Bıçak Sanatı - Forum

Dağ bayır bıçağı - zeytin

dela

  • *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Dağ bayır bıçağı - zeytin
« : 01 Haziran 2022, 18:56:44 »
Çelik : 80CrV2
Tam boy : 27,5 cm
Nomlu boy : 15,5 cm
Kabza : zeytin

« Son Düzenleme: 01 Haziran 2022, 18:58:17 Gönderen: dela »

Şeref Acar

  • *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
Ynt: Dağ bayır bıçağı - zeytin
« Yanıtla #1 : 01 Haziran 2022, 20:07:26 »
Hocam eline sağlık
Böyle sivri kibar bıçakları seviyorum. Estetik geliyor bana. Kırsalda yaşayan biri olsam bu bıçağı kullanırdım.

dela

  • *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Dağ bayır bıçağı - zeytin
« Yanıtla #2 : 01 Haziran 2022, 22:38:25 »
Hocam eline sağlık
Böyle sivri kibar bıçakları seviyorum. Estetik geliyor bana. Kırsalda yaşayan biri olsam bu bıçağı kullanırdım.

Sağolasın Şeref Ustam.
Kibar ama agresif.  :)

MustafaV

  • ***
  • 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Dağ bayır bıçağı - zeytin
« Yanıtla #3 : 02 Haziran 2022, 08:42:24 »
Mehmet hocam eline sağlık.

Bıçağın genel formu çok güzel. Hiç sırıtan bir yeri yok. Belki taşlama eşiğinin dik değil de yatık olması konuşulabilir ama o da kişisel zaten.

Çeliğin yüzeyi orijinal yüzeyi mi yoksa bir işlem yaptın mı hocam? Çok ayrı bir hava katmış bıçağa. Ayrıca zeytine de bayıldım. 2 bıçağımda da zeytinle çalıştığımdan mıdır bilmem, herhalde elimde olsa zeytinden başka ağaçla çalışmazmışım gibi geliyor. O desenler, koyu ve açığın geçişleri, uzun izler beni mest ediyor.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

orkunaydin350

  • *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Dağ bayır bıçağı - zeytin
« Yanıtla #4 : 02 Haziran 2022, 08:55:00 »
Mehmet hocam yüzey farklı sanki, hemen dikkat çekiyor. İlk akla gelen tahmin bıçak karartıldıktan sonra parlak alanlar darbe ile oluşmuştur(taş yıkama gibi mesela...) ama tam tersi parlak alanlar yüksekte ve koyu alanlar çukurda kalıyor. Nasıl bir mucitlik var acaba? :))

Güray GÜNEN

  • ***
  • 107
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Edirne
Ynt: Dağ bayır bıçağı - zeytin
« Yanıtla #5 : 02 Haziran 2022, 11:00:18 »
Mehmet hocam bıçak süper güzel kabzanın güzelliği daha bir başka .Burun çok sivri yalnız,  çalışma sırasında arada elinizi   öpmüş müdür diye düşündüm. ;)   Bu arada  Orkun kardeşimden zeytin kabzalık beklediğimi de yazayım atölyeye gittiğimde bakacağım demişti en son  . :)

dela

  • *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Dağ bayır bıçağı - zeytin
« Yanıtla #6 : 02 Haziran 2022, 12:41:12 »
Mehmet hocam eline sağlık.

Bıçağın genel formu çok güzel. Hiç sırıtan bir yeri yok. Belki taşlama eşiğinin dik değil de yatık olması konuşulabilir ama o da kişisel zaten.

Çeliğin yüzeyi orijinal yüzeyi mi yoksa bir işlem yaptın mı hocam? Çok ayrı bir hava katmış bıçağa. Ayrıca zeytine de bayıldım. 2 bıçağımda da zeytinle çalıştığımdan mıdır bilmem, herhalde elimde olsa zeytinden başka ağaçla çalışmazmışım gibi geliyor. O desenler, koyu ve açığın geçişleri, uzun izler beni mest ediyor.
Sağolasın Mustafa.

https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=6077.msg119710#msg119710

paylaşımdaki uygulamada ufak bir değişiklik ve süre...

Hazırlanan asit yağ karışımı bir çubuk vasıtasıyla iyice karıştırılır. Yağların yüzeyde noktacıklar şeklinde dağılması sağlanır. sonra profil daldırılır. Gerek yağ parçacıklarının, gerekse oluşan hava kabarcıklarının yalıtımı sayesinde 3 saatte bu doku ortaya çıkıyor. Profilde tek yüzeyde yarım milimetreden fazla aşınma var.

Mehmet hocam yüzey farklı sanki, hemen dikkat çekiyor. İlk akla gelen tahmin bıçak karartıldıktan sonra parlak alanlar darbe ile oluşmuştur(taş yıkama gibi mesela...) ama tam tersi parlak alanlar yüksekte ve koyu alanlar çukurda kalıyor. Nasıl bir mucitlik var acaba? :))

Sağolasın Orkun.
Mustafa da sormuş anlattım. Unuttuğum, taşlanmış kısım tamir bandıyla kapatıldı ve bekleme süresinde ciddi kot farkı oluştu. Noktacıklar tümsek.  :)

Mehmet hocam bıçak süper güzel kabzanın güzelliği daha bir başka .Burun çok sivri yalnız,  çalışma sırasında arada elinizi   öpmüş müdür diye düşündüm. ;)   Bu arada  Orkun kardeşimden zeytin kabzalık beklediğimi de yazayım atölyeye gittiğimde bakacağım demişti en son  . :)

Sağolasın.
Çalışırken her ihtimale karşılık, sivri uçlu bıçaklarda, sert ağaçtan küçük bir ahşaba ucunu çakıyorum.

