Bıçak Sanatı - Forum

Ck75 Normalizasyon sorunu yaşıyorum

zoiys

• *
  • 24
  • Tunahan Sülün
  • Meslek: Büro Yönetimi ve Yönetici Asist.
  • Yer: Uzunköprü
Ck75 Normalizasyon sorunu yaşıyorum
« : 24 Mayıs 2022, 22:54:18 »
Değerli forumdaşlar hepinize iyi akşamlar dilerim.

Sorunum şu şekilde bütün malzemelerimi temin ettim bıçak alıştırmalarına geçtim herşey yolunda ağız açmada da sorun yok fakat gel gelelim ki ck75 te ağız açtım matkapla kabze için delikler açmaya çalıştım yarı sulu olduğu için açamadım.

Yumuşatma için normalizasyon yapayım dedim ben mi beceremedim bir türlü halledemedim 2 saattir delik açmaya çalışıyorum çelikte :D

Yardıma çok ihtiyacım var tamamiyle biten ilk bıçak olacak bu delik işini halledersem, fotoğraflarını bıçağın ısıl işlemden sonraki halini ekliyorum ve ısıl işlem yapım sürecinin videosunu paylaşıyorum.

Yaptığım işlemler şu brülörle 800-900 derecelere çıktığımı düşünüyorum rahatlıkla tavdan bıçağı çıkarıp ağız kısmından çok sıkıştırmamak kaydıyla mengeneye hafif tutturdum ve havayla soğumaya bıraktım yarım saat geçti matkapla delik açamadım sorun nedir allah rızası için yardım  :D :D

Normalizasyon videosu : https://youtube.com/shorts/JAQbvULJfVY?feature=share
Hiç birşey imkansız değildir.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Ck75 Normalizasyon sorunu yaşıyorum
« Yanıtla #1 : 24 Mayıs 2022, 23:31:01 »
ck75 piyasada genelde sulu ve yay menevişi yapılmış halde bulunuyor. Normal matkap uçlarıyla delik delmek problem zaten.
Ama yaptığınız açıklamadan kavram karışıklığı nedeniyle problem yaşadığınız anlaşılıyor.
Yumuşatma tavlaması ile normalizasyon farklı kavramlar.
Kabaca yumuşatma tavlaması şöyle yapılır. Isıttığınız çeliği kül veya benzeri birşeyin içine gömerek uzun sürede soğumasını sağlarsınız. ck75 yumuşayacaktır.
Normalizasyon ise çeliği ısıl işleme hazırlamak için yaptığımız işlemdir. Tam da sizin yaptığınız gibi. Fakat hava da olsa çeliğin bir miktar sertleşmesine sebep olur. Deliği o yüzden delememişsinizdir.
Isıtın ve küle gömün.
Videodaki çeliğin heryerinin eşit ısınması, ısı derecesi gibi konulara hiç girmeyelim.  :)

Forum bu konularda oldukca zengin. Kolay gelsin.
« Son Düzenleme: 24 Mayıs 2022, 23:35:59 Gönderen: dela »

zoiys

• *
  • 24
  • Tunahan Sülün
« Yanıtla #2 : 24 Mayıs 2022, 23:50:35 »
ck75 piyasada genelde sulu ve yay menevişi yapılmış halde bulunuyor. Normal matkap uçlarıyla delik delmek problem zaten.
Ama yaptığınız açıklamadan kavram karışıklığı nedeniyle problem yaşadığınız anlaşılıyor.
Yumuşatma tavlaması ile normalizasyon farklı kavramlar.
Kabaca yumuşatma tavlaması şöyle yapılır. Isıttığınız çeliği kül veya benzeri birşeyin içine gömerek uzun sürede soğumasını sağlarsınız. ck75 yumuşayacaktır.
Normalizasyon ise çeliği ısıl işleme hazırlamak için yaptığımız işlemdir. Tam da sizin yaptığınız gibi. Fakat hava da olsa çeliğin bir miktar sertleşmesine sebep olur. Deliği o yüzden delememişsinizdir.
Isıtın ve küle gömün.
Videodaki çeliğin heryerinin eşit ısınması, ısı derecesi gibi konulara hiç girmeyelim.  :)

Forum bu konularda oldukca zengin. Kolay gelsin.

