Bıçak Sanatı - Forum

Çelikte Astenit-Ferrit?

zoiys

• *
  • 24
  • Tunahan Sülün
  • Meslek: Büro Yönetimi ve Yönetici Asist.
  • Yer: Uzunköprü
Çelikte Astenit-Ferrit?
« : 14 Nisan 2022, 07:25:38 »
Gün geçtikçe bitmiyor araştırmam her seferinde ayrı ilginç bana ve ustalarıma da yararlı olabileceğiniz düşündüğüm bir videoya denk geldim. Öyle muazzsam ingilizcem yok fakat anlayabilecek kadar çevirdim görseller eşliğinde.

Fakat şöyle bir terrim geçmekte Austenite-Ferrite çeliğin karbon değerleriyle Temperleme su verme ve menevişleme hakkında bahsediyor, forum içinda araştırmada bulundum fakat bulamadım daha önce sorulmamış sanırım (benzerleri olabilir gözden kaçmışsa af ola.)

Videonun linkini paylaşıyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=6jQ4y0LK1kY&ab_channel=RealEngineering

(Asıl sormak istediğim yer 06.20 Dk da)

Çelik metalürjisine hakim olmaya çalışıyorum ve ustalarıma 1 minik bilgi eklesem kardır (Videoyu baştan sonra izlenmesini tavsiye ederim).

Ustalarıma sormak istediğim sorular şuanlar;

1- Çelikte astenit ve ferrit nedir?
2- Astenit ve ferritin Çeliğe etkisi nedir? (Temperleme su verme menevişleme)
2- Bıçaklarda kullanılan karbon değerlerinin oranlarını biliyoruz, peki ya karbon değerini 0.4-0.8 değil de 4 yaparsak ne olabilir? Artısı eksisi nedir daha mı kırılgan olur daha mı keskin ağız tutar?

Eğer alakalı olabilecek konu varsa şimdiden özürlerimi iletiyorum ne yazık ki bulamadım.
Hiç birşey imkansız değildir.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Çelikte Astenit-Ferrit?
« Yanıtla #1 : 14 Nisan 2022, 08:30:09 »
Başlığı görünce ve konuyu okumaya başlayınca yüzümde bir gülümseme belirdi. ^-^

Öncelikle belirtmeliyim ki bu tarz metalurji ve malzeme mühendisliği konuları bizim forumun en sevdiği konulardır. Siz bakmayın son yıllarda bu konulara fazla değinen yok ama belki de Türkiye'deki bıçakçılık camiasında karbon oranının yüksek tutulma yarışına sebep olan platform burasıdır. :2up Şu anda uyuyan yılanın inine çubuğu sokmuş olabilirsiniz. :))

Eski konularda direk bununla ilgili başlıklar mevcut ve farklı farklı başlıklar altında bu konular çokca geçmişti. Size denk gelmemiş muhtemelen. Bu yazımı bitirdikten sonra bir araştırma yapıp buraya size konuları paylaşırım. Herşeyden öte derya deniz Sefa hocamız burada çok şükür, hiçbirşey bulamazsak o yetişir. ^-^

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #2 : 14 Nisan 2022, 09:36:19 »
Bu tarz metalurji konuları hep ilgimi çekiyor ama içine girince okuyup kafa karışıklığıyla çıkıyorum. Kafam daha alamadı bunları. Perlit burnu, karbür dönüşümü, ötektik altı ötektik üstü (doğru yazmışımdır umarım) derken kafa çorba oluyor, kaçıp gidiyorum. :))

Ama en basitinden şurada 2. mesajda Sefa ustam karbon oranının etkilerinden bahsetmiş; konuyu genel okumak faydalı olacaktır.

Çeliklerdeki Alaşım Elemanlarının Yapıya Etkileri

Burada ise yine Sefa hocamın bir konusu var, epey detaylı ben de yeni görüyorum sayenizde.

Metalurjik Terimler

Burada Karbon Denge Diyagramı konusu;

Demir-Karbon Denge Diyagramı

Bu örnekler daha da çoğaltılabilir. Ana sayfamızdaki Metalürji bölümünde özellikle sabitlenmiş konuların okunmasında fayda var. Hele ki araştırmayı seviyorsanız kaçırmamak lazım.

