Bıçak Sanatı - Forum

mutfak bıçakları

mustafa TA4AHZ

• 400
  • Meslek: özel sektör -işçi
  • Yer: denizli
mutfak bıçakları
« : 25 Mayıs 2022, 21:27:26 »
tekrardan merhabalar değerli ustalarım,

vakit buldukça uğraştığım mutfak bıçaklarının son üyeleri, t5 çubuk çelik, 35 cm toplam uzunluk, 45mm genişlik, küçük 34mm yükseklik, 25cm toplam boy, kabzada ceviz kullandım, şimdilik bu kadar, cümlaeten saygılar selamlar.  C:-)

IMG-20220521-WA0000" border="0
IMG-20220521-WA0002" border="0
IMG-20220521-WA0005" border="0
.....tarih yazmak korkaklara göre bir iş değildir.....

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: mutfak bıçakları
« Yanıtla #1 : 26 Mayıs 2022, 00:41:03 »
Mustafa eline sağlık.
Isıl işlemi sormayacağım. Denizli'de imkan geniş.
Çubuk çelik tam taşlama olarak geliyor sanırım. Bıçakların burun kısmına ayrıca mı müdahale ettin?
Bir de sapta kullandığın kaplama vernik mi? Fotoğraf yanılgısı değilse yer yer akma toplanmaları var gibi.
Sormak istediğim diğer şey; şef bıçağında, deri kılıfta bekleyen bıçak çıkarılıp kullanıldığında derinin kendine has kokusu problem oluyor mu?

mustafa TA4AHZ

• 400
« Yanıtla #2 : 26 Mayıs 2022, 08:30:11 »
Mustafa eline sağlık.
Isıl işlemi sormayacağım. Denizli'de imkan geniş.
Çubuk çelik tam taşlama olarak geliyor sanırım. Bıçakların burun kısmına ayrıca mı müdahale ettin?
Bir de sapta kullandığın kaplama vernik mi? Fotoğraf yanılgısı değilse yer yer akma toplanmaları var gibi.
Sormak istediğim diğer şey; şef bıçağında, deri kılıfta bekleyen bıçak çıkarılıp kullanıldığında derinin kendine has kokusu problem oluyor mu?

sağ olun ustam, teşekkür ederim.
fırın merkezde bir tane var, iş yerime çok yakın, 7/24 açık oluyor, işe giderken bırakıyorum, dönüşte teslim alıyorum,
çeliğin yüzeyini önce zımpara sonra mop zımpara sonra keçe ve son olarak polisaj ile bitirdim, 4metre boyda oluyor, önce ölçüye göre  dilimleyip sonra sap ve burun kısmını spiralde kabasını alıp  sonra bant zımparaya geçiyorum ustam,   

yüzeyin ham hali bu şekilde,

IMG-20220526-081515" border="0
[img width= height= alt=IMG-20220526-081525" border="0]https://i.ibb.co/5Y3gT1N/IMG-20220526-081525.jpg[/img]
[img width= height= alt=IMG-20220526-081600" border="0]https://i.ibb.co/1m0ynQf/IMG-20220526-081600.jpg[/img]

sapta akrilik vernik kullanmıştım, ertesi gün ağızlarını açmak için hepsini dışarı götürdüm, sanırım tam kurumamış, bu katı temizleyip tekrar sürdüm, küçük bıçaklar  tek seferde son halini aldı ama 2 büyükte böyle oldu anlamadım ustam,

deri ise normalde boyasız vageta,  siyah döşeme derisi ile tüylü kısmı kaplıyorum, dışına da boya ve son kat parlatıcı sürünce derinin kokusu kalmıyor, hatta şimdi arkadaşıma sordum bi bakar mısın deri kokusu var mı diye, yok dedi ustam,

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #3 : 26 Mayıs 2022, 08:40:03 »
Mustafa ustam eline sağlık. Küçük olan benim daha bi hoşuma gitti. Ama her ikisi de güzel. Özellikle büyükteki deri kılıfın sade, düz olması ayrı bir hava katmış.

Mehmet hocamın gözüne takılan şey benim de gözüme takılmıştı. Ayrıca küçük olanda sanırım namluya da biraz bulaşmış vernik. Ya da fotoğraf beni yanıltıyor. Ustam bir de naçizane, logonuz sanki biraz fazla büyük gelmiş. Özellikle küçük olana.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

mustafa TA4AHZ

• 400
« Yanıtla #4 : 26 Mayıs 2022, 08:48:26 »
ustam sağ olun beğenmenize sevindim, küçük modelin namluyu  benim içişleri bakanı seçti, farklı model şablonlar vardı bu daha güzel dedi  :) verniği sanırım dolgu verniği olarak değiştireceğim, bu 5 büyük, 10 küçük profil için logo tamamen doğaçlama oldu, ama kutuların  imalatını yapan kuzenim logo tasarlayacağım dedi,ona bıraktm,  şuan hazırlamaya başladığım diğer profillerde sanırım başka bir logo olacak,  deri üzerine de bir şeyler düşünmüştüm, büyük bıçağın diğer yüzü lazercide dolduruldu, sahibi de çok beğendi, farklı bir şey oldu ama güzel oldu, onun için deriyi sade bıraktım ustam.