O halde aynı şekilde 800-900 derecelere çıkarıp kuma gömerek soğutma yaparsam delik delebilrim (kül bulmam diye kum düşündüm) bu şekilde işlem olur değil mi? Yorumunuz için çok teşekkür ederim ayrıca :)

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #3 : 25 Mayıs 2022, 00:23:44 »
Yalıtım özelliği olan bir malzemeye gömmek gerekir. Normal kum olmaz.
Kedi kumu, ytong tozu vb.
Ytongun birini, profil dik duracak şekilde  yarım cm genişliğinde 30 cm uzunluğunda gözler şeklinde oydum. Diğer ytongu üstüne kapatıyorum.
ck75 için 850 yi geçmemek lazım.
« Son Düzenleme: 25 Mayıs 2022, 00:25:26 Gönderen: dela »

zoiys

• *
  • 24
  • Tunahan Sülün
« Yanıtla #4 : 25 Mayıs 2022, 01:01:38 »
Yalıtım özelliği olan bir malzemeye gömmek gerekir. Normal kum olmaz.
Kedi kumu, ytong tozu vb.
Ytongun birini, profil dik duracak şekilde  yarım cm genişliğinde 30 cm uzunluğunda gözler şeklinde oydum. Diğer ytongu üstüne kapatıyorum.
ck75 için 850 yi geçmemek lazım.

Ytong tozu mantıklı geldi ona gömme yaparım olmazda dediğiniz gibi oyarak denerim refrakter özellikli malzeme özellikle şamot var elimde olmazda harman tuğla var kerpiç evlere kullanılan mutlaka biri olacaktır, yanıt için çok teşekkürler sonucu denedikten sonra yazarım :)

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #5 : 25 Mayıs 2022, 08:50:07 »
Mehmet hocamın yazdıklarına ilave edilecek bir şey yok açıkçası. Sadece şunu ekleyebilirim, ocağınızın uçlarını bir şekilde kapatırsanız (yine ytong blok olabilir, sıcaklık kolay kaçmasın yeter) içinde bırakarak da yumuşatmasını yapabilirsiniz. Ben eğelerimi bu şekilde yumuşatmıştım.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #6 : 25 Mayıs 2022, 17:33:59 »
Kolay gelsin Tunahan.
Dela usta konuyu açıklamış zaten. Yumuşatma tavlamasındaki olay bıçağın yavaş soğuması bıçağı gömmenin yanında bıçağı ocaktan çıkarmamakta işe yarar bir yöntemdir.

Çeliği delmeden önce eğe ile sertliğini kontrol et eğe kayıyorsa matkap ucunu hiç değdirme bile  :)
« Son Düzenleme: 25 Mayıs 2022, 17:38:04 Gönderen: Yasin UZ »

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #7 : 25 Mayıs 2022, 19:36:22 »
Ustalar herşeyi açıklamış zaten.
Ama benim önceden düşmüş olduğum bir hataya düşmeyin diye ufak bir hatırlatma.
Ck75 sulu halde delmeğe çalıştıktan sonra matkaplarınızı bileyin. Veya matkap bileme hakkında tecrübeniz yoksa değiştirin. Delerken ince yağ kullanın, baskıyı mümkün olduğu kadar arttırıp matkabın devirini orta seviyede tutun.

Normalizasyon işleminden sonra malzeme biraz sert olsada doğru teknikle delebilme ihtimaliniz var. Ama yumuşak malzemede dahi yanlış teknikle delik delemezsiniz. Sulu malzeme delmeğe çalıştığınız matkap ucu körelir. Körelmiş uç ahşabı bile düzgün delemez.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #8 : 26 Mayıs 2022, 22:44:50 »
Matkap ucu hususunda bir şeyler de ben söylemek istiyorum.

Paslanmaz delmek için üretilmiş matkap uçları sert malzeme için normal hssden daha iyidir. Ama bunlarla ağaç delmeyin, dalıyor.

Biraz reklam olacak MTE matkap işinde açık ara şampiyon.