Videoyu da henüz izleyemedim ama bi göz atayım boşluğumda, bir şeyler katar elbet. Teşekkür ederim. ^-^
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #3 : 14 Nisan 2022, 10:41:51 »
Gençlerin de belirttiği gibi forumda konuşulmuş konular bunlar. Sadece söylenebilecek şey %2,06 nın üzerinde karbon miktarı olan demir esaslı alaşımlar "çelik" olarak nitelemeden çıkıp "dökme demir" nitelemesine geçtiğinden bizi ilgilendirmiyor.  :)

Mahmut Erdoğan

• 586
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #4 : 14 Nisan 2022, 20:24:28 »
östenit ve ferrit demirim belli ısılar ve basınç altında yapısındaki değişikliktir.Tabi bu yapıdaki değişiklik içerisindeki karbon oranınıda etkilemekdedir.
« Son Düzenleme: 14 Nisan 2022, 20:27:16 Gönderen: Mahmut Erdoğan »
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

Mahmut Erdoğan

• 586
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #5 : 14 Nisan 2022, 20:42:02 »
Bolokur Teknik Yayıncılık  tarafından Türkçeye kazandırılan
"Çelik: Dünyayı Fetheden Metal" isimli kitabı tavsiye ederim.
çeliğe ilgi duyan herkesin okuyup bişeyler anlayabileceği bir kitap.

https://www.bolokur.com/tr/teknik-kitaplar/metal-teknolojileri/bilim-ve-tarih/celik-dunyayi-fetheden-metal
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

zoiys

• *
  • 24
  • Tunahan Sülün
« Yanıtla #6 : 14 Nisan 2022, 23:54:46 »
Başlığı görünce ve konuyu okumaya başlayınca yüzümde bir gülümseme belirdi. ^-^

Öncelikle belirtmeliyim ki bu tarz metalurji ve malzeme mühendisliği konuları bizim forumun en sevdiği konulardır. Siz bakmayın son yıllarda bu konulara fazla değinen yok ama belki de Türkiye'deki bıçakçılık camiasında karbon oranının yüksek tutulma yarışına sebep olan platform burasıdır. :2up Şu anda uyuyan yılanın inine çubuğu sokmuş olabilirsiniz. :))

Eski konularda direk bununla ilgili başlıklar mevcut ve farklı farklı başlıklar altında bu konular çokca geçmişti. Size denk gelmemiş muhtemelen. Bu yazımı bitirdikten sonra bir araştırma yapıp buraya size konuları paylaşırım. Herşeyden öte derya deniz Sefa hocamız burada çok şükür, hiçbirşey bulamazsak o yetişir. ^-^

Oh oh ne güzel yüzünü gülümsettiğime mutlu oldum  :2up

Forumun en sevdiği konularsa o halde bu foruma alışmam hiçte uzun sürmeyecek anlaşılan   :P

Yılanın inine çubuk soktup uyandırdırysam oh daha ne isteyeyim :D :D

Sefa usta namı değer derya deniz gerçekten her konuda bir çift lafı bilgisi var çok acilen kendine yetişmem lazım :D.

zoiys

• *
  • 24
  • Tunahan Sülün
« Yanıtla #7 : 15 Nisan 2022, 00:07:17 »
Bu tarz metalurji konuları hep ilgimi çekiyor ama içine girince okuyup kafa karışıklığıyla çıkıyorum. Kafam daha alamadı bunları. Perlit burnu, karbür dönüşümü, ötektik altı ötektik üstü (doğru yazmışımdır umarım) derken kafa çorba oluyor, kaçıp gidiyorum. :))

Ama en basitinden şurada 2. mesajda Sefa ustam karbon oranının etkilerinden bahsetmiş; konuyu genel okumak faydalı olacaktır.

Burada ise yine Sefa hocamın bir konusu var, epey detaylı ben de yeni görüyorum sayenizde.

Metalurjik Terimler

Bu örnekler daha da çoğaltılabilir. Ana sayfamızdaki Metalürji bölümünde özellikle sabitlenmiş konuların okunmasında fayda var. Hele ki araştırmayı seviyorsanız kaçırmamak lazım.

Videoyu da henüz izleyemedim ama bi göz atayım boşluğumda, bir şeyler katar elbet. Teşekkür ederim. ^-^

1. linki daha önce forumda bulup okumuştum kıvılcıma göre çelik hakkında en azından içindeki karbon hakkında bilgi edinebildiğini burada öğrendim.

2. ve 3. link ise sorumun tam olarak karşılığı zaman verip yönlendirdiğiniz için çok teşekkür ederim.

