Mangallarda hazırlık tamamlandıktan sonra 200 derece civarı bir sıcaklıkta saitlemeye çalışırsınız. Ama yakma, ateşi kontrol altına alma, hazırlık vs derken sıcaklık o sınırların çok üzerine çıkacaktır bölgesel olarak. Boyalar işe yaramayacaktır bence.
Soba borusu, fırın tepsisi, eskiden bazı tencerelerde vs emaye kaplama var epey yüksek sıcaklığa çıkıyor. Ama onu yapmak, yaptırmak ne kadar mümkün bilemiyorum.
Bana sorarsanız çıplak demir olarak bırakın.
Seasoning dedikleri işlem de güzel göründü bana.
Yusuf hocam yakarken çıkılacak sıcaklıkları es geçtim, haklısın. Bilgilendirmen için teşekkür ederim. Emayeyi düşündüm de şimdi onu yaptırmak, dert anlatmak çok zor gibi geldi bana, aklıma geldiği gibi vaz geçmiştim.

Bu iş için en uygun boya malzemesi egzoz boyası. Genelde siyah renk bulmak mümkün Mustafa ustam. Bir deneyimn derim
Murat hocam sağ olasın. Egzoz boyasını düşünmemiştim hiç. Aklıma araçların külbütör kapaklarını boyadıkları pütürlü bir boya var, o gelmişti. Bunların da yiyecekle ilişkisini bilmediğimden riske atmak istememiştim. Sefa hocamın dediği gibi ben çıplak bırakayım en iyisi.
En iyi seçenek egzos boyası, 690 dereceye dayanıyor, Raymax marka olanın üç rengi var, ilk bir kez boşta yakıyorsun ondan sonra yüzeyde olduğu gibi kalıyor. Ama bence gerek yok, hiç bir işlem yapmasan bile en az 20 yıl dayanır.
O zaman ben direkt çıplak kullanayım Sefa hocam. Zaten sac sanırım 3 milim kalınlığında. Hatta 3.5 bile olabilir, baya dayanacaktır. Ben üst iç-üst kısımlara da öylece kalmasın diye madem bu döküm tavalarda uyguladığımız yağlayıp ısıtma işini uygulayayım, öylece kalsın. Dışını boyarsam da dediğiniz egzoz boyasını düşüneyim.
Fikir sunan, bilgi veren herkese teşekkür ederim.