Ağzı körelmiş ya da yanmış gibi görünse de matkap uçlarını tekrar bileyerek kullanabilirsiniz. Köreldi ya da suyu kaçtı diye matkap ucunu atmıyoruz. Bant zımparada ya da taş motorunda kolayca bileyebilirsiniz.

Beton delen karbür uçları bileme girişiminde bulunacak arkadaşlar, sadece elmas bileme diski kullanabilirsiniz. Sefa hoca sulu çeliği karbür uçla deliyordu.

zoiys

• *
  • 24
  • Tunahan Sülün
« Yanıtla #9 : 29 Mayıs 2022, 17:29:18 »
Tek tek herkese yanıt verip konuyu dağıtmak ve uzatmak istemiyorum forum temizliği açısından, fakat yardımcı olan herkese çok teşekkür ediyorum.
Dedikleriniz eşliğinde ytong içinde yumuşatma tavlaması yaptım fakat biraz hatalı oldu sanırım delik açtım fakat 1-2 oyuk olduğu için tam olarak dik açıdan delik açamadım pimler biraz eğrili oldu ve zaten epoksiyle yapıştırma yaparken pimler çok zor girdiğini hissettim. Velhasıl kelam sonuç olarak ilk bıçağımı bitirmiş oldum fotoğraflarını ekliyorum yazıya. Bu bıçağı arkadaşıma kendisinin seçimi yönünde yaptım kendisi masraflarını karşıladı herhangi bir ücret talep etmedim zaten malum ilk bıçak olduğu için biraz da kendimde gördüğüm hatalar var, son halini arkadaşıma gönderdim kabzanın biraz kalın olmasını istedi ve karartma yapmamı istedi. Dediği gibi de yaptım fakat başka bir sorum olacak.

Karartma yaptım (demir 3 klorür) 2 dk kadar bekletip nötrledim, fakat görüntüde sizde fark edeceksiniz lekelenme oldu bunun nedeni nedir veya çözebilir miyim? Karartma öncesi genel perdah yaptım 600 kuma kadar ve temizleyip asite koymuştum, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim tekrardan ve ellerinize bilgilerinize sağlık dert görmeyin inşallah :)

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #10 : 29 Mayıs 2022, 19:20:56 »
Bıçağı değerlendirme dışı tutarak yaşadığınız durumla ilgili tahminlerimi yazayım.
El matkabıyla 90 derece delik delebilmek zor ve alışkanlık gerektirir. Bir de ilk zamanlar yapılan yanlışlardan biri de deliğin sütün matkapla delinmiş gibi kabzanın sağı ve solunu profilin altında birlikte delmek. Diğer karşılaşılan sorun pimlerin standart olmaması.
Karartmayı etkileyen birden fazla etken vardır.
Karartma yapmadan önce asetonla namlu iyice temizlenmeli ve el dahi değdirilmemelidir. Vücut yağları karartmayı etkiler. Ayrıca bıçağın sertliği karartmayı etkiler. Bölgesel kararma ısıl işlemde bıçağın heryerinin aynı ısıda ısınmamasını da gösterebilir. Aklıma bunlar geldi.

zoiys

• *
  • 24
  • Tunahan Sülün
« Yanıtla #11 : 29 Mayıs 2022, 19:56:20 »
Bıçağı değerlendirme dışı tutarak yaşadığınız durumla ilgili tahminlerimi yazayım.
El matkabıyla 90 derece delik delebilmek zor ve alışkanlık gerektirir. Bir de ilk zamanlar yapılan yanlışlardan biri de deliğin sütün matkapla delinmiş gibi kabzanın sağı ve solunu profilin altında birlikte delmek. Diğer karşılaşılan sorun pimlerin standart olmaması.
Karartmayı etkileyen birden fazla etken vardır.
Karartma yapmadan önce asetonla namlu iyice temizlenmeli ve el dahi değdirilmemelidir. Vücut yağları karartmayı etkiler. Ayrıca bıçağın sertliği karartmayı etkiler. Bölgesel kararma ısıl işlemde bıçağın heryerinin aynı ısıda ısınmamasını da gösterebilir. Aklıma bunlar geldi.