Cevap verebilmek için göz attım biraz okudum ferrit'i anlaşılan şu ki terimlere boğulup bu gece kafa patlatacağım belli oldu   :))

Dolaylı yönden eksiğinizin olduğunu düşündüğüm konuya yönlendirmeye vesile olduğuma çok sevindim.
Ayrıca inanın o kadar çok bilgiyle dolup taşıyorum ki konuları artık unutmaya başladım sayılır gezdiğim forum konularına tekrar girince hatırladım. Kafam patlayacak artık araştırmaktan ama keyif almıyorum da değil :D
Cevabınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim sefa ustayı da ulaşmak istediğim son nokta olarak belirleyeyim ki hedef seçmiş olayım gün gelir bir gün yanlışını düzeltip bilmediği bilgiyi paylaşmak isterim kendisiyle. (artık rakibimdir kendisi  >:D :D :D)

zoiys

• *
  • 24
  • Tunahan Sülün
« Yanıtla #8 : 15 Nisan 2022, 00:10:04 »
östenit ve ferrit demirim belli ısılar ve basınç altında yapısındaki değişikliktir.Tabi bu yapıdaki değişiklik içerisindeki karbon oranınıda etkilemekdedir.

Şimdi derin bir araştırmaya giriyorum ki önemini kavradım. Bilmeden olmaz, cevabınız ve kitap öneriniz için teşekkür ederim Mahmut ustam sağolun ilk fırsatta edinmeye çalışacağım.  :)

« Yanıtla #9 : 15 Nisan 2022, 01:31:47 »

Metalurjik Terimler

1. linki daha önce forumda bulup okumuştum kıvılcıma göre çelik hakkında en azından içindeki karbon hakkında bilgi edinebildiğini burada öğrendim.

2. ve 3. link ise sorumun tam olarak karşılığı zaman verip yönlendirdiğiniz için çok teşekkür ederim.

Cevap verebilmek için göz attım biraz okudum ferrit'i anlaşılan şu ki terimlere boğulup bu gece kafa patlatacağım belli oldu   :))

Dolaylı yönden eksiğinizin olduğunu düşündüğüm konuya yönlendirmeye vesile olduğuma çok sevindim.
Ayrıca inanın o kadar çok bilgiyle dolup taşıyorum ki konuları artık unutmaya başladım sayılır gezdiğim forum konularına tekrar girince hatırladım. Kafam patlayacak artık araştırmaktan ama keyif almıyorum da değil :D
Cevabınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim sefa ustayı da ulaşmak istediğim son nokta olarak belirleyeyim ki hedef seçmiş olayım gün gelir bir gün yanlışını düzeltip bilmediği bilgiyi paylaşmak isterim kendisiyle. (artık rakibimdir kendisi  >:D :D :D)
Aman estağfurullah Tunahan, beni öyle son nokta olarak filan seçme hele ki metaluji de olsa olsa sadece bir nokta belki. Hedefi daha yukarıda tutmakta yarar var. Heyecan güzel şey, hele de gençlik heyecanı ama konuları sindire sindire ilerletmekte yarar var  ;)

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #10 : 15 Nisan 2022, 09:20:03 »
...
...

Ben bunun kendimce zararını gördüm. Çünkü çok sık okuyup bunları uygulamadan bir sonrakini okuduğumuz zaman, okuduğumuz şeyin akılda yer etmesi daha zor oluyor. Bunu okullarda ezberleme öğretim sistemine de benzetebiliriz. Sonra bu kafa karışıklığı işlerde aksi tesire yol açıyor. Ayrıca çok fazla okumanın da bazı şeyleri fazla basite alma psikolojisi geliştirdiği de gerçek fakat bu sadece bende mi oluyor bilemiyorum. :D Hasılı, Sefa hocamın belirttiği gibi sindire sindire gitmek, her şeyi okusak bile lazım olduğu zaman geri dönüp araştırmasını yine yapmak en iyi yöntem gibi.  :2up
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

zoiys

• *
  • 24
  • Tunahan Sülün
« Yanıtla #11 : 16 Nisan 2022, 01:22:40 »

Metalurjik Terimler

Aman estağfurullah Tunahan, beni öyle son nokta olarak filan seçme hele ki metaluji de olsa olsa sadece bir nokta belki. Hedefi daha yukarıda tutmakta yarar var. Heyecan güzel şey, hele de gençlik heyecanı ama konuları sindire sindire ilerletmekte yarar var  ;)

Son nokta demeyelim de idol diyelim Sefa ustam, bilgi birikiminiz öyle göz ardı edilecek durumda değil şahsımca ama yine de sözümün arkadasındayım tatlı kavga şeklinde rakibimsiniz :D

Ayrıca Mustafa ustam da dediğinize katılıyorum okuya okuya bilgi kaybı tek sizde olmuyor gerçekten sindirip pratiğe dökmek gerekiyor burada önemli olduğunu düşündüklerimi not alıyorum bunun dışında genel anlamda da bir çok sayfa kaydettim forum içerisinden. Velhasıl kelam ezberden ziyade ilgim olduğu için ezber gibi değil de daha çok yedirerek öğrenmeye çalışıyorum ilk bıçak ağzı açmamı yaptım fakat biraz nafile eksiğimi gördüm şimdi düzeltmeye çalışıyorum  :))