ağız kısmına da uygulayabiliriz. bu iş için açısı ayarlanabilen aparatlar var bunlar ile ağız kısmı tabla ile paralel hale getirilebilir. kosgeb labratuvarlarında da olması gerek, bizim labta bile olduğuna göre.

sertlik ölçümü için 5 tekrar fazla genelde 3 tekrar yapılır ve ortalama alınır.

yusuf biçer

  • *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
Ynt: Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?
« Yanıtla #19 : 28 Temmuz 2011, 20:08:02 »
Haklısınız Yusuf bey, yüzeyinin fotoğraflarını çekmemişim.
Bahsettiğiniz testleri ben de yapacağım.
Bu arada bıçağa mermi atmaktaki murat nedir, bilemiyorum ama sanırım ayarlayabilirim :)



aman haaa
bu iş çok sakat iş ...normal bıçak testleri bile güvenlik önlemleri alınmadan çok riskli

hani derler ya lütfen denemeyiniz
çeliğe kurşun atınca çelik size onu iadeli taahhütlü geri gönderebilir ;)

internette bu tür çeliğe yapılan atışlarda yaşanan kazaların videolarını görebilirsiniz
bıçağın ağzına atarsanız da etreftakiler için tehlike var
tek kurşun ikiye bölünüp 30 derece açı ile sağ ve sola sapar
arka kısmın sağlam olması gerekiyor ;)
silahlarla içli dışlı olmama rağmen  bu test beni gerçekten  çok korkutuyor 

İnşallah iş "bu forumda uygulanan ve kabul gören testler" başlığının açılmasına kadar gider:)
Saygılarımla


inşalllah ben de çok isterim
Türkiyemiz de de artık bazı şeyler değişiyor  dünyaya ayak uydurmamız lazım
« Son Düzenleme: 28 Temmuz 2011, 20:12:45 Gönderen: yusuf biçer »
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...