MustafaV

  • ***
  • 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Dağ bayır bıçağı - zeytin
« Yanıtla #7 : 02 Haziran 2022, 13:27:27 »
Hocam yağlı asit tekniğinin böyle kullanılabileceğini hiç düşünmemiştim. Yağı çok az koymanızın sonucunda mı damlacıklar böyle oldu yoksa süre arttığı için çeliğin yağlı kısmının kenarından alta doğru asidin aşındırması mı bu nokta nokta tümseklerin oluşmasını sağladı? Tamir bandı dediğiniz şu Amerikan filmlerinde adam kaçırma sahnelerinde kullanılan gri renkli aşırı sağlam yapıştırıcı mıdır? Son sorum da ortalama % kaçlık çözelti kullandığınızla ilgili olsun hocam. 3 saatte nedense profil komple yok olacakmış gibi düşündüm.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

orkunaydin350

  • *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Dağ bayır bıçağı - zeytin
« Yanıtla #8 : 02 Haziran 2022, 13:47:28 »
Mehmet hocam bıçak süper güzel kabzanın güzelliği daha bir başka .Burun çok sivri yalnız,  çalışma sırasında arada elinizi   öpmüş müdür diye düşündüm. ;)   Bu arada  Orkun kardeşimden zeytin kabzalık beklediğimi de yazayım atölyeye gittiğimde bakacağım demişti en son  . :)

Hatırlattığınız iyi oldu hocam çünkü tamamen unutmuşum. Bu yakın zamanda gitme planım yok ama bayram tatilinde gidebilirsem en erken o tarihte halledebilirim. Siz gene ara ara özel mesajla hatırlatın. :)

dela

  • *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Dağ bayır bıçağı - zeytin
« Yanıtla #9 : 02 Haziran 2022, 21:12:20 »
Hocam yağlı asit tekniğinin böyle kullanılabileceğini hiç düşünmemiştim. Yağı çok az koymanızın sonucunda mı damlacıklar böyle oldu yoksa süre arttığı için çeliğin yağlı kısmının kenarından alta doğru asidin aşındırması mı bu nokta nokta tümseklerin oluşmasını sağladı? Tamir bandı dediğiniz şu Amerikan filmlerinde adam kaçırma sahnelerinde kullanılan gri renkli aşırı sağlam yapıştırıcı mıdır? Son sorum da ortalama % kaçlık çözelti kullandığınızla ilgili olsun hocam. 3 saatte nedense profil komple yok olacakmış gibi düşündüm.

Mustafa aslında kontrollü olarak çelik üzerine çok daha iyi motifler çıkaranlar var. Bu çok yüzeysel bir işlem.
3 yıl önce hazırlamıştım karışımı. 1 su + 1 porçöz + 2 damla 5 no yağ.
Normal boyacı bandı bile asite yalıtım yapıyor. Sağlamcılık için tamir bandı.
Bu sefer değişiklik olsun diye rastgele namluya balmumu sürdüm. Basitinden asit indirme.
Sonuç bu.
Bu arada bu profiller ince olduğundan ağız açmadan ısıl işlem yapmıştım. Bu haliyle ağız açılacak. Kalan desenler kar.  :)
Süre 2 saat.
« Son Düzenleme: 02 Haziran 2022, 21:18:42 Gönderen: dela »

Yasin UZ

  • ***
  • 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: Dağ bayır bıçağı - zeytin
« Yanıtla #10 : 03 Haziran 2022, 15:16:03 »
Ellerinize sağlık Mehmet ustam.
Bu tarz deneysel çalışmalarınız çok hoşuma gidiyor  :2up

dela

  • *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Dağ bayır bıçağı - zeytin
« Yanıtla #11 : 03 Haziran 2022, 17:07:30 »
Ellerinize sağlık Mehmet ustam.
Bu tarz deneysel çalışmalarınız çok hoşuma gidiyor  :2up

Sağolasın Yasin Hocam.  :)

Ersin erbil

  • *
  • 48
  • Meslek: CNC isleme CMM ölçüm tezgahları
  • Yer: Ankara
Ynt: Dağ bayır bıçağı - zeytin
« Yanıtla #12 : 06 Haziran 2022, 08:49:14 »
Çok güzel olmuş Mehmet hocam elinize sağlık namlu ucu baya sivri dikkat etmek gerek kullanırken
 Zeytin bir harika hereleri ve kokusu bana çok hoş geliyor çalışırken çok güzel bir koku saçıyor kolay gelsin

dela

  • *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Dağ bayır bıçağı - zeytin
« Yanıtla #13 : 06 Haziran 2022, 12:08:58 »
Çok güzel olmuş Mehmet hocam elinize sağlık namlu ucu baya sivri dikkat etmek gerek kullanırken
 Zeytin bir harika hereleri ve kokusu bana çok hoş geliyor çalışırken çok güzel bir koku saçıyor kolay gelsin

Sağolasın.
Fazla sivri oldu. Bu kadar sivriliğin işlevsel bir yanı da yok. Bir hevesdi geçti.  :D
Zeytin benim de hoşuma gidiyor. Sevdiğim tarafı el ıslak bile olsa pütürlenme falan da yapmaması. Güzel ağaç ama ağır. Küçük bıçaklarda ağırlığı kendi üzerine alıyor. Yakut bıçaklarına hiç gitmez gibi geliyor.