Mehmet ustam "Bir de ilk zamanlar yapılan yanlışlardan biri de deliğin sütün matkapla delinmiş gibi kabzanın sağı ve solunu profilin altında birlikte delmek." demişsiniz yanlış anlamadıysam kast ettiğiniz şu bıçak profili 2 kabza tahtanın üstünde kalacak şekilde profille 3 katmanlı olup profil deliğinden matkapla delinmesi başlangıç için pek uygun değil anladığım kadarıyla, eğer ki böyleseyse nasıl bir yöntem önerirsiniz? :)

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #12 : 29 Mayıs 2022, 21:46:43 »
Doğru tarif. Yalnız başlangıç için değil 90 derece delinemediği sürece yanlış.
Kendi yaptığımı yazayım.
Bir tarafın üzerine profili koyup profilin deliğinden ahşabı deliyorum. Deliklerden ahşabı ve profili geçici pimle (bunun için kırık matkap uçlarının dibini kullanıyorum) sabitliyorum. Diğer tarafın üzerine koyuyorum. Delikli taraf üstte, profil ortada, delinmeyen taraf altta... Pimleri çıkarıp ahşabın deliğinden ve profilin deliğinden geçip diğer tarafın ahşabını deliyorum.
Delme işlemlerinde matkabın çıktığı kısımda patlama olmasın diye de altta ahşap bir parça kullanıyorum.
Umarım anlatabilmişimdir.  :)

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #13 : 30 Mayıs 2022, 02:00:42 »
Karartmada oluşan izlerin çok keskin hatlı oluşundan ısıl işlemle alakalı olmadığını düşünüyorum. (Tabi ısıl işlemde, bıçak yüzeyinde bu izlere sebep olacak herhangi birşey olmadığını varsayıyorum.)
İzlerin sebebi karartma yapmadan önce yüzey temizliğinin iyi yapılmamasındandır.

Dela ustanın kabza delme yönteminde ilk delinen kabza parçasının içinden matkap ucunu geçirirken matkabı çalıştırma.
Matkap ucunu ilk delinen kabzanın içine yerleştir sonra çalıştır makinayı.
Bu sayede ilk deldiğin kabzadaki deliği bozmadan çalışman daha mümkündür.

zoiys

• *
  • 24
  • Tunahan Sülün
« Yanıtla #14 : 02 Haziran 2022, 10:25:26 »
Doğru tarif. Yalnız başlangıç için değil 90 derece delinemediği sürece yanlış.
Kendi yaptığımı yazayım.
Bir tarafın üzerine profili koyup profilin deliğinden ahşabı deliyorum. Deliklerden ahşabı ve profili geçici pimle (bunun için kırık matkap uçlarının dibini kullanıyorum) sabitliyorum. Diğer tarafın üzerine koyuyorum. Delikli taraf üstte, profil ortada, delinmeyen taraf altta... Pimleri çıkarıp ahşabın deliğinden ve profilin deliğinden geçip diğer tarafın ahşabını deliyorum.
Delme işlemlerinde matkabın çıktığı kısımda patlama olmasın diye de altta ahşap bir parça kullanıyorum.
Umarım anlatabilmişimdir.  :)

Yeterince iyi anladığımı düşünüyorum, değerli katkınız için teşekkür ederim :)

Karartmada oluşan izlerin çok keskin hatlı oluşundan ısıl işlemle alakalı olmadığını düşünüyorum. (Tabi ısıl işlemde, bıçak yüzeyinde bu izlere sebep olacak herhangi birşey olmadığını varsayıyorum.)
İzlerin sebebi karartma yapmadan önce yüzey temizliğinin iyi yapılmamasındandır.

Dela ustanın kabza delme yönteminde ilk delinen kabza parçasının içinden matkap ucunu geçirirken matkabı çalıştırma.
Matkap ucunu ilk delinen kabzanın içine yerleştir sonra çalıştır makinayı.
Bu sayede ilk deldiğin kabzadaki deliği bozmadan çalışman daha mümkündür.

Perdah kısmını (yine yanlış terim kullanmıyorsam) 600 kuma kadar çıkarmıştım her kum farkında yatay ve çapraz olarak tek bir yöne gelecek şekilde zımpara yapmıştım, yüzey temizliğinden ziyade sanki problem aseton ile temizlik yapmamış olmam daha mantıklı geliyor sanki :)