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
  • Meslek: Bıçakçı
  • Yer: Çanakkale
« Yanıtla #5 : 26 Mayıs 2022, 22:15:42 »
Ustam konu dışında bir sualim olucak. Çeliği nereden temin ediysunuz.
 Ben Bursa'dan bir firma ile calisyorum lakin firma çok ilgisiz. Birde kg fiyatı nedir özel olmaz ise?
Tağut'a kulluk etmekten kaçınan ve Allah'a içten yönelenlere müjde vardır. (Bu) kullarımı müjdele.
(39-Zümer 17)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #6 : 01 Haziran 2022, 16:35:17 »
Çubuk çelik dövülerek mi lama haline getiriliyor?

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #7 : 01 Haziran 2022, 18:05:27 »
Yatağan'lı üreticilere T5 denilen çelik, tabaka ve çubuk şeklinde gelir. (Kendileri öyle isimlendiriyor.) Tabaka olan bildiğimiz lama yada büyük ebatlısı. Çubuk dedikleri farklı en ve uzunlukta bıçak eğesi gibi sırttan ağıza doğru incelen bir formda. Bir nevi hazır. (Nedendir bilinmez. Çubuk çelik olanın daha iyi çalıştığını iddia ederler.)
« Son Düzenleme: 01 Haziran 2022, 18:15:26 Gönderen: dela »

mustafa TA4AHZ

• 400
« Yanıtla #8 : 01 Haziran 2022, 22:03:22 »

orkun ustam merhaba,

imalatçı bir ustaya denk gelmiştim fırında, sordum kendisine, abi bu bıçaklar nasıl dövme oluyor diye, çelik  üretim aşamasında sıcakken dövülüp çekme yapılarak üretiliyormuş, zembereğin birkaç yüz kg olanı gibi büyük çemberler halinde geliyor, ya da 4mt civarı çubuklar halinde geliyormuş, bayram önü olduğundan fırın full time çalışacağı için revizyona alındı birkaç hafta önce, devreye alındığı gün iş çıkışı uğradım, benim bıçakları atmamışlar, ben ordayken attılar, bekledim, soğuyunca bibim abi sertliğini ölçtü, 57-58 geldi, tercih edilme sebebi (sanırım) az fire vermesi, ve çabuk işlenebilmesi, hazır profil gibi, bir link bırakıyorum, tüm aşamaları net görebilirsiniz ustam.
https://www.youtube.com/watch?v=JLJeqtg8lvg

mustafa TA4AHZ

• 400
« Yanıtla #9 : 01 Haziran 2022, 22:41:39 »
evet ustam, :) o ibare hemen hemen her bıçakta yazıyor.
 biz dövmeci değiliz, tesviyeciyiz :) ben bugün baya uğraştım ama dövmedim, sırt, sap, ve uç düzeltmesi yaptım, parmak oyuğu, kabza delikleri ve yüzey temizliğinden sonra fırın. saonrası allah kerim.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #10 : 01 Haziran 2022, 22:48:26 »
Ustanın izahına gülmemek elde değil. Yanlız son dönemde daha büyük işyerlerine dönmüş iş. Hatta vakumlu tünel fırın sahibi olanlar bile var. Diğer vatandaşlar da bunlara fason çalışıyor.
Ama geleneksel üretim merkezlerinde bu 'dövme' üzerinden olan imajdan para kazanma alışkanlığı bitmiyor.

mustafa TA4AHZ

• 400
« Yanıtla #11 : 01 Haziran 2022, 22:55:20 »
haklısınız ustam, tek kalemde 50-60 bin adet siparişler verilip olabildiğine hızlı teslimat bekleniyormuş, büyük işletmelerin günlük üretimi 5-6 bin adet miş, parçaları alıp birleştirip imalat yapılıyor ya da bazı işlemler fason olarak yaptırılabiliyor.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #12 : 02 Haziran 2022, 08:48:06 »
Yatağan'lı üreticilere T5 denilen çelik, tabaka ve çubuk şeklinde gelir. (Kendileri öyle isimlendiriyor.) Tabaka olan bildiğimiz lama yada büyük ebatlısı. Çubuk dedikleri farklı en ve uzunlukta bıçak eğesi gibi sırttan ağıza doğru incelen bir formda. Bir nevi hazır. (Nedendir bilinmez. Çubuk çelik olanın daha iyi çalıştığını iddia ederler.)
Sonuçta lama formunda yani. Ben de meşhur Civa Çeliği(1.2210) gibi hep çubuk yada mil formunda mı satılıyor diye düşündüm.

imalatçı bir ustaya denk gelmiştim fırında, sordum kendisine, abi bu bıçaklar nasıl dövme oluyor diye, çelik  üretim aşamasında sıcakken dövülüp çekme yapılarak üretiliyormuş, zembereğin birkaç yüz kg olanı gibi büyük çemberler halinde geliyor, ya da 4mt civarı çubuklar halinde geliyormuş,
Bu anlattığınız zaten geleneksel çelik üretim prosesi. Toz metalurjik olmayan tüm konvansiyonel çelikler bu yöntemle üretiliyor zaten. 🤷‍♂️